Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Tran Anh Hung
Met onder meer: Le Van Loc, Tony Leung Chiu-wai en Nu Yên-Khê Tran
Releasedatum: 18 april 1996
Plot Xích Lô
Een achttienjarige weesjongen vindt een baantje als bestuurder van een cyclo (fietstaxi). Hij behoort daardoor tot een van de laagste kastes in de samenleving. Als hij dan ook nog op wrede wijze van zijn voertuig wordt beroofd door een bende, neemt zijn bazin hem dat niet in dank af. Ze dwingt hem als tegenprestatie criminele activiteiten voor haar te verrichten. Daartoe wordt hij opgenomen in de bendes van 'de dichter'. En dat betekent een geïsoleerd verblijf in een uiterst gewelddadige, hallucinerende omgeving....
Cyclo
Crazy Son
Cyclo's Friend
Grandfather
goga
Is deze film beter/mooier dan The Killer van John Woo?
Ramon K
Beide films zijn heel goed, maar ze zijn absoluut niet met elkaar te vergelijken.
goga
bedankt, ik heb deze vraag naar aanleiding van deze message gesteld:
Owja Ramon, voordat ik het vergeet. Ik zou nog even die zinnetjes die op de hoes staan hier zetten... komen ze:
Imagine Pulp Fiction relocated to Ho Chi Minh city
Makes Reservoir Dogs Look Tame
Astonishing... This is Trainspotting For The Art Houses
Shades Of Tarantino and Scorsese

Trek je alsjeblieft niks aan van deze on-zinnetjes.
tovenaar
Die 'on-zinnetjes' had ik er juist met opzet op gezet omdat het zo'n onzin was
Die zinnetjes zijn net zo erg als Roger E(vil)Bert met zijn 'Two Thumbs Up!'.
Is deze film beter/mooier dan The Killer van John Woo?
Ja.
jeroentje
Nou deze Jeroen heeft hem dus net achter de kiezen....en ik moet zeggen dat ik dit deeveedeetje toch echt niet voor nix heb aangeschaft, jammer dat ik morgen zo krankzinnig vroeg op moet anders had ik hem zo weer opnieuw aangezet. Fantastisch, alleen de manier van filmen al. Alles is ook gewoon zo....uhm...'echt'. Morgen weer kijken, da's zeker. Ik heb gewoon 2 uur ademloos (niet letterlijk want dan kleur ik net zo blauw als....oeps bijna spoilertje....maar goed, je snapt het wel
) zitten staren naar deze film. Ik snap nog niet alles maar dat komt wel als ik hem een keer of 3 gezien heb en er wat meer over gelezen heb. Het einde is ook echt typisch Aziatisch zeg maar, abrupt en toch ook weer niet...van mij hadden ze d'r trouwens nog wel een uurtje aan vast mogen plakken hoor.
jeroentje
Ja.
beter....sjah...denket wel, mooier....da's een kwestie van smaak natuurlijk....ik heb hem net weer gekeken en weer vond ik hem te kort, dit soort films mogen van mij wel 4 uur duren
schitterend! Op ebay gaan ze voor 5$ (dat was mijne tenminste) dus ik kan iedereen aanraden een dvdtje aan te schaffen als hij of zij interesse heeft gekregen in deze film (y).
Ik heb deze film vrij lang geleden op TV gezien en herinner me vooral hoe vreselijk mooi die film eruit zag. Ik popel inmiddels om deze film te herzien. Heb hem nu op 4.5* maar is zeker potentieel en 5*/top 10 film.
Koop de dvd.
De beste versie die er op dvd is verschenen. Met NL ondertiteling.
dttom
Ik weet niet wat ik er van moet vinden, wil hem nog wel een keer zien en dan niet in twee delen en om 1 uur 's nachts, heb het gevoel dat ik van alles gemist heb. Of is dat gewoon zo bij een eerste keer kijken?
Klopt wel een beetje. De eerste keer vond ik 'm mooi, maar de tweede keer viel pas alles op zijn plaats. Vooral de relaties die de personages tot elkaar hebben.
Eindelijk herzien en hij is echt weergaloos mooi. Die halve ster komt erbij. De DVD wordt besteld. De top 10 aangepast.
Locotus, wil je je aub verklaren voor die 0,5?
bennie jolink
inderdaad ontzettend mooie film. alleen maar geweldige acteurs, met nog eens als extra bonus tony leung (hard boiled, chungking express) als zwijgzame gangster met enen gulden hart. de sfeer van saigon is bijna voelbaar en en en.....er zijn gewoon geen woorden voor.....geef deze film 5 sterren!
FisherKing
Interessante achtergrondinfo. (maar ik zou het niet lezen als je de film nog niet gezien hebt)
FisherKing
5 Sterren nu bij herziening. Fantastische Film !!
Da Jando
Jaaa! Donderdag en vrijdag in filmfoyer Tilburg!
Edit: Zaterdag en zondag ook
FisherKing
Heerlijk die re-leases. Fantastisch in de bios. En een complete filmzaal bijna alleen. Alleen hoger dan 5 sterren gaat helaas weer eens niet.
FisherKing
Creep van Radiohead (zie pagina 1 voor de letterlijke tekst) vind ik in deze film de mooiste en meest passende muziekstuk ooit in een film vertoont.
En tevens fantastisch vertolkt door Tony Leung, die een onwaarschijnlijke klootzak sympathieke trektjes kan geven.
Pierre1
Locotus, wil je je aub verklaren voor die 0,5?
Hij was in de war met Starship Troopers die hij 5,0* heeft gegeven
Ik ga deze maar eens kijken, lijkt me een goede film, maar de videotheek zal hem wel niet hebben.....
Redlop
Adembenemend mooi en zowel qua verhaal als fotografie één van de meest knappe films ooit.
Schitterend gestileerd maar niet overgestileerd.
Boeiend dat interview dat Kappeuter linkte. Daarin staat dus hoe je de symboliek van de vis moet interpreteren.
In het interview staat ook dat 'onschuld' centraal in de film staat. Het verliezen van de onschuld wat in dat keiharde contrast tussen poëtische tederheid enerzijds en moord, sadisme en gedwongen prostitutie anderzijds wordt getoond.
Die helikopter die van een vrachtwagen lazert lijkt me ook een verwijzing naar de restanten van de Vietnam oorlog. Wat er van Vietnam overgebleven is. Dat insmeren van Cyclo met emmers verf zou een verwijzing naar het eind van "Apocalyps Now' kunnen zijn. Het Vietnamese antwoord erop dus.
Als ik deze film geen 5* geef...welke dan wel?

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Ruang Rak Noi Nid Mahasan

Deep End
Drama, 1970

Beoning
Drama / Mystery, 2018
fietssaigonslaughterhousearmoededrugscriminal underworldstolen bicyclenosebleed forced prostitutionwater gunpig slaughterbicycle taxiak 47 ho chi minh