• 9.376.713 stemmen

Born on the Fourth of July (1989)

Biografie / Drama | 145 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Tom Cruise, Raymond J. Barry en Kyra Sedgwick

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 2 maart 1990

Plot Born on the Fourth of July

"A story of innocence lost and courage found."

Ron Kovic werd geboren op 4 juli 1946, de Amerikaanse nationale feestdag. Hij groeide op in een patriottische familie. Op school blinkt hij uit in sport en op 18-jarige leeftijd neemt hij vrijwillig dienst bij het marinekorps, wetend dat hij als getrainde vechtjas meteen naar Vietnam zal gestuurd worden. Zijn jeugdvriendin Donna gaat naar de universiteit en neemt er actief deel aan het anti-oorlogsprotest. In Vietnam geraakt Kovic zwaar gewond door een kogel in de ruggengraat en vertellen de dokters hem dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Ron aanvaardt het oordeel niet en oefent dwangmatig zijn onderste ledematen. Maar langzaam begint Kovic zich vragen te stellen over de zin van de Vietnamese oorlog en raakt betrokken bij de veteranenbeweging die de terugtrekking van de Amerikaanse soldaten in Vietnam wil afdwingen.

avatar van Jordy

Jordy

Redelijk indrukwekkende film. De nadruk ligt vooral op de veranderingen die Kovic door Vietnam doorgaat, en minder op de periode daar zelf, wat een goede keuze was. Erg denderend vond ik het nergens, had het idee het allemaal al eens gezien te hebben, maar ik vond Cruise wel goed spelen. 3 sterren.

avatar van dttom

dttom

Beetje veel gezeik.

avatar van neo

neo

sterke oliver stone film.ik vond zo enzo zo'n beetje al zijn films wel goed,vooral de films die over vietnam gaan.

avatar van gotti

erg veel gezeur

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Zeer mooie sentimentele en vooral zielige drama film...

Jammer voor Tom dat hij voor zijn ongeloofelijk goede acteer prestaties in de film geen oscar van beste acteur in ontvangst mocht nemen...

Het is hem gegund!!!

avatar van malkovich

malkovich

Tja, sommigen liggen nu eenmaal beter bij de Academy! Het is en blijft een subjectief gebeuren. Beetje jammer....

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Echt een hele goede film dit.

avatar van Purmerend

Purmerend

Van de acht Oscarnominaties (waaronder voor Cruise en John Williams' muziek) werden die voor regie en montage verguld.

Bron cinema.nl

avatar van Diesel

Diesel

Minder dan ik had verwacht maar toch een onderhoudende film. Paar prachtige momenten, Cruise speelt best aardig en de soundtrack is geniaal. Als geheel niet al te bijzonder maar zeker drie sterren waard.

avatar van The One Ring

The One Ring

Derde en laatste Vietnamfilm die we ter voorbereiding voor het examen op school hebben gekeken. Deze film is best goed gemaakt en heeft een aantal indrukwekkende momenten. Tom Cruise speelt overtuigend. Prima film, maar de beste Vietnamfilm is het niet. Jammer dat die speech op het einde niet in de film zit.

3,5 sterren

avatar van jacom

jacom

nooit een film gezien waarin cruise me zo kon bekoren (mmm, behalve in magnolia misschien). de emotionele scènes zijn nooit over de top en hij blijft de hele tijd geloofwaardig, als patriot en als pacifist.

schitterende film, waarin de waanzin van oorlog bijna even goed naar voren komt als apocalypse now.

plus e regie en muziek zijn ook geweldig.

****

avatar van mazdalfa

mazdalfa

ThaMovieVoter schreef:

malkovich schreef:

Tja, en dat terwijl handicaps het toch goed doen bij de leden van The Academy. Wellicht hebben zij ook wel gezien dat Cruise té erg op zoek was naar erkenning bij zijn vakgenoten middels deze rol. Want dat Cruise een beperkt acteur is, is mij wel duidelijk.

Begrijp me niet verkeerd: ik beleef veel plezier aan veel van zijn films en gun hem al zijn succes van harte. Maar ik kan hem gewoon niet plaatsen in de categorie van echte goede karakteracteurs. Sorry voor de fans

avatar van .ashwin.

aangrijpende film qau gebeurtenissen maar opzich saai en langdradig! 3*

Mee eens

avatar van otherfool

otherfool

In deze film (en later in Magnolia) laat hij anders prachtige dingen zien. Mooie film dit, aangrijpend maar wellicht wat prekerig. 3,5*.

avatar van zoutzak

zoutzak

Erg sterke film, Cruise overtuigt en Dafoe speelt een kleine maar geweldige rol.

Minpunten waren er opzeker, zo vond ik het eerste half uur weinig bijzonder en ook tegen het einde werd het teveel van het goede. Aantal scenes werden ook afgezwakt door 'overdone' scores van John Williams.

Toch overheerst een sterk positief gevoel bij de film door een aantal enorm krachtige scenes.

Omhoog naar een krappe 4*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Het begin vond ik toch wel vrij essentieel voor de film eigenlijk. Tom Cruise als all american boy. Zo krijg je als kijker toch een idee van zijn afkomst en wie hij was voor de oorlog. Bovendien wordt dan pas goed duidelijk hoe oorlog iemands leven totaal kan verwoesten. All american boys worden immers arts, advocaat o.i.d. en trouwen met de homecomming queen ipv te zuipen en naar de hoeren te gaan in Mexico.

Verder ben ik het wel met je eens trouwens, film zweeft bij mij ergens tussen de 3.5 en 4* maar maakte toch net wat meer indruk dan mijn gemiddelde film uit het 3,5* rijtje.

avatar van Waku

Waku

Hele imponerende Vietnam film met een ijzersterke rol van Tom Ciuise als veteraan. Niks heldendom verering maar de kille terugkomst. En dan volgt niet aalleen het gevecht tegen de maatschappij maar ook de strijd tegen jezelf als oorlogsslachtoffer. Het moment dat Cruise alleen in een ziekenhuis zichzelf compleet onder pist zegt alles over zijn onmacht.

Mooie film.

avatar van SSL-Gladiator

SSL-Gladiator

3 op 5. Ik kan er niet omheen dat de film ijzersterk acteerwerk bevat, vooral van Cruise en dat de film een realistisch beeld kan weergeven inzake de Vietnamveteraan.

Doch doet de film het niet helemaal voor mij. Er zitten te veel hiaten in. Men springt te vlug over de gebeurtenissen heen.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Sterke film, met een meer dan uitstekende rol van Tom Cruise. Een van zijn betere!

De film laat goed zien hoe je als (invalide) 'oorlogsheld' weer een plaatsje in de maatschappij moet zien te vinden. Daarnaast moet hij zien te leven met het feit dat hij een eigen makker heeft 'vermoord' in Vietnam.
De strijd tegen de oorlog in eigen land is ook realistisch in beeld gebracht. De politie die hardhandig ingrijpt waarbij niemand gespaard wordt.
Ook is het een film die kritiek plaatst op de regering destijds.

Totale plaatje is een overtuigende film!

avatar van gideonvdb

gideonvdb

hier had tom cruise wel een oscar voor mogen hebben voor beste hoofdrol ben alleen vergeten wie er toen mee aan de haal ging, een jaar eerder had ie hem ook al misgelopen wat overigens wel terecht was maar goed het gaat om de film en die heeft mij van het begin tot eind geboeid binnenkort nog maar eens kijken.

avatar van speedy23

speedy23

Aangrijpend drama naar het autobiografische boek van Vietnamveteraan Ron Kovic, oorspronkelijk een patriot 'voor God en vaderland', die eenmaal terug uit Vietnam een verwoed oorlogsactivist wordt. Tom Cruise vertolkt zijn rol met passie en overgave en ook Willem Dafoe is schitterend. Eén minpuntje: door de overvloed aan historische beelden en reconstructies wordt de film té didactisch, maar dat is dan weer net de stijl van regisseur Oliver Stone. Bekroond met twee Oscars (beste regie en beste montage) en vier Golden Globe Awards.

Met een halfje verhoogd naar 4*

avatar van movinnie

movinnie

Tom Cruise in zijn beste filmrol ooit !!!

dat hij hier geen oscar voor heeft gekregen

als de jonge vietnam veteraan die in een rolstoel terecht is gekomen

De regie en het script is geweldig, maar dat mag je ook wel verwachten van Oliver Stone !

avatar van al_pacinO

al_pacinO

hele mooie film waar je bijna om kan gaan huilen en inderdaad tom zijn beste filmrol ooit hij speelt zo goed dat je hem zo kan vergelijken als jack nicholson uit one flew over the ......

aanrader voor iedereen boven de 13 jaar oud

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Had er heel wat anders van verwacht. Desalniettemin een degelijke film die wel wat traag en langdradig is opgezet. Het komt allemaal wel heel erg overtuigend over en soms word je er ook echt ontroerd door.

avatar van christophel

christophel

ik had hier zeker meer van verwacht.

IK vond deze film erg langdradig.

Dat deze jongen op zo'n jonge leeftijd al weet dat hij zijn leven in gaat zetten vind ik niet geloofwaardig

avatar van Comanchero

Comanchero

christophel schreef:

ik had hier zeker meer van verwacht.

IK vond deze film erg langdradig.

Wat is daar ongeloofwaardig aan? 18-19 jaar was zo'n beetje de gemiddelde leeftijd voor een Vietnam-soldaat.

Vele daarvan hebben zich vrijwillig gemeld.

avatar van Flashbot

Flashbot

Ik vond het wel een mooie film..

goed realistisch..

Je word goed op de feiten gedrukt..

Wel jammer dat je niet echt veel beelden van de oorlog zelf ziet.

Maar daar gaat het ook niet echt om.. het verhaal gaat over hoe hij verder leeft in een wereld vol propoganda

waar hij naar mate hij ouder word toch niet echt meer in

gelooft.

En er op den duur tegen word.

Mooi einde.

van mij 4*en

avatar van dreamtheater19

dreamtheater19

ontroerend

ik vond het een hele mooie film, het laat heel goed zien hoe vietnamveteraan Ron Kovic de ellende van de vietnam-oorlog meemaakt. Ik vond Tom Cruise echt heel goed acteren hij komt heel realistisch over. de scene waarbij hij thuiskomt roerde mij echt waarbij hij zo boos werd dat hij een invalide is.Een van de betere films die ik heb gezien

avatar van HeatWave

HeatWave

Dit vind ik tot nu toe wel de beste akteerprestatie die Cruise tot vandaag de dag geleverd heeft.

Boeiende film.