• 9.380.719 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Charlie Tahan, Catherine O'Hara en Winona Ryder

Releasedatum: 18 oktober 2012

Plot Frankenweenie

"The electrifying dog is back from beyond the grave"

Gebaseerd op Tim Burtons gelijknamige korte film uit 1984. Het verhaal draait om de jonge Victor en zijn hondje Sparky. Wanneer de vrolijke viervoeter door een auto wordt aangereden, brengt zijn baasje hem opnieuw tot leven met elektrische impulsen à la Frankenstein. Victor wil zijn creatie voor de buitenwereld verborgen houden, maar dat is niet naar de zin van het kleine monster...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Victor Frankenstein (stemrol)

Mrs. Frankenstein / Weird Girl / Gym Teacher (stemrol)

Mr. Frankenstein / Mr. Burgemeister / Nassor (stemrol)

Mr. Rzykruski (stemrol)

Edgar "E" Gore (stemrol)

Elsa Van Helsing (stemrol)

Bob (stemrol)

Toshiaki (stemrol)

Bob's Mom (stemrol)

New Holland Townsfolk (stemrol)

JJ_D schreef:
Godzilla, iemand?

Godzilla niemand, Gamera Vond het net erg leuk dat Burton daar iets obscuurder durfde te gaan.

avatar van Reinbo

Erg geestige en lieve ode aan de monsterfilm. Prachtig zwart wit, heerlijke personages. Vooral die kinderen waren briljant. 3D voegt echt wat toe en brengt te personages helemaal tot leven. Burton ten voeten uit en meteen het beste wat Disney ooit op animatievlak heeft uitgebracht.

Kleine 4,5

avatar van wapner

wapner

Mij lijkt dit toch erg leuk hoor.

avatar van Redlop

Redlop

Erg leuk en bijzonder knap gemaakt. In 3D gezien, maar is niet echt een must.

disneystore

Echt jammer wel dat stop motion films een beetje floppen de laatste tijd. Ghost Rider 2 (afschuwelijke film) maakte bijna 50 miljoen meer dan ParaNorman, terwijl die laatste een groter budget had. Zielig wel, ook voor Burton, Dark Shadows had ook al zo weinig winst.

Prudh

Frankenweenie staat niet eens in de top 20 van best bezochte films van afgelopen weekend. Tinker Bel en de Fucking Kikkerprins of wat dan ook staat op plaats 6. Getsie.

avatar van Reinbo

Draait ook maar zeer beperkt.

avatar van starbright boy

Op meer schermen dan twee andere top 20 films. En het was herfstvakantie in een deel van het land. De lijst wemelt daardoor van familiefilms. Deze film is duidelijk geen groot succes in Nederland.

disneystore

Hij maakt in Amerika wel behoorlijk wat geld. Maar ik heb niet veel advertising gezien in de Benelux? Is dit dan niet echt een "familiefilm", starbright boy? Maar daarbij hebben echt films voor de kleinsten wel een voordeel, ouders moeten tenslotte ook kaartjes kopen.

avatar van starbright boy

Voor iets oudere kinderen lijkt me. Maar de leeftijd lijkt me niet veel anders dan de nummer 1, Mees Kees.

Overigens is het ook in de VS geen hit hoor. Lang niet zo succesvol als de vorige Burton-Disney samenwerking. Nou is dit ook wel een kleinere film. Maar een openingsweekend van 11 miljoen is niet om over naar huis te schrijven. Geen flop, maar ook geen hit.

avatar van Reinbo

Verder is Frankenweenie met een budget van 39 mjn al bijna uit de kosten. Daarbij kan je een film als deze elke 5 jaar opnieuw op dvd/br/ of whatever uitbrengen......

starbright boy schreef:

Hij wordt ook niet op kinderen geprogrammeerd. Draait in Rotterdam vrijwel enkel s avonds.

Prudh

Denk ook niet dat Disney hier van een hit hoopt uitgaat. Zie weinig promotie in ieder geval. Hoe dan ook, de film verdient meer kijkers, maar hij ging ook uit in zo'n beetje de beste biosweek van het jaar.

disneystore

Misschien een beetje off topic vraag.. Maar is een budget altijd exact hoeveel geld er aan een film wordt uitgegeven? Zit elke cent in dat budget van soundtrack naar stemacteurs naar weet ik wat er nog bij komt kijken of komen er nog kosten bij die niet in het bekendgemaakte of beweerde budget zit?

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Toch zou dat moeten, als kinderfilm promoten, of hij moet een heel stuk harder zijn dan de oorspronkelijke short.

disneystore schreef:

Budget is meestal een schatting omdat ze dat niet vrij geven, maar in princiepe zit alles er in, behalve het marketing budget, dat bij grote films soms het filmbudget overstijgt. Hier hebben E duidelijk laag ingezet. Film komt snel uit de kosten en gaat uiteindelijk op dvd haar publiek vinden. Film is ook te eigenzinnig om op de familiefilm markt te richten. Maar verdient absoluut meer bezoekers. Ga snel voordat die weg is. Echt een pareltje.

disneystore

Al blijf ik erbij dat ik dit voor een Disney/Burton film belachelijk weinig gepromoot wordt. Deze wordt trouwens niet eens gespeeld in Utopolis Aarschot, die normaal wel alle "mainstream'" films vertonen. Nochtans hingen er nog zelfs posters van deze film, ik denk dat ie vervangen is door de nieuwe Astérix en Obelix (die trouwens om 20:00 gespeeld wordt). Wat een hype ook die film...

disneystore

Ik ga vrijdag in Kinepolis Leuven om 20:00 naar Frankenweenie denk ik. Als ik er dan toch ben ga ik ook even Skyfall meepikken na Frankenweenie. De week erna is zoals Reinbo zegt deze alleen nog te zien als kindervoorstelling om 10:45, maar zo vroeg sta ik er niet voor op.

dutchtuga

43 stemmen pas op MM is ook erg karig. Erg jammer, inderdaad, maar het gepeupel gaat liever naar hersenloze cinema.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

disneystore

Je hebt natuurlijk ook leuke "hersenloze" films. Daarbij lijkt Frankenweenie daar ook niet toe te behoren.

dutchtuga schreef:

Zoals Dredd!!! Oh nee...

Naomi Watts schreef:

En daar valt deze niet onder?

Absoluut niet. Dit is met veel hart gemaakt.

Prudh schreef:

Zoals Dredd!!! Oh nee...

Precies, maar daar ontbreekt dan weer een 'verhaal'

Inland Rabbit schreef:

Ik denk toch ook dat er (uitgaande van wat men dat typisch voor kinderen maakt) niet zoveel inzit voor de meeste kinderen. Hardheid is absoluut niet het probleem, wel de charme en het teruggrijpen naar een vervlogen tijd. Leuk zo'n Gamera verwijzing, maar welke kleine pikt dat op? En van dat soort zaken zit de film toch wel vol.

Zag trouwens dat hij in Tilburg ook enkel savonds geprogrammeerd stond, de site van Pathé had dan wel weer een hele achtergrond aan de film geweid. Volgens mij weet Disney zelf niet zo goed wat aan te vangen met deze film, kan het ze verder ook niet echt verwijten.

avatar van starbright boy

Dat is een beetje het probleem ja, valt wat tussen de wal en het schip qua publiek. Ik zit me ineens af te vragen: Is het niet zo dat Disney dit goedkeurde omdat Burtons Alice in Wonderland zo'n megahit was? En 'm dan een budget ervoor geven waarmee ze wel uit de kosten gaan komen...

avatar van RuudC

RuudC

dutchtuga schreef:

Ik wil er heel graag heen, maar tot nu toe draait de film op redelijk onmogelijke tijden voor mij en m'n vriendin. 22.00 is voor iemand die geen auto heeft en in een dorpje woont eigenlijk niet te doen.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Ok bizar, draait maar in 1 Utrecht bios, nog een redelijk gare ook. Dan wacht ik tot een pindakaas of dvd. Zonde, maar het is niet anders.

Naomi Watts schreef:

En daar valt deze niet onder?

Nee geheel niet. Bijzonder scherp, geestig en charmant werkje. Barst van de referenties en vol van hart. Past meer in het arthouse dan de kindermatinee.

starbright boy schreef:

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat Disney voor Alice een duo-deal had met Burton. Maar misschien omdat Alice zo'n succes is geworden dat Burton nu wat meer z'n eigen ding mocht doen.

De film is trouwens niet zo héél moeilijk te marketen denk ik, alleen dan niet voor een typisch bioscooppubliek.