• 9.373.071 stemmen

Geregisseerd door: Renny Harlin

Met onder meer: Saffron Burrows, Thomas Jane en LL Cool J

Releasedatum: 28 oktober 1999

Plot Deep Blue Sea

"Bigger. Smarter. Faster. Meaner."

Zakenman Russell Franklin investeert vele miljoenen dollars in een medisch project dat een remedie moet vinden tegen de ziekte van Alzheimer. Biologe Susan McAllister schaart zich achter het project en heeft ontdekt dat er zich in de hersenen van haaien een stof bevindt die menselijke hersencellen opnieuw kan activeren. Om haar research te vervolledigen en een nog efficiënter geneesmiddel te kunnen ontwikkelen, gaat Susan over tot de genetische manipulatie van haaien. Ze kweekt exemplaren met een enorme hersencapaciteit, maar ontdekt dat de haaien er zo bijzonder intelligent en bovendien zo ontzettend agressief van worden...

Carter Blake

Boat Captain

Helicopter Pilot

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Geen moment serieus te nemen, maar dat wil de film gelukkig ook niet. Als geinig, pretentieloos popcornvermaak is Deep Blue Sea dan ook best geslaagd. De film bevat een paar heerlijke campy momenten en in combinatie met de aardige vertolkingen en lollige dialogen is het geen straf om naar te kijken. Tenzij je probeert de film serieus te nemen, dan gaat het mis.

3 sterren.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik vond hem eng, echt wel een goeie film om een keer te kijken.

Ik heb geen last gehad van de 'nep'haaien!

avatar van 606

zeker was net echt ja daarom ook 4 sterren.

en die pappagaai is erg leuk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Goede film

Ik heb hem 3 jaar geleden gezien, en ik vond hem superspannend. dat die drie haaien na de instorting van een labaratorium op de oceaan overal vrij rond zwemmen

de rol van LL Cool als kok vond ik ook supergoed.

3,5

avatar van Prudh

Prudh

Beetje standaard verhaaltje, je kan precies vertellen wie er dood gaan zonder eerst hele de film te zien (nu ja, bijna precies). Hierdoor dus lekker voorspelbaar.. De animatie was idd balachelijk... Maar al met al is de film een stuk beter dan ik verwacht had. Vooral de decors vond ik mooi gemaakt. Kleine 3*

avatar van Montorsi

Montorsi

supersimpel filmpje, het standaardverhaaltje van de bloeddorstige moordenaar die de hoofdpersonen 1 voor 1 afmaakt is weer eens van stal gehaald. Uiteraard overleven er 2 mensen het.. Kop maar in, 1.5*

avatar van The Oceanic Six

Ach, geen slechte film maar ook geen hele goede. Het verhaal valt na een kwartier al wel te voorspellen tot het einde. Het is alleen even raden wie het misschien gaan overleven.

Ik ben altijd wel in voor een leuke haaienfilm, dus dit was wel besteed aan mij.
Jammer dat alles wel supercliche was met de personages zeg. De neger, de droogkloot, de bitch, de held etc...kom op, wees eens wat origineler.

Er zaten wel een paar lekkere actiescene's in en daar doe je het toch voor he.
Volgens mij speelt Samuel L. Jackson toch een gastrol in deze film, waarbij ie al heel snel opgegeten wordt? Hilarisch

avatar van AGE-411

AGE-411

Scene

- Haai die uit een playstation spel lijkt te komen? "chek"

- Slecht script? "chek"

- Slechte tekst? "chek"

- Neger doet iets cools/slim? "chek"

- Stoer wijf met ballen, en tuttemie die sentimenteel wordt? "chek"

- Macho man en wacho man? "chek"

Prachtfilm? Mijn gat

avatar van Spetie

Jaws is 100 keer realistischer inderdaad dan deze pulpfilm. Ook veel spannender en beter verhaal.
Deep Blue Sea is pure pulp, maar wel leuke pulp. Natuurlijk zitten er zat fouten in de film en oogt bijvoorbeelde de scene dat Samuel L. Jackson het water wordt in getrokken ontzettend nep, maar er zijn zat haaienfilms die slechter zijn.

Denk aan bijvoorbeeld. Jaws 3, 4, Shark Attack 1, 2 en het onwaarschijnlijk slechte Shark Zone, die helaas bijna niemand gezien heef.

avatar van Theunissen

Ik dacht dat dit echt een bagger film zou zijn maar na hem gezien te hebben moet ik zeggen dat hij mij reuze meeviel. Ik vond het eigenlijk wel een leuke actiefilm. Het verhaal viel me zelfs ook nog erg mee. De beste acteur vond ik eigenlijk LL Cool J. Ik heb me goed kunnen vermaken met deze film.

Deze film is natuurlijk niet te vergelijken met Jaws 1. Dat blijft natuurlijk de beste haaien film ooit.

avatar van Zinema

Wanneer je e.e.a. niet al te serieus neemt (doet de film ook niet bij zichzelf), hapt deze pulp erg vermakelijk weg. Niets meesterlijks, met name de CGI kan storen, maar genoeg onderhoudend. Goed.

avatar van Pepski

Pepski

Hmmm... volgens mij wordt deze film door velen anders beschouwd als dan zou moeten. Omdat er haaien in voorkomen, is het geen genre Jaws. Inglorious Bastards is ook geen Schindlers List omdat het in WO2 afspeeld.
Jaws was om mensen met n thriller te vermaken, Deep Blue See is om mensen... te vermaken! Gewoon op de bank, dvdtje erin, snacks en drinken en lekker wegkijken en proberen er wat spanning in te houden. Geen diepe plot, gewoon lekker kijken! En dat doet deze film.
Haaien + afgezonderde locatie + groepje mensen + genetische modificatie = verstand op 0 en lekker kijken.
Geen gemauw over CGI, standard plot (hoewel ik niet had verwacht dat LL Cool J t zou overleven en dat vrouwtje opgevreten zou worden, meestal overleven de hoofdrolspeler en speelster ). Dit is geen Jaws, dit is Deep Blue See, zelfde haaienonderwerp, andere bedoeling met de film.
Als ik n avondje nix wil, gaat zo'n film er in. Simpel, vreetpartijen, goeie muziek, niet onnodig ingewikkeld of lang.
4 sterren voor mn avondjes vermaak!

avatar van Lennert

Lennert

Ik begrijp de slechte verhalen over de CGI, maar de animatronichaaien waren vele malen beter dan de vier Jaws films bij elkaar. Niet alleen was het uiterlijk van de beesten zeer overtuigend angstaanjagend (Makohaaien zien er dan ook venijnig uit, al blijf ik me afvragen waarom men een van de haaien tijgerhaai noemde, die beesten hebben toch duidelijk een stompe neus en karteltanden), de bewegingen kwamen ook zeer realistisch over (met uitzondering van het achteruit kunnen zwemmen).

Waar de film mijns inziens wat faalt is het creeeren van interessante personages. Bij de deleted scenes van de dvd staan echter wel een aantal scenes die voor de ontwikkeling van de characters bijzonder goed zouden zijn geweest, helaas heeft men besloten om de film wat meer vaart te geven in plaats van zich op drama te focussen. Dat maakt Deep Blue Sea voornamelijk een actiefilm en niets meer dan dat.

Toch is er genoeg te genieten. Haaien blijven doodenge vijanden (voor mij althans) en er zijn genoeg spannende scenes waar dit naar voren komt. Verder is er een beetje humor en een beetje drama, maar geen van beide aspecten komt echt groots naar voren. Voor de mensen die genoegen nemen met achtervolgingen, explosies en wat bloed is Deep Blue Sea in dat opzicht dan ook best geslaagd, zij die iets meer zoeken zullen het een behoorlijke tegenvaller vinden.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Spannende film. Niet altijd even overtuigend, maar wel blijvend interessant. Zenuwslopende scéne wanneer ze aan het watertrappelen zijn.

- 4 -

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Wegkijkertje.

Lekker luchtig, met een redelijke cast, al mocht het net dat beetje meer entertainend.

Qua special effects niet heel bijzonder, maar kon me er ook niet aan storen.

Blijft prima vermaken, enkel jammer dat het op het einde iets te veel wil en de grand finale achterwege had mogen blijven.

avatar van Number23

Number23

Film die ik denk wel 8 keer heb gezien. Als je de statistieken ook nakijkt, denk ik dat dit een van de meest vertoonde films op Nederlandse TV. Maar elke keer weer kijkt hij zeer makkelijk weg en blijft tie leuk. Niet te serieus nemen dan komt het goed. Ook een zeer leuke cast met Jane, LL Cool J, Burrows(irritante rol), Rapaport en in kleinere mate Jackson en Skarsgard.

avatar van schram101

schram101

Maffe haaienprent met een leuke cast die het vooral moet hebben van de onverwachte kills. En dan doel ik mede op de volgorde waarin men sterft. Erg leuk gedaan. Visueel is de film nogal wisselvallig. Prima effecten wisselen elkaar af met bijzonder matige al storen laatstgenoemde zelden.

Hapklare brokken

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een platform midden op de oceaan wordt gebruikt om haaien genetisch te manipuleren met als doel een medicijn tegen Alzheimer te ontwikkelen. Een groep wetenschappers en investeerder Samuel L. Jackson zijn bij een spannende test aanwezig, die plotseling volledig uit de hand escaleert . De haaien veranderen in nietsontziende moordlustige beesten en hebben als doel dat hele platform met crew en al naar de diepe zeebodem te trekken. Dit is altijd het moment waarop alle remmen los gaan en de film erg vermakelijk kan worden. Ik vond het wel vrij vroeg dat dit gebeurde en was benieuwd of de film daarna zo lang onderhoudend kan blijven.

Maar dat was geen probleem! Deep Blue Sea weet hoe een actiefilm zonder pretenties hoort te zijn: lekker lollig, veel avontuurlijke scenes met de haaien en bulderende waterstromen en allerlei onzinnige details, die totaal geen sense maken. Wie viel die dobberende American Football op in een van die met water gevulde gangen ? Wat is daar het nut van, wie neemt zo iets mee en denkt te gaan American Footballen in zo'n relatief klein onderzoekscentrum? En zo bleef ik me maar verbazen over de verwikkelingen en van alles en nog wat, maar wel met een dikke grijns, dat dan weer wel!

avatar van W.V.

W.V.

Indiana007 schreef:

Voor mij de beste haaienfilm.

Veel spannender dan Jaws ??.

Jaws is saai.

Beter dan Jaws, je beweert nogal wat. Zeker is dat de special effects in DBS beter zijn dan in Jaws, maar er zit 25 jaar tussen de beide films, daarom zeg ik dat de effecten in DBS eigenlijk nog beter hadden moeten zijn, zit niet zoveel verschil tussen de films. Zelfs het verhaal van DBS is niet slecht, het gegeven dat er wordt gekeken naar medicijnen die misschien via haaien kan worden gewonnen klopt wel, die research is er al een tijdje, dat daarbij haaien nog agressiever en dodelijker worden kun je dan wel voor lief nemen. Dat er moeilijkheden op komst zijn weet je dan ook al. Het is de wijze waarop alles in de film in beeld is gebracht, dat is best wel grappig, de vaart en spanning blijft behouden en de acteerprestaties voldoen aan het actiegenre, stoere taal, onzekerheid en opofferingsbereidheid. Het zit er in en dat maakt DBS tot een zeer acceptabele actiefilm met haaien, zoveel beter dan menig haaienfilm, maar deze steekt echt niet Jaws naar de kroon.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1982 stemmen

"They got a pill for what's wrong with you?"

Deep Blue Sea is een goeie actiefilm met haaien. De haaien zien er niet altijd even realistisch uit, ook afgerukte ledematen zijn soms overduidelijk door middel van computeranimatie gecreëerd. Er zit vaart in het verhaal, je verveelt je geen moment.

lagaiske schreef:
Blijft na al die jaren toch een van de beter haaien films.
Blijft schrikken hoe Samuel het ...

Dat was inderdaad een onverwacht en eigenlijk ook wel heel grappig moment in de film.

avatar van IH88

IH88

“Now you see how that works? She screwed with the sharks, and now the sharks, they're screwing with us.”

Redelijke haaienfilm die zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt. De spanning wordt goed opgebouwd en wanneer na veertig minuten de hel losbreekt wordt Deep Blue Sea een cocktail van gruwelijke moorden en zwarte humor. Er worden een aantal personages geïntroduceerd en de volgorde waarin ze vermoord worden is nog best verrassend (gezien de bekende acteurs die langskomen). De acteurs doen het aardig en vooral LL Cool J heeft een leuke rol. De special effects zijn spuuglelijk en het verhaal is belachelijk, maar daar gaat het in dit soort films ook niet om. Puur entertainment.

avatar van Film Pegasus

Wordt wel eens de beste niet-Jaws haaienfilm genoemd. Dat laten we in het midden, maar het zegt wel iets over het genre en de lat die enorm hoog ligt met Jaws als ultieme haaienfilm. Deep Blue Sea komt niet in de buurt, maar is ook niet zo flauw of knullig als de meeste andere haaienfilms. We krijgen een blockbuster die zich niet al te serieus neemt met een leuke cast en het gekende afvalrace concept. Genoeg actie en entertainment, niet genoeg spanning en een vrij luchtig verhaal. Ideale popcorn dus, maar het komt niet aan de figuurlijke knieën van Jaws.

avatar van Shadowed

Shadowed

Wel lollig.

Vooral omdat ik Haaien leuke dieren vind, ook om naar te kijken in een niet erg hoogstaande horrorfilm. Al staat hier Actie/Thriller bij, vind ik het toch wel meer in de horror vallen. Deep Blue Sea is dus uiteindelijk gewoon een redelijke haaienfilm geworden.

Wat natuurlijk gelijk opvalt is de niet zo beste CGI. Met de haai vastgebonden in het lab om er iets uit te prikken zag er nog wel leuk uit maar de onderwater beelden waren natuurlijk alles behalve goed. Ook een en ander acteerwerk was wat stroef.

LL Cool J is wel een leuke toevoeging, vooral omdat zijn oneliners wel echt werken en echt wel een lollig charme uitstraalt. Jane heb ik beter gezien en Burrows was ook niet echt top. Maar het is uiteindelijk gewoon een vermakelijke maar toch wel een matige pulp geworden.

avatar van Fisico

Fisico

Tja, een film over haaien, daarmee is alles zowat gezegd. De verwijzingen naar Jaws zijn logisch, maar misschien niet zo fair. Jaws was magistraal, is een cultfilm of trendsetter en zal niet meer worden geëvenaard. De vervolgfilms van Jaws na Spielberg waren ook pure pulp, dan redt zelfs de titel het niet meer. Deze Deep blue sea zag ik destijds in de bioscoop en nadien ook nog enkele keren thuis. De filmtitel zal wellicht verwijzen naar de échte Deep Blue, de grootste witte haai ooit gespot. Film deed me ook steeds wat denken aan Hollow man met Kevin Bacon dat ongeveer in dezelfde periode uitkwam. Een plot rond baanbrekend wetenschappelijk werk, maar met een groot neveneffect. Nuja, er zijn talloze dergelijke films geproduceerd (The fly, etc …).

Ook hier weer dus waarbij de afweging wordt gemaakt tussen het behandelen van Alzheimer en het risico van het creëren van bloeddorstige monsters. Flinterdun plot, maar al bij al vrij vermakelijk. Alleen wat jammer dat men de haaien iets te monsterlijk en surreëel voorstelt met ongewone bewegingen. Ook de te snelle bewegingen doen het allemaal iets te fake aan. Summum was de wijze waarop Samuel L. Jackson aan zijn einde komt, de overdreven scène in het waterreservoir en de toch goed aangesneden scènes met de papegaai. CGI dus niet geweldig, maar het werd wel allemaal fijn in beeld gebracht. Ook het geluid was bvb op niveau. Ideaal popcornvermaak dus, maar ook niet meer dan dat. Goed voor nog eens een keertje tussendoor.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een lekkere monster-movie die een standaardpad volgt maar die dat met zoveel vaart en flair doet dat ik me geen seconde heb verveeld. Een paar complete verrassingen (in tegenstelling tot die beroemde openingsscène in Jaws gaan de twee sexy koppels in de eerste scène niet dood, en opzien baart ook niet alleen het feit dát Samuel L. Jackson sterft maar ook het moment waaróp, namelijk wanneer hij net een bad-ass-pep-talk ten beste heeft gegeven), aardig spel van de hele cast en een uitstekende rol van LL Cool J, en geweldige visuals qua belichting, hi-tech-look en slickness maken hier een vrolijk feestje van dat uiteindelijk veel beter blijkt te werken dan je vooraf had kunnen verwachten, ook de tweede keer dat ik hem zag.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Aardig niemendalletje, alweer heel wat jaartjes oud, en eigenlijk heel wat onmogelijkheden, maar vermakelijk is het allemaal wel.

We gaan vliegend van start met een haaiaanval waarna het verhaal mondjesmaat naar voren komt over een geneesmiddel en experimenten. Twijfelachtig is het hele verhaal zeker, net als dat het ongeloofwaardig is. De situering, de experimenten die sowieso al twijfelachtig zijn, of de aanval waar de film mee begint. De werkwijze van Carter zal door geen enkele vakbond gesteund worden en de opzet van het lab en communicatie middelen is ook bijzonder te noemen. Maar goed, dan zijn er al te veel woorden aan vuil gemaakt.

Desondanks weet Harlin van dit een product een meer dan vermakelijke en spannende film te maken. Een ritje dat vanaf het begin mis gaat en een achtbaan van actie inhoud. En hoewel de computer gegenereerde haaien om te janken zijn, ziet de overige actie en werk met modelhaaien er prima uit. Voeg daarbij, de tot dan redelijk onbekende, Thomas Jane als de stoere patser van het geheel en Burrows als eyecandy, en je hebt toch een meer dan vermakelijk avond.

Deep Blue Sea is verre van een hoogvlieger, maar wel een uitstekende avondje vermaak.

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Geen hoogvlieger, maar als je even niet weet wat doen, kan je je er wel even mee amuseren, want zo slecht is die nu ook weer niet.

De volgende dag ben je hem wel vergeten.

avatar van Collins

Collins

Duncan Kennedy had last van een terugkerende nachtmerrie. In zijn nachtmerrie zat hij gevangen in een nauw gangenstelsel en werd achtervolgd door haaien die schijnbaar zijn gedachten konden lezen. Aangezien Kennedy scripts schrijft voor films was die droom een mooie inspiratiebron voor de haaien die in Deep Blue Sea hun agressieve ding doen.

Vermakelijke film trouwens. Een mengeling van science fiction, actie en horror. Regisseur Renny Harlin kreeg er een behoorlijk budget voor en dat is de film aan te zien. Visueel ziet de film er schitterend uit. De setting, de effecten, de haaien. Ze zijn dik in orde, helpen bij de inleving en dragen bij aan de spanning. De camera doet sfeervol werk en maakt gretig gebruik van de claustrofobische setting om dreiging op te roepen. De explosieve montage van de actiescènes doet de rest. Niets nieuws onder de zon, maar gewoon vakkundig uitgevoerd.

De cast bestaat uit bekende namen. Ze vertolken inwisselbare personages, waarmee je je gemakkelijk kunt identificeren. En zoals het hoort is er af en toe wat humor ingebouwd om de spanning te neutraliseren. En zo is Deep Blue Sea leuk vermaak en verglijdt de tijd op een aangename manier.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Sja.

10 kleine negertjes in Jaws-land. B-film, maar dat betekent gelukkig ook weinig sérieux. Alles aan deze film is zo dwaas als het groot is, van de amateuristische CGI over de excuusneger of nerdy wetenschapper tot de rol van Samuel L. Jackson. Niettemin kijkt het, misschien net omwille van de zelfspot, best gemakkelijk weg.

2,5

avatar van Brabants

Brabants

Deep Blue Sea is een film met enkele scenes die zeker niet verkeerd zijn. Over het geheel gezien toch wat minder. Het mist een beetje de spanning en beklemmende sfeer wat nu juist bij deze films zo belangrijk is.

avatar van Boneka

Boneka

De film heb ik inmiddels al vaak gezien en behoort tot de betere haaienfilms Technisch misschien verouderd maar ach zo vaak zien we m ook weer niet.

Inmiddels is hij op 4K verschenen (Arrow) dat betekent geen Nederlandse ondertiteling maar het beeld is echt een stap omhoog gegaan en lang niet zo verzadigd als de blu ray versie. Wel wat aan de donkere kant helaas. Geluid met Dolby Atmos is prima! Wel missen we zo'n 30 seconden van LL Cool J. in de eindcedits. Vreemd Arrow! Verder een prima transfer.

Film 4,0

Beeld (4K) 4,5