- Home
Met onder meer: James Franco, Mila Kunis en Michelle Williams
Releasedatum: 14 maart 2013
Bekijk via Disney+
Plot Oz the Great and Powerful
"In Oz, nothing is what it seems."
Oscar Diggs (James Franco), een eigenaardige circusartiest die zich bezighoudt met tovenarij, wordt uit het stoffige stadje Kansas gegooid en besluit het in te ruilen voor het magistrale Land van Oz. Eenmaal aangekomen blijkt roem en fortuin voor het rapen te liggen, totdat hij drie heksen ontmoet: Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weiz) en Glinda (Michelle Williams). Zij zijn er niet van overtuigd dat Oscar de geweldige tovenaar is die hij beweert te zijn. Zijn bekwaamheid wordt op de proef gesteld wanneer het Land van Oz en zijn inwoners onder kwaadaardige dreiging komt te staan. Door middel van ingenieuze illusies en zelfs een beetje echte tovenarij, weet Oscar niet alleen in een echte tovenaar te veranderen maar ook in betere man. Gebaseerd op L. Frank Baums geliefde personage, de tovenaar van Oz.
Oz
Knuck
Winkie General
May
Niet super.
Het begint nochthans erg hoopvol, het eerste deel (volledig zwart/wit) ziet er gek en sfeervol uit. De 4:3 zal wel nooit m'n favoriete beeldformaat worden maar het is in ieder geval functioneel. Wat mij betreft had de hele film in deze stijl verder mogen gaan, maar dat zat er uiteraard niet in.
Iets te snel schakelt de film over naar kleur, waarbij Raimi sterk tekort schiet, zeker omdat de hele stijl maar een matige kopie van Burton's Alice in Wonderland blijkt te zijn. Heb de film in 2D gezien en ik heb me de hele tijd zitten afvragen of ze de kleuren te scherp hadden bijgesteld om het doffe 3D effect te compenseren. Dat maakt dat het kleurwerk in 2D vaak wel érg lelijk overkomt. Anders is het gewoon een erg slechte stijlkeuze geweest.
Jammer want er zitten verder genoeg leuke elementen in. De cast is origineel, zeker Williams die in een rol kruipt die haar op het eerste zich helemaal niet ligt. Toch brengt ze het er meer dan behoorlijk van af. Franco doet het verder ook goed. Wel een paar mindere bijrolletjes (en bijfiguurtjes, zoals het aapje), maar niks al te vervelends. Het porceleinen popje vond ik zelfs verrassend geslaagd, een mooi voorbeeld van geslaagde CG.
Naar het einde toe krikt Raimi het niveau wel wat op, de eindscene is spectaculair en zit leuk in elkaar. Maar het komt wat laat en het is jammer dat de film halverwege enorm inzakt. Daarbij had ik ook nooit echt het gevoel dat Raimi goed genoeg wist waar hij mee bezig was. In sommige scenes pakt z'n stijl goed uit, in andere gaat het compleet de mist in.
Op zich de moeite om een keertje gezien te hebben, maar het had zoveel beter kunnen zijn, dat liet Burton al zien in een film die teveel lijkt op deze, maar op alle vlakken beter is.
Edamboy
Echt Disney-verhaal. Intro in zwart-wit is leuk gevonden, overgang naar kleur is mooi gedaan. Dit is echt een film die is gemaakt voor 3D. De 3D-effecten zijn prima in orde.
James Franco vond ik zeker een verrassing in deze film, omdat hij me vooral nog bijstaat uit 127 hours. Mila Kunis vond ik het ook erg leuk doen.
Voor het verhaal drie sterren, voor de 3D vier sterren.
cordiacovens
Visueel Goed gemaakte film die ongetwijfeld veel geld zal verdienen aan de Box-Office.
De opening credits zijn erg goed gedaan, het gedeelte in 4:3, zwart wit tot het moment dat Oz in Oz komt en het beeld naar kleur ging waren erg goed zelfs, toen dacht ik dat het een goede film ging worden. Echter kan ik concluderen dat voor mij het eerste en laatste halfuur goed waren en het stuk er midden in veel te lang duurde, de film duurt 127 minuten en daar konden er makkelijk 20 vanaf gehaald worden, ik zat echt vaak op m'n horloge te kijken. Gelukkig is het laatste halfuur erg leuk gedaan. Acteerprestaties waren wel matig te noemen, ik vond niemand echt overtuigen behalve het aapje en het porseleinen poppetje..Franco is aardig en ik zou verder ook niet zo 1,2,3 weten wie Oz anders zou moeten spelen. De heksen waren ook niet overtuigend, dat kwam uiteraard ook door het script wat nou niet bepaald geweldig is geschreven.
De 3D werkte goed, maar was niet geweldig te noemen, soms zag het er voor mij zelfs iets te nep uit.
Kortom een vermakelijke film, met een goed begin en een prima eind maar met een middenstuk dat te traag verloopt en te lang duurt. Toch is de film de moeite waard om in de bioscoop te gaan bekijken in IMAX3D want het zag er goed uit.
Chainsaw
Meh. En zo waren mijn verwachtingen eigenlijk ook, vooraf. Enerzijds ben ik altijd wel benieuwd naar een nieuwe film van Sam Raimi en ben ook zeker fan van onder andere de Japanse animatieserie Tovenaar van Oz en de film Return to Oz (het origineel moet ik echt snel een keer zien). Anderzijds zag dit in trailers er uit als een herhalingsoefening op Alice in Wonderland van Tim Burton. En als ik één ding niet nodig heb, dan is het een herhalingsoefening van Alice in Wonderland!
De film toont ons veel, maar toch gebeurde er lange tijd gewoon helemaal niks. We zien Oz allerlei karakters ontmoeten en kleurrijke plekken ontdekken, maar de film komt er maar niet mee op gang, er mist leven in de brouwerij. Pas rond de grote climax van de film gaat de boel echt leven en wordt Oz eindelijk echt vermakelijk. Laatste half uur van de film is dan ook zonder meer het beste. Maar het kost wel even wat moeite om daar te komen, want daarvoor krijgen we extreem gerekte dialogen met niet bepaald boeiende karakters. Maar ook scènes worden oeverloos gerekt. Daarnaast kijken we voornamelijk naar een niet erg overtuigende CGI-wereld. Had het gevoel dat zelfs alle stoelen en tafels nog uit de PC kwamen, alles had iets lelijks en CGI-achtigs over zich. Enige écht geslaagde effect was het meisje van porselein, die werkte dan weer wel goed.
Maar het meisje van porselein is een lichtpuntje in een film waar verder ongelofelijk veel mensen compleet miscast zijn. Franco is een prima acteur, maar hier was ie behoorlijk misplaatst en mocht de eerste drie kwartier dat ie in Oz was niet veel meer doen dan 'Oooh, aaah, ooooh' schreeuwen. Erg matig optreden. En ook Mila Kunis kwam totaal niet uit de verf. Sowieso was die romance tussen die twee echt te bespottelijk voor woorden (en daardoor neem je dus ook alles wat daarna met haar karakter gebeurd niet meer serieus) en vond haar ook totaal niet op haar plek. En over gigantische miscasts gesproken; dat aapje had prima kunnen werken, maar niet als je hem met de stem van Zach Braff anderhalf uur lang de comic relief laat uithangen. Even leek de film wel een Shrek-film te worden, met het aapje als irritante ezel die z'n muil niet kan houden en zogenaamd overal grappig moet zijn. Waarom moet zo'n beest überhaupt een stem krijgen?
Al met al blij dat Oz op een gegeven moment wel gaat vermaken en intussen kon ik me wel amuseren met het tellen van typische Raimi- elementen. Waren alleen niet erg veel (overigens ook geen idee waarom Bruce Campbell's naam in de opening-credits stond voor zijn rol van 30 seconden). Maar toch weet je zeker dat als er weer voorwerpen naar het hoofd van het hoofdpersonage gesmeten worden, dat de regisseur vooraan staat om dat te mogen doen. Nu maar hopen dat Raimi weer eens het niveau van de Simple Plan of de Evil Dead reeks weet te bereiken.
2 sterren.
ibendb
Ooh, sister! You're hideous...
Oz The Great and Powerful is een mooie maar vooral indrukwekkende prequel op The Wizard of Oz. Het verhaal sluit erg goed aan op het andere welbekende verhaal. De rollen worden uitstekend uitgevoerd door Franco, Wiliams en Weisz. Maar Mila Kunis steekt er met kop en schouders bovenuit. Wat een fantastische actrice is dat toch! Hoe zij de Wicked Witch neerzette was gewoon geniaal. Zelden zo meegeleefd met een schurk.
Normaal heb ik niks met 3D in de cinema. Meestal zie ik er niks van of doet het pijn aan m'n ogen. Deze keer kwam het volledig tot zijn recht. Er vlogen echt dingen naar je toe en dit verdient toch al een halve ster. Ook qua special effects was het gewoon geweldig. Dat poppetje zag er gewoon erg realistisch uit. Net als echt porselein.
De personages vond ik iets tegenvallen. Knuck en die aap waren echt irritant en kinderachtig. Verder was het echt een goede film. 3,5*
Shinobi
"I might not actually be a wizard..."
Gisteren in Imax 3D gezien en ik moet zeggen dat deze film mij letterlijk en figuurlijk heeft betoverd, de pracht en praal die ik mocht aanschouwen was echt oogstrelend te noemen.
Ik moest trouwens wel even wennen aan het zwart-wit beeld, maar gelukkig is dat alleen maar in het begin aanwezig, hetzelfde geldt ook voor het 4:3 beeldformaat om later in de film - als Oz eenmaal met zijn ballon geland is - gaandeweg steeds breder te worden en de kleur die zijn opkomst maakt tot het gehele doek is opgevuld. Toch wel een leuke overgang.
In de film komen vanzelfsprekend de meest kleurrijke omgevingen voor en verscheidene (grappige) figuren. Finley het vliegende aapje zorgde voor het komische aspect, erg goed ingesproken door Zach Braff; die trouwens aan het begin van de film ook een klein rolletje speelt als de assistent van Oz. Het porseleinen meisje was ook erg goed gevonden.
Alleen de heksen in de vorm van Mila Kunis als Theodora en Rachel Weisz als Evanora vond ik niet echt goed uit de verf komen, Michelle Williams daarentegen was dan weer wel een positief lichtpuntje als Glinda.
Al moet ik wel zeggen dat er niet al teveel noemenswaardige dingen gebeuren qua verhaal, misschien dat Theodora dan opeens slecht wordt. Maar dat is het ook wel. Qua verhaal is het simpel en de film is dan ook overduidelijk gericht om de visuele pracht en praal zo goed mogelijk in beeld te brengen.
Daarnaast is het ook redelijk kinderachtig, de monsters zien er nou niet echt uit als monsters. Maar daar had ik me wel enigszins op ingesteld, aangezien dit een Disney product is.
Dat de film in het midden ietwat inkakt zoals meerdere leden hier aangeven, daar had ik geen last van. De twee uur vlogen voor mij zo voorbij en ik zat echt te genieten, vaak met mijn mond open van verbazing. Al ben ik het er wel mee eens dat het laatste halfuur toch wel de climax van de film is, waarin het helemaal los gaat.
Al met al is OZ The Great and Powerful een erg genietbare film. Het is zeker de moeite waard om in Imax 3D gezien te worden, om zo de beste ervaring eruit te halen.
3,5 Sterren.
John Lee Hooker
Soort van Alice in Wonderland waarin het hoofdpersonage zich door allerlei sprookjesachtige landschappen begeeft en onderweg een paar metgezellen krijgt toegedeeld. Wel aardig dat we met een 4x3 aspect ratio beginnen maar het vervolg is weer erg zoet, clichématig en humorloos. Met enkel avontuurlijke settings kom je niet ver. James Franco vult zijn rol wel leuk in en die aap kon er net mee door als back-up maar Rachel Weisz vond ik behoorlijk vervelend als chagrijnige heks met haar ''how dare you...'' en de groene bliksemstralen. Ergerlijk ook dat porseleinen popje die overal bijhangt. Shit zeg... de minimum leeftijdsgrens zal wel ergens rond de vier jaar liggen.
Oz the Great and Powerful is vooral een film dat leunt op het visueel.
De overgang van 4:3 ratio naar het grote scherm is leuk gedaan. Verder is de 3D een belangrijk aspect bij de ervaring van deze film, want Raimi weet goed met 3D om gegaan. Mede dankzij het werken met de kitscherige kleuren en veel CGI weet hij heel veel diepte in het beeld te creëren. Veel beelden zijn gemaakt voor het 3D, vooral de contouren van onze helden op het randje van de afgrond is hier een mooi voorbeeld van. Hoe zouden deze beelden overeind blijven als de film niet in 3D bekeken wordt..?
Van het verhaal zelf had ik eigenlijk wat meer verwacht. Het blijft allemaal te netjes binnen de lijntjes en dit is een funeste voor de spanningsboog. De personages hebben allemaal weinig diepgang mee gekregen en ondanks de 140 minuten heb je nooit echt het gevoel dat je naar een groot epos aan het kijken bent. Daarvoor blijft het te kleinschalig en razen de helden door het verhaal heen.
Gelukkig is het wel fijn dat er voor de film wel een blik met topacteurs open gebroken is, want zij brengen het verhaal met veel flair en vrolijkheid, waardoor je nog door die kortzichtigheid heen kunt prikken.
De eindscène is daarbij weer 1 van visuele schoonheid, waar Raimi weer flink uitpakt. Het verhaal eindigt helaas wel een beetje suf en laat veel ruimte over voor een eventueel vervolg. Iets meer actie had de film geen kwaad gedaan. Je ziet helaas te duidelijk dat Oz the Great and Powerful met de rem erop gemaakt is zodat ook vooral de kleintjes kunnen genieten.
Donkerwoud
Een van de weinige recente 3D-films die daadwerkelijk iets creatiefs doet met de nieuwe technologie. Sinds Prometheus heb ik niet zoveel ongeneerd plezier gehad met visuele beelden die in drie dimensies over mijn netvlies trokken. Zoals zo vaak gaat de aandacht voor het visuele ten koste van een werkelijk innovatief plot, waarbij er wat vreemde keuzes zijn gemaakt met een overkill aan schattigheid en tegelijk doodenge schrikeffecten. Het levert een film op die gevaarlijk vaak dicht tegen de camp aan gaat zitten, maar die tegelijkertijd te eng is om kinderen als voornaamste doelgroep te hebben. Wel genieten is het dat Raimi helemaal los is gegaan met uitbundige en hoogst absurde creature designs Wie nog trauma´s heeft van de aapjes uit het origineel kan nu zijn pret op met krijsende bavianen. Vol in beeld, zodat ze je als toeschouwer bijna aanvallen. Daar staan CGI-bijrollen tegenover die minstens zo aandoenlijk en menselijk als mensen van vlees en bloed zouden zijn geweest.
Jack Sparrow
Vermakelijk en visueel prachtig. Hier en daar wat te zoet. CGI in samenhang 3D is een van de mooiste van de afgelopen jaren.
mister blonde
Vond het erg aangenaam. De 'originele' Wizard of Oz vind ik een geweldige film, maar besef me nu pas dat er natuurlijk veel meer mogelijk was in the land of oz. Sterker eigenlijk vreemd dat Hollywood nu pas met een prequel op de proppen komt. Dit is namelijk wat een prequel moet zijn wat mij betreft, een verhaal dat echt iets toevoegt. Een verhaal dat enerzijds mooi aansluit op het origineel en anderzijds gewoon wel 'eigen' is. Een ode aan en opzichzelfstaand. De belofte van Raimi's talent is er w.m.b. nooit echt helemaal uitgekomen, maar hij toont zich ook in grote producties een bekwaam filmmaker. Meer dan degelijk is ook het minste wat je van deze film kan zeggen.
Het is wat jammer dat Oz the Great and Powerful af en toe erg bewust de kant van de clichés kiest. Een aangever waarschuwt Oz voor mogelijk onheil, waarop Oz nogal laconiek reageert om er dan vrijwel direct toch mee geconfronteerd te worden. Lachen verzekert, zo toonde het publiek in mijn bioscoopzaal. En dit soort momenten zitten er net wat te veel in. Sowieso is de hele film wel erg voorspelbaar. Het is wellicht het verschil tussen een goede film en een klein meesterwerk.
Oz... is net als zijn illustere voorganger een kleurrijk spektakel waar we met onze karakters kriskras door Oz gaan. En dat is precies waar ik op gehoopt had; een vrolijke avonturenfilm. De cast is degelijk, het ziet er allemaal prettig uit, het verhaal loopt best goed en het is nogmaals allemaal gewoon aangenaam. Heb me er prima mee vermaakt. Dikke 3,5 sterren. Ik hoop dat een herziening hem op 4 sterren brengt. En als deze film de herzieningswaarde heeft, waarop ik hoop komt dat wel goed.
wwelover
Vermakelijke film, vooral visueel (helemaal in Imax) is het super om te zien. De cast is leuk, vooral Zach Braff steelt de show natuurlijk. Maar het verhaal schiet toch wel wat te kort. Te weinig spanning en iets te veel op kinderen gericht helaas. Komt wel een vervolg begreep ik,dus hoop dat daar wel wat meer actie in zal zitten.
JacoBaco
4 jaar lang schitterende Sam Raimi van afwezigheid als regisseur en is nu eindelijk weer is terug met een film. Jammer dat ie dan met een film als dit komt aanzetten dacht ik, maar heel soms is het ook weleens fijn om er helemaal naast te zitten. Deze film is leuk. Iedere volwassen persoon heeft ergens nog wel dat kind in zich, al is het voor sommige volwassenen al te laat en zijn al in het stadium van stoffige zuurpruim.
Deze film biedt qua verhaal weinig verrassingen en het gaat allemaal zoals je verwacht dat het gaat. Maar dat hoeft niet altijd hinderlijk te zijn. Een overtuigende cast, bijpassende muziek van Danny Elfman, het land van Oz komt prachtig in beeld en de humor beviel mij ook goed. En voor de Sam Raimi liefhebbers is het altijd weer leuk om zijn vast mensen te spotten, al is dat natuurlijk nooit heel erg moeilijk. Zo zien we natuurlijk Bruce Campbell en de broer van Sam, Ted Raimi. Nog geen halve minuut in beeld, maar ze zitten erin.
Oz the Great and Powerful is af en toe wat zoet, maar ze slaan er niet in door en zo heb ik ook van de zoete momenten kunnen genieten. James Franco doet het super en alle acteurs hebben waarschijnlijk met enorm plezier meegewerkt aan deze film en dat merk je wel. Groot pluspunt is dat het nergens over de top wordt.
Net geen 4,0 sterren.
Sergio Leone
Pover.
Het begin is leuk en ook de eerste scènes in Oz zijn geslaagd, maar dan kakt het allemaal enorm in. Het tempo en de schwung is vaak zoek, de humor valt tegen (waar is die zelfspot waarvan het origineel doordrenkt is?), knipogen naar het origineel zijn op één hand te tellen en Oscar is tig keer vervelender dan eender welke Wicked Witch.
De finale sprokkelt nog wat puntjes, maar kan niet verhelpen dat men er niet in geslaagd is een prequel te maken die het origineel eer aan doet.
De eerste vijf minuutjes lijkt James Franco geknipt voor z'n rol, maar hij valt al snel in herhaling en nog voor hij in Oz belandt is hij onaangenaam raar, precies stoned of iets dergelijks.
De heksen vallen wat beter mee, al springt niemand er bovenuit. Michelle Williams acteert te goed voor dit soort rollen; Rachel Weisz en Mila Kunis hebben het al beter begrepen en schmieren erop los, al vind ik Kunis beter tot haar recht komen in het begin van de film.
Mijn grootste ontgoocheling is wellicht het visuele. Het moet bijna de bedoeling geweest zijn, want ik had erg vaak het gevoel naar een making of te kijken, met het kleine verschil dat de green screens een gezicht gekregen hebben. Ergens bij de eerste scènes in Oz zie je Franco en Kunis wegrennen van vliegende bavianen; mijn god, die CGI is van het lelijkste dat ik ooit gezien heb. Je ziet beide acteurs zo door de studio huppelen.
Achteraf gezien hadden de makers beter door kunnen gaan in het zwart-wit. Het 4:3 formaat is op een bioscoopscherm niet echt aangenaam, maar spuuglelijke kleurtjes zijn dat ook niet.
De (te aanwezige) muziek van Danny Elfman en de Alice In Wonderland-stijl van Sam Raimi zouden je naar Tim Burton kunnen doen verlangen. Alleen zou die er iets beters van gemaakt hebben.
Heel kleine 2,5
Een prequel op het bekende verhaal van Dorothy in de wondere wereld van Oz. Maar dan zonder Dorothy... De film gaat over de tovenaar in het land van Oz. Benieuwd of m'n met de moderne filmtechnieken een meerwaarde kan toevoegen aan deze fantasiewereld. Ik mis de warme kleuren uit het origineel en je ziet wel dat ze vooral mikken op het 3D gedoe. Blijf het een overroepen hype vinden.
De film begint al meteen met de melding dat de eerste 20 minuten in zwart-wit zijn. Doet me denken aan mensen die The Artist gingen zien en reclameerden omdat de film in zwart-wit en zonder spraak was. Deuh....! Maar soit, het zwart-wit gebruik is misschien een ode aan het origineel uit de jaren '30, maar dan hadden ze het wel in sepia kleuren mogen doen. Bovendien is het maar een rommeltje in dat voorstuk en is het wachten op de verhaallijn in de wondere wereld.
Die wondere wereld is best wel mooi gedaan, al had ik er toch meer van verwacht. We krijgen af en toe een ode aan het origineel met subtiele verwijzingen. De setting deed me wat denken aan een mix tussen Alice in Wonderland en Shrek. Het groepje dat onderweg is, is ook maar een samenraapsel. De vliegende aap houdt het tussen Donkey en Puss uit Shrek, maar valt uiteindelijk nog wel mee. De grote verrassing is het porseleinen meisje uit (je raadt het nooit) China Town. De heksen doen hun ding, en daaruit valt vooral Mila Kunis op.
De film wordt gedragen door James Franco, momenteel de meest overroepen acteur. Hij doet gewoon zijn ding, maar is toch net te zwak om de film op te tillen. De kracht van de film ligt niet in zijn acteerwerk, maar wel in die ode aan het origineel. Wie de film uit de jaren '30 kent, zal vele elementen herkennen. Ik moet bekennen dat ik na het zien hiervan toch ergens stiekem hoop op een (goeie) remake. Oz the Great and Powerful is nog wel leuk om zien, maar mist zoals gezegd de warmte en het vertellende dat de film nodig heeft. De CGI van tegenwoordig (en voordien) komt nogal koud over en dat straalt spijtig genoeg ook af. Af en toe is het wat infantiel, op het randje. Leuk om eens te zien, maar hier had meer in gezeten.
Honey Blossom
Laten we het niet groter maken dan dat het is, alleen omdat het hier een film betreft gebaseerd op een welbekend sprookje.
Visueel érg mooi. De beelden waren erg kleurrijk en bijzonder mooi. Jammer dat ik het niet in Imax heb kunnen zien. Het 3D effect vond ik dit keer wel redelijk goed gedaan. Wellicht komt dit door het gebruik van de vele mooie felle kleuren. De achtergrond beelden vond ik mooier dan het acteerwerk van menigeen, dit lijkt me toch niet de bedoeling?
Mila Kunis, prachtige vrouw, lijkt totaal niet te kunnen acteren in deze film. Dit verbaasd me, want ze kan het wel degelijk in andere films. Wat is ze toch ook een verschrikkelijk slechte en lelijke heks. Slecht als in: bad acting and ugly yelling.
James Franco, ik kreeg het idee dat hij continu high was. Hij heeft zijn rol vertolkt een beetje net als in the Pinapple Express en andere films waar hij continu high in was. Ik kreeg niet het idee dat hij erg serieus was. Misschien werd dit ook niet vereist voor zijn rol, dat kan. Wel, vond ik hem een goede goochelaar.
Rachel Weisz als Evenora vond ik het beste acteren. Wat een geweldig goede gemene heks speelt zij zeg. En haar kostuums ook, prachtige jurken! Het zou me niet verbazen als het bewerkt met Swarovski was.
Michelle Williams speelt haar rol ook wel goed. Ik kan er persoonlijk alleen niet omheen, dat ik steeds moet denken aan haar zoals in haar rol in Dawson’s Creek en Species. Vandaar dat het voor mij een beetje raar was om haar hier zo ‘goedheilig’ te zien.
Het aapje was natuurlijk erg lief, en de porseleinen pop, China girl vond ik erg schattig.
Het verhaal zakt hier en daar wat in en vond ik nogal slap en zoetsappig. Er leek ook geen einde aan de film te komen. Erg jammer, want dit verpest het wel een beetje voor mij. De plottwist, zag ik niet aankomen, daar hebben ze me wel goed beet, waardoor de film ineens een totaal andere wending krijgt. Het einde laat de optie voor een mogelijk vervolg open. Voor mij persoonlijk hoeft het op deze manier niet, maar wordt besloten om er toch een vervolg van te maken, dan zou ik graag van alles meer willen zien: beter acteerwerk, meer diepgang, meer verhaal, wat bloederigheid, meer actie, meer geweld. Spice it up a bit! Maar misschien is dat teveel gevraagd voor een Disney productie.
Aangezien ik iets meer positieve kritiek heb dan negatieve, geef ik het, nog maar net, een voldoende.

Stomvervelend, saai filmpje dat alleen knap geanimeerde beelden heeft te bieden, maar verder helemaal niets. Oninteressant verhaal, vervelende personages en vervelende humor. Ik kan me ook niet herinneren ooit een Oz film hebben gezien, dus ik heb er ook totaal geen binding mee. Zonde van mijn tijd.
dualcia
Mila Kunis is een heldin
Ze is een prachtige vrouw en ze heeft al eerder bewezen om naast een mooi koppie te hebben ook nog grappig te zijn. Als wicked witch heeft ze laten zien om ook een dergelijke rol geweldig te kunnen dragen: Wat een prestatie. Ik heb echt genoten van haar acteerspel
Het begon best slap en ik verloor bijna mijn aandacht op een gegeven moment, maar het land van Oz was mooi genoeg om er toch met mijn hoofd bij te blijven. James Franco vind ik normaal gesproken echt heel tof, maar hij viel me hier toch wel tegen. Hij had een paar leuke grappen en one-liners (Simsalabim!), maar over het algemeen liep ie er toch de hele film een beetje als een droogkloot bij, dus hij maakte het niet bepaald spannend
Op die manier heb ik Franco's rol eigenlijk ook wel ervaren.
Het verhaal wordt steeds toffer naarmate het einde nadert, maar dit komt denk ik ook wel doordat Mila dan is veranderd in de Wicked Witch en dan gaat het los! Prachtig visueel weergegeven ook wanneer ze aan de slag gaan met Oz's gezicht in die rook en het vuurwerk.
Niks te klagen ook over Weisz en Williams. Sterke actrices

Dankzij het einde en Mila een *3.5
indigoriico
eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan, een beetje te nep en voorspelbaar.
verder vond ik de hoofdacteur maar een nerd in de film en ging het hem wel erg gemakkelijk af de hele tijd.
een echte kinderfilm kan je het ook niet noemen want er zitten best een paar momenten in waarvan ik denk dat je dat een kind niet kan laten zien.
een 2,5 voor de heksen dan maar.
mjk87 (moderator films)
The Wizard of Oz had beter de titel van deze prequel kunnen zijn. Wel is direct duidelijk dat het origineel uit '39 oneindig superieur is, vooral door de vorm van musical met heerlijke liedjes en een ongeremde vrolijkheid. Dit is allemaal net wat minder in deze prent, al is die nog best genietbaar.
Nu krijgen we dus het verhaal van de tovenaar zelf en de geschiedenis van Oz. Dat is als kenner van de oude film best heel aardig om te zien. Jammer alleen dat de uitwerking soms te wensen overlaat. De film duurt zeer zeker iets te lang en kent soms slepende scènes, het acteerwerk is niet heel bijzonder en van Franco (leuk personage, dat wel) is het gewoon irritant. Hij lijkt niet echt te weten hoe te acteren in zo een productie. Ook Kunis is niet overtuigend en haar gebroken hart en ommezwaai komen nogal ongeloofwaardig over. Verder wel een aantal prima bijrollen die net genoeg humor, drama en afwisseling geven om het geheel redelijk eenvoudig uit te zitten.
Visueel is het best aantrekkelijk. Lekker kleurrijk - kitscherig haast maar dat past hier goed - en met een fijne soundtrack van Elfman. Ik dacht hem al te herkennen direct en zag al snel zijn naam langskomen; typische muziek die hier goed bij hoort. De CGI is niet altijd even overtuigend en soms is het overduidelijk dat ze voor een groen scherm staan te spelen, maar dat zal ook vast een knipoog zijn naar de techniek van toen (want men kan echt beter nu). Verder was de actie goed in beeld gebracht ondanks het zwierige camerawerk en soms zat er een heel aardig bedachte montage in. Leuk ook om het begin in Kansas in zwart-wit te spelen en op het kleine 4:3-formaat. Al zag dat er net te mooi uit, dan liever dat vieze sepia uit het origineel waar je ook echt uit weg wilde vluchten (of wilde Franco dat wellicht niet?).
Enfin, er zit genoeg liefde in de film verder met een leuke begingeneriek, veel knipogen naar andere films en het origineel, dus een onvoldoende kan ik deze niet geven. Afgerond 2,5*.
tattoobob
Geweldig leuke film....in 3d zeker een pluspunt (denk ik).
Ik had de film zelf wel iets beter verwacht,spannender ofzo!!
Visueel een plaatje
Door de weinig spanning in de film kom ik wat lager uit in me sterren...
Kleurrijke prequel van The Wizard Of Oz, qua overweldigende visuele stijl enigzins te vergelijken met Alice In Wonderland van Tim Burton, al is deze Oz veel conventioneler. Het beste gedeelte is de zwart/wit opening in 4:3 formaat, met als fraaie climax de ballonvaart van hoofdrolspeler James Franco die eindigt in een wervelwind. Dit is eigenlijk de enige scene waarin de hand van regisseur Sam Raimi echt te herkennen valt. Verder is het allemaal onderhoudend en aangenaam genoeg, maar het script is vlak en de personages weinig interessant. De decors en special effects leunen ook teveel op CGI, iets dat de film meer kwaad dan goed doet.
Metalfist
Did those crows just say we're gonna die?
The Wizard of Oz uit 1939 was vroeger altijd één van mijn favoriete films. De heerlijke sfeer die de film uitstraalt zorgt ervoor dat ik er altijd wel goed gezind van werd. Het is echter alweer een aantal jaren geleden dat ik die film nog heb gezien (een schande eigenlijk) maar vooraleer ik aan een herziening begon, wou ik wel eens zien wat Sam Raimi met de prequel ging doen. James Franco is altijd een pluspunt en visueel zag dit er vrij goed uit dus gisteren me er eens voor neergezet.
Maar eerlijk gezegd, ik ben wat teleurgesteld. Het eerste deel waarin Raimi een ode brengt aan de 1939 versie door alle scènes die zich in Kansas afspelen in het zwartwit te filmen is vrij geslaagd te noemen. Het 4:3 formaat had voor mij niet echt gehoeven maar bon, het maakt de overgang naar het land Oz alleen maar aangenamer. Wat daarna volgt is een film die nooit echt op gang lijkt te komen. De wizard dwarrelt wat rond doorheen het landschap en ontmoet kleurrijke bijrollen maar het is pas vanaf dat Theodora verandert in de Wicked Witch dat de film eindelijk van start gaat. Dan zijn we echter al ruimschoots over de helft van de film en dat is simpelweg zonde. De finale ziet er nog wel geslaagd uit maar het saaie middenstuk haalt voor mij de score serieus naar beneden. Jammer ook dat Raimi niet de toestemming kreeg om dit meer te kunnen aansluiten bij de 1939 versie. De rechten van die film liggen echter bij Warner Bros waardoor Disney dus geen enkele verwijzing kon maken. Geen rode schoentjes van Dorothy, de Wicked Witch die het iconische zwarte puntje op haar kin mist, ... Altijd jammer als dit gebeurt want volgens mij had Warner Bros even goed van het succes van Oz the Great and Powerful kunnen profiteren.
Visueel ziet dit er gelukkig nog vrij geslaagd uit. De stijl van Raimi komt niet altijd even goed tot zijn recht, zo waren de kleuren soms echt wel te fel maar bepaalde scènes zoals de bellen van Glinda ogen erg mooi. Ik vind het nooit een straf om naar James Franco te kijken. Ik weet niet hoe het komt maar hij weet een rol zich praktisch altijd compleet eigen te maken en slaagt er vaak in om een lichtpunt te zijn in een voor de rest mindere film. Met zijn rol als Oz lukt dat niet helemaal doordat hij nogal geforceerd overkomt. Hetzelfde geldt voor Mila Kunis die pas echt op dreef geraakt wanneer ze in de Wicked Witch verandert. Aangenaam verrast wel door Michelle Williams. Kan me haar alleen nog maar goed herinneren als de breekbare Marilyn Monroe in My Week with Marilyn maar hier speelt ze een compleet andere rol en het gaat haar erg goed af. Voor de rest natuurlijk nog de gebruikelijke 'humoristische' sidekicks, deze keer in de vorm van Zach Braff, maar nooit echt moeten schaterlachen. De muziek van Danny Elfman is trouwens ook veel te bombastisch aanwezig in de film.
Zeker en vast geen slechte film maar om dit nu één van de besten van 2013 te noemen is mij ook wat te ver. Ik zie Raimi liever met de Evil Dead trilogie en Drag Me to Hell maar vooral qua verhaal stelt hij me hier wat teleur. Grafisch ziet dit er over de grote lijn behoorlijk uit met hier en daar wat inzakkingen/hoogtepunten. Ik krijg wel zin om de voorloper nog eens te zien.
TMP
Vermakelijk, maar meer ook zeker niet. Het plot is vrij dun, maar er zitten wel veel leuke verwijzingen in naar de klassieker The Wizard of Oz. Deze verwijzingen maken het verhaal wel weer wat interessanter om te volgen. James Franco heeft wel eens betere rollen neergezet, maar dat geldt ook wel voor Rachel Weisz en Mila Kunis. Het aapje zorgt voor wat komische momenten. Visueel gezien zag het er bij vlagen iets te kitscherig en kleurig uit, soms zelfs ronduit nep. Sfeervol is het echter zeker en aangezien de film er in slaagt voor twee uur vermaak te zorgen, is hij ondanks de minpunten toch wel aardig om eens te hebben gezien. Nipt voldoende.
Keane1983
De film is mooi van opzet en schitterend gefilmd. Alles geheel goed ondersteund door de score van Elfman.
De SFX zijn soms van top qualiteit, maar er zitten ook scenes bij die erg bedroeft zijn!! Met name richting het einde als de twee heksen door de kamer heen vliegen.
3D zal er ongetwijfeld mooi uit hebben gezien, maar ik heb de 2D-versie gezien.
Acteerwerk is prima, misschien hier en daar wat kinderachtig..but hey..het is een kinderfilm!!
Ik heb me er niet aan gestoord.
Het verhaal kijkt prima weg en is onderhouden. Misschien iets van de hak op de tak maar dat is in de boeken ook. Nergens wordt lang bij stil gestaan.
Ik heb me meer dan goed met deze film vermaakt.
Van mij een 4,5*
ikkegoemikke
Raimi waagt zich aan een sprookjesachtige kinderfilm ... wie had dit kunnen denken
Persoonlijk vind ik dat de originele film uit 1939 onevenaarbaar is. Deze vind ik dan wel weer een pak beter dan The Wiz uit 1978 Met Michael Jackson en Diana Ross.
De intro vond ik hoogst origineel en inhoudelijk sterker dan de rest van de film. T`is overduidelijk een film waar de makers van de digitale beelden veel plezier aan hebben beleeft en zij dus de echte magiers waren van deze film Voor de rest is het een mooi kinderverhaal. China girl en het gevleugelde aapje konden me het meeste bekoren.
De wicked witches vond ik na een tijd uiterst irritant.
Ik had gehoopt dat Franco terug zou keren naar Kansas , zoals in het origineel.
Niet slecht maar niet bepaald my cup of tee
Leland Palmer
Het land van 'Oz' wordt hiet machtig op het scherm getoverd door regisseur Raimi. Gezien op 1080p en dat was regelmatig genieten geblazen. Verrassend sterke fantasy met een heerlijk zwart-wit begin, dat al snel wordt omgetoverd in een kleurrijk en visueel imponerend geheel. Erg vermakelijk avontuur.
James Franco is (ook) hier prima op zijn plaats. Ben nog altijd zeer enthousiast over hem - één van de betere acteurs op het moment. Eenmaal geland in 'Oz' begint een bijzonder vermakelijk, spannend en grappig avontuur vol met creatieve vondsten en leuke personages. Mooie score van Elfman die het verhaaltje goed ondersteund. Gezien in 2D, dus ik weet niet wat ik gemist heb in de 3D versie.
Maakt ook niet uit, zonder bril op is dit project voor mij bijzonder geslaagd. Misschien nog wel meer dan de 3D versie; dat gedoe met die brillen slaagt voor mij niet vaak. Deze 'Oz' wel, met vlag en wimpel. Heerlijk einde met dat rook en vuurwerk gedoe. Hele dikke voldoende voor deze prent.
Marlyvk
Wat een ontzettend slechte film en wat een teleurstelling...
Ik ben dol op alles wat met Oz te maken heeft, zoals de film The Wizard of Oz uit 1939, de musical The Wiz, de musical Wicked en de boeken. Ik had me dan ook wel verheugd op deze film, een prequel van de film uit 1939.
De zwart/wit beelden in het begin vond ik op zich niet zo slecht, maar wat stoorde ik me aan die goochelaar en aan het slechte acteerwerk in de eerste scènes. Ik neem aan dat het ook bij deze film, net zoals is 1939, de bedoeling was om oh en ah te roepen toen het beeld overging in kleur. Dat had ik niet echt. Op zich geen onaardige beelden, maar de kwaliteit was niet overtuigend. Vooral dat aapje, wat heb ik daar een hekel aan gekregen. Zo slecht toegevoegd aan het beeld dat zelfs een gewone tekenfilm nog realistischer zou zijn geweest.
Het slechte acteerwerk bleef slecht. Die goochelaar vond ik nog het allerslechtste, maar eigenlijk kwam niemand goed uit de verf. Misschien kwam het ook wel door het script, want wat was het verhaal zelf ook ontzettend dun. Misschien vergelijk ik het ook teveel met een andere prequel (Wicked) waardoor dit verhaal echt inhoudsloos lijkt.
Het enige pluspunt vond ik de muziek, die vond ik prachtig.
Samengevat vond ik de film dermate saai dat ik erbij in slaap ben gevallen. En dat zegt veel aangezien ik er echt naar uit heb gekeken om de film te kijken. Geen aanrader dus.
K. V.
Toch beter dan verwacht. 'k had niet echt zo'n grote verwachtingen bij deze film, maar 'k vond hem toch goed te pruimen, deze prequel.
Het verhaal wist me wel te boeien, de meeste zaken komen ook wel voor in het origineel, maar 'k vond dat ze de gekende zaken hier ook wel goed gebruikten (bv dat poppy veld).
De cast deed het ook niet slecht, niet echt verrassend, maar zeker ook niet slecht.
Visueel zat het wel goed, wel redelijk veel computeranimaties, maar die waren behoorlijk tot goed. De finale vond 'k wel erg goed gedaan (met dat vuurwerk en zo).
In dit deel zitten er niet direct liedjes in, wel een beetje want dat had toch wel een charme in het origineel, maar de muziek maakt veel goed.
'k vond hem zeker eens het bekijken waard, het is uiteindelijk toch een goeie prequel geworden.
Begint best aardig en kent nog wel wat leuke vondsten, zoals China Girl, maar zakt steeds verder af naar een wel erg bedenkelijk niveau.
En dan nog van die op zich prima acteurs als Franco, Williams en Kunis echt totaal miscast. Wat doen die hier?
Elfmans score is 1 van de weinige lichtpuntjes.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Django Unchained