Witchfinder General (1968)

geregisseerd door
Michael Reevesmet
Vincent Price,
Ian Ogilvy en
Rupert DaviesMatthew Hopkins en zijn handlanger John Stearne terroriseren stad en land met hun inquisitie en heksenjacht. Het duo vermaakt zich opperbest met de beschuldigingen en executies van onwetenden door angst en religieuze hysterie. Wanneer de jonge Sara wordt verkracht neemt haar vriend het zwaard op om haar te wreken.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 december 2003, 2:45 uurverdomme, deze film verdient meer kijkers. Vincent Price in een van zijn beste rollen. Verplichte kost voor liefhebbers van Cathedral.
[permalink] geplaatst op 15 december 2003, 9:00 uurichi schreef: Verplichte kost voor liefhebbers van Cathedral.
Dat nummer heerscht ja!
My name is Hopkiiiins, I'm a witchfinder generaaaaahaaal
Wist alleen niet dat dat naar aanleiding van een film was geschreven. Hmmm, nou ben ik toch een beetje nieuwsgierig.
1,5
[permalink] geplaatst op 1 juni 2004, 1:09 uurWat een tegenvaller. Had er veel van verwacht, maar vond er niks aan.
[permalink] geplaatst op 20 december 2004, 19:37 uurDat lied van Cathedral rockt inderdaad en de videoclip is echt fantastisch. She is a witch, she makes love to the devil.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 december 2004, 20:16 uurIk had eigenlijk zwaardere martelingen verwacht, maar heb me toch uitstekend vermaakt. Goede acteurs en mooie aankleding + een Engels sfeertje. ***1/5
4,0
[permalink] geplaatst op 12 januari 2005, 11:59 uurviel tegen...zeer saai camerawerk en behalve de memorabele quotes vooral veel nietszeggende dialogen en slecht acteerwerk (vincent is wel goed natuurlijk, maar dat spreekt voor zich)
3,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2005, 23:34 uurKan iemand me uitleggen waarom de beelden van de martelscènes er steeds een beetje anders uitzien? Het heeft waarschijnlijk iets met censuur te maken, maar hoe zit het juist?
Verder een middelmatig filmpje. Pluspunten waren de memorabele sfeer en de vrij leuke gevechten. De vriend van de witchfinder general is best wel een hilarisch personage trouwens. Grappig ook hoe ze steeds in die kroeg zitten met die half-ontblote boerenmeiden errond, en maar drinken!
4,0
[permalink] geplaatst op 16 januari 2005, 18:24 uurOntzettend spannende en erg sfeervolle horrorfilm met een angstaanjagende acteerprestatie van Vincent Price als Matthew Hopkins. Verbazingwekkend dat niet meer mensen hem gezien hebben. Al vanaf het eerste begin is het boeiend en naarmate we meer inzicht krijgen in de werkmethodes van Hopkins
("How many witches are there? Three? Then bring me the youngest, she needs the most attention.") groeit de afschuw voor zijn werk en het onbegrip voor de goedgelovigheid van de dorpelingen. Je hoefde alleen maar een keertje hard te niezen of je kon al beschuldigd worden van hekserij. Vooral de schokkende willekeur van dit soort praktijken wordt erg goed naar voren gebracht. En natuurlijk leest Hopkins voor het slapengaan de Malleus Maleficarum.
Qua sfeer deed
Matthew Hopkins: Witchfinder General me een beetje denken aan
The Wicker Man, allebei de films hebben dezelfde mengelmoes van machtsmisbruik en idioot boerenbijgeloof. En de schitterende settings en de goede muziek maken het geheel alleen maar authentieker.
Het valt inderdaad wel erg op dat de voorheen gecensureerde scènes er een beetje achteloos zijn tussengeplakt. Vooral de beeldkwaliteit van die scènes is erg belabberd. Gelukkig doet dat niks af van de impact van deze toch wel heel angstaanjagende thriller.
4 sterren.
4,0
[permalink] geplaatst op 31 juli 2006, 17:28 uurPrachtige horror! Uit de tijd van de grote Corman-verfilmingen en de gothiek

Deze heeft wel een extra morbide randje.. prima sfeertje echter. 4*
4,5
[permalink] geplaatst op 7 augustus 2006, 10:53 uurmaurice74 schreef:Ik dacht deze al gezien te hebben, maar ik ben in de war met Mark of the Devil. Inmiddels heb ik zoveel heksenfilms en Hammer-producties gezien, dat het een beetje onduidelijk wordt. Anyway, ik heb 'm net op dvd gekocht en wacht even totdat het volle maan is, zodat ik kan kijken.

Je zult het zeker niet beklagen. Deze huiveringwekkende film heeft na zoveel jaren nog steeds zijn impact niet verloren. Het blijft een horrorklassieker en ook hier is het einde mij voor altijd in het geheugen gegrift. Vincent Price is hier inderdaad erg overtuigend als de ongenadige, fanatieke heksenjager. De film kreeg trouwens veel goede recensiies.
De Green Cow DVD (original version) is van betere kwaliteit dat de Engelse DVDs (Redemption, Anchor Bay).
In de UK DVDs werden de wreedste sekwensen vroeger door de BBFC weggeknipt en achteraf in 2004 terug gerestaureerd. Maar hiervoor hadden ze blijkbaar geen goed kopie meer gevonden in de UK.
Ik kan ook de andere twee Vincent Price DVds van Green Cow: "Haunted Palace" en "Premature Burial" warm aanbevelen.
4,0
[permalink] geplaatst op 14 januari 2007, 1:46 uurPrachtige film maar volledig naar de bliksem geholpen door de censuur.
Ik heb deze film gezien, kort na de premiere, in originele versie en inderdaad een prima film.
Daarna heb ik hem nog 3 (DRIE !!!) keer gezien op TV, op diverse zenders, en TELKENS vonden een bende hypocrieten (excuseer... critici of filmkenners, want zo noemen ze zichzelf graag...) het nodig van er de schaar in te zetten.
De film verdient volgens mij 4 sterren. Als je de geknipte versie voorgeschoteld krijgt, wat blijkbaar ondertussen vrij waarschijnlijk is, mag je dat wat mij betreft rustig delen door twee.
[permalink] geplaatst op 8 augustus 2007, 20:39 uurVrij opvallende horrorfilm gezien de niet vaak voorkomende laat-Middeleeuwse setting en ditto verhaallijn. Het doet een beetje aan Bava's barokke sfeerschepping denken en nu en dan oogt het ook, net als Bava, nogal log, traag en zwaar. Het is ook moeilijk te zeggen wat The Witchfinder General zo goed maakt, laten we het dan maar gemakkelijkheidshalve een combinatie van factoren noemen.
Ondanks de droge inhoud en de houterige storytelling slaagt de regisseur er in je mee te trekken in het verhaal en je zelfs te onderwerpen aan een zekere suspens die je probleemloos naar de ontknoping voert. Het aloude bijbelse oog om oog, tand om tand wraakverhaaltje, in dit geval de rode draad in de film, is iets wat iedereen bezighoudt omdat het zo herkenbaar is. Daarom zit je als kijker constant aan het scherm gekluisterd; want je wil immers weten of de "goede" slaagt in zijn wraakoperatie jegens de "slechte". De excessen van dit bijbelse principe zorgen vanzelfsprekend voor schokkend materiaal en dat is ook aan deze film te merken. Het verbazingwekkend agressieve slot, rekeninghoudend met het tijdskader weliswaar, is hier het perfecte voorbeeld van. De hele mikmak wat betreft censuur in het achterhoofd houdende maakt het er alleen maar interessanter op. Echt voer voor de doorwinterde horrorfanaat.
3,0
[permalink] geplaatst op 12 september 2007, 15:25 uurGrove, lompe en vooral vrouwonvriendelijke film vol verkrachtingen en martelingen. De film was toendertijd natuurlijk omstreden, tegenwoordig zijn we wat meer gewend al gaat de film zelfs naar huidige maatstaven nog vrij ver.
Toch zorgt juist die directe, harde stijl ervoor dat de film zo overtuigend, in de zin van spannend en gruwelijk, overkomt. Price z'n rol als de huiveringwekkende, niets ontziende 'witchmaster general' heeft hier zeker ook een aandeel in.
3,5
[permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 12:07 uurWow, vannacht zeker kijken!
Hier alvast een voorproefje met het geweldige gelijknamige nummer van
Cathedral
1,0
[permalink] geplaatst op 6 februari 2010, 10:31 uurVannacht ook maar eens aan dit filmpje gewaagd.
Wat een aftandse, goedkope en vooral platte film. Deze mag wat mij betreft voor eeuwig in de archieven verdwijnen.
3,5
[permalink] geplaatst op 12 mei 2010, 15:26 uurOvertuigende horrorfilm over de heksenvervolging. Price is hier weer helemaal op zijn plaats.
Goed.
5,0
[permalink] geplaatst op 6 september 2010, 19:15 uurAbsolute cult klassieker!
Duistere sfeer en mooie typisch Engelse locaties.
Goede rol van Price, (die Stearne is wel een vermakelijk mannetje).
Hilary Dwyer was een babe in deze film!
1,5
[permalink] geplaatst op 11 oktober 2010, 3:44 uurVerschrikkelijke tegenvaller. Ik heb werkelijk niets met deze setting, maar Reeves doet er ook alles aan om het niet tot zijn volle recht te laten komen. Wat is Witchfinder General een audiovisueel misbaksel. De editing is slecht getimed, het geluid niet om aan te horen en het camerawerk verricht door iemand die denkt met een paar snelle zoom-ins bijzonder camerawerk af te kunnen leveren. De film duurt gelukkig niet te lang en Vincent Price is altijd een genot om naar te kijken, maar verder heeft dit niets te bieden. De tagline op de poster is trouwens zo misplaatst als wat. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier ooit wakker van heeft gelegen.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 februari 2011, 6:38 uurNet niet zo goed als Mark Of The Devil, maar zeker een heel aardig filmpje. Vincent Price is weer erg goed als de Witchfinder en ook de rest doet het niet onaardig. De sfeer is goed, evenals de soundtrack.
dominion
[permalink] geplaatst op 22 februari 2011, 22:42 uurDe poster is echt gigantisch mooi.
En is deze film wel in Nederland verkrijgbaar ?
3,5
[permalink] geplaatst op 22 februari 2011, 22:44 uurKlik eens bovenaan bij Koop deze film op dvd vanaf 11.99
dominion
[permalink] geplaatst op 22 februari 2011, 22:46 uurBeetje duur maar toch bedankt

[permalink] geplaatst op 17 maart 2011, 18:08 uurHoe is de gore in deze film? Is het de moeite waard in het algemeen?
dominion
[permalink] geplaatst op 17 maart 2011, 18:15 uurYep en best wel gruwlijk.
4,0
[permalink] geplaatst op 7 maart 2012, 0:04 uurHeerlijke cult-klassieker met een fantastische rol van Vincent Price als de bijbelteksten quotende griezel in de hoofdrol.