• 9.371.687 stemmen

Met onder meer: Denzel Washington, John Hannah en Deborah Kara Unger

Releasedatum: 6 april 2000

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The Hurricane

"His greatest fight was for justice."

In een bar schieten twee mannen zonder aanleiding drie bezoekers dood en vluchten. Een foute agent die de Amerikaanse held Rubin 'Hurricane' Carter al haat sinds hij klein was, arresteert de bokser op verdenking van de moorden. The Hurricane is onschuldig, maar hij heeft geen schijn van kans in de rechtszaal: hij gaat levenslang de gevangenis in. Duizenden mensen eisen zijn vrijlating, maar niets helpt. Na jaren onschuldig achter de tralies en met alle hoop vervlogen, komt een jongen in actie voor zijn vrijlating.

Rubin "Hurricane" Carter

Della Pesca

Mae Thelma

Lt. Jimmy Williams

Myron Bedlock

Leon Friedman

avatar van Jordy

Jordy

Het eerste deel van de film, waarin verteld wordt hij in de bak belandt, en hoe het daar gaat, vond ik erg goed en indrukwekkend. Daarna gaat het over een paar mensen die in contact komen met The Hurricane, en hem proberen vrij te krijgen. Hier wordt de film erg zoetsappig, en af en toe duurt het allemaal te lang vond ik. Denzel Washington speelt wel erg goed. The Hurricane krijgt drie sterren.

avatar van TylerD

TylerD

Ik heb hier ongeveer wel dezelfde mening over. Sommige stukken zijn best goed, maar "overall" is deze film gewoon te voorspelbaar en langzaam. En dat maakt zelfs Denzel W. niet meer goed, zonder hem had deze film helemaal een draak geweest.

avatar van dttom

dttom

Ik vond het een indrukwekkend filmpje en de tijdsduur vond ik niet zo erg.

avatar van Dingez

Dingez

Denzel Washington speelt goed maar het verhaal is erg ongeloofwaardig en het thema (liefde overwint haat/onrechtvaardigheid) is ook nogal slap. Drie sterren, voor het acteerwerk.

avatar van IamBernie

IamBernie

Je mag het verhaal dan wel ongeloofwaardig vinden maar het is wel echt gebeurt (toch ? of zit ik er nu helemaal naast te lullen) Ik vondt het in ieder geval een hele mooie film. Mocht het nou net zo zijn dat ik van gevangenis en rechtzaak films hou

avatar van Viper

Viper

Ik vond het een super film er zit een heel goed verhaal maar het komt toch weer op hetzelfde neer als altijd namelijk Racisme

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Ik vond het een erg goede film. Vooral in het begin is hij mooi, maar hij blijft ook op het einde boeien. En het is denk ik idd. echt gebeurd, en dus een beetje voorspelbaar misschien.

Het is weer de zoveelste film over racisme, maar ik vind deze film wel eens iets anders, ook al omdat het echt gebeurd is. Denzel Washington speelt de rol echt geweldig, misschien zijn de meeste hem beu gezien in dit soort van rollen, maar ik vind dat hij nog perfect presteert. Ik ga nu wachten totdat Training Day op video is om hem, naar het schijnt, nog beter te zien. (hier is hij al uit de bios en bij jullie moet hij nog spelen!) 4*

avatar van StarWarsFreak

StarWarsFreak

ik vond dit echt een hele goede film... ik was aan het zoeken onder Denzel Washinton en The Hurricane stond er niet tussen. dus ik dacht ik voeg hem wel even toe, en toen zocht ik nog een keer en toen vond ik hem wel.. hmm raar

avatar van Ramon K

Ramon K

De film is gebasseerd op een waar gebeurd gegeven maar is weer op typische Amerikaanse wijze aangedikt, en daar heb ik zo'n schijthekel aan. Amerika heeft Rubin Carter uitgeroepen tot volksheld(vooral bij de zwarte bevolking) en nu wordt dat weer in onze hersens gepropt met dit oversentimentele filmpje. Zonder dat sentiment had ik deze film veel hoger kunnen beoordelen, mede omdat Denzel echt goed zijn best doet. Ik geef 2 sterren

avatar van IamBernie

IamBernie

Juist dat sentimentele maakt vaak veel bij me los. Het is dus eigenlijk juist de reden waarom ik 'm goed vind.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Goeie film hoor, maar alweer hetzelfde liedje : in de film wordt een loopje genomen met de waarheid en is onze vriend Denzel de godgezegende goedheid zelve (zie ook U 571, Birdman of Alcatraz, enz ...)

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van neo

neo

ik ben het helemaal met je eens bernie, het is al wel weer een tijd terug dat ik de film zag. washington speelt wederom erg goed, maar ook de acteurs die hem bijstaan (hannah, unger, schreiber) staan duidelijk hun mannetje. de film is dan misschien wel een beetje te typeren als oversentimenteel (misschien dat componist christopher young zich wel een beetje had moeten inhouden), maar de manier waarop het verhaal verteld wordt over een jongen die ondanks alles in carter blijft geloven is zo mooi! 4 sterren

renske

Tijdens het kijken van de film stond me eerst het schaamrood op de kaken vanwege het gedrag van de mensen zo blank als ik, even later voelde ik namens de schrijver(s) ervan een nog veel grotere schaamte voor het slechte script. Unger kan prachtig uit haar ogen kijken maar hoezo staan zij en Hannah en co. hun mannetje? Er wordt ze simpelweg geen interessant materiaal gegeven om hun mannetje te staan: hun motieven worden niet uitgelegd, laat staan uitgediept, bewijzen tegen de 'foute politie-inspecteur' (Della Pesca)worden vrijweg gelijk gevonden, de rechtzaak komt niet aan de orde - het is slechts een speech van Carter (die speech is overigens fictief), er wordt gezegd door Carter en co. dat er tegen hem samengezweerd wordt maar ook dat komt verder niet aan de orde in de film. En waarom zouden ze samenzweren tegen Carter? Hij was een bokser met losse handjes, was al verschillende keren veroordeeld en was in geen enkele mate actief tegen racisme destijds. Dat hoeft ook niet, maar het wordt wel gesuggereerd in de film.
Voor uitgediepte onderzoeken hieromtrent: http://members.shaw.ca/cartermyths en http://www.graphicwitness.com/carter/
Het lijkt wel alsof Jewison in De-Valkuil-Van-Het-Waargebeurde-Verhaal gevallen is(Namelijk: het is echt gebeurd dus we sommen gewoon de meest dramatische en sentimentele gebeurtenissen achter elkaar op en dan wordt het script vanzelf goed) ware het niet dat hij er juist feiten aan heeft toegevoegd die het nog veeeeel zwart-witter (niet als woordgrap bedoeld) maken dan het al is, bijvoorbeeld: volgens IMDB wás er helemaal geen karakter als Della Pesca, dus het hele verhaal als dat deze man Carter al sinds zijn elfde stelselmatig achter de tralies wilde krijgen, is gelul, evenals het dreigement op straat.
Dit zeggende neemt dat allemaal niet weg dat (en ik zeg er maar uitdrukkelijk bij dat dat volgens de film is) Carter een manier heeft gevonden hoe hij moest omgaan met het onrechtvaardig gevangen zitten. Die manier dwingt diep respect af en ik vind dat Washington dat ook knap speelt. Er lijken echter wel heel veel dingen tegen Carter te spreken en om over zo'n on-heilige als Carter een film te maken die hem op Attenborough-achtige wijze afschildert als heilige vind ik gevaarlijk. Dit is zo'n film die in klaslokalen in de VS wordt gedraaid als voorbeeld van een stuitend racisme. Daar zullen de makers niet om gevraagd hebben. Maar zij hebben er wél voor gekozen een film te maken gebaseerd op ware feiten, en daar wordt in The Hurricane zeer waarschijnlijk een loopje mee genomen.
Aan één kant is het ook maar goed dat het een relatief slechte film is want dat maakt je wat waakzamer wat betreft de feiten.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Vrij goede film met een schitterende Denzel Washington. De film wordt nergens oversentimenteel en blijft de hele tijd boeien. Zeer aardig drama dat op uitstekende wijze racisme aanklaagt. 3*

• 1999 stemmen

Normaal zou ik om te beginnen een boom hebben opgezet over cliché-matige verhalen, maar ja, deze cliché's zijn waargebeurd. Overigens een onderhoudende film. Washington is goed als de Hurricane, maar het echte acteerwerk zit in de staart: in de laatste minuten van de film laat Rod Steiger zien waarom hij een geweldige acteur was, door in een rolletje van 3x niks het onderste uit de kan te halen.

***½

avatar van yosemite44

yosemite44

pinky schreef:

zo waarheidsgetrouw is deze film anders niet!

yosemite44 schreef:

zo waarheidsgetrouw is deze film anders niet!

Och, de grote cliché's toch wel, hoor, zoals tig jaar onschuldig in de bak zitten en op je ouwe dag dan toch nog je gelijk halen. Dat er nog wat bijverzonnen zijn om de film vooruit te helpen: soit. Hoeveel filmbiografiën zijn 100% waargebeurd?

renske

Ik zou zeggen: ga eens naar de linken die ik in mijn bovenstaande stukje heb getypt en dan ga je wel twijfelen aan je boude ´100%´.

Beste Renske,

Volgens mij heb je het niet helemaal begrepen. Lees het nog eens rustig na. Op het gemakje. Sigaretje d'r bij. Kopje koffie. Pompiedompiedom. Zoooo... Zie je wel? Er staat gewoon dat ik het donkerbruine vermoeden heb, dat geen enkele filmbiografie voor de volle 100% op waargebeurde feiten is gebaseerd. En er staat niet: The Hurricane is voor 100% waargebeurd. Want dat denken wij niet, hè, Renske?

pinky schreef:

maar ja, deze cliché's zijn waargebeurd.

Pompiedompiepinky, je berichtje is leuk om te lezen maar wat maak ik dan van bovenstaande quote?

Doei, groetjes Renske

Renske, zeur niet zo.

Nog 1 keer: in grote lijnen is deze film echt eerlijk waar waargebeurd: er was echt iemand die ze de Hurricane noemden en die leuk kon boksen. En op een goeie dag is die man echt in de gevangenis terecht gekomen voor een moord die hij echt niet gepleegd heeft. En uiteindelijk is 'ie toch nog onverwacht echt weer vrij gekomen. Dat zijn op een rijtje wat van de waargebeurde cliché's waar ik het over had.

Dat er vervolgens flink is duimgezogen om er een leuke film van te maken ontken ik niet en heb ik ook geen moment ontkend.

Volgens mij (weer) een mooi moment om een punt te zetten achter deze mieren... zifterige discussie.

renske

Eén moment aan gedacht om eens serieus de linken-waar-ik-het-al-eerder-over-heb-gehad aan te klikken en DAN OOK TE LEZEN?

Ik vrees namelijk dat deze film zelfs in grote lijnen niet waar is.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

renske schreef:

Ik vrees namelijk dat deze film zelfs in grote lijnen niet waar is.

Waar slaat dit nou weer op? Het is toch gewoon een feit dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal...

avatar van Yekezzez

Yekezzez

renske schreef:

...film zelfs in grote lijnen niet waar is.

Sjoerd schreef:

...film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal...

Ik zie het probleem tussen jullie niet. Ik denk dat jullie gewoon langs elkaar aan het praten zijn. Deze twee qoutes vullen in mijn ogen elkaar juist heel goed aan. Als iets in grote lijnen niet waar is, zit er dus iets van waarheid in waarop deze film gebaseerd is. Of zie ik dat nou verkeerd?

renske schreef:

Pinky, als je geen weerwoord wil op je bijdrages aan MM, kun je beter kritiekjes gaan schrijven op IMDb! ... Ik vrees namelijk dat deze film zelfs in grote lijnen niet waar is.

Zucht. Nou, vooruit, ik zal nog een keertje reageren. Wat heb ik geschreven dat volgens jou niet waar gebeurd is? Heeft hij toch iedereen vermoord? Heette hij eigenlijk de Witte Tornado? Zit 'ie toch nog in de bak? was 't een korfballer? Zeg het maar.

renske

Ja, het was een korfballer. Ik ga mezelf niet herhalen. Dat jij die oerdegelijk opgezette linken niet wil lezen (juridisch en journalistiek onderzoek kan taai zijn om te lezen, dat geef ik toe) vind ik okee. Geldt ook voor Sjoerd.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

renske schreef:

Ik heb het gelezen hoor renske... maar er zijn toch ook nog heel veel dingen uit de film die WEL waargebeurt zijn. Ik snap je punt niet helemaal...

avatar van Jordy

Jordy

welles! nietes!

renske

Jordy heeft een punt. De film is zo'n welles-nietes discussie gewoon niet waard.

avatar van yosemite44

yosemite44