• 9.373.561 stemmen

Spawn (1997)

Actie / Fantasy | 96 minuten / 98 minuten (director's cut)

Genre: Actie / Fantasy

Speelduur: 96 minuten / 98 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Mark A.Z. Dippé

Met onder meer: Michael Jai White, John Leguizamo en Martin Sheen

Releasedatum: 28 mei 1998

Plot Spawn

"Born in darkness. Sworn to justice."

Een huurmoordenaar wordt bedrogen en vermoord door zijn baas Jason Wynn. Wanneer de man een deal maakt met de Duivel keert hij als Spawn terug naar de aarde. Hij wordt door een hulpje van de duivel opgedragen om Wynn te vermoorden. Spawn wordt gedwongen om te kiezen tussen goed en kwaad.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Gister herzien en hij krijgt een verhoging naar 4* Wat een heeeeerrrliiijjke over de top film. Gewoon een adrenaline kick van het begin tot het eind. Ik krijg nog steeds de slappe lach van die maffe duivelsclown en die scenes in de hel zijn ook gewoon zaaalllig.

avatar van Zuzuu

Zuzuu

Ik wist niet dat het zo een flop film was. Had eerst 4 punten gegeven omdat ik deze film had gezien toen ik 12 jaar was. Opnieuw bekeken en ik vond het erg bagger.

Slechte acteerwerk, slecht special effects, slecht muziekeffecten. Alles was gewoon slecht.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Nooit echt erg bekend geweest met spawn, maar het idee stond me allemaal wel aan.

Alleen deze film is niet al te best..

Slecht acteerwerk, veel onzinnig geneuzel, gematigd en slechte actie en ongrappige humor.

Effecten nog wel oke voor die tijd.

Had veel meer potentie.

avatar van 606

Erg gave film en de personage spawn is cool.

En dan nog die clown prachtig gespeeld door John Leguizamo is komisch.

Minpunt is de hell dat zag er minder uit,

Rest was gewoon goed.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

De regisseur heeft duidelijk niet begrepen waarom de Spawn strip zo populair en spannend was.

Spawn was mysterieus en gesloten tegenover anderen uit de steeg en maakte juist gebruik van wapens (in plaats van magie), om zijn eigen dood uit te stellen.

Deze film verdiend het niet "Spawn" te heten.

Alleen John Leguizamo vertolkt zijn rol voldoende. De man die Al Simmons/ Spawn speelt, krijgt er niet meer uit dan "Stay away from her" en "I'm going to kill you". Wat een talentloze knurft is dat zeg.

Daarbij is het verhaal ook nog eens erg voorspelbaar en simpel.

Nee deze regisseur heeft er duidelijk geen kaas van gegeten.

1,5 ster voor Leguizamo.

avatar van mrwhite

mrwhite

Born in darkness. Sworn to justice !

Op de dvd hoes van deze film staat er "the special effects movie of the year"

Ben eens vlug gaan kijken welke films er zo uitkwamen in 1996 met special effecs : Dragonheart ,Independence Day ,Twister en er zijn er nog die veel betere effecs hebben.

Zoveel is er niet goed te noemen aan deze film buiten mss de clown die bij momenten wel nog grappig was en het pak die Spawn draagt is best wel nog cool.

Maar de dialogen, acteerprestaties ,actiescene's, special effects en verhaal is zeer zwak tot slecht te noemen. Ik denk dat ik Martin Sheen nooit slechter heb zien acteren.

1,5 meer kan ik deze film echt niet geven.

avatar van Spetie

Spawn is een strip die ik nooit gelezen of gezien heb. Of de film zich aan de strip houdt kan ik dus niet beoordelen.

De film zelfs stelt echter bijzonder weinig voor. Michael Jai White speelt de hoofdrol, maar acteert echt ontzettend matig. Op actiegebied valt het nog mee, maar vooral zijn uitspraken zijn vaak erg houterig en niet altijd even natuurlijk. Hetzelfde mag gezegd worden van de overige cast. Niemand lijkt er echt zin in te hebben en zelf een gerenommeerde acteur als Martin Sheen scoort ondermaats.

Qua special effects is het nogal wisselend. Sommige zaken zijn erg mooi, zoals de metamorfose van de clown. Andere stukken zijn vaak echter van een veel minder niveau. Ook de personages vallen tegen, hoewel sommigen best interessant zijn. Zo’n clown als hier zou bijvoorbeeld veel duisterder kunnen worden neergezet. Nu komt hij juist vaak nogal kinderachtig over, en missen zijn daden vaak scherpte. Ook de muzikale bijdrage is niet mooi. Het is overweldigende muziek, die vaak te nadrukkelijk aanwezig is.

Het moge duidelijk zijn dat ik Spawn verre van geweldig vind. Op papier heeft het waarschijnlijk best potentie, maar hier is het allemaal nogal een zooitje en scoort Spawn op bijna elk front ondermaats.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Heeft absoluut z'n charmes (MJW is een baas), maar wat blijven die 90's clichés toch ongelooflijk kut. Zo'n dikke side kick is meestal de grote boosdoeners wat betreft de frustraties in deze periode en wat dat betreft is het behoorlijk terecht dat dit decennia altijd een tikkeltje wordt vervloekt, want het blijft maar terugkomen. Wie bedenkt dat soort vreselijke figuren en wat is het publiek dat zich geroepen voelt? Het blijft apart, want het is niet grappig noch slim.

Effecten zijn best geestig, vooral omdat ik het gedateerde uiterlijk van de scenes in (o.a) de hel wel kan waarderen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Een grappig slechte film. Pijnlijk slecht verhaal, houterige dialogen, belabberde montage, lelijke setting, ronduit afstotelijke special effects (opvallend genoeg af en toe afgewisseld door best aardige CGI)... Al met al is Spawn gewoon niet om aan te zien, maar dat heeft ook wel weer zo zijn charme. Ik kan er in ieder geval erg om lachen dat Martin Sheens geheime organisatie maar uit vier personen lijkt te bestaan of dat Spawn maar twee emoties kent, te weten 'boos omdat mijn vrouw met iemand anders getrouwd is' en 'vergevingsgezind omdat ik een dochtertje heb'. Leuk, maar aan het eind van de dag toch echt vooral slecht.

avatar van Lennert

Lennert

Spawn is een baggerfilm. Ook vroeger toen ik hem met zoveel plezier meerdere malen per maand keek, wist ik al zeker dat het een baggerfilm was. De manier hoe het verhaal vormgegeven wordt door de voice-over van een zinloos personage (gespeeld door een weergaloos acteur die er duidelijk geen zin in had) is verschrikkelijk kitscherig, Jai White had hier nog duidelijk niet de kracht om een hoofdrol te spelen, Martin Sheen is te goed voor deze film, Melinda Clarke daarentegen weer perfect (waarmee ik bedoel dat ze goed weg komt met het spelen van een inhoudsloos personage in te strakke pakjes) en alleen John Leguizamo is weergaloos. Er zit veel actie is in die te bloedeloos voor woorden is, de CGI is verschrikkelijk (maar oh zo passend cartoony in een film als deze) en het verhaal is afgeraffeld. Het is allemaal niet goed, maar oh, wat vermaakt het me iedere keer toch weer goed door de verschrikkelijke oneliners, de clown en enkele puike scenes. Het is logisch dat Spawn overal de grond in geboord wordt, maar verdomd als het niet leuk is om te zien.

avatar van FlorisV

FlorisV

Misschien wel een van de meest onderschatte stripverfilmingen. Destijds voor een relatief schamele 40 miljoen gemaakt (het dubbele bedrag is aan tickets verkocht) waarbij het budget toch net wat te snel op is gegaan. En dat is vooral te zien aan de povere animatie van de opperbaas in de hel, Malebolgia, die veel teveel detail mist. Het lijkt wel voor de Playstation 1 gemaakt. Hadden ze net een miljoent extra gedaan, dan was dat waarschijnlijk prima in orde geweest.

Het haalt de film erg onderuit en veel liefhebbers vonden de film vooral hierdoor slecht terwijl er toch echt wel wat te genieten valt. Want veel andere effecten zijn voor die tijd best goed gedaan en het monster waar Clown (een schmierende John Leguizamo in een fat suit, met lekker vunzige one liners) in muteert, Violator, is best wel bruut gedaan. Michael J White is net zo'n stoere badass voordat hij in Spawn verandert als erna. Nicol Williamson (Merlijn in Excalibur) voegt ook genoeg toe met zijn fantastische stem, als mentor Cogliostro, ook al leren we te weinig over zijn geschiedenis. Dan worden we in het begin nog getrakteerd op een heerlijke Jessica Priest in strak leer en een fraaie Theresa Randle. D.B. Sweeney's bescheiden rol past gelukkig, dat is niet echt iemand die je als lead in kunt zetten.

Natuurlijk moet ik Martin Sheen nog noemen, de slechterik hier. Ik mag hem altijd graag zien werken hoor, zelfs op automatische piloot. Maar hij voelt net niet slecht genoeg.

Het leuke van Spawn is dat het niet zo'n braverik is, hij mag doden, is lekker boos en broeierig. En aparte krachten die wel iets weghebben van die van Pinhead in Hellraiser. Het verhaal heeft verder wat weg van Darkman en Constantine. Volgens mij was dit een razend populaire comic in die tijd en maker Todd McFarlane was een zeer gewild tekenaar. Toch is het bij alleen deze film gebleven.

Met al die lauwe Marvel kliekjes die ze nu opdienen mogen ze van mij liever dit een vervolg geven. Maar dan eerst een Special Edition van deze en die Malebolgia even opnieuw doen want dit kan echt niet.

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Een erg leuke en sfeervolle film, een beetje Hellboy en Darkman achtige film.

Met een anti held genaamd Spawn met een prima spelende Michael J.White in de hoofdrol.

Ook een fantastische rol van de griezelige demon clown gespeeld door John Lequizamo die deze rol ontzettend leuk vertolkt.

En een prima cast.

Een prima en zeer amusante aktie en fantasie film.

avatar van KritischVentje

KritischVentje

Tuurlijk is dit geen absolute topper, maar ik heb mij toch super goed vermaakt met de VHS uit die tijd. Elk weekend als 11/12 jarige jongen zette ik hem op wanneer ik niet kon slapen. Ik had een 10-tal VHS die ik vaak random 's avonds opzette waarvan deze er één was. Kan mij heugen dat Bad Boys 1, Blade, Speed en Sixth Man onderdeel waren van mijn collectie destijds.

Maar goed, dit is absoluut geen topfilm zoals ik al zei maar ik heb mij vaak feestelijk vermaakt. Er zitten wat absurd slechte CGI moment in en John Leguizamo als The Violator zijn tenenkrommend. Als ik alleen al terug denk aan de scenes met Malebolgia... pff. Dat waren scenes die voor die tijd al echt heel slecht waren.

Maar vreemd genoeg zitten er ook een paar goede CGI momenten in zoals wanneer wanneer Spawn in een pilaar verandert. Ondanks dat ik Michael Jai White echt geweldig vind, kan de beste man natuurlijk voor geen meter acteren. Vechten als de beste, acteren als de slechtste.

Alom rond ik mijn waardering naar boven af wegens nostalgische redenen.
Hopelijk komt die reboot er ooit aan. Begreep dat Jamie Foxx er jaren lang mee bezig was, maar er uiteindelijk niks van is gekomen.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Aangezien deze binnenkort op 4K van Arrow uitkomt, herzien op een oude dvd die ik nog had liggen.

Wat was me dit een partij slecht zeg om terug te zien. Oerlelijke FX (leek wel een Playstation 1 cutscene), vervelende karakters die slecht acteren, waardeloze muziek en sfeerloos. Kan beter de animatie terugkijken, die is een stuk beter. 1⭐️ voor de Violator.

Sorry Arrow maar die €30 blijven mooi in de pocket.