
Raising Cain (1992)
Verenigde Staten
Thriller
91 minuten
geregisseerd door Brian De Palma
met John Lithgow, Lolita Davidovich en Steven Bauer
Carter Nix is een uitstekende kinderpsycholoog. Zijn vrouw Jenny wordt langzamerhand steeds bezorgder om haar man, wanneer deze steeds over zijn dochter begint die vermist wordt. Jenny begint een relatie met een oude vlam, waardoor ze haar taak als moeder vergeet, totdat ze hoort over een reeks kinderkidnappingen. Ze vermoedt dat Carter zijn vaders psychologische experimenten wil nadoen en dat hij verantwoordelijk is voor de verdwijning van vele kinderen, inclusief zijn eigen dochter.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=498jRT9XJl4
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,1 / 14394)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)Welke andere problemen? En wat waren voor jou de problemen van de originele versie?
Er zitten nogal wat gaten in het script. Het plot staat ook zó centraal dat de karakters er wel héél erg in dienst van staan. Dat wordt allemaal niet opgelost in de recut, die bovendien nogal rommelig voelt.
Veel te psychologisch waardoor het eerder een saaie film ipv een thriller is.
Ik zou veel betere ideeën hebben voor het personage Carter/z'n broer/z'n vader, en de vermiste kinderen. Zo wordt heel de film niets met die kinderen gedaan.
Die relatie tussen Jenny en haar oude vlam vond ik eerder overbodig in de film.
John Lithgow weet wel erg goed de 3 verschillende karakters neer te zetten.
Vind het geen echte aanrader.
1 ster
Deed me wat te veel aan Hitchcock denken, wat waarschijnlijk ook wel de bedoeling zal zijn.
Ofwel een ode aan H.
Maar een opgebaard lijk die dr gezicht niet kan stil houden???
John Lithglow zag er uit als een kruising tussen Willem Alexander en Paul McCartney, en van die Lolita met dr kind kreeg ik toch wel redelijk de kriebels.
Welke andere problemen? En wat waren voor jou de problemen van de originele versie?
Zonet ook de re-cut gekeken, vertelstructuur is beter - vond de vertelling een stuk interessanter - maar het grootste probleem is niet opgelost. En dat is Lithgow, die nog steeds enorm schmiert. Geen greintje geloofwaardigheid in zijn personages.
Na Nighthawks weer een geweldige toevoeging aan de Shout catalogus.
Raising Cain Collector's Edition Blu-ray
Na Nighthawks weer een geweldige toevoeging aan de Shout catalogus.
Matige De Palma, maar met de juiste extra's ga ik deze zeker aanschaffen? Zou De Palma nu eindelijk eens een audiocommentaar gaan doen?

Raising Cain begint als een vrij standaard overspel-drama maar loopt uiteindelijk uit in een bloedstollende thriller over meervoudige persoonlijkheden waarin alles kan gebeuren. Briljant gespeeld door John Lithgow, die wel 5 verschillende identiteiten moest vertolken. Niet zo goed als Jeremy Irons in Dead Ringers, maar het komt in de buurt. Verder waren Lolita Davidovich en Steven Bauer ook wel aardig.
Ik heb de gloednieuwe Director's Cut gezien die door de Nederlander Peet Gelderblom is ge-edit. De originele versie is in chronologische volgorde ge-edit, De Palma had hier later heel erg spijt van. De Director's Cut is dan ook ge-edit in de volgorde van De Palma's originele script. In de originele versie beginnen we met het verhaal van Carter/Cain en komt het verhaal van Jenny daarna gek over. In de Recut beginnen we met het verhaal van Jenny (a la Psycho/Dressed to Kill) en komt Cater's ware aard als een totale verassing. Hoewel ik de originele versie nooit heb gezien durf ik gerust te stellen dat de Director's Cut vele male beter is.
In Raising Cain citeert De Palma zowaar mijn andere favoriete regisseur Dario Argento. Net zoals in de Giallo gebruikelijk is draagt Lithgow zwarte leren handschoenen en een lange regenjas. En dan is er natuurlijk dat magistrale allerlaatste shot van de film, een citaat uit Dario Argento's Tenebre. Ook was het zinken van de auto een leuke knipoog naar Psycho.
Raising Cain is weer zo'n heerlijk onvoorspelbare De Palma-film. Je kunt met geen mogelijkheid voorspellen wat er de volgende scène gaat gebeuren. Dat is nu net zo heerlijk van de films van De Palma. Waarschijnlijk is die onvoorspelbaarheid ook meteen de reden waarom Raising Cain bij de massa uit de gratie valt, veel mensen klagen namelijk wel over voorspelbaarheid bij films, maar eigenlijk willen ze helemaal geen écht onvoorspelbare film. Voor een Thriller had Raising Cain zelfs een aantal bijzonder sterke schrikmomenten, de doden blijven niet altijd dood.
De film heeft zijn problemen. Het plot had beter uitgewerkt kunnen worden, zo had er meer gedaan kunnen worden met Carter/Cain's achtergrond. Voor De Palma's doen waren de opnames niet heel bijzonder, op enkele zeer mooie shots - zoals het 4 minuten durende steadycam-shot en het Tenebre-shot - na dan. Toch is het een bijzonder spannende kijkervaring en bevat Raising Cain voldoende elementen om het tot een pareltje te maken. Pino Donaggio's soundtrack is ook bijzonder mooi.
Dus ineens wist ik niet meer hoe snel ik die verdomde play knop moest vinden om te beginnen met deze 'Raising Cain'. Geweldig, ik heb eindelijk weer eens genoten van de sfeer die mij het meeste ligt. Filmerij à la Hitchock, spanning, steeds weer het ''oh fuck ja, zo zit het'' gevoel, Donaggio die nooit ophoudt, enge scenes en vooral het feit dat ik eindelijk weer eens het scherm in werd getrokken. Super.
Kan me weinig films herinneren waarin een schizo zo goed wordt uitgwerkt / geregisseerd. Lithgow is fantastisch in z'n driedubbele rol en van begin tot einde blijft dit bijster boeiend. Sfeervol feest dit weer.
Welke versie heb je gekeken?


En dan kom je erachter dat je deze redelijk laag genoteerde prent van De Palma nog nooit hebt gezien, één van je favoriete regisseurs.
Hier precies zo. Ontdekte hem pas tijdens de summer sale van Arrow.
Fijne meevaller ook. Beter dan de score doet vermoeden in ieder geval. Leuk Hitchcockeriaans sfeertje met een interessant plot. Ik heb de oorspronkelijke versie gekeken, zal de director's cut ook ooit nog eens proberen.
Wel jammer alleen dat Lithgow de hoofdrol(len) speelt. Blijf me eraan storen dat hij werkelijk altijd precies dezelfde trucjes als in 3rd Rock uit de kast trekt. Al past dat overdreven komische wel bij de film.
Ik ken misschien ook te weinig van de referenties die Bas in de film ziet. Met Hitchcock ben ik amper bekend en met Argento ook (van beiden slechts 1 film gezien). Nu naar mijn gevoel zal dat weinig veranderen aan de beleving. Raising Cain heeft wat weg van de recente film Split maar overtreft die op alle fronten wat mij betreft. Heel benieuwd naar De Palma's andere, mindere bekende werk dat ik nog moet bekijken.
2,5 sterren.
briljant. Bij vrijwel elke thriller van De Palma maakt hij een puzzel waar niets lijkt dan het werkelijk is. Door die vernuftige ingenieuze verhaalstructuur (merk op ; 2 jaar eerder dan Pulp Fiction) worden we telkens in verwarring gebracht. Is dit een droom of niet. Een vrouw rijdt naar haar huis en krijgt een bizar ongeval. Pats. Een fabuleuze cut en we de vrouw ligt in bed. Was dit een droom. Of zitten we nu in een droom ? Was dit een flashback ? Of was het flash forward ? Zo gaat het 90 minuten lang. We worden voortdurend op het verkeerde been gezet, niets is wat het lijkt. Intussen serveert De Palma eerste klas suspense (de scene met de joggers, bv) , etaleert hij verbijsterende technische kennis (een steadycam shot dat 3 personages volgt via gangen, trappen en zelfs in een lift tot aan het mortuarium – groots). Maar bij De Palma is het niet zo maar. Er zit telkens een idee achter. Het steadycam shot bv verdoezelt een lange maar noodzakelijke uitleg over wie Cain is. Of die Camera beweging van Carter – boom – Cain, terug naar boom – carter, opnieuw boom – nu plots leeg, terug boom en nu Cain : die switch toont in die camerabeweging reeds de clou; Groots. Raising Cain is weer een les in hoe je met woord en beeld verduiveld inventief cinema kan maken dat ook nog eens een zelfreflectie (film is manipulatie) bevat.
de re-cut versie :
ik was er bang van maar het thriller aspekt blijft gehandhaafd; Het is iets vlotter, iets meer gestructureerd (door nu eerst POV van Davidovich en dan volledig POV van Lithgow te nemen) maar de visie van De Palma (zie mijn betoog hierboven : trompe d'oeil) is wel volledig weg.