• 9.376.097 stemmen

Geregisseerd door: Scott Walker

Met onder meer: Nicolas Cage, John Cusack en Vanessa Hudgens

Releasedatum: 11 juli 2013

Plot The Frozen Ground

"The hunter becomes the hunted"

Glenn Flothe (Nicolas Cage), een rechercheur uit Alaska, is vast van plan een einde te maken aan de moorden van Robert Hansen (John Cusack), een seriemoordenaar die dertien jaar lang onopgemerkt bleef. Naarmate de lichamen zich opstapelen in de straten van Anchorage slaat de angst toe onder de bevolking. Flothe start een persoonlijke klopjacht om de moordenaar te vinden, waarbij hij zijn eigen leven op het spel zet. Wanneer een 17-jarig meisje ontsnapt aan Hansen, vindt Flothe eindelijk een aanknopingspunt.

Jack Halcombe

Debbie Peters

Lt. Bob Jent

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

And the academy award for best actress in a supporting role goes to...

Was het maar zo, maar dit is natuurlijk een film die nooit die erkenning zou krijgen. Film zelfs springt niet echt uit het oog maar het acteerwerk tilt het toch wel naar een hoog niveau. Walker heeft vooral in het eerste dikke uur eel respect voor de waargebeurde feiten. Ondanks wat tweaks is ie vooral dan behoorlijk waarheidsgetrouw bezig. Cusack is mat, Cage is erg solide en zijn beste rol sinds Bad Lieutenant en Hudgens bewijst weer dat ze een force to be reckoned with is. Die "massale" erkenning zal ze nog niet krijgen door haar verleden, al is het echt een kwestie van tijd voordat zelfs de grootste criticasters haar minstens serieus nemen.

Walker doet er heel goed aan om van The Frozen Ground geen cop vs serial killer film te maken. Net als in de echte Hansen case is Paulson het centre piece, wat Hudgens enorm veel ruimte geeft om te acteren. Veel ruimte maakt de rol niet makkelijker, want een geloofwaardige Cindy Paulson zet je niet zomaar neer. Walker presenteert zijn narratieve structuur al vanaf minuut 1 en besluit te beginnen vanaf het moment dat Paulson gevonden wordt.

Goede keus, waardoor je toch een wat verfrissendere structuur tentoonstelt en je Hansen dus niet te belangrijk maakt. Het is in deze openingssegment dat Hudgens al gelijk kan laten zien hoe erg ze in the zone zit. Kippenvel, ik was toen al vol overtuigd van het trauma dat ze had meegemaakt. Enorm sterk. Het zijn dan de performance driven scenes die The frozen Ground echt de moeite waard maken. Alaska is natuurlijk een ideale desolate setting, al had de belichting op momenten wel iets beter gekund. Aan de andere kant verstevigt het de duistere atmosfeer wel. Fijn camerawerk ook, ben niet zo weg van de shaky cam maar de intieme dicht op de huid close-ups zijn echt om van te smullen.

Onbegrip voor de beweegredenen van Paulson kan ik totaal niet plaatsen en is toch meer een gebrek aan inlevingsvermogen. Tegen het einde aan moet Walker er toch wat meer sensatie tegenaan gooien om er filmisch toch een gepaste climax aan te breien. Walker is daarvoor zo respectvol geweest met de actual events dat het geoorloofd is. Al schiet ie hier wel bijna te ver door, al is het toch wel een fijn slotakkoord, al mocht het muziekgebruik wat minder obvious. De tribute aan de slachtoffers was ook een fijne toevoeging. Alleen die pruik van fiddy, wtf.

Walker doet veel goed, maakt juiste keuzes in een zwaar uitgemolken genre en heeft Hudgens om indruk te maken. Als film misschien niet de potentie om als bovengemiddeld geclassificeerd te worden maar de performance van Hudgens doet dat wel. Ook Cage goed, maar die heeft wel veel minder ruimte om indruk te maken. Eindelijk weer een sterke serial killer flick.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Stuk beter dan verwacht,

deze thriller is een standaard thriller die ware gebeurtenissen gedramatiseerd vertaald naar het witte doek. Het verhaal is daarom iets wat je al denkt gezien te hebben, maar het wordt subtiel verteld en er wordt erg goed geacteerd door met name Cage en Hudgens. Cusack vond ik een stuk minder goed spelen, maar zijn rol bestond ook niet uit veel meer dan raar voor zich uitstaren en ongemakkelijk doen. de film is geen hoogvlieger maar tussen al dat zomerse geweld een letterlijk goede afkoeling, zeker als je weet dat dit voor het grootste gedeelte echt gebeurd is.

avatar van Macmanus

Macmanus

Formulewerkje

First timer Walker mag met op het oog een best aardige cast iets maken. Helaas is Cage al jaren een parodie op zichzelf en is Cusack nooit meer geweest dan een simpele acteur. Ook hier zou je denken dat hij wat meer in zijn rol kwijt zou kunnen. Maar hij is precies hetzelfde als altijd. Hudgens wil ook iets te graag een film crackhoertje spelen. Het voelt nooit echt aan.

Grootste probleem ligt vooral in het scenario. Spanning weet het nimmer te creëren. En het volgt teveel karakters. Hudgens die moet dealen met de situatie. Cage die clichewijs wil stoppen maar nog 1 zaak wordt ingeduwd, en Cusack die een meisje misbruikt. Elk deel blijft erg oppervlakkig en er wordt nergens spanning door gecreëerd. De shots van de sneeuwomgeving bieden nog wat sfeer. Maar als het einde dan ook nog zo simpel is, blijft een slap filmpje over.

2 sterren.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Hannibal Lector on Ice

Een film gebaseerd op waar gebeurde feiten, zorgt natuurlijk voor de extra koude rillingen indien je dit in je achterhoofd houdt, met de medewerking van een reeks klinkende namen als cast.

Nicolas Cage als de plichtsbewuste State Trooper Jack Halcombe (een fictief personage gebaseerd op de detective Glenn Flothe in werkelijkheid) , die zijn laatste opdracht krijgt voordat hij vertrekt naar betere oorden. De zoveelste in rij die een laatste "case" krijgt en binnen de kortste keren beseft dat een harde noot gaat zijn om te kraken.Idem als Robert Duvall in "Falling down" of Morgan Freeman in "Se7en". Cage staat garant voor steeds dezelfde manier van sloom acteren. Of hij nu een alcoholist is in "Leaving Las vegas" of een chemische wapenspecialist in "The Rock" zijn acteer-routine is eigenlijk steeds hetzelfde. Persoonlijk vind ik dat hij hiervan afwijkt in " Matchstick Men" waar hij een puike prestatie neerzet. Recent speelt hij echter in mindere films zoals "Stolen" en "Ghost Rider".Maar hij heeft bij mij altijd het voordeel van de twijfel.

Cusack past hier dan perfect bij. Ook iemand die zijn rollen steeds op dezelfde routineuze manier uitvoert. Een non-emotionele façade in zowel "2012" als in "The Raven". Om eerlijk te zijn is hij sinds het tiener-flut-filmpje "Serendipity" niet echt verder geëvolueerd. Deze 2 hebben elkaar al eens gevonden in "Con Air" die ik dan maar ook eens moet gaan bekijken ergens in de toekomst. Het voordeel dat Cusack in deze film heeft is dat dat non-emotionele wel perfect past bij de persoon Robert Hansen, een geschifte stotterende psychotische seriemoordenaar uit Alaska.

Vanessa Hudgens was voor mij het lichtpunt in deze film. Gezien het feit dat de meeste films waarin ze verscheen de termen "teen" en "high school" bevatten, speelt ze hier toch op een overtuigende manier de getormenteerde prostituee ,met een door misbruik getekende jeugd, die hierna in het ranzige wereldje van de prostitutie terecht te komt vol geweld, sex en dominantie. Zij kan uit de handen van Hansen ontkomen na gemarteld,verkracht en vernederd te zijn geweest. Dat is dan ook de aanloop van de film.

Door het feit dat het om een waargebeurd verhaal gaat, blijft er weinig ruimte over voor zelfinterpretatie en de vrijheid om op liederlijke wijze van de feiten af te wijken. Alhoewel ik denk dat het deel waarbij Hansen een mannetje inschakelt om Cindy uit te schakelen en dit inderdaad bijna lukt tot Cindy toch nog bijgestaan wordt door haar voormalige pooier (denk ik) , gespeeld door 50Cent (met een pruik om je te pleuris te schrikken, maar wonderwel een te pruimen vertolking) en op het allerlaatste nippertje gered wordt door de State Troopers, toch een toevoegsel is om het spanningsniveau een beetje op te krikken. Tevens is de zenuwslopende huiszoeking een geromantiseerde versie t.o.v. de werkelijkheid als je Wikipedia er op naleest.

Het is dan nog altijd een bioscoopfilm waar het publiek toch nog meer van verwacht dan het opsommen van historische feiten. Uiteindelijk geeft de film een goed portret van het monster Hansen ,de verbetenheid van Jack Halcombe om het moorden te stoppen en Cindy die als bijna-slachtoffer probeert te overleven in zowel de onmenselijke,ruwe wereld van de prostitutie en tevens probeert uit de handen van Hansen te blijven. De beelden van Alaska met zijn weidse,ijzige en godverlaten vlaktes (een perfect oord voor het laten verdwijnen van menselijke resten) samen met de aftiteling op het einde als hommage aan alle slachtoffers en het besef dat een persoon werkelijk in staat is dergelijke gruwelijke feiten te plegen, lieten me achter met een beklemmend en ongemakkelijk gevoel.

avatar van Insignificance

Insignificance

Alweer een seriemoordenaar die klaarblijkelijk een film verdient. Dit is er eentje die de aandacht verdeelt over hem, een detective en een hoertje dat ternauwernood is ontsnapt en zo als het middelpunt van het verhaal gaat fungeren. Die invalshoek zal het dan moeten doen, al heb ik meer met de ambiance die het uitademt. Met de winterse vlakten van Alaska als backdrop en het krioelende nachtleven van Anchorage als jachtgebied heeft het een ideaal territorium voor zo'n roofdier.

Dat gure, onaangename sfeertje wordt verder versterkt door de ietwat ruwe manier van filmen en knippen. Cusack is niet zo'n aansprekend acteur, maar dit doet hij niet onaardig met zijn huiselijke voorkomen en blikken die tussen glazig en hongerig schommelen. Vaak akelig, wanneer zo'n bebrild lulletje rozenwater genadeloos te werk gaat. Tot zover heeft Walker het prima voor elkaar, maar stilaan neemt z'n script meer en meer geforceerde bochten om er een thriller van te maken.

Blijkbaar moet er een band gekweekt worden tussen Cage en Hudgens en dus worden er verledens met de haren bijgesleept en opgerakeld. Net zo overbodig als het gezeur van Halcombe's vrouw en wanneer het dan de spanningsboog probeert aan te trekken, met een toch al ondoordachte move, gebeurt dat veel te gehaast en mist de executie elke overtuiging. 50 Cent is daar ook een aanfluiting. Walker legt genoeg potentieel in z'n film, maar gokt uiteindelijk op het verkeerde paard.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk standaard thriller. Niet echt verassend omdat de dader al bekend is. Het kabbelt allemaal rustig voort. Cage doet zijn plicht en Cusack acteert wat vlakjes. Hudgens daarentegen doet het goed. De ontknoping op het einde tilt de film naar een krappe voldoende.

Niks bijzonders. 2.5

avatar van blurp194

blurp194

Langdradig.

Cage draait zonder veel gevoel zijn gewone typetje af, trekt op de zelfde manier met zijn wangetjes als we hem al zo vaak hebben zien doen, gebruikt de zelfde intonatie en draai van zijn stem. Dat maakt het wel wat moeilijk om in de film te komen. En omdat zijn hoofdrol nogal overheerst, blijft er maar weinig ruimte over voor Cusack - die ook niet echt overtuigt als engerd - of Mitchell, die nauwelijks screentime krijgt.

Het verhaal is daarbij aan de uitleggerige kant, en had wellicht toch beter wat meer gedramatiseerd kunnen worden. Waar gebeurd is meestal geen pluspunt, en dat blijkt hier ook maar weer eens.

avatar van james_cameron

Acceptabele thriller over de jacht op een seriemoordenaar in Alaska. De ijzige setting voegt een naargeestig sfeertje toe aan het inmiddels behoorlijk uitgekauwde genre, maar het script biedt verder weinig opmerkelijke invalshoeken. Het is aan de akteurs om er iets moois van te maken, en gelukkig heeft men met Nicolas Cage en John Cusack twee prima akteurs in huis. Vooral Cage is goed in een subtiele en verrassend emotionele rol. De scenes waarin hij simpelweg luistert naar de lotgevallen van ontsnapt slachtoffer Vanessa Hudgens zijn indrukwekkend. Verder degelijk gemaakt en best spannend, maar net iets te vlak en voorspelbaar uitgewerkt.

avatar van Diederik58

Diederik58

Prima thriller. Vooral het einde is erg spannend. De opbouw daar naar toe gaat op tempo, maar soms wat verwarrend. De acteurs deden het prima. Hoewel ik geen fan ben van Cage, vond ik hem in deze film passen.

avatar van Stef M

Stef M

Wat een slecht camerawerk zeg..

Alsof er zonder stabilisatie is gefilmd, ik vind het zeer onrustig kijken.

Film zelf verder wel oké!

Goed. Dat het geen erge bloed/knal/schietdood film zou hoopte ik juist op. Cage en Cusack spelen ok. Nooit echt problemen met ze gehad ondanks alle kritiek op Cage. Ik vind hem een veelzijdige acteur, maar heeft altijd die suffige kop op en lijzige stem, maar ja daar is hij mee geboren.

Maar zie inderdaad graag niet te vaak dezelfde koppen. Dat e.e.a. op feiten is gebaseerd, is goed om te weten, maar doet niks af aan de film. De film was nog onderhoudender geweest als er iets meer suspense was ingebouwd rondom Cusack, zonder teveel zichtbare 'gore'.

ik was wel tevreden over dat "langdradig geouwe zeik hoer en ontbreken van brute kill"

avatar van Theunissen

Degelijke waargebeurde (althans gebaseerd op feiten) drama/thriller die ook weet te boeien maar nooit echt spannend wordt. Visueel zag het er aardig uit (met name de scenes in de stripclubs) en ook de cast deed het aardig en dan met name John Cusack als Robert Hansen. Ik zie nu overigens pas dat Vanessa Hudgens de rol speelde van Cindy Paulson. De aftiteling met echte foto's van de slachtoffers (en waarschijnlijk slachtoffers) is best indrukwekkend. Gezien de cast (Radha Mitchell heeft helemaal een flut rolletje) en het verhaal had men het geheel wel wat beter kunnen uitwerken (achtergrond ontbreekt inderdaad) en ook wat spannender/aangrijpender kunnen maken.

Normaal kan ik best veel seriemoordenaars, maar van Robert Hansen had ik nog nooit gehoord. Misschien dat ik hem een keertje ga opzoeken want hij zit slechts voor 461 jaar in de gevangenis

avatar van Spetie

Een interessante thriller, die vooral op elke gebied erg degelijk is, nooit door de ondergrens gaat, maar ook nergens heel goed of spannend wordt. Visueel is het aardig en vooral daar had vanwege de omgeving duidelijk meer uit gehaald kunnen worden.

Qua sfeer zit het wel goed. Erg koud en kil met al die sneeuw en ijs, maar dat past hier op zich wel goed bij, want het verhaal is typisch een onderwerp om het koud van te krijgen. De acteurs doen het ook naar behoren. Cage en Hudgens zijn redelijk tot goed, maar vooral Cusack maakt soms wel indruk met zijn performance.

De tweede helft is duidelijk het boeiendst. Het komt in het begin wat moeizaam op gang, maar de afloop mag er best zijn. Het had hier en daar wat beter uitgewerkt kunnen worden. Vooral de achtergrond van Hansen blijft net iets teveel onbelicht. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar ik snap dat ze hem in Amerika nooit zullen vergeten.

Al met al een interessant verhaal, met een aardige uitwerking.

avatar van Smugmarty

Smugmarty

Prima thriller die een beeld schetst van het "jachtveld" van de killer...het nachtleven van het koude Alaska.

Cage geeft de film een vertrouwd gezicht met z'n standaard "good old familyman" scetchje maar tegelijkertijd ontneemt het de film zijn potentie een beklemmende, puntje stoel thriller film te zijn.

De bijrol van de partner (vrouw) van Cage is trouwens van een irritante slechte kwaliteit, zeker op het eind waar ze bijdraait en voor haar man kiest .. lachwekkend ongeloofwaardig.

avatar van wimnoot

wimnoot

Magertjes.

Een film die van alle beroemde misdaad thrillers wat leent zonder echt indruk te maken. De aceurs acteren hun standaard rolletjes te kleurloos om echt te blijven hangen. Sommige plotwendingen waren vrij lachwekkend, en vraag me af hoe serieus je de "waar gebeurd" stempel moet geloven.

2 *

avatar van Zinema

Amper aarden.

Op zich is deze thriller waarin Nicolas Cage een seriemoordenaar op de hielen zit geen slechte film. Goed is het echter ook niet. Er is binnen dit genre in ieder geval voldoende beter materiaal te vinden. John Cusack krijgt de kans niet echt om heel griezelig te worden en het verhaal neemt nogal wat rommelige sprongetjes om, wellicht, de waargebeurdheids-factor vooral te ondersteunen. Hierdoor weet de film amper te aarden, of zou je juist kunnen zeggen dat een en ander niet echt van de grond komt. Het hangt er allemaal een beetje tussen dus.

Redelijk.

avatar van Number23

Number23

Toch nog redelijk spannend. Er zitten echt scenes in die me op het puntje van me stoel deden belanden. En dat kwam door het boeiende verhaal, slechts lichtelijk gesteund door de acteurs. Cusack, Hudgens en Cage scoren wel allemaal een voldoende, veel uitdaging en verdieping zit er niet in hun rollen. Heb het ze allemaal al keertje beter zien doen.

avatar van otherfool

otherfool

Een nikszeggende werkje dat eigenlijk gewoon rechtstreeks naar dvd had moeten gaan, maarja die cast he... Cage heeft er wel weer zin in maar Cusack heeft z'n automatische piloot (weer eens) opstaan en Hudgens is maar vervelend met haar constante overacting. Een paar onzalige keuzes (killer snel bekend, geen spanningsboog, cliché van 'de laatste zaak voor m'n pensioen') en je weet het al wel weer: dit wordt hem niet. Zelfs van de bijzondere locatie wordt vrijwel geen gebruik gemaakt, buiten wat standaard helicoptershots die blijkbaar nog ergens in het archief lagen.

1,5*.

avatar van xrupert94

xrupert94

Ik vond deze film heel goed. Er zat een goed verhaal in en veel spanning. Ik wou echt weten hoe t afliep en keek de film ook af op het puntje van me stoel. Dat de film waargebeurd is dat maakt het verhaal nog aangrijpender.

Ook goed acteerwerk.

avatar van spoenk

spoenk

Lang geleden dat Cage nog eens op dit niveau presteerde, maar deze prent is toch geen echte topper vind ik.

Je voelt de hele film dat het wel "goed" komt, en vraagt je eigenlijk gewoon af hoe ze het voor elkaar zullen krijgen.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

The Frozen Ground is een aardige thriller met de merkwaardige situatie dat zowel de kijker als de inspecteur eigenlijk al weet wie de dader is - alleen moeten ze hem nog zien te pakken. De sfeerschepping van zowel het gehuchterige Alaska alsook de 80's sfeer is geweldig gedaan.

Helaas is het in het begin erg moeilijk om lekker "in de film" te komen. Je wordt midden in het verhaal gegooid en het is lastig de draad op te pakken. Halverwege de film is het ook even onduidelijk wat nou een flashback is en wat niet, omdat het overlevende slachtoffer en een nieuwe slachtoffer nogal op elkaar lijken, zowel qua uiterlijk, als de situatie waarin zijn belanden. Niet echt handig.

Als het verhaal dan eenmaal begint te lopen overheerst vooral de irritatie richting het enige overlevende slachtoffer, die keer op keer wegloopt en domme keuzes maakt. Naar het einde toe wordt het redelijk spannend maar echt bloedstollend - nee.

John Cusack is geweldig als seriemoordenaar. 50 Cent doet een leuke bijrol. Nicolas Cage is volkomen inwisselbaar, helaas. Eén van zijn mindere rollen. Ik vind hem, met name door zijn "shit, dat heb ik weer..." hoofd, toch het best in tragi-komedies als "The Weather Man".

2,5 sterren

avatar van Elineloves

Elineloves

Positief verrast.

Toegegeven: Ik ben niet de grootste Hudgens fan, maar ze zet een sterke, overtuigende rol neer. Had niet verwacht dat zij in staat was om een film op die manier te dragen. Vanaf de eerste seconde was ze geloofwaardig als verknipte prostituee, iets wat de film goed doet. Zeker in samenspel met Cage was ze op haar best. Cage vond ik ook zeer geschikt voor deze rol, samen met Hudgens steelt hij de show. Cusack was even wennen in het begin, moest even in zijn personage komen, ofja: Meer het fysieke voorkomen van het personage.

De spanningsopbouw is goed, de grimmige, grauwe sfeer is vanaf het begin voelbaar en het tempo is perfect, nergens overhaast of te traag. De goede settings maken de kijkervaring zelfs nog beter.

Toch kan ik er niet meer dan 3.5* voor geven, omdat ik toch te vaak het gevoel had dat ik naar een dubbele aflevering van Criminal Minds zat te kijken (Maar dan zonder dat leuke team). Ergens knaagt het gevoel dat er 'meer' ingezeten had kunnen hebben. De echte angst voor de serialkiller. Het voelde allemaal net iets te 13 in een dozijn, en weinig vernieuwend. Dat zijn dan ook een van de weinige minpunten die ik kan noemen.

Vond de serialkiller trouwens wel erg interessant, ga zeker meer er over opzoeken/kijken/lezen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg sterke "based on a true story" verhaal weer, waar Nicolas Cage weer aardig op dreef is als rechercher Flohte die al jaren bewijs probeert te vinden voor seriemoordenaar Robert Hansen, die hier erg overtreffend word neergezet door John Cussack waarbij een vergelijking met een gemiddelde film psycho niet zou misstaan, met zijn gladde praatjes waardoor hij altijd weer overal mee wegkomt terwijl de lijken maar blijven komen. Dit ontpopt ook in een kat en muisspel waarbij Flothe alles ervoor op het spel zet, zeker nu hij ook weer een nieuwe getuige (een 17 jarige ex-prostituee Cindy) op de proppen krijgt, die hier ook haar schokkende verhaal verteld. Zij word overigens ook erg goed neergezet door "Spring Breaker" Vannessa Hudges.

En inderdaad, zoals hierboven werd gezegt, de film is af en toe wel behoorlijk ziek voor een 12+ keuring, vooral als het om de flashbacks van Cindy gaat, en weet dit ook een grimmige detective-verhaal te worden, met de ijskoude, grimmige Alaska locaties op de achtergrond. The Frozen Ground is voor mij zelfs beter dan verwacht, zeker nu Nicolas Cage de laatste tijd uit wanhoop films maakt om zijn schulden af te betalen.

avatar van Aapje81

Aapje81

Nicolas Cage en John Cusack spelen beide overtuigend maar de film in zijn geheel is erg vlak. Het verhaal komt niet echt van de grond en de rol van Vanessa Hudgens deed me vrij weinig.

Daarnaast stoort het mij ook dat de film wordt opgedragen aan de slachtoffers. Ik zie totaal geen meerwaarde in een dergelijk gebaar.

Enig echte hoogtepunt van de film was de mooi scene waarin Hudgens die Eland ziet staan.

Gemiddeld

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens geprobeerd en 'k vond het een prima thriller. Een onderhoudend verhaal en ook de cast deed het prima. Verder zag het er prima uit. 'k had eigenlijk weinig verwachtingen bij deze film, maar 'k vond deze toch het bekijken waard. Een prima thriller.

avatar van Hansjepansje

Hansjepansje

Degelijk zonder meer.

Walker maakt al in de eerste minuten komaf met eventuele foute verwachtingen. Een spectaculair verhaal als dit (seriemoordenaar Robert Hansen liet zijn slachtoffers los in een afgelegen natuurgebied om ze vervolgens op te jagen en te vermoorden) leent zich perfect voor een spannende, opzwepende openingsscène. Het verhaal opent echter met Cindy Paulson, het enige slachtoffer dat ooit kon ontsnappen en voor een doorbraak in de zaak zorgde. Het maakt meteen duidelijk waar de prioriteiten liggen: dit is even veel, misschien zelfs meer, het verhaal van Cindy Paulson als dat van Robert Hansen.

Het resulteert in een film die, op een paar scenès na, weinig spanning te bieden heeft. Dat is niet meteen een nadeel, want het geeft meer ruimte om de personages iets meer uit te diepen. De film slaagt daar helaas niet helemaal in en ik bleef toch met een gevoel achter dat er veel meer had ingezeten. Het verhaal van Paulson weet te boeien, maar de familiale situaties van zowel Halcombe als Hansen hadden een betere uitwerking verdiend. Cinematografie en soundtrack volgen hetzelfde pad: slecht wordt het nergens, maar Walker weet nooit echt te imponeren.

Omdat de focus meer op de personages dan op de moorden zelf ligt, wordt het acteerwerk belangrijker. Gelukkig zit het op dat vlak wel snor. Nicolas Cage kan weinig fout doen bij mij (iedereen heeft wel z’n speciale afwijkingen, zeker?) en zit ook hier weer goed in z’n rol. De prestatie van Cusack is moeilijk in te schatten want de grens tussen mat acteren en een emotieloze moordenaar portretteren is nogal dun, maar ik geef hem het voordeel van de twijfel. Ster van de film is echter Vanessa Hudgens, die door de nadruk die er ligt op het verhaal van Paulson veel druk op zich krijgt. Hudgens gaat er prima mee om en toont aan ook dit soort personages met verve te kunnen vertolken. En oh ja, ere wie ere toekomt: Curtis ‘50 Cent’ Jackson acteert prima, al was het natuurlijk niet zo’n grote rol.

Genietbaar, maar nergens dat tikkeltje extra. 3*.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/historie/biopic/thriller film...

Spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteurs Nicolas Cage en John Cusack

spelen goed...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Af en toe schokkende camerabeweging...

avatar van scorsese

Aardige film waarin een rechercheur plots op het spoor van een seriemoordenaar komt die al een aantal jaren actief is. Een wel erg standaard politie-seriemoordenaar-thriller, die dan ook geen enkele verrassing heeft. Wel solide en onderhoudend. Verder zorgt het decor (het koude, donkere Alaska) voor een goed bijpassende sfeer.

avatar van david bohm

david bohm

Ondanks het vrij solide acteerwerk van de cast, een uitzondering daargelaten, heeft deze film mij niet kunnen bekoren. Ik werd niet gepakt, het oogt allemaal zo inspiratieloos. Met deze acteurs is het vast een kwestie van meerdere scenes op een dag filmen, alleen als 50 Cent erin zit wellicht een paar keer overnieuw.

Een film waarbij ik mij tijdens het kijken verveelde.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Cage is de laatste jaren een schim van zichzelf. Door schulden speelt hij in de ene bagger film na de andere en voorlopig is er nog geen licht aan het einde van de tunnel. Toch waren er - volgens critici - 2 uitzonderingen in kwaliteit. Enerzijds Joe die de beste Cage in jaren zou tonen en anderzijds deze Frozen Ground die een degelijke thriller zou zijn met een solide cast. Het viel bij deze laatste toch wel wat tegen.

Het draait allemaal om de verkrachting en moord van enkele meisjes doorheen de jaren. Nu er eentje ontsnapt is en de dader aanwijst zou het een makkelijke zaak moeten zijn. Alleen heeft de man een alibi (waar later nergens meer op ingespeeld word) waardoor het hoertje niet geloofd word. Toch word er een speciaal team opgezet dat het personage van Cusack moet kunnen veroordelen onder leiding van Cage, die aan zijn laatste weken bij het korps bezig is en meer voor het gezin wil zorgen.

Met Cage en Cusack in tegenpolen zou je een heerlijk steekspel kunnen krijgen tussen de goede en de slechte. Alleen komt dit amper tot leven en draait de film vooral om het hoertje Cindy (Hudgens) te beschermen en te kunnen overtuigen om ooit toch de confrontatie aan te gaan. Anderzijds wil Cusack dan weer haar toch van kant maken omdat zij de enige is die hem uiteindelijk op éen of andere manier toch kan doen hangen. Doordat dit verhaal weinig om het lijf heeft en ook geen spanning opwekt is het vooral beelden vullen met de schitterende omgeving en het florerende nachtleven. We zitten eigenlijk een lange tijd naar niets te kijken. Wanneer Cusacks personage een slachtoffer in handen heeft had de film nog kunnen choqueren door de zaken bruut te laten zien maar dat word ook achterwege gelaten. Als net over halfweg de twistlijntjes overduidelijk worden klaargezet en weergegeven is het eerste deel van de finale eigenlijk een saaie belachelijke vertoning omdat je als kijker al weet dat er nog wat komt. Jammer, want in dit saaie stuk is er eindelijk de confrontatie tussen Cage en Cusack die verder ook al weinig bied. Dat het einde dan rechtstreeks uit éen van de zwakkere politiereeksen komt is de apotheose en verklaart ook volledig de film.

Het is jammer dat dit verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten nergens het drama van de gebeurtenis kan opwekken en anderzijds ook de spanning die de film er aan wil toevoegen nergens kan brengen.

Het maakt van The Frozen Ground een op z'n zachtst matige thriller die visueel zich staande weet te houden maar qua scenario veel te weinig kan bieden en dan mag het nog tevreden zijn dat het voor de rest een mooie cast in de rangen had die je als kijker toch doen blijven kijken, ook al zijn hun personages cliché en veel te plat