Genre: Oorlog / Drama
Releasedatum: 20 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Het Bombardement
Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.
Vincent de Graaf
Aunt Anke
German Officer
Old Vincent de Graaf
NYSe
Ook het acteerwerk was helemaal niet slecht, Jan Smit deed niet onder
voor elke andere nederlandse acteur.
Gijs Scholten van Aschat? Pierre Bokma? Jeroen Willems?
martijn011
- 2034 berichten
De film verdwijnt nu al uit verscheidene bioscopen zag ik. Komt geen hond meer dus..
Zijn er al cijfers bekend van het totaal aantal bezoekers tot nu toe?
Quido
Zijn er al cijfers bekend van het totaal aantal bezoekers tot nu toe?
m1701
Gijs Scholten van Aschat? Pierre Bokma? Jeroen Willems?
zodra er nederlands gesproken wordt vind ik het al gelijk verschrikkelijk....
dus ja Jan Smit doet niet onder voor al die andere acteurs...
Dat ligt meer aan jouw afwijking dan aan de kwaliteit van die acteurs. Maar is een 3,5 dan niet veel te hoog voor een film waarin bijna iedereen Nederlands praat?
MrHorror
Misschien wordt het gecompenseerd met het Duits...
m1701
Nope want het verhaal en uitwerking vond ik wel erg mooi... kan er niets aan doen dat de nederlandse taal verschrikkelijk is om te horen...
NYSe
Vind ik over het algemeen wel meevallen. Het zit inderdaad al snel op het randje, maar dat komt omdat de meeste Nederlandse acteurs een theater- en geen filmachtergrond hebben, wat weer aan onze gebrekkige filmcultuur ligt.
Hoe een acteur (en de Nederlandse taal) op het witte doek klinkt hangt daarom, zoals in bijna ieder land, ook af van het script. En wat hier in dialoog werd gepresteerd is toch wel echt om te huilen.
Heeft er ook mee te maken dat het Nederlands je moedertaal is en je de nuance veel beter hoort. Je zal her ook niemand ooit horen klagen over de uitspraak van Noorste of Indiase acteurs.
En reken maar dat in tal van Amerikaanse komedies en actiefilms het Amerikaans ook verre van 'au nature' klinkt. En het spel van PIerre Bokma heeft overigens enorm veel overeenkomsten met dat van Pacino. Overtuigend en indringend, vaak ligt schmierend.
Ik vind veel Amerikaanse films juist theatraler. Juist in het buitenland is er trouwens enorm veel waardering voor onze acteurs.
Mischa
Telkens wanneer ik aan deze film terugdenk, besluit ik 'm nog een half sterretje minder te geven...
Mischa
Zou een goed argument zijn, ware het niet dat veel Britse acteurs ook een toneelachtergrond hebben, en zij in talloze films de sterren van de hemel spelen. En of de moedertaal een rol speelt, betwijfel ik ten zeerste. Ik ken genoeg Nederlandse films waar ik de dialogen echt een genot voor het oor vind, zogezegd.
NYSe
Gaat erom dat Nederland een relatief kleine filmcultuur heeft ten opzichte van andere landen. Tuurlijk hebben veel Britse acteurs ook een toneelachtergrond; veel Amerikaanse acteurs hebben dat ook en hetzelfde valt te zeggen over Franse en Duitse acteurs...
Maar de filmcultuur is in die landen stukken, echt stuk-ken groter dan in Nederland. Britse acteurs hebben daarmee vaak óók een filmachtergrond, in tegenstelling tot Nederlandse, die vaker op een podium dan op een wit doek te zien zijn. Is mijn idee tenminste...
Dat toont dus enkel aan dat er vaak zat ook wel erg goed gespeeld wordt.
Snap overigens niet dat je dat argument in twijfel trekt. Lijkt me evident dat je eerder in je moedertaal hoort of iets goed of slecht uitgesproken wordt en al dan niet met de juiste intonatie dan in het Chinees of Arabisch o.i.d.
Van den Ende en De Mol van Nederland een enorm groot TV land hebben gemaakt hebben we ook een grote drama cultuur. Van GTST tot Flikken Maastricht en van Flodder TV serie tot de serie over de Vastgoedfraude. Kortom Nederlandse acteurs van tegenwoordige hebben vaan al 20 jaar acteer ervaring voor de camera. In de jaren 70 ging je argument nog op. Nu niet meer.
NYSe
Dan neem ik het terug. Twijfelde al een beetje of het nog wel hout zou snijden en aan tv heb ik helemaal niet gedacht. Dat met die moedertaal kan overigens best kloppen: een tijd terug heb ik hetzelfde gehoord.
Dan neem ik het terug.
Netjes!
Het grappige is dat ik op imdb.com bij een commentaar op Millennium 1 ook een Zweed zag klagen over het slechte acteerwerk. Terwijl die film mede zo beroemd is vanwege het spel.
- 11917 berichten
Zijn de 400.000 bezoekers intussen al gehaald? Zou wel moeten aangezien Gerard Cox in zijn column in de Oud-Rotterdammer schrijft dat de film 'als een tierelier loopt'.
Quentin
Nee, filmt komt nu in de buurt van de 200.000 volgens mij. Schermgemiddelde begint echter flink in te zakken.
jarno1975 (moderator series)
Ik hoorde vanmorgen op de radio dat ze nu op 130.000 bezoekers zaten. En de film verdwijnt nu langzaam uit de bioscopen.
NYSe
‘Als er minder dan een half miljoen bezoekers op de film afkomen, dan hebben we ergens een denkfout gemaakt,’ aldus De Jong. Volgens mij hadden ze ergens nog een nachtje over moeten slapen.
Distributeur probeert de moed er in te houden:
- 11917 berichten
DFW heeft het over de zware concurrentie. Releaseschema's zijn toch vroeg bekend? Ushi Must Marry is onderhand ook al een aantal keren verschoven.
, 100.000 is 100.000. Zou pas fraai worden als men er een kwalitatief oordeel aan verbindt. Ik ben dus blijkbaar niet de enigste die zo denkt.
Sh0t0k4n
Vindt de notering voor deze film toch echt te laag. Oké, het eerste deel van de film gaat niet alles even soepeltjes (over het acteren nog maar te zwijgen), maar vanaf 'het Bombardement' zelf weet deze film toch zeker wel te boeien. Je ziet de acteurs ook helemaal opbloeien en zelfs Jan Smit kan opeens acteren.
Lefgozer
Vindt de notering voor deze film toch echt te laag.
Net even nagerekend, zonder de neppe stemmen komt het gemiddelde uit op 1,75* (163/95 ipv 190/103). Dus je mag nog blij zijn!

Bride Flight
Drama / Romantiek, 2008