Genre: Animatie / Komedie
Geregisseerd door: Tim Burton
Met onder meer: Charlie Tahan, Catherine O'Hara en Winona Ryder
Releasedatum: 18 oktober 2012
Plot Frankenweenie
"The electrifying dog is back from beyond the grave"
Gebaseerd op Tim Burtons gelijknamige korte film uit 1984. Het verhaal draait om de jonge Victor en zijn hondje Sparky. Wanneer de vrolijke viervoeter door een auto wordt aangereden, brengt zijn baasje hem opnieuw tot leven met elektrische impulsen à la Frankenstein. Victor wil zijn creatie voor de buitenwereld verborgen houden, maar dat is niet naar de zin van het kleine monster...
Victor Frankenstein (stemrol)
Mrs. Frankenstein / Weird Girl / Gym Teacher (stemrol)
Mr. Frankenstein / Mr. Burgemeister / Nassor (stemrol)
Mr. Rzykruski (stemrol)
Edgar "E" Gore (stemrol)
Elsa Van Helsing (stemrol)
Bob (stemrol)
Toshiaki (stemrol)
Bob's Mom (stemrol)
New Holland Townsfolk (stemrol)
Zo moeilijk is de stelling niet dacht ik zo.
Zwart-wit beelden, vele verwijzingen naar klassieke films, donkere sfeer, voor kinderen lugubere onderwerpen, verstopte humor etc.
Denk niet dat kids dit leuk zullen vinden. Daar is het ook niet voor gemaakt.
Tuurlijk wel, behalve al die verwijzingen is het toch een leuke film over een jongetje en zijn hond en een wetenschapsproject dat uit de han loopt. Misschien niet voor 6 jarigen, maar van 8-12 lijkt het me een prima kinderfilm. En hopelijk zijn jonge kinderen nog niet zo misvormd dat ze zwart wit afwijzen.
Verder zijn vrijwel alle sprookjes luguber.
Ik sla deze film aan bij titels als Mary & Max, Coraline en 9. Vrij donkere, serieuze titels. Laat ik het zo zeggen, iemand van 10 jaar zal zeker de helft van de klasse van de film niet opmerken doordat het op volwassenen is gericht.
Als je het heel, heeeeeeeeeeel simpel bekijkt dan kan je er een filmpje in zien met een mislukt experiment dat mislukt ja.
disneystore
Lugubere onderwerpen? Vinden kinderen dat nu juist niet leuk? Trouwens, het is heus niet alsof Frankenweenie gebaseerd is op verwijzingen naar de beginjaren van horrorfilms. Het is zoals Reinbo zegt een leuk filmpje over een jongen die zijn hond terug tot leven wekt, jaloerse vriendjes, anders zijn, en toffe actie tegen het einde. Is voor kinderen toch redelijk herkenbaar? En kinderen letten toch niet op kwaliteit, als het niet saai wordt zijn ze er tevreden mee. Frankenweenie is gewoon een voorbeeld van een film die bedoeld is voor de jongsten tot de oudsten, dat was ook Burton zijn doel denk ik.
tattoobob
leuk filmpie.....de andere beesten hadden van mij niet gehoeven.
leuk sfeertje ook
FillumGek
Hoewel ik Tim Burton best hoog heb zitten, wist deze film me niet volledig te boeien. Had ik niet verwacht eerlijk gezegd want ik keek er best naar uit.
De stop-motion animatie gecombineerd bij de zwart-wit beelden is goed gedaan en zorgt voor een donkere sfeer. Doet denken aan klassieke griezelfilmpjes, al moet ik me misschien schamen dat ik oude horrorfilms als bijvoorbeeld de originele Frankenstein nog nooit heb gezien. Samen met de soundtrack weet Burton in elk geval de juiste sfeer neer te zetten.
Maar al vrij snel kwam ik erachter dat ik maar niet in de film wilde komen. Persoonlijk miste ik gewoon wat interessante personages. Voor mij was Sparky leuk, maar niet bijzonder. Victor was ook 'leuk', maar niet meer dan dat en de klik tussen hem en zijn hond wist me niet te raken. Ik werd maar niet betoverd. Ook diverse bijpersonages weten geen blijvende indruk achter te laten.
Het tweede grote knelpunt is de humor. Het is allemaal wel geinig, maar ik miste gewoon wat melige situaties, wat slapstick of een paar leuke oneliners. Het ligt wellicht gewoon aan mij, want ik verwachtte de film grappiger. Nu was het niet meer dan een leuk kinderfilmpje, die op het einde nog wat kracht wordt bijgezet door extra fantasiewezens, maar die uiteindelijk niet boven Burton's eerdere werk uitstijgt.
De grappen zitten ook grotendeels in de referenties naar de oude horrorklassiekers, dus het help waarschijnlijk wel iets als je die kent. Al moet de film natuurlijk ook op zichzelf werken.
3D zorgde er in de bios overigens voor dat de personages veel meer tot leven kwamen dan in 2d.
tattoobob
Dat was ook duidelijk te merken...de referenties naar oude klassiekers...
Ik ben zelf een heeeele grote horror fan,maar het gaf bij mij geen extra toevoeging.
Daarnaast ben ik niet zo van de Burton films,dus dat zal ook wel mee helpen
disneystore
Ik heb niet eens op die referentie's gelet, die boeien me ook niet. Herkende de beroemde windmolen scène uit Frankenstein wel maar daar blijft het wel bij. Ze bleven gelukkig niet overduidelijk en zelfs al ben je geen horrorfan is het een leuke film. Ik vond vooral het gritty zwartwit effect leuk.
Fake
Wat slecht. Je kon je kinderen gewoon meenemen naar een Disney film. Maar dit is nu wel voorbij. We zijn weggegaan na 45 min.
Insignificance
Hartelijk avontuurtje dat je en passant doet verlangen naar zo'n oud griezelfilmpje. Het zwart-wit zit dan ook als gegoten. Prachtige stop motion, een rijk gedetailleerd stadje dat samen met het interieur een aantal fraaie plaatjes oplevert en een aantal kenmerkend vormgegeven karaktertjes (Mr. Rzykruski en Edgar zijn vermeldenswaardig) die het verhaaltje met speels gemak op gang trekken. Tikje macaber is het wel, maar de onschuld druipt er vanaf en het is dusdanig liefdevol gemaakt dat ik onmiddellijk geloof dat Burton uit eigen warme herinnering put. Van de sfeervolle opening tot aan de daverende finale nostalgisch, aangenaam en amusant.
Hoe oud waren je kinderen dan? En vonden ze de hond en andere dieren dan niet leuk? Of was jij het vooral zelf die er niks aan vond?
Ceeda7
Heerlijk onpretentieus en down to earth filmpje van Burton again.
Leuke verwijzingen naar andere horrorklassiekers ook. De prent zit technisch zeer goed in elkaar, de humor en gebeurtenissen deden een glimlach op mijn gezicht toveren.
Een goede charmante animatiefilm met liefde en passie gemaakt, daar geef ik makkelijk 3.5* aan.
Sluipt net op tijd mijn top 10 van 2012 binnen. Warrior vliegt er alsnog uit.
tommiew
leuke film, ik heb me prima vermaakt. In eerste instantie dacht ik dta het niets zou worden, maar het Frankenstein gegeven is erg leuk uitgewerkt. Hoe het hele dorp erin meegaat en zo.
Het zwart-wit beeld geeft het een extra dimensie. Superleuk, en ondanks het thema tochook geschikt voor kinderen. Niet voor de allerkleinsten, maar toch.
SnakeDoc
Het begon wel leuk, maar vond het einde zeer teleurstellend. Dat zwart/wit vond ik wel van toegevoegde waarde. Kwam de duistere sfeer wel ten goede.
Als je trouwens dit plot leest, en de poster ziet dan is het wel duidelijk dat je hier niet met je kleine koters heen moet.
martijn011
- 2034 berichten
Ik ben absoluut geen horrorliefhebber, ik mijd die films zoveel mogelijk. Misschien dat deze film daardoor niet helemaal binnenkwam en er een matig filmpje resteert. Ik ben aan deze film begonnen omdat films van Burton me meestal wel kunnen bekoren, vooral vanwege z'n fantasierijke belevingswerelden en z'n eigen bijzondere aanpak.
De film kent zeker pluspunten. Het zwart/wit werkt uitstekend, de sfeer is donker en grauw en de personages zijn weer lekker maf en uiteenlopend.
Toch keek ik regelmatig hoe lang ik nog te gaan had, op de een of andere manier pakte de film me gewoon niet.
Het einde vond ik helemaal niet in de sfeer van de film passen en dat gaf de definitieve nekslag tot een kleine onvoldoende.
Kleine teleurstelling toch wel.
Misschien omdat je niet met horrorfilms bekend bent, maar het eind is perfect. Zou haast niet anders kunnen. Het is immers een verdraaide versie van het Franensteinverhaal...
martijn011
- 2034 berichten
Aha, dat wist ik dus niet. Misschien dat ik me toch maar eens moet zetten tot het zien van een film met het Frankensteinverhaal. Is de versie van 1931 me aan te raden of zijn er betere?
Die uit 31 is aardig. Het vervolg Bride of Frankenstein is beter. Maar ook de verzie met DeNiro uit de jaren 90 is een mooie film.
Ceeda7
Young Frankenstein blijft de beste met voorsprong
. Bijzonder laag gewaardeerd op MM.
LOTR-lover
Vond het een vermakelijke film, waarbij ik in het begin wel even aan het zwart-wit moest wennen maar op zich vergeet je 't ook vrij snel. Het geeft ook wel een bepaalde sfeer mee en dat werkt in mijn ogen uitstekend. Je hoeft niet altijd kleuren te gebruiken om een goede film neer te zetten (zie de oude horrorfilms van vroeger). Burton heeft dat heel goed begrepen.
Verder vond ik het verhaal prima (het is natuurlijk gewoon Frankenstein, dus een bekend gegeven). Lees bij sommige reacties dat het geen film voor kinderen zou zijn. Zie niet echt in waarom niet. Het is geen enge film en dieren vallen altijd in de smaak bij kinderen. Denk dat vooral de ouders een vinger in de pap hebben bij dit soort reacties. Die een bepaald verwachtingspatroon van een Disney film en dan 'schrikken' bij 't zien van Frankenweenie. Maar ik vind het onzin om deze film als 'kindonvriendelijk' neer te zetten.
Leland Palmer
Zeer vermakelijke, sfeervolle en bij vlagen grappige film, deze 'Frankenweenie'. Prachtige zwart-wit animatie ook. Een film die ervoor zorgt dat ik wat meer horror-klassiekers op ga zoeken de komende tijd. Waarschijnlijk begin ik met de '31 versie van Frankenstein. Die film is zó bekend - je kent een deel van de inhoud eigenlijk zelfs wanneer je de film nieteens hebt gezien - en de referenties in deze film naar die oude klassieker toe (en andere klassiekers) zijn leuk verweven in het verhaaltje.
Een leuke film van Burton, die gebaseerd is op zijn eigen gelijknamige short, die ik overigens nog nooit gezien heb.
De zwart-wit animatie mag er zeker zijn en is op sommige momenten echt heel mooi. Het is heel duidelijk te zien en te merken dat Frankenweenie veelvuldig refereert naar oudere films in het genre en als je die films ook gezien hebt, zijn sommige verwijzingen vaak net even wat leuker. Er wordt door Burton op een mooie manier gespeeld met licht en schaduwen en qua animatie is er zeer weinig op aan te merken.
Qua verhaal en personages is het allemaal ook best vermakelijk. Vooral de wat kleinere rolletjes zijn best grappig en het ene personage is nog weirder dan de andere, en zo kennen we Burton ook. Maar echt indrukwekkend of heel goed wordt het nooit. Daarvoor is het verhaaltje uiteindelijk niet bijzonder genoeg ende blije afloop net wat te makkelijk. Soms zie ik dat graag, maar hier was een ander einde toch net wat beter op zijn plaats geweest. Los daarvan is Frankenweenie gewoon puur vakwerk, die duidelijk door een echte liefhebber gemaakt is. Dat straalt er zeker vanaf, maar een echte topper is het uiteindelijk niet.
Keane1983
Er leuk filmpje met zeer veel verwijzingen naar andere films,
Verhaal is simpel en standaard maar wel erg leuk uitgewerkt.
De animaties zien er mooi uit en het werk van Tim herken je er duidelijk in.
Voice-cast is goed en klinkt goed bij de bij behorende personages.
Soundtrack is prima en ligt lekker in het gehoor.
Ik heb me meer dan goed weten te amuseren met deze film.
Van mij een 4,5*
HALVE TAMME. (moderator series)
Frankenweenie (2012) is/was voor mij een waar genot om naar te kijken(prachtig).

Horrorverhaal 'The Mist' van Stephen King krijgt na 19 jaar een nieuwe verfilming

Ruim 630 miljoen smaakt naar meer: 'F1 The Movie' krijgt officieel een vervolg

The Nightmare before Christmas
Fantasy / Animatie, 1993

Coraline
Animatie / Fantasy, 2009
shynessstop motionzwart en witretro hondanimal deathanimal loverblack and white animated film