Genre: Oorlog / Drama
Releasedatum: 20 december 2012
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Het Bombardement
Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.
Vincent de Graaf
Vincent's Grandmother
Aunt Anke
German Officer
Old Vincent de Graaf
Dan zou je ook enkele 0,5 stemmen moeten verwijderen, lijkt mij. Zouden die wel allemaal welgemeend zijn?
Lefgozer
Heb je gelijk in zie ik, mijn excuses. Bij de 0,5* zitten ook enkele users met maar één stem. Morgen een herberekening.
Lefgozer
Tussen de 0,5* en 1,0* zitten drie (zekere) neppe stemmen. 3x 0,5*. Komt neer op 161,5/92 = 1,755 = 1,76*.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Nog nieuws over mijn favoriete film om te haten?
Filmfan_1997
Mooie film met prachtig slotlied; Sla je armen om mij heen van Jan Smit
Het is ook de slechts gewaardeeerde film ooit door de filmkritiek (op basis van de sterwaarderingen van journalisten) , dus op zich een essay waard. Benieuwd hoe hij zijn denkfout recht gaat lullen.
(E.T. is nog steeds de hoogstscorende met,ik meen een 4,81. Bombardement zat op een 1,3 of 1,8 meen ik. Las het ergens in de filmkrant bij het IFFR, kan online geen bron vinden.).
timburton
Ik moet toegeven, het bombardement zelf (hoe historisch incorrect het ook moge zijn) was tamelijk spectaculair om naar te kijken. Maar is daar nou al dat geld in gestopt? Het regiewerk was rampzalig, het script was waardeloos, de acteerprestaties (vooral van Smit, en nee, ik ben niet vooroordelend naar de film gegaan, want ik had echt hoop in die beste man) waren om te janken en "de Duitsers" waren (zoals gewend van ons kikkerlandje) brutaal clichématig. En waarom altijd maar weer die eeuwige oorlogsfilms, jongens?Alsof dat het enige is dat te bedenken valt in een Nederlandstalige context. Wanneer groeit dit land eens op qua films?
Gaat erom dat Nederland een relatief kleine filmcultuur heeft ten opzichte van andere landen. Tuurlijk hebben veel Britse acteurs ook een toneelachtergrond; veel Amerikaanse acteurs hebben dat ook en hetzelfde valt te zeggen over Franse en Duitse acteurs...
Maar de filmcultuur is in die landen stukken, echt stuk-ken groter dan in Nederland. Britse acteurs hebben daarmee vaak óók een filmachtergrond, in tegenstelling tot Nederlandse, die vaker op een podium dan op een wit doek te zien zijn. Is mijn idee tenminste...
Dat is, ben ik bang, maar een feit dat een zeer kleine invloed heeft op de, Europese relatieven, gemiddeld uiterst lage filmkwaliteit van Nederland. Je kunt wel naar redenen gaan zoeken, maar soms zijn redenen niet even makkelijk te verklaren. Neem nou Zweden, waar net zo goed rommel uit komt, maar dat wel, samen met zijn Scandinavische buren, een stempel heeft gezet op Europese thriller. Neem België, met nadruk op Vlaanderen, dat bekend staat om zijn satirische, low-budget zwarte komedies.
Zie daar: twee, nee, vier (Denemarken en Noorwegen spelen een net zo'n grote rol in de Scandinavische thriller-cinema) voorbeelden die jouw argumentatie ontkrachten over de grootte van het land. Ik begrijp dat jij het over de filmcultuur in een land hebt, niet over de grootte van het land zelf. Maar het toont toch aan dat we dat helemaal zelf in de hand hebben, die filmcultuur die gewoon klein en slecht is bij ons (over het algemeen), want de landen die ik zojuist opnoemde en die allen internationale roem hebben in de Europese cinema zijn stukken kleiner en hebben dus nog veel meer energie moeten steken in een goede cinema op te bouwen dan wij, Nederlanders:
*Noorwegen (4,7 miljoen inwoners)
*Zweden (9,1 miljoen inwoners)
*België (10,4 miljoen inwoners, maar ik had 't eigenlijk over Vlaanderen: 7,3 miljoen)
*Denemarken (Nog geen 10,5 miljoen inwoners)
En dan komt Nederland met z'n volle 16 miljoen inwoners, met goede films die op één hand te tellen zijn.
Nu, ben ik persoonlijk ook een groot fan van de Noul val românesc (Romanian New Wave); een nieuwe, uiterst rauwe stroming die de Roemeense cinema nu druk op de kaart aan het zetten is. Roemenië is weliswaar als land groter dan Nederland, maar had na de val van de Sovjet-Unie niets meer recht op staan in de cinema. Ze hadden geen professionele acteurs, ze hadden geen degelijke studio's, ze hadden niet eens een goede filmacademie.
Wat al deze landen gemeen hebben is dat ze geaccepteerd hebben dat ze kleine industrieën hebben. Dat ze nooit films zullen kunnen maken als de VS; niet eens films als in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of Frankrijk. Ze zijn hun eigen stijl gaan zoeken, een bepaalde originaliteit die er zo bovenuit springt, dat ze zich op een hele andere manier kunnen ontwikkelen in de cinema. Nederland doet dat over het algemeen niet. Ze gaan met films zoals deze bedelen bij het filmfonds, bedelen buiten het fonds tegenwoordig zelfs, om 'de duurste NL-film ooit te maken', met de gedachte dat duur een synoniem is voor goed. De ene flop na de ander is het resultaat. We hebben onze draai simpelweg nog (altijd) niet gevonden. En dat is treurig, inderdaad.
Ik begin de hoop in ieder geval langzaam te verliezen; dat deed ik al een aantal jaar, maar ik ben bang dat Het Bombardement een pijnlijk symbool gaat worden voor: Houd maar op, jongens. Het gaat 'm gewoon niet worden met de "Nederfilm".
1,0 (Nogmaals: Lekker gezellig, verstand op nul, popcorn vreten bij DE scène waar de film om draait!)
Chainsaw
Berichten verplaatst naar Film > Genres en landen > De Nederlandse film
Haal dan ook bovenstaand bericht (deels) weg. Nu eindigt het met een onzinnig statement zonder weerwoord. Analyse over de Nederlandse cinema van timburton snijdt geen hout en is enkel gebaseerd op films als Costa en Verliefd in Ibiza. Nederlands filmkanon is veel breder en kan zich redelijk meten met de Deense en de Zweedse.
eRCee
- 1978 stemmen
Haha, welnee.
Haha, welnee.
Lees de discussie even bij de link. Ik geeft toe dat die op ons voor liggen, maar ook Nederland heeft zijn grote cineasten.
Laten we vooral niet te minzaam doen over ons landje dat driemaal een Oscar heeft gewonnen voor beste Buitenlandse film en cineasten als Ivens, Haanstra, Van de Keuken, Verhoeven, Stelling en Van Warmerdam heeft voortgebracht. Om over cameramensen nog te zwijgen. Oscar voor digitale sfx komt dit jaar ook onze kant op.... Maar efin. Die discussie is reeds verplaats. Laten we 'm niet opnieuw beginnen.
Prudh
pippo de c
Ik vind dat je deze film niet serieus kunt beoordelen als n volwaardige A film.
Doe je dit wel dan kan ik m helaas niet meer dan n half sterretje geven. Daar was het acteerwerk, regie en script gewoon veel te slecht voor!
Maar ach kijk je deze film op n verloren zondagmorgen tussen alle teleshops reclames en herhalingen door, met n kop thee en broodje op schoot is t misschien nog best aardig.
Quido
Hoewel ik als een van de weinigen Het Bombardement zo verkeerd nog niet vond, is onderstaande in retrospectief wel pijnlijk (andere project was van Soeteman & Sombogaart):
Vorig jaar besloten twee producenten, los van elkaar, dat het tijd werd voor een verfilming van het bombardement van Rotterdam. Om ruzie te voorkomen gaf het Filmfonds beide partijen wat geld voor de ontwikkeling, en besloot verder te gaan met het meest veelbelovende project. Dat was het door Ate de Jong te regisseren liefde-in-oorlogstijd-epos Het bombardement (beoogde verschijning in de bioscoop met Kerst 2012), met de Volendamse zanger Jan Smit in de hoofdrol. De verliezende producent, NL Film, werkt nu aan een verfilming van het leven van oorlogsheld Wally van Hall, 'de bankier van het verzet'. (Bron)
Ach, vrees dat Sombogaarts film ook een prul zal worden... Daarbij heeft hij met KvK alweer genoeg geld over de balk gegooid. Kunnen die gasten niet samen met wat bankiers op een zwarte lijst komen en verbannen worden naar St. Maarten?
Quido
Dat project van Sombogaart komt er dus niet (in ieder geval niet via het Filmfonds), omdat men in Het Bombardement meer zag.
Dat is ook een bizarre gedachte. Heb Soeterman en Sombogaard niet hoog zitten, maar die staan nog wel klasses boven Ruven, De Jong en Smit. Wat voor mensen besluiten zo iets? Familie van?
m1chel
- 1948 berichten
Nou ja, ik vond In de schaduw van de Overwinning nog wel goed van Ate de Jong. Ook Brandende Liefde kon ik nog wel waarderen, lekker sfeervolle film. Dus op basis van wat ik van Ate de Jong had gezien dacht ik dat het nog wel wat kon worden. Ruven, ok... Dar had ik niet zo bij stil gestaan. Ik zag een poos geleden, voordat de film uitkwam een interview met (corrigeer me als ik het mis heb) Ate de Jong bij De Wereld Draait Door, en ik dacht echt dat het een hele goeie film zou worden. Jan Smit heb ik inderdaad ook niet hoog zitten, maar goed je weet maar nooit. Baggerfilm helaas. Maar om op voorhand te zeggen dat het 'crap' is vind ik erg ver gaan. Alhoewel het bij deze film wel zo was helaas. Had veel meer ingezeten. Ik vond Gerard Cox zeker wel een van de meest positieve punten van deze film.
Renate79
Gewoon niks mee deze film 3 sterren, heb er 5 gegeven ivm lage score.
Wat een gelul op dit forum. Nutteloze franse films krijgen 5 sterren en swaffelen ze tegen het beeld aan. Ned. Films worden altijd als troep gezien.
Teveel alternatieven figuren hier en de gem.score is onterecht
EW101
Hoezo worden Nederlandse films altijd als troep gezien? Ik zie namelijk geen slecht gemiddelde bij wel wat films die uit ons land komen. Denk maar aan Simon en de Marathon om snel even twee bekende op te noemen.
Dat is niet de bedoeling. Stem verwijderd.
NYSe
Gewoon niks mee deze film 3 sterren, heb er 5 gegeven ivm lage score.
Teveel alternatieven figuren hier en de gem.score is onterecht
Voor zover ik weet worden Nederlandse films niet altijd als troep gezien. Ik ken in ieder geval enkele schitterende titels van eigen bodem. Dit wanproduct is daar helaas geen van.
Misschien, omdat je zo zeker bent van het ongelijk van ons 'alternatieven figuren', kan je wat uitweiden over je mening. Je weet wel, met dingen als argumentatie en dat soort 'gelul'. Ben ook benieuwd naar je visie op die nutteloze Franse films.
Chainsaw
Vond het wel geestig dat ze zelfs in zo'n gratis blad van de videotheek, waarvoor enkel positieve "recensies" worden geschreven (elke film is práchtig en sowieso het huren waard) niets positiefs over Het Bombardement konden vertellen.
Quido
Gisteren nogmaals gekeken op Blu-Ray. Blijft een vlotte en vermakelijke prent. Net als De Hel van '63 gebruikt de film een collectieve gebeurtenis om de kijker vooral te entertainen. Dat kun je verwerpelijk vinden, maar ook gewoon proberen los te laten. Tuurlijk, het is geen Soldaat van Oranje of De Aanslag, maar zo slecht als steeds wordt beweerd zeker niet.
om de kijker vooral te entertainen.
Nou met uitzondering van jou lijken ze daar niet in geslaagd.
Verder is een (feestelijk) sportevent natuurlijk wel van een heel andere orde dan de vernietiging van het centrum van Rotterdam met honderden doden.

Bride Flight
Drama / Romantiek, 2008