
The Abominable Dr. Phibes (1971)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Horror / Mystery
94 minuten
geregisseerd door Robert Fuest
met Vincent Price, Joseph Cotten en Virginia North
Een detective onderzoekt de bizarre moord op enkele artsen. Zij zijn omgebracht door wespen, kikkers, sprinkhanen en andere plagen uit de Bijbel. Het blijkt dat al deze artsen ooit ene Dr. Versalius assisteerden bij een mislukte operatie op de vrouw van Dr. Phibes. Echter.. Dr. Phibes is omgekomen bij een fataal auto-ongeluk, of niet? Wie is de mysterieuze organist die de moorden orkestreert?
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=F0eunl6x9W4
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,1 / 13480)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)Het is volgens mij een van de eerste horror films dat humor met gruwel combineert.
en Vincent Price is geweldig.
Er is trouwens ook een vervolg (ben effe vergeten hoe die heet)
Het is volgens mij een van de eerste horror films dat humor met gruwel combineert.
Die waren er al veel vroeger hoor. Bijvoorbeeld, ook met Price, de in 63 gemaakte The Raven (en Karloff!)
Deze film had veel goede ideeën die niet altijd even goed gebracht werden. Ik denk dat een remake hiervan een absolute kaskraker kan worden (hoewel ik normaal niet zo voor remakes ben). Ik zou wel de stem van Price hergebruiken, het kan met dit verhaal

Deze film heb ik gezien toen rtl-4 nog op vrijdagnacht (of zaterdagnacht?) leuke horror films uitzond.
Het is volgens mij een van de eerste horror films dat humor met gruwel combineert.
en Vincent Price is geweldig.
Er is trouwens ook een vervolg (ben effe vergeten hoe die heet)
Ja, ik weet wat je bedoelt! Was op zaterdagnacht, keek ik ook altijd naar:
puur genieten was dat altijd!
Vooral die Roger Corman verfilmingen van Edgar Allen Poe (House of Usher, The Pit and the Pendual etc),
maar dit was toch wel een van de leukste! Price is hier echt weer op zijn typische manier bezig. Het is eigenlijk te absurd voor woorden, maar daardoor ook weer geniaal!
Hij heeft nog zo'n soort film gemaakt -ik weet de titel niet meer- maar het heeft ongeveer het zelfde idee:
dan is ie de werelds grootste acteur, althans dat vind hij zelf (niemand anders! lachen!) en dan neemt ie op al zijn kritiekasters wraak door ze te vermoorden op Shakespearachtige wijze! Echt waanzinnig ook weer!
Deze Phibes geef ik toch zeker (voor de originaliteit en de performance van Price) vier sterren!
3.0*.
Ik zou er een heel essay over kunnen schrijven; bijvoorbeeld over de geweldige prestatie van Price die de hele film mimed; hij kan immers niet spreken; over zijn mooie hulpje van gene zijde Vulnavia die tijdens het schoonmaken schijnbaar nutteloos een sigaretje rookt.
De film zit vol met prachtige scenes; bijvoorbeeld Vulnavia die wachtend op het volgende slachtoffer de hond uitlaat in een in prachtige herfstkleuren gehulde omgeving en de scene na de moord als de camera alleen haar laars filmt terwijl ze in het knisperende herfstblad stapt; geweldige cameravoering.
De subtiele opbouw van Price zónder zijn masker bijvoorbeeld; je ziet eerst alleen de pruikhouder en de rest van de 'onderdelen' alvorens hem in zijn ware gedaante te zien.
De mimiek van Price is hoogst fascinerend en een goede les voor alle toneelschoolstudenten.
Zijn motieven zijn enigszins begrijpelijk; het is geen totale wacko zoals Michael Myers .
Het feit dat hij de rampen van de bijbel afwerkt en toepast is origineel , humorvol en inventief.
Natuurlijk zijn de special effects nu verouderd maar dat is geenszins storend omdat de film het daar itt veel moderne films niet van moet hebben.
De engelse sfeer en humor zijn fantastisch en ook het on-amerikaanse einde bevredigd.
Eigenlijk is het een tweeluik; ''Dr.Phibes rises again!'' is het logische vervolg en bijna even goed, helaas kon ik die film hier niet vinden. Het einde van die film is ronduit ontroerend.

Filmdecors zien er mooi uit, ondanks gegeven inventief in zijn ontwikkelingen. Maar het is vooral de lol die de film zo leuk maakt.
Want wie de overeenkomsten met 'Saw' en 'Seven' niet ziet, moet nog maar eens kijken. Dit is verder natuurlijk een totaal ander filmpje dat vooral drijft op Price, die zijn stemrol bij 'Thriller' alvast uitprobeert. Een leuke rol die menigmaal aan Sellers doet denken. Al had die waarschijnlijk het licht-komische aspect van de film meer doen opwaarderen naar een komedie.
Het verhaaltje is mager maar vermakelijk en vooral de inventiviteit van de moorden maakt deze horrorclassic de moeite waard. Ook de muziek is een prettige toevoeging, alsmede het decor.
Goed.
Leuke/goede Britse horror/mysterie film. Goed uitgewerkt, sterke rol van Vincent Price, zwarte komedie en het vermaak van deze film maakt deze cultclassic goed en zeker geslaagd. 3,5.
Aparte film. Beetje gedateerd en anderzijds nog steeds fris. In ieder geval erg van genoten. Boeiend, sfeervol en goed acteerwerk! 7/10*
Het komt af en toe iets te gedateerd over voor een film uit 1971, alhoewel net zoals Perceived hierboven zei oogt het af en toe ook weer even fris.
De humor is niet echt aan mij besteed helaas, dus ook hier gaat het filmpje ietwat de mist in voor mij. 2 sterretjes lijkt me genoeg voor The Abominable Dr. Phibes.
Dr. Phibes heeft een andere bijbel gelezen dan ik. Ik vraag me dan nog altijd af waar de zogenaamde vleermuizenplaag vandaan komt. Bepaalde plagen vallen wel te linken met de manier waarop zijn slachtoffers sterven. Andere plagen worden wel uitgevoerd, maar zijn wel heel erg ver gezocht (de Nijl die in bloed verandert, bijvoorbeeld) Het doet bijna een beetje aan Saw denken. Nogmaals, The Abominable dr Phibes moet het niet van de gore of spanning hebben, eerder de sfeer. Sommige kills zijn eerder grappig dan dat het afschuw opwekt. Als een soort phantom of the opera bespeelt Phibes zijn orgel en middels een stemapparaatje betuigt hij zijn liefde voor zijn overleden vrouw. Leuk klassiek tintje. Ik heb er van genoten.
The Complete Dr. Phibes – blu-ray recensie | It's Only a Movie - itsonlyamovie.nl
De film is dan wel gemaakt in de jaren '70, maar straalt echt zo'n klassieke '30's Universal-sfeer uit. Maar tegelijkertijd is het concept iets meer luguber dan ze in die tijd aangedurfd zouden hebben. We krijgen nooit echt iets te weten over de doktoren waar Phibes zijn ideeën op loslaat, het gaat er gewoon om hoe creatief mogelijk ze de pijp uitgaan. De moorden zouden tegenwoordig uitgebreid in beeld worden gebracht, maar hoewel we wel een paar resultaten zien van Phibes' wraak zijn de makers wel te classy om er een vroege versie van torture porn van te maken.
Vincent Price is erg goed als Dr. Phibes. Hij kan niet zoveel doen met zijn gezicht, maar je kan nog steeds goed zijn emoties zien. En zijn stem die uit de speakers komt geeft zijn personage iets echt engs, maar tegelijkertijd tragisch. Eén van zijn meer aparte, sterkere rollen. Voor de rest zijn de personages wat wisselvallig, maar de politieagent met die grote neus was wel sterk. Hij had ook wat grappige scènes met zijn collega's: de film is dan wel horror, maar weet dat goed te combineren met humor. Phibes' assistente is trouwens bloedmooi, en haar outfits waren prachtig. De sets zijn ook erg leuk, en Phibes' "elektronische" orkest was een geweldige vondst.
Het verhaal gaat wat voorspelbaar richting het einde: als je weet wat de laatste plaag gaat zijn weet je wel hoe het afloopt: de zoon gaat toch niet dood; de makers hadden wel lugubere ideeën, maar dat durfden ze net niet aan. De laatste scène waarin Phibes plaatsneemt naast zijn vrouw is trouwens prachtig en een goede afsluiter van een fraaie horrorfilm.
Vincent Price doet het prima als de titelrol. Zijn geschminkte gezicht en ogen alleen al zijn wat macaber. Helaas doet de overige cast het wat minder. Phibes' vrouwelijke sidekick heeft wel heel weinig toevoegende waarde en de Britse houterigheid past niet goed bij het "over-the-top" Phibes spektakel.
Jammer, want wanneer dit wel beter op elkaar aangesloten was geweest had ik de film waarschijnlijk een stuk beter gevonden. Nu blijft hij voor mij helaas wat hangen in de middelmaat.
De film volgt het titelkarakter Dr. Anton Phibes, die het medische team dat zijn vrouw vier jaar eerder behandelde, de schuld geeft van haar dood. Een voor een wil hij hen allen op creatieve wijze over de kling jagen met zorgvuldig uitgewerkte moorden, gebaseerd op de Bijbelse plagen van Egypte uit het Oude Testament. Oh goody.
Na Witchfinder General (1968) gisteravond, is dit mijn tweede Vincent Price film achter elkaar en de zesde film die ik van hem zag. Vergeleken met zijn rol van Matthew Hopkins in die film (welke Price als zijn beste rol ooit zag), is zijn Dr. Anton Phibes personage hier nogal andere koek. Beiden zijn gevaarlijk en behoorlijk geschift, maar de invulling is totaal anders. Een mooi contrast dus. Waar Witchfinder General behoorlijk historisch is/lijkt, oogt The Abominable Dr. Phibes van drie jaar later als een campfest, in de positieve zin van het woord. Een theatrale, megalomane bad guy die schwierig het orgel bespeelt en mooie vrouwelijke hulpjes heeft in de meest merkwaardige gewaden. En dit alles natuurlijk in een mooi fel gekleurd decor met een orkest van poppen. Yes sir.
Schlock is het wat mijn betreft niet, daar is de film te leuk en visueel aantrekkelijk voor. Maar camp is het beslist wel. Niet alle special effects zijn geweldig, maar de creatieve moorden en manier waarop ze het hebben uitgevoerd zijn nog steeds de moeite waard. De score is bijpassend, en liefhebbers van Price, oudere horrors en de betere campfilms doen er goed aan om The Abominable Dr. Phibes eens te bekijken.
3,5* naar boven afgerond.
3,5 sterren.
De film heeft een lekker vlot tempo en ik was eigenlijk al vanaf de eerste scene(en tevens zeer sterke opening) geboeid bij het verhaal.
Vincent Price zet zijn personage erg sterk neer, door alleen al bepaalde gezichtsuitdrukkingen weet hij het personage overtuigend over te brengen en meerdere lagen mee te geven.
Het plot lijkt dan misschien simpel, maar de uitwerking en creativiteit maken hier toch een bovengemiddelde film van en tevens uiterst vermakelijk kijkvoer.

Benieuwd naar deel 2!
3,5*
Jammer, maar dit vond ik toch wel behoorlijk tegenvallen uiteindelijk. Ik had eigenlijk redelijke verwachtingen vanwege Price zelf, maar ook het verhaal over de Bijbelse plagen sprak me best wel aan, alleen is hier niet maximaal mee gewerkt.
Het verhaal levert genoeg leuke en lollige scenes op, sowieso spreekt dat me wel aan. Hiermee krijg je dus best originele moorden rondom de film, waarmee je aandacht dus wel redelijk gefocused is op de film zelf. Helaas was het dan wel weer een geval van wachten op de volgende.
De schurken konden me wat mij betreft gestolen worden, Price weet eigenlijk niet heel erg te overtuigen omdat hij er simpelweg zo simpel uitziet. Zijn stem blijft legendarisch, maar zijn mooie stem blijft vrij beperkt. Zijn handlanger kon me al helemaal gestolen worden, wat had ze op haar hoofd, een poedel?
Verhaal is interessant, het detective duo zorgt hier en daar voor wel leuke scenes. Helaas is de film zelf gewoon te simpel uitgewerkt en blinkt soms zelfs uit in zijn slordigheid. de touwtjes kan je zien hangen aan de vleermuizen. Pluspunten voor de stem van Price, het verhaal en het dan wel weer krachtige einde.
Het wraakverhaaltje intrigeert door de creatieve vondsten van de moorden die Dr. Phibes toepast a.d.h.v. de 10 plagen uit het Bijbelverhaal van Mozes. Niet iedere moord wordt even goed uitgevoerd, maar er zitten toch wel een paar zeer creatieve vondsten bij. Vincent Price begin ik als acteur stilaan ( nu pas )

Het verhaaltje is ondanks de macabre wraakacties luchtig opgevat. Je merkt dat vooral aan de agenten, vooral inspecteur Trout was leuk. De openingsscène met het orkestje wekt meteen de fascinatie op waarbij de vormgeving, de prachtige kleurrijke decors meteen opvallen. Wel jammer dat Vulnavia, de assistente Dr. Phibes weinig invulling krijgt. Wat een mooie vrouw zeg. Echt spannend wordt het wel niet, maar je blijft gefascineerd kijken naar al die opgesomde positieve punten die de film wel heeft. De climax lijkt eenvoudig en niet echt verrassend, maar werkt wel bevredigend. Het slot is wel heel goed gekozen. Blijkbaar is hier ook een vervolg op. Amusant filmpje ! 7/10