• 9.377.126 stemmen

V/H/S (2012)

Horror / Thriller | 116 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: David Bruckner, Glenn McQuaid, Matt Bettinelli-Olpin, Justin Martinez, Tyler Gillett, Chad Villella, Joe Swanberg, Ti West en Adam Wingard

Met onder meer: Joe Swanberg en Adam Wingard

Plot V/H/S

"This collection is killer."

Een groepje buitenbeentjes wordt ingehuurd door een onbekende om in te breken in een verlaten huis op het platteland. Ze moeten er een zeldzame videoband zien te bemachtigen. Ter plaatse ontdekken ze echter een lijk, een aantal oude televisies en een grote partij cryptische videobeelden...

avatar van The Oceanic Six

Vrij vreemde film, maar wel 1 die ik na een tijdje ben gaan waarderen. De film is vrij apart omdat het zeer rommelig is met al die videobanden die constant een ander verhaal vertellen. Daar door is het allemaal wat lastig om te volgen. Het is tegenwoordig een vrij populair horrorsubgenre, de found footage films met gevonden beeldmateriaal, veelal op videobanden gemaakt met handcamera's van vrij matige kwaliteit. Helaas begint VHS vrij stroef en vrij saai.

Helemaal als ik terug denk aan nieuws in de media dat mensen in Amerika kotsmisselijk werden van het kijken van deze film. Marketingtrucjes natuurlijk, maar het sloeg nergens op. Gelukkig kent de film wel vrij veel spannende scenes waarbij gore en bloed behoorlijk aanwezig is. Maar spannend? Nee. Nouja, tot het einde dan. De delen met het webcamgesprek en het einde van de film in het verlaten huis vond ik bij vlagen nog wel creapy en zeker de moeite, ondanks ietswat gedateerde effecten. Had de hele film maar die constante spanning, dan had ik er een hoger cijfer voor gegeven. Nu is het zeker een voldoende waard, maar het had meer kunnen en moeten zijn gezien een vrij sterke trailer.

avatar van Sepiroth

Sepiroth

Zeker het kijken waard. Film heeft zijn creepy en wat bijzondere momenten.

avatar van dvanhezik

dvanhezik

ben net klaar met kijken en hier wordt ik heel blij van.want ik vind dit namelijk goed.precies mijn ding.geef hem dus ook vier sterrren.soms is het allemaal wel erg shake the camcorder,en de film is echt niet om te kotsen das 1 ding dat zeker is maar spanning zit er zeker in

avatar van Shinobi

Shinobi

Begon wat stroef in het begin met de inbrekers en vooral met de erg trillende camera waardoor het kijken hiernaar voor mij echt als onplezierig werd bevonden. Maar gelukkig verandert dit allemaal wanneer ze eindelijk eens besluiten om de verscheidene videobanden te gaan kijken.

Uiteindelijk worden er vijf videobanden bekeken, waardoor je dus vijf filmpjes voorgeschoteld krijgt. De filmpjes vond ik allemaal op zich wel de moeite waard, ik schrok me soms best rot en dat is sowieso een pluspunt als je een horror kijkt. Plus de acteurs in elk filmpje vond ik goed gecast en er werd gelijk al een bepaalde sfeer neergezet die ik als kijker wel kon voelen.

Dikke 3,5 sterren en laat je vooral niet afschrikken door het amateuristische begin.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Over het algemeen best gaaf. Het is wel wisselvallig natuurlijk met vijf video's, of eigenlijk zijn het er zes waarvan het hoofd-plot (de jongens die een VHS moeten vinden) het slechtst is. Een inderdaad te chaotische intro met irritante, Beasty Boys-Sabotage-wannabe personages. Dit begin (van Adam Wingard) is doorbijten tot en met de eerste video, die ook nog weinig indruk maakt vanwege dezelfde kwalen (2,5*). De tweede video (van Ti West) is gelukkig wel goed; rustige opbouw, aardig verhaaltje en een mooie climax (3,5*).

De derde ligt me ook wel. De enige die volledig bij daglicht is geschoten, in een gave omgeving (bos), rechttoe rechtaan en vermakelijk omdat de killer zo onduidelijk is (3,5*). De vierde (skype)video houdt de aandacht ook vast maar mist z'n doel (spanning), ken ze onderhand wel, die spookkindjes (2,5*).
De laatste tape pakt dat beter aan: een goed, zenuwachtig einde, alleen teveel effecten (waarvan de armen uit de muur de meest flauwe zijn). Vraag me wel af hoe deze videoband bewaard zou moeten zijn (vermorzeld door een trein) maar goed (3*).

Wat V/H/S dat beetje extra geeft is de rode draad die volgens mij inhoudt dat de opdrachtgever van de jongens (misschien de 'dode' man die niet dood is), hen naar zijn huis lokt, hun eigen dood laat filmen en dus een nieuwe video aan zijn collectie kan toevoegen. Dat einde had wel een stuk spannender moeten zijn; te afgeraffeld en het heeft te maken met die irritante personages waardoor je geen enkele empathie hebt, dom aangepakt.

Daarbuiten heeft V/H/S als sterke troef dat je telkens uitkijkt naar een nieuwe tape, en dat het een aantal keer goed opveert. Da's dan wel weer knap voor de langste handheld/found footage horror
(116 minuten) die ik ben tegengekomen.

avatar van Reinbo

Ik had een versie van 116 minuten....

Fijn stukje verontrustende cinema. Soort weirde video art. Omnibus met 5 verhalen. Vond de eerste en laatste het best. Had best iets korter gemogen, want vermoeiend is het wel, dat handheld beeld.

Vond het wel gaaf.

Kleine 4*

avatar van $pecial

$pecial

Lekker filmpje hoor! Ik vond niet alle verhalen even boeiend, maar als geheel is V/H/S zeer geslaagd te noemen. Prima afwisseling van suspense en gore.

Normaliter ben ik niet zo van het found footage genre, maar V/H/S is verpakt in een interessante stijl dat je met een wrange nasmaak achterlaat. Vrij disorted allemaal, zoals ik ze graag zie!

De verhaallijn dat om de vijf korte verhalen heen is gebreid vond ik niet erg sterk. De kracht zit echt in deze vijf verhalen, waarbij ik tevens vond dat het eerste en de laatste het beste waren.

Positief verrast moet ik zeggen!

dutchtuga

Toch weer een intrigerende 'found footage' horror. Omnibussen fascineren mij altijd en ook hier werkt het concept naar behoren. Het uitgangspunt is verder erg fijn en maakt vrij baan voor vijf horrorfilmpjes die variëren in kwaliteit, maar waarvan het meerendeel doet wat het wil doen: angst aanjagen. Vooral het eerste en het laatste verhaal vond ik hierin ontzettend goed werken. Het laatste deel, waarvan ik overtuigd was dat ie door Ti West was geregisseerd (is niet het geval), is echter het hoogtepunt van het geheel. Het derde filmpje, met de vier jongeren in het bos, is verreweg het minst interessante verhaal. Erg genoten.

avatar van $pecial

$pecial

dutchtuga schreef:

Inderdaad, tijdens dit verhaal had ik ook continue het idee dat dit de hand van West was. Volgens mij heeft hij het tweede deel geregiseerd als ik het goed gezien heb tijdens de aftiteling..

dutchtuga

Ja dat deel met de road-trippers is van hem. Niet slecht, maar haalt het niveau van het eerste en laatste filmpje niet.

avatar van Mescaline

Mescaline

Normaal ben ik niet zo van de horror films maar deze film is daar een uitzondering op.
De korte verhaaltjes houden de film boeiend en ook al ontwijkt deze horror film niet alle clichés was het ook niet hinderlijk.

Wat ik wel jammer vind is dat er eigenlijk geen clue achter de film zit, iedereen gaat dood en thats it
Het beste verhaal is zonder twijfel de eerste, die rol was haar op de ogen geschreven kun je wel zeggen
Ook het gedeelte met het skype gesprek was spannend en mysterieus, al was het einde wel weer te makkelijk.

Normaal geen horror fan dus, maar heb me hiermee prima kunnen vermaken.

Een geweldig ritje.

Film waar ik een lange tijd naar heb uitgekeken. Hoge verwachtingen die volledig zijn ingelost.

Ik wist niet dat het vijf verschillende verhalen waren, het bovenste plot sprak mij al meer dan genoeg aan en hoewel geen fan van omnibussen is deze toch wel erg mooi uitgewerkt.

Het begint al meteen erg sterk met een groep gasten die vrouwen op straat bespringen gewapend met een videocamera en ervoor zorgen dat haar borsten op film komen te staan. Dit allemaal voor geld voor een bepaalde porno site. Dit wordt weer opgenomen op een cassette van een die kerels waardoor je tussendoor nog andere beelden te zien krijgt. Dan moeten ze ergens inbreken en een bepaalde video vinden waar ze gigantisch veel videobanden aantreffen en ze besluiten om er een aantal te gaan kijken en zodoende krijg je zelf vijf andere verhalen te zien.

Sowieso zijn alle verhalen onvoorspelbaar en doen ze toch andere dingen dan die je verwacht. Het eerste filmpje vind ik waarschijnlijk wel het sterkste. Geregisseerd door David Bruckner die The Signal heeft gemaakt wat ik ook een erg toffe film vind. Dit filmpje heeft een sterke spanningsopbouw en speelt lekker met je verwachtingspatroon. Het is redelijk voorspelbaar maar wat het uiteindelijk doet heb je toch nog nooit gezien in een horrorfilm. Het einde is geweldig waar visueel ook genoeg te genieten valt.

Het laatste filmpje is ook echt genieten. Puur rollercoaster ritje. Gaat goed om met de clichés en het is weer totaal onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren.

De filmpjes ertussenin vind ik net zoals de bovenste users minder maar nog steeds vermakelijk. Het gaat wel weer om met dezelfde thema's zoals: voyeurisme en macht en past precies in het straatje. Overigens een paar kille bloederige steekpartijen die behoorlijk confronterend zijn en visueel ook weer genieten.

Duidelijk een groep mensen die met het genre om kunnen gaan en met deze film al veel meer laten zien op horror gebied dan Hollywood de afgelopen tien jaar heeft gedaan. Ik zie er ontzettend veel visie en passie in terug.Het hand-held camerawerk voelt realistisch aan net zoals de acteurs en de dialogen. Meest creatieve horrorfilm die ik heb gezien en hopelijk gaan we nog veel van hun horen.

Een must voor horrorliefhebbers maar ook voor filmliefhebbers die houden van eigenaardige films die buiten de lijntjes kleuren, hun eigen ding doen, lekker onconventioneel bezig zijn. Ben sowieso een fan van het hand-held gebeuren en deze gaat er erg goed mee om.

Geweldig.

Mooi stuk!

Thanks!

avatar van Vascago

Vascago

Ben er niet zo kapot van. Heb gewoon niets met dat rommelige camera gedoe.Vind het vooral irritant. Maar ondanks dat zaten er zeker aardige stukjes in, dus ben ik blijven kijken en ben ik ook wel blij dat ik dat gedaan heb. Filmpje in het bos vond ik het leukst.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Iemand nog kotsmisselijk geworden?

boozebelly schreef:

Artikel in het AD van vandaag:

Bezoekers kotsmisselijk...

Geweldig compliment!

Kan het wel begrijpen op een groot scherm en met bombastisch geluid. Het wordt redelijk intense gebracht en het verschil tussen breedbeeld en bioscoop is wel groot. Bij Cloverfield kwam ik ook zwalkend de bioscoop uit.

Onversneden prul.

Oh oh wat was dit slecht. Nu had ik er al niet veel van verwacht, maar van Wingard verwacht ik meestal toch wel wat. Ook hij stelt hier gewoon volop teleur.

Die kotsverhalen zijn vooral lachwekkend, het camerawerk is nog wat extreem amateuristischer dan doorgaans in die found-footage films, maar daar moet je ondertussen toch wel tegenkunnen lijkt me. Vond het hele VHS-look gebeuren ook redelijk vervelend, zeker omdat elk filmpje ook zowat met dezelfde gimmick kwam (oudere beelden er doorheen).

Maar dat is uiteindelijk niet het grootste probleem. Waar ik me vooral aan gestoord heb is de selectie aan kansloze jeugd die in deze reeks kortfilms voorbijkomt. Echt élk kortfilmpje heeft een hoop onuitstaanbare losers in de hoofdrol, de regisseurs in het overkoepelende filmpje als triest dieptepunt. Echt niet te harden.

Verder zijn de filmpjes zelf ook niet van hoog niveau. Het eerste wordt pas op het einde wat boeiend, jammer genoeg duurt het veel te lang alvorens we daar aankomen. Aan het tweede filmpje is helemaal geen zak aan. Derde short is eigenlijk de enige die echt wat met het VHS gegeven deed, vond ik dan ook het best, al ontbrak het volledig aan spanning jammer genoeg. Vierde is alweer een dieptepunt met lachwekkende clou en het vijfde was eigenlijk het eerste dat qua sfeer iets wist te scheppen. Alleen had er echt veel meer mee gedaan kunnen worden.

Een kansloze selectie aan prulhorrortje, de uitvoering is lachwekkend slecht en hoewel er een paar solide ideetjes inzaten om goeie horrorfilms uit te puren wordt er veel te weinig mee gedaan. En wat de cast betreft ... jammer dat het om fake filmpjes ging.

Onversneden prul.

Gelukkig...ik begon al aan mijzelf te twijfelen.

Onderhond schreef:

Dat vind ik nu juist het sterke aan deze film. Dat de jeugd immoreel, gewetenloos en grofgebekt uitgebeeld wordt.

En kotsverhalen?

En kotsverhalen?

Die 'Jersey Shore'-achtige uitgaans taferelen vond ik echt strontvervelend.

Fortune schreef:

Maar 5 filmpjes lang? En echt allemaal hetzelfde type losers? Nee dank u. Oh Oh Cherso vond ik ook al niet leuk.

En met kotsverhalen bedoel ik de verhalen over mensen die misselijk naar buiten rennen ... hilarisch.

avatar van Reinbo

zombie schreef:

Die 'Jersey Shore'-achtige uitgaans taferelen vond ik echt strontvervelend.

Denk dat er gedoeld wordt over de marketing truc tijdens Sundance

zombie

Ik doelde op de opmerking over 'Dat de jeugd immoreel, gewetenloos en grofgebekt uitgebeeld wordt' en niet op de 'kotsverhalen'.
Het eerste filmpje met de 'brilcamera' heeft een vervelende opbouw met uitgaande tieners. Ik vond die 'brilcamera' trouwens ook een erg geforceerd trucje.

Onderhond schreef:

Het heeft helemaal niks te maken met Jersey Shore of Oh Oh Cherso. Ik heb een gigantische afgunst tegenover die programma's. Hoe de verrotte jeugd hierin wordt afgebeeld is veel realistischer en donkerder dan die sjaken programma's. Erg ouderwets om dat zo over een kam te scheren.

Fortune schreef:

Eéndimensionale tieners die biertjes atten in hun hotelkamer, shotjes drinken in een bar, chicks versieren en coke snuiven in de auto...wauw, zo is de ‘verrotte’ jeugd nog nooit geportretteerd. Mijn ogen zijn geopend

Fortune

Een eyeopener is het sowieso niet. En het is zeker niet een portret van de jeugd die geniaal is maar geeft imo wel een sociaal beeld van de hedendaagse jeugd waar normaal niet aan gedacht wordt in horror en vind het ook wel overtuigend.

zombie

Daarnaast is het hele concept voor dit segment ook al eens veel creatiever uitgewerkt in een Japanse film uit 2004.

*spoiler*deze*spoiler*

Fortune schreef:

Ik zie het verschil ook wel, tegelijktijd zie ik dat het eigenlijk gewoon hetzelfde typetje losertjes zijn. Domme, lawaaierige blaaskaken met een zeer gelimiteerde woordenschat en debiele schaterlachjes.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Onderhond schreef:

Maar dat zijn toch juist de ideale slachtoffers? Of worden zo slecht neergezet?