• 9.380.122 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Charlie Tahan, Catherine O'Hara en Winona Ryder

Releasedatum: 18 oktober 2012

Plot Frankenweenie

"The electrifying dog is back from beyond the grave"

Gebaseerd op Tim Burtons gelijknamige korte film uit 1984. Het verhaal draait om de jonge Victor en zijn hondje Sparky. Wanneer de vrolijke viervoeter door een auto wordt aangereden, brengt zijn baasje hem opnieuw tot leven met elektrische impulsen à la Frankenstein. Victor wil zijn creatie voor de buitenwereld verborgen houden, maar dat is niet naar de zin van het kleine monster...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Victor Frankenstein (stemrol)

Mrs. Frankenstein / Weird Girl / Gym Teacher (stemrol)

Mr. Frankenstein / Mr. Burgemeister / Nassor (stemrol)

Mr. Rzykruski (stemrol)

Edgar "E" Gore (stemrol)

Elsa Van Helsing (stemrol)

Bob (stemrol)

Toshiaki (stemrol)

Bob's Mom (stemrol)

New Holland Townsfolk (stemrol)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zeer geslaagde nieuwe Tim Burton. De lol in het filmmaken lijkt na de ook al leuke Dark Shadows weer helemaal terug bij de regisseur, die gelukkig Johnny Depp even links heeft laten liggen. Frankenweenie is klein, vertederend, pretentieloos en gewoon heel erg leuk.

Langere recensie:

Cult Movies Reviewed: Frankenweenie (2012, Tim Burton) - recensie - cultmoviesreviewed.com

avatar van ibendb

ibendb

Tim Burton is terug!

Na het redelijke Alice In Wonderland en het vreemde Dark Shadows komt Burton terug bij de plek waarvan hij (volgens mij althans) koning is: de stop-motionanimatiefilm. Corpse Bride was erg mooi en Nightmare was gewoon prachtig. Daarom was ik erg blij dat hij terug deze stijl opging. Het feit dat het een remake van zijn gelijknamige kortfilm uit '84 maakte mij een beetje bang. Ik vond hem namelijk nie zó goed. Wel, Burton heeft hier zijn werk erg goed gedaan.

De eerste helft kende ik al. Hetzelfde verhaal, alleen iets meer personages en wat meer uitgerokken. En voor het eerst bij een Burton-film moest ik bijna wenen. Wanneer Sparky sterft en wanneer Victor naar de beelden aan het kijken was. Toen had ik het best moeilijk, wetend dat zo'n lief en schattig hondje niet meer terug zou komen, althans niet in deze vorm.

Dat de film langer duurt vond ik zeker niet erg. Het heeft mogelijkheid om een andere weg op te gaan met het gegeven. En dit heeft Burton erg goed gedaan. Dat de andere kinderen dit ook wilden proberen, vond ik een erg goed gegeven. Het zorgde zelf voor een geweldige climax. Met veel plezier herkende ik heel wat referenties: Frankenstein, Godzilla, Nightmare, Bride of Frankenstein, The Mummy, The Birds en zelfs Gremlins.

Ook ben ik erg blij dat de film in zwart-wit gefilmd is. De film is ook een hommage aan de oude horrorfilms, die ook in zwart-wit waren. Ik vond het ook erg passen bij de duister sfeer. De film vond ik op het einde wel erg duister. Vooral dat ze allemaal naar het kerkhof gingen om hun dode huisdieren op te graven vond ik best luguber. Maar waar ik het meeste van schrok, was op het einde. Mister Whiskers die verandert in een vleermuiskat vond ik al eng genoeg, maar dat hij op het eind zo gruwelijk dood gaat (gespiest worden door een balk: brrr) vond ik echt niet passen in een Disneyfilm. En hier ben ik erg blij mee. Onze Tim Burton gaat waar nooit iemand eerder ging bij Disney. Na al die kritiek van Disney op Nightmare doet hij het toch. Petje af.

De personages vond ik erg leuk. Victor, die me erg veel deed denken aan Victor uit Corpse Bride, vond ik erg leuk, maar hij stal niet echt de show. Wie ik echt leuk vond, was Weird Girl en Mr. Whiskers. Zij hadden een hoog WTF-gehalte en zorgen vaak voor en brede glimlach op m'n gezicht. Ze leek erg op Burton's originele tekeningen (ook te zien in Oyster Boy and Other Stories) Dat die Girl dan nog een drolletje uit de kattenbak haalde vond ik echt hilarisch. Ik was echt de enige die lachte. Nassor en Tashiaki vond ik iets minder, maar toch niet slecht.

En terwijl ik hier nu aan het typen ben, schiet me net iets te binnen: Die Shelley van Tashiaki werd vernoemd naar Mary Shelley, schrijfster van het boek Frankenstein. Ik vond ook dat die moeder van Victor, Mrs. Frankenstein, erg goed leek op Emily uit Corpse Bride en zelfs een beetje op Helena Bonham Carter. Ik ben wel blij dat zij en Johnny Depp niet meespelen. Dit zou de film weer een beetje verpesten.

Wel ben ik tevreden over Winona Ryder als Elsa Van Helsing. Ook Catherine O'Hara (Sally uit Nightmare ) vond ik erg leuk. Zij sprak Weird Girl en de moeder in. De meneer die de wetenschapsleraar inspreekt, Martin Landeau denk ik, vond ik erg goed. Hij gaf sfeer aan het karakter.

Volgens mij is Tim Burton terug met deze film. Ik heb er werkelijk van genoten. Hij mag er zeker nog zo'n paar maken. Het is terug naar zijn "roots". Wel erg donker, maar toch prachtig. 4*

Mister Whiskers haaaaaaaad a dream last night. It means something big is going to happen...

Mooi!

Leuke verrassing. Vond Vincent sowieso altijd al Burton's beste werk, Frankenweenie is het geestelijk kind van Vincent (meer nog dan van de originele Frankenweenie short).

Prachtige zwart-wit stop-motion, een fijn passende Elfman soundtrack en voor de verandering een keer goeie voice actors. Daarbij ook een aantal erg leuke references die vaak iets verder gaan dan enkel wat oppervlakkige verwijzingen (Gamera was een voltreffer). Character design ook al geweldig, eigenlijk maar weinig op aan te merken.

Nog het verrassendste was dat het 3D effect voor het eerst echt goed werkte. Helpt natuurlijk dat het hier om een zwart-wit film gaat (geen doffere kleuren), maar vooral het gevoel dat je zelf doorheen de set vliegt is extra mooi bij dit soort stop-motion projecten. Wanneer er veel beweging is valt het 3D effect een beetje tegen, maar da's een kleine kanttekening. Niet dat ik 3D nu ineens geweldig vind, maar in deze context werkte het perfect.

Erg leuke film dus. Genoeg humor en érg veel charme. Beste film die ik dit jaar in de bios gezien heb

4.0* en een uitgebreide review

avatar van wwelover

wwelover

Zeer geestige animatiefilm. Leuke karakters, die niet eens leunen op al te bekende namen (zelfs Depp ontbreekt voor de verandering eens). Voor kinderen is hij ook wel ok denk ik. Ik heb de short versie nooit gezien, maar het verhaal is in ieder geval erg leuk en kent ook enkele geinige wendingen. En het is ook best aandoenlijk af en toe.

avatar van wibro

wibro

Zeer grappig filmpje met een mooi verhaal dat ik toch vooral zie als een hommage aan de Frankenstein- en monsterfilms uit de jaren dertig. Op visueel vlak zag het er allemaal zeer mooi uit en dat deze film in zwart/wit is gemaakt werkte hier uitstekend. In kleur zou deze film niet helemaal tot zijn recht zijn gekomen, denk ik. Of alle kinderen deze film leuk zullen vinden valt te betwijfelen. Deze film kende toch echt wel enkele schrikmomenten, zoals de kat die op je afvloog. De 3D werkte bij deze scène zeer effectief. Dit soort animatie films lenen zich trouwens uitstekend om in 3D gemaakt te worden. Kostelijk geamuseerd dus met dit filmpje mede uiteraard ook vanwege de trouwe hond Sparky.

Frankenweenie is voor mij de beste film van Tim Burton sinds Big Fish.

avatar van Montorsi

Montorsi

Zoals verwacht een erg leuk stop-motion animatiefilpje. Stop-motion is duidelijk weer in, en daar ben ik toch wel erg blij mee. Leuk verhaaltje, grappig, en mooi gemaakt. De wereld ziet er uitstekend uit. Personages zijn ook allemaal prima uitgewerkt.

Het mist (vooral verhaaltechnisch) net wat extra's tov de echt geweldige stop-motion animatiefilms van de laatste jaren zoals Mary & Max en Mr. Fox bijvorbeeld, maar het is wel de leukste van dit jaar. Thematisch ook verwant aan ParaNorman, maar deze is wat stijlvoller en ontroerender. Ook een heel stuk leuker dan die andere van Burton van dit jaar.

Kleine 4*

avatar van jipt

jipt

Meesterlijk monsterfilmpje. Erg toffe stop-motion, met hilarische personages, tal van verwijzingen en een goed werkend zwart/wit 3D. Een feestje voor de liefhebber. 4,5*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Leuk charmant filmpje maar ook weer niet bovengemiddeld. Vooral veel verwacht van de referenties maar vooral erg makkelijke niet inventieve referenties. De Gamera referentie was dan wel erg top, had meer verwacht van dit soort referenties.

Mooi geanimeerd, 3D werkt prima, mooi design en een fijn charmant verhaaltje. Dat Sparky opvallend veel overeenkomende gedragingen met mijn hond had helpt ook wel mee. Met enorm veel goede wil kan ik niet meer kwijt dan een hele solide voldoende.

avatar van namingway24

namingway24

Geweldige animatiefilm. De zwart-wit look is prachtig en de stemmen zijn erg goed. Het is werkelijk een feest om alle referenties naar klassieke horror-films te ontdekken.

De film wordt een paar keer een beetje zwaar, maar mikt voor de rest gelukkig op humor en in het briljante laatste half uur horror en sensatie. Sparky de hond wordt geweldig geanimeerd; het springt vrolijk in het rond en de geluidjes zijn erg natuurgetrouw. Een paar weken geleden is onze hond overleden dus was het af en toe bitterzoet om het beest te zien blaffen of bang in een hoekje kruipen.

De personages zijn briljant, vooral Victor's medeleerlingen. De een ziet er nog grappiger uit dan de ander, met als hoogtepunt natuurlijk het meisje met de grote ogen en haar freaky kat. Een soort romantisch subplotje met de dochter van de burgemeester blijft verrassend genoeg uit; het draait echt om de relatie Victor/Sparky. Sommige monsters op het laatst zijn best wel creepy en de Gamera-achtige reuzenschildpad was erg goed getroffen.

De muziek is ook goed: typisch Elfman hoewel meermaals overduidelijk de Batman-score om de hoek komt kijken. Enige puntje van kritiek is New Holland en de referenties naar Nederland; een beetje geforceerd en te stereotiep. Ook het 3D kwam niet altijd even goed uit de verf, hoewel sommige scènes echt wel meerwaarde hadden in de derde dimensie.

Maar voor de rest is er niks aan te merken op Frankenweenie: dit is een steengoeie Burton-film en eindelijk weer eens iets origineels met vele geweldige genre-grapjes.

avatar van The One Ring

The One Ring

De originele short heb ik wel ooit eens gezien, maar kan ik me eerlijk gezegd nauwelijks nog wat van herinneren, waardoor deze uitgebreide remake fris voor me was. Nou ja, fris. Dit is iets te typisch Burton en bevat te veel verwijzingen naar bekende, oude films om nog echt fris te zijn. Niettemin is dit één van zijn betere films, al is het maar omdat zijn hart er voor het eerst sinds jaren weer echt in lijkt te zitten en er daarnaast duidelijk met veel plezier aan gewerkt is. De liefde voor oude horror straalt er vanaf, de stopmotion is erg mooi gedaan, evenals de character designs en er zitten een aantal indrukwekkende lichteffecten in (vooral de schaduw van de onzichtbare vis is erg gaaf). De bijrollen zijn over de gehele linie eigenlijk geslaagd, met name die kat (die trouwens wel een oneervolle dood krijgt), maar de geheime troef is de relatie tussen Victor en Sparky, die de film dus het nodige hart geeft.

Allemaal erg leuk, maar om nou te zeggen dat het ook weer echt briljant is is overdreven. Verwijzingen naar andere films spotten is leuk, maar intussen al veel gedaan en Frankenweenie komt met weinig verrassingen en dat dan bijvoorbeeld die hele climax een variatie is op die van Frankenstein is gewoon wat te makkelijk. Sowieso is Burton nooit iemand die iets interessants doet met verhaallijnen. Het meest onvergeeflijk vind ik nog wel dat hij Sparky aan het einde nog laat leven. Het leek me dat de film aanstuurde op dat je de dood moet accepteren, maar kennelijk niet. Het grootste probleem is hier echt dat dit binnen nu en een jaar geleden het minstens de vierde prominente release is die dit trucje uithaalt (belangrijk personage lijkt aan het einde dood, maar blijkt toch nog te leven) en het was toen al niet origineel. Is gewoon een geval van een einde willen hebben die je ontroerd met de dood van een hoofdpersoon, zonder je depressief achter te laten. Ik heb er al lang niets meer mee. Zeer matig. Gelukkig compenseert de rest van de film het genoeg.

avatar van james_cameron

Charmante stopmotion remake van Burton's eigen korte filmpje uit 1983. De zwartwit animatie past perfect bij het onderwerp; qua sfeer doet de film herhaaldelijk denken aan eerder werk van Burton, zoals Edward Scissorhands. Prachtig vormgegeven en voorzien van een eersteklas, vrij subtiele stemmencast, die gelukkig niet is volgepropt met bekende akteurs.

avatar van The Oceanic Six

Schitterend eerbetoon aan de klassieke monsterfilms uit een ver, ver filmverleden, vertoond in prachtige zwart-wit beelden door middel van stop-motion, een techniek die ik toch altijd erg waardeer. Vooral Wallace & Gromit weten dat erg knap te tonen. Frankenweenie ziet er fantastisch uit en is uitermate sfeervol (zeker ook door geslaagde stemmen). De vele kleine verwijzingen naar films uit het verleden toen het ook altijd goed. Het plot is simpel, doch effectief en uitermate vermakelijk. De vele stereotype personages met dito grappen hebben precies de juiste klasse.

Ik heb wel 1 negatief puntje aan te merken en dat is dat het beter in het verhaal had gepast als Sparky op het einde dood was gebleven. De tweede maal Sparky tot leven wekken is wat teveel van het goede. De boodschap dat de dood onvermijdelijk is en dat je dat moet accepteren was passender geweest. Maar goed, echt storend was het ook weer niet. Opvallend trouwens dat Disney achter deze film zit. Normaal zijn ze niet zo van dit soort originele projecten. De film lijkt me overigens ook niet erg voor kinderen bedoeld, iets wat men misschien wel zou denken als ze het Disney logo zien.

avatar van FillumGek

FillumGek

Hoewel ik Tim Burton best hoog heb zitten, wist deze film me niet volledig te boeien. Had ik niet verwacht eerlijk gezegd want ik keek er best naar uit.

De stop-motion animatie gecombineerd bij de zwart-wit beelden is goed gedaan en zorgt voor een donkere sfeer. Doet denken aan klassieke griezelfilmpjes, al moet ik me misschien schamen dat ik oude horrorfilms als bijvoorbeeld de originele Frankenstein nog nooit heb gezien. Samen met de soundtrack weet Burton in elk geval de juiste sfeer neer te zetten.

Maar al vrij snel kwam ik erachter dat ik maar niet in de film wilde komen. Persoonlijk miste ik gewoon wat interessante personages. Voor mij was Sparky leuk, maar niet bijzonder. Victor was ook 'leuk', maar niet meer dan dat en de klik tussen hem en zijn hond wist me niet te raken. Ik werd maar niet betoverd. Ook diverse bijpersonages weten geen blijvende indruk achter te laten.

Het tweede grote knelpunt is de humor. Het is allemaal wel geinig, maar ik miste gewoon wat melige situaties, wat slapstick of een paar leuke oneliners. Het ligt wellicht gewoon aan mij, want ik verwachtte de film grappiger. Nu was het niet meer dan een leuk kinderfilmpje, die op het einde nog wat kracht wordt bijgezet door extra fantasiewezens, maar die uiteindelijk niet boven Burton's eerdere werk uitstijgt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Hartelijk avontuurtje dat je en passant doet verlangen naar zo'n oud griezelfilmpje. Het zwart-wit zit dan ook als gegoten. Prachtige stop motion, een rijk gedetailleerd stadje dat samen met het interieur een aantal fraaie plaatjes oplevert en een aantal kenmerkend vormgegeven karaktertjes (Mr. Rzykruski en Edgar zijn vermeldenswaardig) die het verhaaltje met speels gemak op gang trekken. Tikje macaber is het wel, maar de onschuld druipt er vanaf en het is dusdanig liefdevol gemaakt dat ik onmiddellijk geloof dat Burton uit eigen warme herinnering put. Van de sfeervolle opening tot aan de daverende finale nostalgisch, aangenaam en amusant.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Heerlijk onpretentieus en down to earth filmpje van Burton again.

Leuke verwijzingen naar andere horrorklassiekers ook. De prent zit technisch zeer goed in elkaar, de humor en gebeurtenissen deden een glimlach op mijn gezicht toveren.

Een goede charmante animatiefilm met liefde en passie gemaakt, daar geef ik makkelijk 3.5* aan.

Sluipt net op tijd mijn top 10 van 2012 binnen. Warrior vliegt er alsnog uit.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik ben absoluut geen horrorliefhebber, ik mijd die films zoveel mogelijk. Misschien dat deze film daardoor niet helemaal binnenkwam en er een matig filmpje resteert. Ik ben aan deze film begonnen omdat films van Burton me meestal wel kunnen bekoren, vooral vanwege z'n fantasierijke belevingswerelden en z'n eigen bijzondere aanpak.

De film kent zeker pluspunten. Het zwart/wit werkt uitstekend, de sfeer is donker en grauw en de personages zijn weer lekker maf en uiteenlopend.

Toch keek ik regelmatig hoe lang ik nog te gaan had, op de een of andere manier pakte de film me gewoon niet.

Het einde vond ik helemaal niet in de sfeer van de film passen en dat gaf de definitieve nekslag tot een kleine onvoldoende.

Kleine teleurstelling toch wel.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Vond het een vermakelijke film, waarbij ik in het begin wel even aan het zwart-wit moest wennen maar op zich vergeet je 't ook vrij snel. Het geeft ook wel een bepaalde sfeer mee en dat werkt in mijn ogen uitstekend. Je hoeft niet altijd kleuren te gebruiken om een goede film neer te zetten (zie de oude horrorfilms van vroeger). Burton heeft dat heel goed begrepen.

Verder vond ik het verhaal prima (het is natuurlijk gewoon Frankenstein, dus een bekend gegeven). Lees bij sommige reacties dat het geen film voor kinderen zou zijn. Zie niet echt in waarom niet. Het is geen enge film en dieren vallen altijd in de smaak bij kinderen. Denk dat vooral de ouders een vinger in de pap hebben bij dit soort reacties. Die een bepaald verwachtingspatroon van een Disney film en dan 'schrikken' bij 't zien van Frankenweenie. Maar ik vind het onzin om deze film als 'kindonvriendelijk' neer te zetten.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Zeer vermakelijke, sfeervolle en bij vlagen grappige film, deze 'Frankenweenie'. Prachtige zwart-wit animatie ook. Een film die ervoor zorgt dat ik wat meer horror-klassiekers op ga zoeken de komende tijd. Waarschijnlijk begin ik met de '31 versie van Frankenstein. Die film is zó bekend - je kent een deel van de inhoud eigenlijk zelfs wanneer je de film nieteens hebt gezien - en de referenties in deze film naar die oude klassieker toe (en andere klassiekers) zijn leuk verweven in het verhaaltje.

avatar van Spetie

Een leuke film van Burton, die gebaseerd is op zijn eigen gelijknamige short, die ik overigens nog nooit gezien heb.

De zwart-wit animatie mag er zeker zijn en is op sommige momenten echt heel mooi. Het is heel duidelijk te zien en te merken dat Frankenweenie veelvuldig refereert naar oudere films in het genre en als je die films ook gezien hebt, zijn sommige verwijzingen vaak net even wat leuker. Er wordt door Burton op een mooie manier gespeeld met licht en schaduwen en qua animatie is er zeer weinig op aan te merken.

Qua verhaal en personages is het allemaal ook best vermakelijk. Vooral de wat kleinere rolletjes zijn best grappig en het ene personage is nog weirder dan de andere, en zo kennen we Burton ook. Maar echt indrukwekkend of heel goed wordt het nooit. Daarvoor is het verhaaltje uiteindelijk niet bijzonder genoeg ende blije afloop net wat te makkelijk. Soms zie ik dat graag, maar hier was een ander einde toch net wat beter op zijn plaats geweest. Los daarvan is Frankenweenie gewoon puur vakwerk, die duidelijk door een echte liefhebber gemaakt is. Dat straalt er zeker vanaf, maar een echte topper is het uiteindelijk niet.

avatar van Keane1983

Keane1983

Er leuk filmpje met zeer veel verwijzingen naar andere films,

Verhaal is simpel en standaard maar wel erg leuk uitgewerkt.

De animaties zien er mooi uit en het werk van Tim herken je er duidelijk in.

Voice-cast is goed en klinkt goed bij de bij behorende personages.

Soundtrack is prima en ligt lekker in het gehoor.

Ik heb me meer dan goed weten te amuseren met deze film.

Van mij een 4,5*

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Iets meer van verwacht.

Frankenweenie steunt volledig op knipogen naar de klassieke horrorfiguren en dat is uiteraard leuk, maar ik had meer dan dat verwacht. De vele referenties zorgen wel eens voor een glimlach, maar verder blijft een of andere vorm van humor volledig achterwege.

De voice-acting is over de ganse lijn vrij goed, al was ik ervan overtuigd dat Winona Ryder de stem van Victor voor haar rekening had genomen. De aftiteling zorgde dan ook voor een verrassing: Ryder spreekt inderdaad in een stem in, maar een andere. Vreemd.

Visueel is Frankenweenie fantastisch gemaakt. Het zwart-wit is heerlijk sfeervol en stop-motion blijkt eens te meer een trekpleister in handen van Tim Burton. Qua design zijn de personages trouwens ook leuk gedaan, de ode aan Vincent Price op kop.

avatar van $pecial

$pecial

Zeer leuke film met een geweldige sfeer . Duidelijk te merken valt dat Burton hier zijn stempel op heeft gedrukt. Meer dan prima animatie film voor volwassenen.

Leuke en vertrouwde Burton stop-motion film; een remake van zijn gelijknamige korte film uit 1984.

Het is een ode aan de Frankenstein films en misschien ook ten dele een lichte parodie daarop.

De twee hoofdrollen zijn voor het jongetje en zijn maffe hondje, in een klein stadje, waar de karakters prachtig naar voren komen. Vooral de dieren zien er heel exentriek uit; allereerst dus het hondje Sparky dat er uit ziet als een kruising tussen een lappenpop en een opwindbaar speelgoeddier.

De kat van het meisje ziet er ook heel maf uit, en heeft bijzondere eigenschappen...

Burton creëert hier een vrij sobere, maar tegelijkertijd heel sfeervolle en overzichtelijke wereld.

De kracht van deze film is de betrekkelijke eenvoud, waarmee Burton de kern weet te raken van wat hij wil vertellen en laten zien.

Het verhaal werkt toe naar een climax, waar op prachtige wijze alle animatieregisters worden opengetrokken.

avatar van Ste*

Ste*

• 2073 berichten

Ik vond het nogal zwakjes beginnen. Ook was ik niet echt enthousiast over het zwartwit. Kan sfeervol zijn, maar als we vervolgens alleen een brave suburb en een schoolklasje te zien krijgen schiet het zijn doel nogal voorbij.

Gelukkig kwam het later allebei goed. Het verhaal ontpopt zich tot een spannend en creatief geschoten geheel met een paar leuke odes aan wat klassieke horrorfiguren. Ook het zwartwit is uiteindelijk wel passend, hoewel ik het in kleur toch ook niet erg gevonden had. Het hoeft niet meteen van het scherm te spatten, maar met wat ingetogen groen- en roodtinten erbij was het misschien net wat mooier geweest.

Het einde komt wel weer vrij plotseling, en ik had Sparky denk ik liever niet meer in leven willen zien. Echt lekker afgerond met een boodschap wordt het niet, (hoewel ik er zelf nog wel 'gebruik wetenschap alleen vanuit een goed hart', heb uitgehaald ).

kleine 4*

avatar van K. V.

K. V.

Me ook eens aan deze gewaagd en dit was nog een leuke film. Zeker geen typische animatiefilm, want het eerste wat opvalt is natuurlijk dat de film zwart-wit is. Storend vond 'k dit zeker niet. Verder waren de animaties erg goed gedaan. Ook het verhaal is ook niet zo direct iets die voor kleine kinderen. De vele knipoogjes naar de oude monsterfilms zouden hun zeker ontgaan.

De speelduur zat ook goed, niet te lang en niet te kort en ook de stemmen zaten goed. Een leuke film.

avatar van Number23

Number23

Geweldige animatie!! De Tim Burton-feeling is in ieder geval weer helemaal terug met het zwart/wit en de spooky characters. Verhaal kennen we allemaal allang, maar wordt toch leuk gebracht.

avatar van Knisper

Knisper

Erg leuk, deze Frankenweenie. Maar ergens viel de film me toch tegen. Ik ben een grote fan van stop-motion, maar dit is toch een niveau lager dan wat Selick heeft gemaakt. Het probleem is vooral verhaaltechnisch. Het plot is niet interessant genoeg, omdat de film veel te veel de lijn van een standaard actiefilm volgt. Daardoor is er te weinig tijd voor interessante vondsten en voelt de film zich gehaast aan.

Jammer, want voor de rest is de film dik in orde. Qua score dan nog net het voordeel van de twijfel.

avatar van Film Pegasus

Burton is terug van weggeweest. Mars Attack en Sleepy Hollow waren nog wel leuk, maar je zag daar al dat hij de Burtonsfeer had verloren. Daarna ging het bergaf met gedrochten als Alice in Wonderland en Charlie & The Chocolate Factory. 2012 was blijkbaar een goed jaar. Met Dark Shadows grijpt hij al terug naar z'n roots en vooral met deze Frankenweenie is hij terug de Burton van z'n beginjaren.

Ik heb de originele kortfilm niet gezien, dus ga het ook niet vergelijken natuurlijk. Maar het resultaat is prachtig. Er zijn al veel films gemaakt die vol zitten met verwijzingen naar de ouwe griezel- en horrorfilms. Maar zo goed als altijd vervalt dat in een parodie met een lachende blik naar die ouwe theatrale griezelfiguren. Burton steekt z'n Frankenweenie op een goeie manier vol verwijzingen en kan bovendien de sfeer nog behouden. Wie de oude griezelfilms gezien heeft zal hier veel herkennen. Ook de minder aanwezige humor is geweldig. Dat kattengraf met Goodbye Kitty bijvoorbeeld.

Ik ben wel blij dat Depp niet aan boord zit, dit moet een griezelanimatie zijn en daar past Depp zeker niet in. Wel is Danny Elfman terug aanwezig met passende muziek. En natuurlijk het gebruik van stopmotion die hier een absolute meerwaarde is. Uiteindelijk is de film veel beter geworden dan verwacht. Na de vele teleurstellende films van Burton had hij wel wat krediet verloren. Op deze tred mag hij zeker verder gaan.

avatar van roeman

roeman

"It's Alive"

Aardig filmpje, die mijn aandacht niet wist vast te houden. Onze dochter van 13 jr. vond de film aardig en vooral het laatste stuk was heel aardig, maar niet iets om nog een keer te willen zien.

De humor moet je liggen en ook de tekenfiguren moet naar je smaak zijn. Al met al blij dat we er niet voor naar de bios zijn geweest, dan waren we veel geld armer geweest voor een film die ook prima thuis gezien kan worden.

2 * voor de film 0.5 * voor Sparky

avatar van mister blonde

mister blonde

Mooi gemaakt, warm verhaal, leuke ode aan oude horrorfilms en behoorlijk komisch. Heb me er meer dan prima mee vermaakt. Leuk dat het ook weer eens een wat 'kleinere' film is.

Helaas, zoals vaker bij Burton, niet echt bijzonder betoverend, hooguit een beetje. Kan het niet beter uitleggen, maar vaak missen zijn films dat onduidbare dat grootse meesterwerken wel hebben.

Dit is natuurlijk amper kritiek, maar wel het verschil tussen goed en groots. Desalniettemin een van zijn betere films (top 5). 4 sterren.