• 9.378.090 stemmen

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Michael Fassbender, Noomi Rapace en Charlize Theron

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot Prometheus

"The search for our beginning could lead to our end."

Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.

avatar van Minotaures

Minotaures

How it should have ended van Prometheus... het einde wat betreft de engineer; zó hoorde het te eindigen.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Wauw, dat einde is echt ontzettend veel logischer dan het eind dat je in de film ziet. Hehe.

avatar van Minotaures

Minotaures

was beter geweest zo...

avatar van wimnoot

wimnoot

Hahaha, misschien bewaren ze dat wel voor deel 2.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een film die er best fraai uitziet, maar mijn hooggespannen verwachtingen niet waar heeft kunnen maken. Eerste uur kwam ik moeilijk door, er gebeurde te weinig en ook de spanning kon naar mijn idee toch beter worden opgebouwd. Het 2e uur kwam die spanning er gelukkig wel goed door en kwam er langzaam ook meer horror in. Dit 2e uur heeft me dan ook prima vermaakt maar het eerste uur haalt mijn score toch net iets onderuit. Het einde waar menigen boven mij over praten, had van mij toch net iets eerder mogen komen. Had de alien liever langer gezien en eigenlijk liever terreur zien zaaien dan alleen een korte shot ervan .

avatar van steventje

steventje

Onsamenhangende film die veel beter had kunnen uitgewerkt worden. Vond hem traag op gang komen en zat vol wetenschappelijke fouten. We vliegen met ons moederschip naar een andere planeet op 30 lichtjaren afstand en we zetten ons schip dan neer op die planeet? Normaal gezien maak je gebruik van kleinere schepen om dit te doen om de missie niet in gevaar te brengen. En als ze zijn aangekomen dan zegt Vickers iets van "we zijn een half miljard mijlen (500 miljoen) van de aarde"??? Ik weet niet hoe jullie hierover denken maar wij leerden vroeger op school dat de afstand tussen de zon en de aarde ongeveer 100 miljoen mijlen is. Dus volgens mij zit Prometheus ergens in de buurt van Jupiter of Saturnus. Ok, het zijn kleine details maar die verknoeien een film voor mij helemaal, zeker een ruimte film ! Dan nog maar te zwijgen over de rest. Neen, deze film is een volledige afknapper. Ze proberen het allemaal zo ingewikkeld te maken met veel vragen op te roepen maar doe dan eerst iets aan de 'facts' en de data!!!

avatar van scorsese

Alien meets 2001: A Space Odyssey

Goeie film waarin een aantal wetenschappers afreizen naar een planeet waarvan zij de oorsprong van de mens denken te vinden. Het verhaal ontplooit zich als een ontdekkingsreis en blijft onderhoudend. De film ziet er werkelijk prachtig uit en bevat ook een aantal goeie horror-scenes. Het hele existentiële geneuzel maakt de film er niet gemakkelijker op, maar daardoor ook niet minder boeiend.

AC1

Van een "Space Odyssey" van ik niets gemerkt, hoor.

SilverGun

Openingsshot refereert er rechtstreeks naar.

AC1

Dus dat maakt het een kruising tussen Alien en ASO? Hmm.

JacoBaco

Er zijn meer mensen die een 2001:ASO gevoel kregen bij de film.

Ik vind zelf dat er genoeg parallellen zijn. Dat 2001: ASO een betere film is, is een ander verhaal.

Op internet is genoeg te vinden over dit onderwerp.

AC1

Maar op wat is dat gebaseerd? Op Scott's uitspraak (it's A Space Odyssey on steroids?). Ik heb geen één keer aan ASO moeten denken. Ik vond dat de film zelfs ver van Alien stond. Alien staat qua stijl veel dichter bij ASO dan Prometheus. Daar (en in The Duellists) zie je echt hoe sterk Scott is beïnvloed door Kubrick.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vooral inhoudelijk natuurlijk. Beide film brengen ons naar 'The Origin of Mankind', allebei in een niet-religieuze Intelligent Design variant.

Qua stijl is het een ander verhaal.

AC1

Veel films hebben dezelfde thema's. Je kijkt toch naar de uitwerking, de stijl? Dat maakt elke film zo anders (of net niet). Ik dacht gewoon aan Erich Von Daniken. Die zoekt ook altijd naar acheologisch bewijs in oude culturen.

AC1 schreef:

Het thema het ontstaan van de mens en de evolutie van de mens komen beide erg naar voren in de films. In 2001: ASO heb ik nooit echt begrepen waar de monolieten vandaan komen, maar dat ter zijde. Wellicht kunnen we the black goo in Prometheus vergelijken met het monoliet in 2001:ASO. In beide films staat de relatie tussen mens en machine ook vrij centraal. En daarnaast valt er veel te filosoferen. Qua stijl vind ik de films niet op elkaar lijken. Verder zijn er best veel verwijzingen. Heb dat is gelezen op internet, maar ben het nu even kwijt. Het zijn beide SF films en dat allemaal bij elkaar opgetelt zijn er wat mij betreft voldoende raakvlakken om de films een beetje met elkaar te vergelijken.

Uiteindelijk wil Prometheus natuurlijk ook graag een eigen smoel hebben, dus komt het Erich Von Daniken verhaal naarboven. Niets nieuws wat dat betreft, maar niet iedereen is bekend met Erich Von Daniken.

AC1 schreef:

Dus dat maakt het een kruising tussen Alien en ASO? Hmm.

Nee, maar wanneer je zegt dat je van 2001 niks gemerkt hebt dan heb je niet opgelet. Scott stopt dergelijke referenties er ook niet per ongeluk in.

avatar van Montorsi

Montorsi

AC1 schreef:

Zeker ook een trouw kijker van Ancient Aliens?

Tuurlijk gaat het (vooral) over de uitwerking, maar ik snap wel dat je aan ASO denkt bij Prometheus.

AC1

Ik zou ze niet met elkaar kunnen vergelijken. Prometheus is straightforward en heel mainstream cinema terwijl 2001: ASO behoorlijk metaforisch wordt verteld (en daarom meer vatbaar is voor interpretatie). Elke sciencefictionfilm over androids is toch ook niet meteen Blade Runner? Daar is toch meer voor nodig? Ik vind de onderliggende thema's van beide films ook niet hetzelfde.

Er zijn Amerikaanse TV zenders die bijna volledig teren op de 'Ancient Astronaut Theory'. Die docu's doen me nooit aan 2001 denken.

JacoBaco

Je doet nu wel heel erg koppig. Alles bij elkaar opgetelt, zijn er voldoende parallellen en google zelf eens op de vergelijkingen tussen Prometheus en 2001: ASO.

Hier op MM en op internet zijn er heel veel mensen die het hierover eens zijn dat er veel raakvlakken zijn en die kunnen echt niet allemaal ongelijk hebben. En Ridley Scott geeft het zelf ook aan.

Maar als jij ze absoluut niet op elkaar vindt lijken, dan is dat uiteraard prima.

AC1 schreef:

Dat is onzin. Spit hier eens doorheen zou ik zeggen.

JacoBaco schreef:

Je doet nu wel heel erg koppig.

Wel, ik vindt dat sommige de vergelijking een beetje te snel maken. De basis hiervoor is wel heel pover. Dan kan ik heel veel films met elkaar gaan vergelijken. De twee films kunnen niet meer met elkaar verschillen (desondanks dat in beide films aliens iets met onze evolutie hebben te maken).

En nu zegt Silvergun dat Prometheus geen mainstream cinema is. Tja, het wordt wel heel gek nu.

JacoBaco

Nogmaals: Het thema het ontstaan van de mens en de evolutie van de mens komen beide erg naar voren in de films. In 2001: ASO heb ik nooit echt begrepen waar de monolieten vandaan komen, maar dat ter zijde. Wellicht kunnen we the black goo in Prometheus vergelijken met het monoliet in 2001:ASO. In beide films staat de relatie tussen mens en robot ook vrij centraal. En daarnaast valt er veel te filosoferen. Qua stijl vind ik de films niet op elkaar lijken. Het internet staat er vol mee. Het zijn beide SF films en dat allemaal bij elkaar opgetelt zijn er wat mij betreft voldoende raakvlakken.

Hier blijf ik bij.

AC1 schreef:

Wanneer 2001 niet "mainstream" is omdat die "metaforisch wordt verteld" en voor interpretaties vatbaar is, dan is Prometheus ook absoluut niet mainstream. Jouw bedachte tegenstelling, niet de mijne, maar klopt van geen kant. Het topic waar ik naar verwijs is tekstueel bewijs.

AC1

Inhoudelijk en de manier waarop die inhoud wordt gebracht is voor mij te miniem om beide films te gaan vergelijken. Hier blijf ik bij.

Sorry, maar Prometheus is straightforward (in verhaal en uitwerking) en vooral mainstream cinema. De film is filmisch bewijs.

JacoBaco

Het lijkt er overigens wel een beetje op dat je het gewoon niet wilt zien (om wat voor reden dan ook), terwijl je het eigenlijk toch wel inziet inmiddels.

Gewoon voet-bij-stuk houden en de feiten negeren

AC1

Ja, ik vindt het moeilijk om Prometheus met 2001: ASO te vergelijken. Het is zelfs moelijk om aan Alien te denken. Film is voor mij veel meer dan een paar kleine raakvlakken in de intrige.

SilverGun schreef:

Gewoon voet-bij-stuk houden en de feiten negeren

Welke feiten? Mijn feiten (waarheden) zijn blijkbaar anders dan die van jou. Heb je er wel ("feiten" die je zelf hebt bedacht)?

SilverGun

Het feit dat de film vol metaforen zit en er legio interpretaties te vinden zijn.

AC1

De film is zelfverklarend wat een eigen interpretatie volstrekt onnodig maakt. Ja, je weet nog niet alle kleine details van de intrige maar daarom komt er ook een vervolg.