• 9.373.666 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: James Stewart, Kim Novak en Barbara Bel Geddes

Releasedatum: 3 februari 1959

Plot Vertigo

"Alfred Hitchcock engulfs you in a whirlpool of terror and tension!"

Scottie Ferguson is een voormalig politieagent uit San Francisco die vanwege zijn hoogtevrees met pensioen is. Een oude vriend vraagt hem diens vrouw te volgen vanwege haar zelfmoordneigingen. Nadat hij haar met succes van een sprong in het water heeft gered, raakt hij langzaam maar zeker geobsedeerd door deze prachtige, maar verwarde vrouw.

Det. John 'Scottie' Ferguson

Madeleine Elster / Judy Barton

Marjorie 'Midge' Wood

Gavin Elster

Scottie's Doctor

Manager of McKittrick Hotel

Car Owner Mistaken for Madeleine

Diner at Ernie's (onvermeld)

avatar van Macmanus

Macmanus

O dan heb ik niks geschreven

avatar van Stephan

Stephan

Beste Hitchcock. Geweldige psychologie.

avatar van Padd0

Padd0

Net voor de eerste keer helemaal compleet gezien. Vond het verhaal leuk complex, mooi camerawerk (die droomscene is echt héél vet) en goed acteerwerk van novak en stewart (voor wie ik steeds meer bewondering krijg). Enigste minpuntje vond ik dat de clou op het laatst redelijk snel weggegeven werd. Voor de rest een goede film 4*.

avatar van herman78

herman78

Ik heb hem net gezien in het filmmuseum. Ik vond het einde wat abrupt, maar op zich wel goed. Ik gaf de film 4 sterren.

In het filmmuseum werd er ook een lezing gegeven door Charles Barr die nog wel wat over het einde wist te vertellen.

Even spoileren:

In eerste instantie was er na de scene die nu de laatste scene is nog een scene. In deze scene komt Scottie thuis en hoort hij op de radio dat Maudeline (?) is overleden. Ondertussen kijkt hij uit over de straat en zie je dat hij niet meer praat (net zoals hij niet meer praatte toen Maudeline voor de eerste keer dood ging)

Verder wist hij ook nog te vertellen dat Hitchcock helemaal niet blij was met de scene waarin Maudeline terugdenkt aan de eerste moordpartij, waarin duidelijk wordt gemaakt dat zij nog leeft en het de vrouw van dingetje was die werd vermoord. Hitchcock twijfelde over de scene en besloot op het laatst dat ie er toch uit moest. Helaas voor hem was dit praktisch niet meer mogelijk. Wanneer deze scene er uit was gehaald was het karakter van het laatste half uur van de film heel anders geweest.

Dat was het.

avatar van neo

neo

hitchcock stond er altijd al bekend om dat hij filmtechnisch erg vernieuwend en apart was. de scene waarin stewart novak redt uit het water is gefilmd door hitchock die terwijl hij op een rails achteruit reed inzoomde op stewart en novak.

avatar van mister blonde

mister blonde

volgens mij heeft welles dergelijke technieken uitgevonden

avatar van Jos2

Jos2

mister blonde schreef:

volgens mij heeft welles dergelijke technieken uitgevonden

Nope. De eerste met een dollyzoom was Hitch. Kan me niet herinneren dat Welles ooit zoiets gedaan heeft.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

neo schreef:
hitchcock stond er altijd al bekend om dat hij filmtechnisch erg vernieuwend en apart was. de scene waarin stewart novak red uit het water is gefilmd door hitchock die terwijl hij op een rails achteruit reed inzoomde op stewart en novak.
Orson Welles gebruikte wel al een hijskraan op een vrachtwagen waarop een camera was gemonteerd, staat in de VARA-gids. Deze techniek gebruikte hij in 'Touch of Evil'.

avatar van Peter

Peter

De beste Hitchcock en nog steeds 1 van de beste films aller tijden. 5 sterren.

avatar van Flexje

Flexje

er verschijnt een schaduw en madelines eerste gedachte is dat het haar vroegere opdrachtgever is die met haar komt afrekenen omdat ze zojuist hun verhaal heeft verlinkt, dus ze deinst wat achteruit en valt. waarom een non? omdat ze word beboet voor haar bedrog en om de pijn te verlichten voor onze arme scottie, meneer heeft impotentie problemen en door de maagdelijke non kan hij dit in misschien in perspectief zien.

avatar van De Knip

De Knip

Qua spanning viel ie toch wat tegen, zeker het laatste gedeelte. Wel genoten van Stewart.

Inderdaad een apart einde. Ga er verder niet op in, meeste is al hiervoor vermeld

Ik heb wel zoiets van : deze hoef ik voorlopig even niet te zien. Met Rear Window is dat toch ff wat anders.

***1/2

avatar van EmDee

EmDee

Vol verwachting deze film bekeken die door velen als (één van) de beste Hitchcocks wordt gezien.

Mede daardoor wellicht een lichte tegenvaller.

Het verhaal kon me met moeite 2 uur boeien. Het plot wordt veel te vroeg weggegeven, verhaal soms erg vergezocht en die beroemde cameratechnieken waardoor deze film mede zijn roem kent, duren hooguit 2 minuten.

Stewart speelt wel weer erg sterk maar Novak vind ik een stuk minder.

mr.Frielink

Geweldig intrigerende film, met een buitengewoon aparte sfeer. Het verhaal mag zo nu en dan wat ongeloofwaardig zijn, maar dat doet absoluut niet af aan het geheel. Aanvankelijk zou Vera Miles de rol van Madeleine spelen, maar achteraf gezien was dat misschien niet zo'n goede keuze geweest.

De scene op de begraafplaats is een van de mooiste scenes ooit in een film vertoond, en draagt geweldig bij aan de "dromerige" sfeer.

avatar van EmDee

EmDee

Wat vind je precies zo mooi aan die scene?

zoals ik al zei.

avatar van Da Jando

Da Jando

Erg leuk plot, dat zeker. Mooie scenes en beelden ook. Het blijft allemaal erg mystrieus wat het spannend maakt; maar wat mij betreft mocht de film eindigen met Maudeline die haar brief had geschreven. Of die scene had er niet in moeten zitten, dan was het einde een stuk indrukwekkender. Die scene wilde hitchcock er ook uit als ik herman moet geloven Had hij door moeten zetten dan.

Dat de non kwam omdat ze geluiden hoorde ok, dat Maudeline viel omdat ze dacht dat het haar oude opdrachtgever was, ok. Maar dat die non aan de bel begint te trekken en zoiets zegt van: rust in vrede...tja
Dat zijn minpuntjes die voor mij de film een stuk minder maken. Ik twijfel een beetje tussen 3,5* en 4*. Ik hou het maar op 3,5 en zal de film ooit nog eens herzien.

avatar van reeko

reeko

mr.Frielink schreef:

nee nee

De opnames van Vertigo moesten worden verschoven ivm operatie van Hitchcock en in tussentijd was Vera Miles zwanger geraakt en kon ze niet meedoen. Erg jammer, wat een ongelofelijk mooie vrouw was dat zeg.

voor de rest ben ik wel met je eens. Met name de sfeer, je werd als het ware erin getrokken, misschien was het de bedoeling iedereen een duizeling te bezorgen

mr.Frielink

Dat bedoel ik. Ik zeg alleen dat Kim Novak het zo goed doet, dat het achteraf gezien misschien niet zo'n goede keuze was geweest om Vera Miles de rol te laten spelen. Beetje een onduidelijke zin, zie ik.

avatar van starbright boy

Mooie film en een begrijpelijke klassieker. Schoonheidsfoutje vind ik de scene waarin Novak de brief schrijft. Ik lees net dat Hitchcock die eruit had willen halen, dat was beter geweest. Verder weinig op aan te merken.
Toch heeft deze film me niet echt wildenthousiast gemaakt. Na Rear window was ik bijna verliefd op de film (en de spitse dialogen daarin) en zo'n zelfde gevoel had ik bij de beste Hitchcock die hij niet zelf maakte: Double idemnity in iets mindere mate. Deze film zal vermoedelijk nooit tot mijn echt persoonlijke favorieten gaan behoren. Toch heb ik me prima vermaakt.

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Oh wat walgelijk toch, die commerciële zenders. De laatste scène, verschrikkelijk dramatisch, en pats! Reclame!!! En wat voor 'n reclame..., 0906-nummertjes. Net5, ik haat u! Pardon dat ik me zo laat gaan.

Grandioze film overigens, maar daarmee vertel ik niets nieuws. Dat camerawerk, die kleuren, die muziek, en dat bizarre, duistere, magische sfeertje. Poeh poeh!

Het blijft trouwens wel een rare vogel, die James Stewart. Bestaan zulke types eigenlijk ook in het echt, vraag ik me af? Zelfs anno 2004? Misschien reflecteerde zijn rol het ideale zelfbeeld van Hitchcock? Die spoorde immers ook niet helemaal, zeker wat betreft zijn relatie met vrouwen, maar was iets minder aantrekkelijk.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Aardige film, maar geen meesterwerk. Het verhaal werd mooi verteld en in het begin tast je nog echt in het duister over het hoe en waarom, helaas komt er dan die ontzettend domme scene waarin alles uitgelegd wordt. Was die eruit gebleven dan had ik het einde vast en zeker beter gevonden. Beetje jammer. Ook bleek het plot niet zo ingewikkeld of vaag als ik verwacht had. Ook een beetje jammer. Het einde vond ik dan ook nog eens een enorme anti-climax.

De film is wel erg goed gemaakt, vooral het camerawerk vond ik erg goed en dus ook het vertigo effect. De score was ook erg goed alleen af en toe een beetje te dramatisch.

Ik heb toch het gevoel dat er meer in had gezeten. 3,5*

avatar van Linda

Linda

BoordAppel schreef:
helaas komt er dan die ontzettend domme scene waarin alles uitgelegd wordt. Was die eruit gebleven dan had ik het einde vast en zeker beter gevonden. Het einde vond ik dan ook nog eens een enorme anti-climax.

Dit vond ik ook een ontzettende teleurstelling. Wat mij betreft hadden ze beter of de film laten eindigen bij de brief of deze scene weglaten en (net zoals Ferguson) verrast worden door het sierraad.
Voor de rest heb ik erg genoten van de film maar door het matige laatste half uur houd ik het op 3,5 ster.

Ondanks dat geef ik de film 4 sterren, want de sfeer is gewoonweg geniaal en tot nu toe onovertroffen.

avatar van Wouter

De kritiek op het allereinde snap ik wel een beetje. Desalniettemin een onvergelijkbaar groots meesterwerk. Een triomf voor het filmmaken. Een standaardwerk.

*****

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Een goede sfeerschepping en een leuk camera-effect, maar met name het laatste half uur zakt het allemaal nogal in. Dat is voor een groot deel te wijten aan de 'briefscene', die alles daarna redelijk voorspelbaar maakt. Het plotselinge 'allereinde' vond ik dan wel weer leuk; getuigt van humor (Hitchcock zou later in Psycho en nog veel grotere grap van hetzelfde type uithalen natuurlijk). 3,5 *

avatar van Jordy

Jordy

Bijzonder moment toch als je een post van Queto leest waar je het mee eens bent, snif

avatar van Wouter

Ik zie die link niet. Leg eens uit?

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Wat is dat voor 'n woord, 'allereinde'?

avatar van Wouter

Prima woord in relatie tot deze film.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Jordy schreef:

Hoogste tijd dus dat ik weer eens een hier populaire film grondig ga haten...

Wouter schreef:

Ik zie die link niet. Leg eens uit?

Ik reageer even bij Psycho i.v.m. spoiler.