• 9.378.652 stemmen

Gesproken taal: Nederlands en Hongaars

Releasedatum: 18 oktober 2012

Plot De Marathon

"You never walk alone"

De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Het viertal komt op het lumineuze idee zich te laten sponsoren en mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Voor de maten staat er met de voorbereidingen op deze prestigieuze loop en het redden van de garage echter meer op het spel dan alleen het halen van de finish...

avatar van limelight73

limelight73

een film die ik niet zal vergeten. top geacteerd. niveau simon!!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Kijk daar zijn we in Nederland goed in, in dit soort films, en het acteer niveau was toch behoorlijk. Want die flauwekul om gelijk bij elke Nederlandse film te roepen dat het niveau slecht was vind ik nou wel een beetje flauw worden. Ik dacht dat er genoeg Nederlandse acteurs bewezen hebben wel degelijk goed te kunnen acteren, en als er hier in Nederland met dezelfde bedragen zoals bv in Amerika gesmeten kon worden, dan ben ik ervan overtuigd dat ook uit Nederland hele goeie films kunnen komen want dat komt er zo nu en dan al met een klein budget. De Marathon is wat mij betreft een film die het niveau van o.a Simon haalt. Ik kijk iig steeds liever naar produkten van eigen bodem.

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

De loopschoenen van Marcel Hensema zijn eigenlijk hetzelfde als de beugel van William H. Macy in Magnolia.

avatar van Robi

Robi

Het verhaaltje is eigenlijk erg simpel, maar het is wel doeltreffend en loopt erg goed.

Aan het overdreven Rotterdamse acteren moest ik effe wennuh, maar daarmee is het wel een erg Rotterdamse film geworden. En dat is terecht, want de marathon is van Rotterdam. Prima film.

avatar van movieonly

movieonly

Deze film doet recht aan het Oude Noorden in Rotterdam, Waardenberg heeft zijn oren in Oude Noorden goed open gehad , bepaalde grappen en opmerkingen kwamen mij bekend voor.

Genoten van deze film en respect voor Reinout dat hij deze film durfde te financieren en te maken.

Dat gezeik over nivo van de Nederlandse film, geld is het verhaal, met het budget hebben ze een geweldige film gemaakt op z'n Rotterdams recht voor je raap en niet nagemaakt.

Voor de mensen die Waardenberg niet goed kennen, kijk maar eens wat Waardenberg en de Jong cabaret , deze mannen waren absoluut wereldkampioen in Nederland.

Grappig filmpje zoek maar op youtube naar Waardenberg politie.

Stukje cabaret wat de oorsprong weergeeft van Waardenberg en de Jong Til van het Oude Noorden.

avatar van Re73

Re73

movieonly schreef:

Grappig filmpje zoek maar op youtube naar Waardenberg politie.

thx for the tip! was een leuk filmpie!

avatar van booyo

booyo

Van die zeldzame films die je in één keer 5 sterren geeft. Ultiem genoten. Pracht combinatie tussen humor en drama. Zeer oprecht gemaakt. Gerard, fantastisch karakter, fantastisch neergezet door Stefan de Walle.

avatar van $pecial

$pecial

De Marathon

Eén van de betere films van Nederlandse bodem die ik heb mogen zien. De Marathon is een extreem onderhoudende film geworden. Het Rotterdamse karakter komt zéér goed naar voren en alles voelt ook echt aan. De humor is aanstekelijk, met als hoogtepunt wanneer de hoofdpersonages in Amsterdam begeven. Naar het einde toe neemt het drama gehalte naar mijn inziens té veel de overhand, maar het gehele plaatje brengt een ideale mix van humor -en drama.

4.0 *

Had ze al voorbij zien komen op Rijnmond TV

avatar van Shinobi

Shinobi

"Nee, hardlopen. Alleen net iets verder dan de koelkast."

Een erg geslaagde film, zeker voor Nederlandse maatstaven. Sowieso is het alweer een tijdje geleden dat ik echt goed stuk ging om een Nederlandse film.
Misschien komt het omdat ik zelf ook in Rotterdam woon, maar de lompheid van de verscheidene personages kwam goed bij mij over. Er zitten dan ook best wat geslaagde grappen tussen, plus de politieke incorrectheid.

Daarnaast is het drama aspect ook zeer goed uitgewerkt, met name Stefan de Walle zet hier een sterke rol neer. Het blijft aangrijpend zoals hij tegenover Youssoef begon over zijn ziekte en om zijn tirade tegen zijn zoon niet te vergeten.
De manier waarop comedy en drama elkaar afwisselen is dan ook sterk te noemen.

Een klein minpuntje vind ik wel dat sommige zijplotjes op niets eindigden, dat hele gedoe tussen Leo en Anita kon ook wel weggelaten worden en Nico die nog uit de kast moet komen. Al geven ze aan de andere kant zo wel wat achtergrondverhaal aan de personages.

3,5 Sterren.

avatar van Drezic

Drezic

Mooi. Ik heb me zeer vermaakt met deze film

avatar van Drezic

Drezic

Re73 schreef:

thx for the tip! was een leuk filmpie!

Een andere bekende van hen is de spuugscene. Moet je wel van houden

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik ben niet van 010 en ik kom er ook niet zo vaak, maar de humor ligt er wel op straat, zeker in de volksbuurten. Dat soort humor is haast perfect verweven met drama in deze fijne film over kameraadschap, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Goed geacteerd, in het bijzonder door Stefan “Sinterklaas” de Walle, en daarnaast een zeer gevarieerde soundtrack.

Gewoon een prima film van eigen bodem.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Met deze film heb ik een leuk avondje gehad. Als geharde Westvlaming heb ik de film met Engelse ondertitels bekeken want dat Rotterdams taaltje vond ik soms onbegrijpelijk . Niet veel punten van kritiek verder. De humor is fijn en gevarieerd : nu eens visueel, dan eens verbaal. De acteurs brengen interessante menselijke working class karakters naar voor en de nevenplotjes rond de zorgen in hun privé-levens voegde meerwaarde toe en zetten hun wilskracht, solidariteit en volharding in de verf. Merk ook de racistische houding op tegenover Yous, die de belichaming is van de brave allochtoon, een gewild stereotiep in een maatschappij waar ze meestal als dreigend aanzien worden. Het einde was erg droevig, zoals ze met het lijk van hun vriend de laatste meters lopen. Misschien was dit er net over en had dergelijke dramatiek in deze lichte komedie niet gehoeven . Jaja, de noorderburen hebben indruk gemaakt.

avatar van Punky

Punky

Echt een hele leuke film, heb me prima vermaakt

avatar van mister blonde

mister blonde

Leuke film inderdaad. Humor was oke, maar had ik misschien wat meer van verwacht. Dramatisch gezien zat het dan weer wat beter in elkaar dan verwacht, al was dat nu ook weer niet direct om dolenthousiast van te worden. Er zijn wat losse eindjes en subplotjes die niet helemaal goed uitgewerkt zijn, maar de kern is dat zeker wel. Heb me prima vermaakt, zeker omdat er een aantal momenten zijn die echt heel geestig zijn. 3,5 sterren.

avatar van Angelo2

Angelo2

Wat heb ik genoten van deze film en dat terwijl ik geen liefhebber ben van Nederlandse films en al helemaal niet van Nederlandse komedies. De laatste waarbij ik veel gelachen heb waren de Flodderfilms en die zijn alweer tich jaar oud. De film is over de hele duur grappig vooral de opmerkingen van van Waardenberg zijn erg geestig. De film is dan ook in een zucht voorbij.
Geweldige casting van de hoofdrolspelers ook, je zou zo denken dat ze echt ergens in een garage aan het werk zijn. Stefan de Walle zet hier ook een geweldige rol neer met een aantal prachtige scenes, hierboven al benoemd (die met zijn zoon en dat hij verteld dat hij kanker heeft). Het einde is ontroerend en dat ze hun dooie vriend over de finish nemen is gewoon een kippevelmoment. Denk dat dit de beste Nederlandse film is die ik ooit gezien heb. Alles klopte gewoon. Een oerhollandse komedie onnederlands goed. Een dikke 9

avatar van Koen87

Koen87

Shinobi schreef:

De manier waarop comedy en drama elkaar afwisselen is dan ook sterk te noemen.

Hier kan ik me in vinden, echter vond ik de zijplotjes wat zwaarder drukken op het cijfer. Als dit uitgewerkt zou zijn dan had die van mij ook een 3,5 gekregen. Al met al vind ik het wel een prima komisch drama die wat gewaagder had gemogen. Ze hadden voor mij ook de marathon wat beter mogen uitlichten.

avatar van edwinoudenes

edwinoudenes

Beste NL film die ik gezien heb so far.. Het eerste deel van de film lag ik regelmatig krom van het lachen. Heerlijk droog soms.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Angelo2 schreef:

je zou zo denken dat ze echt ergens in een garage aan het werk zijn.

Nou, aan het werk... aan het werk...

avatar van Re73

Re73

Vanavond keken we eerst het bombardement, op een gegeven moment konden we het niet meer aanzien dus ik tegen me vrouw wil je een goede nl- film dan kijken we de marathon, ik had hem al gezien dus zeg kijk hem 20 minuten vind je het niks zetten we hem af..... dat gebeurde uiteraard niet. Klasse film wederom na een tweede keer kijken ik verhoog naar 4.5* een van de beste nl-films allertijden maar zeker van de laatste jaren!

avatar van Arnie

Arnie

Redelijk vermaakt met deze film, vond de mix van komedie en drama in elk geval geslaagd. Goeie subtiele grappen ook.
Minpunten waren toch weer, naast wat afgeraffelde plotlijntjes, het acteerwerk (als vanouds), met name van de vrouwelijke bijrollen, en bovenal de oorverdovende clichés. Net als in Simon lijkt het wel of de makers continu met een scheef oog naar de optie van internationale distributie gluurden, er zaten wel heel veel typisch Hollandse dingen in (die rondvaartboot, sorry hoor). En er moesten natuurlijk de nodige grappen worden gemaakt over allochtonen, en één homo. Het vervelende is dat het enerzijds wel grappig is (Nico die de kleurencombinatie van de tenues schitterend vindt), anderzijds echt té karikaturaal; hetzelfde geldt dan ook weer voor de vrouw van Kees, die natuurlijk in de allerzwaarste kerk moet zitten enzo. Het zijn altijd dezelfde thema's die uitgemolken worden.

Verder is wat Onderhond al aangaf wel gerechtvaardigd in mijn ogen, dat dialect hier opnieuw erg clichématig wordt opgevoerd en geassocieerd met marginaliteit. Denk tegelijk dat dit ook geïnterpreteerd mag worden als uiting van de trots die Nederlanders koesteren op hun dialecten.

Maar goed, wel vermaakt dus, dit is duidelijk een genre dat zo nu en dan nog redelijk slaagt in de Nederlandse filmindustrie.

avatar van Reinbo

Acteerwerk was juist top in deze productie. En die rondvaartboot is juist een typisch 020 ding en hilarisch om op de Nieuwe Maas te zien. Heeft werkelijk niets met buitenlandse dustributie van doen.

avatar van Arnie

Arnie

Zucht. Ik wil natuurlijk geenszins een film aanvallen die in het grootse Rotterdam is gemaakt, voor Rotterdammers, door Rotterdammers enzo, als beste stad op aarde. Maar begrijp je het principe 'voorbeeld' niet? De rondvaartboot was maar één ding, was het meest concreet (en heeft wel degelijk een effect naar het buitenland); de overige voorbeelden zitten meer in de thematiek. Overigens was het wel grappig, daar zei ik ook niets over.

Verder was het acteerwerk van de hoofdpersonages inderdaad prima, maar die bijvrouwen waren beduidend ondermaats, zeg nou zelf.

avatar van Toontje G

Toontje G

Een Nederlandse komedie/drama, dan heb ik al mijn twijfels en vooroordelen, maar de berichten op Moviemeter waren veelal positief dus dan toch maar een poging gewaagd. Nou ik heb er dan ook geen seconde spijt van gehad dat ik naar deze film heb gekeken. Wat een heerlijke film met een prima mix tussen drama en komedie. Goed verhaal, prima geacteerd, Iedereen die aan deze film heeft meegewerkt, complimenten!!

Arnie schreef:

Zucht? Het heeft niets met Rotterdam te maken. het gaat erom dat de rondvaartboot vooral een interne grap was. En dat jij denkt dat het iets met et buitenland en de herkenbaarheid voor buitenlanders te maken heeft. Wellicht is het logisch dat een buitenlander die associatie heeft, maar de kracht van de grap zit 'm vooral in de locale verschillen.

Verder waren de dames idd veelal typetjes, maar als zodanig niet slecht gespeeld.

avatar van snarfje5508

snarfje5508

De Nederlandse film kan mij doorgaans niet zo bekoren maar dit is absoluut een uitzondering. Prima geacteerd, bijna authentiek, geen onnodige ballast van verhaallijnen maar pure humor en drama vanuit Rotterdam. Scene in Amsterdam hilarisch. Wat mij betreft zeker 3,5* waard !

Niveau 'Simon' en 3.78 sterren.....dat moest ik natuurlijk zien.

Helaas helaas, het haalt het niveau van 'Simon' bij lange na niet.

Acteurs zijn opzich wel van niveau, maar het script verbrijzelt de humor en de acteerprestaties.

Vermakelijk filmpje, dat wel, maar verder slappe hap!

avatar van Reinbo

Wat is er mis met het script? En op welk vlak vind je het niveau van Simon zo veel beter?