Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 692074)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
Nicholas
Pas op! Heel veel spoilers! En niet geschikt voor mensen die het christelijke geloof niet tof vinden.
cavalorn: Prometheus Unbound: What The Movie Was Actually About - cavalorn.livejournal.com
Interessant stuk.
sportfan27
Vanmiddag gezien (Imax 3D) , ik ben niet zo,n bioscoop ganger maar voor deze film wilde ik wel een uitzondering maken, ik was reuze benieuwd naar Prometheus .
SciFi ,Alien en Scott, kan niet misgaan dacht ik...
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen, de film viel mij echt zwaar tegen (of mijn verwachtingen waren verkeerd/te hoog).
Het eerste uur gebeurt er werkelijk helemaal niets, en in het 2e uur zijn de actie en horror momenten op 1 hand te tellen.
Er zijn wel een hoop dingen die aan de Alien reeks gelinkt zijn maar toch had ik de hele film niet het idee dat ik naar een Alien reeks film zat te kijken, er miste iets....waarschijnlijk de Alien zelf...
Ook vind ik het label van Alien prequel te veel, daarvoor zit er veel te weinig ''gevoel'' van de eerdere films in, er zijn wel een aantal dingen die eraan linken ...de laatste scene,David (Android) en het Engineers schip o.a....
Ook blijf ik (net als velen hier) met een hoop vragen zitten (opening van de film oa).
Beste rol is duidelijk die van Fassbender, Rapace deed het ook niet onaardig, maar een echte Ripley, nou nee.
Aan de hier reeds genoemde onvolkomenheden heb ik mij niet zo gestoord, (je ziet Rapace toch duidelijk een aantal keer verdoving in spuiten tijdens en na de abortus scene dus dat ze erna weer rond springt kan ik nog wel behappen) maar wat ik wel vaag vond....de spacepakjes zijn wel bestand tegen een storm vol met ....eeehh, rots/zand/splinters etc zullen we maar zeggen, maar 5 sec hitte is blijkbaar te veel (De scene van Theron en de vlammenwerper).
Tegen het einde van de film worden wel heel makkelijk keuzes gemaakt en dingen ineens verklaart ( de crew die zonder morren en zelfs met grappen en grollen zichzelf opofferen en direct akkoord gaan met het crashen van het schip en de zwarte Captain die ineens aan Rapace uit de doeken doet wat de Engineers op deze planeet doen (millitaire basis) terwijl die vent de hele film niet buiten het schip is geweest.
Nee, Scott heeft mij teleurgesteld, ik zal de film zeker later nog eens herzien maar de 1e indruk viel toch tegen.
Ik ging naar de film met de verwachting een SciFi, Horror,Actie spektakel ala Alien(s) te zien maar dat is duidelijk niet het geval.

Na dit (overigens zeer goede) stuk gelezen te hebben is de film een stuk duidelijker geworden, maar tijdens een 1e kijkbeurt haal ik dat er echt niet allemaal uit, (en ik ben toch niet helemaal achterlijk mag ik hopen
), nu ik ben gelukkig ook niet de enige aan de vele vragen en reacties hier te zien...
Dat is denk ik ook gelijk een beetje het manco van de film, de boodschap zit wel erg diep verborgen.
Als je de film in gaat met het idee dat je een diep filosofisch/religieus verhaal gaat zien in een Scifi jasje met hier en daar wat horror elementen kom je denk ik anders naar buiten dan als je zoals ik naar binnen bent gegaan met de Alien(s) films in je achterhoofd.
JacoBaco
Als je de film in gaat met het idee dat je een diep filosofisch/religieus verhaal gaat zien in een Scifi jasje kom je denk ik anders naar buiten dan als je zoals ik naar binnen bent gegaan met de Alien(s) films in je hoofd.
Ik zocht het er in het begin ook niet achter. Verre van! Ik heb de film inmiddels 2x gezien en ik vond hem de 2e keer alweer een stuk beter. Het mooie aan Prometheus is dat het er vooral niet te dik bovenop ligt. En hoewel de uitleg in het stuk niet officieel is, zal het denk ik niet al te veel afwijken van hoe het werkelijk in elkaar steekt. Bijna alles lijkt wel van betekenis. Ik vind het een echte groeifilm!
Helemaal mee eens...
Zal de film ook zeker een 2e keer bekijken, alleen dan wel als ie te pindakazen is.
Na de uitleg te hebben gelezen wil ik eigenlijk ook mijn cijfer verhogen maar aangezien ik toch in 1e instantie teleurgesteld de bios uit kwam laat ik het zo staan.
Ik kijk nu al uit naar de Directors Cut want ik heb ook het idee dat er veel is gesneden in deze bios versie. Dat zou mogelijk een hoop duidelijk(er) maken voor ''ons'' leken...
Alberic
Ik kom ook net terug van de 2e view. Geen spijt van. Ik weet niet of ik er meer uit heb gehaald, maar wellicht komt dat nog. Even bezinken weer.
Rmie
Volgens mij zijn er maar 6 van gemaakt omdat het gloednieuwe en peperdure technologie is.
Exact dit herinner ik me ook! Ik vond die "operatie" lachwekkend. Ik kon een harde "O Jaa..." uitroep van mijn in de zaal net voorkomen.
Karl van H.
Leuk stukje, maar ik denk dat dit ook wel toont dat Prometheus iets te geforceerd iets groots wilde zeggen. Dat wil zeggen, niet alle thema's zijn op een manier in de film verwerkt zonder dat het plot gekunsteld overkomt. Desalniettemin, leuk om te lezen.
Had er best hoge verwachtingen van maar achteraf is het me toch wat tegengevallen. Het verhaal vond ik eigenlijk niet eens zo bijzonder en had wel wat weg van een kruising tussen "Alien", "Mission to Mars" en "Alien vs. Predator". Slecht is het echter ook niet en visueel zag het er best allemaal fraai uit. Eventuele antwoorden (daar zat ik persoonlijk wel niet op te wachten) op voorgaande Alien films moet je in deze film niet verwachten want het wordt eigenlijk alleen maar onduidelijker. Het verhaal was opzicht best boeiend (duurt wel een hele tijd eer de film echt opgang komt), zeker het laatste uur, maar al met al had ik eigenlijk een meer spannendere film verwacht en dat was eigenlijk niet aanwezig in deze film. De cast vond ik eigenlijk wisselend in deze film. De uitblinkers vond ik Michael Fassbender (is ook gewoon een prima acteur) en zeker ook Idris Elba maar Noomi Rapace (de Sigourney Weaver in deze film) en vooral Charlize Theron vond ik tegenvallen. Ondanks dat mijn bericht aan de negatieve kant klink heb ik me wel goed vermaakt met deze film en visueel (3D voegde echt wat toe) zag het er gewoon goed uit. Een echt vervolg deel op de Alien reeks vond ik het eigenlijk niet (heeft er wel mee te maken) en het kon zeker ook niet tippen aan alle 4 de Alien films met Sigourney Weaver.
Montorsi
Bijzonder indrukwekkend heruitvinding van zichzelf en het genre waarmee Scott groot is geworden. Je merkt aan alles dat hij hier veel meer thuis is dan in allerlei opgeblazen sentimentele Gladiator/Robin Hood-achtige films, laat staan in zijn misdaaduitstapjes.
In elke scene druipt de visuele flair van het scherm af. Ook met de sfeer en de spanning evenaart Prometheus Alien en Blade Runner. Zeker het eerste uur is pure klasse, enorm indrukwekkende machtige scenes. Alleen al die landing van Prometheus is echt waanzinnig gaaf, dat geluid en die massa
. Daarbij vallen de langverwachte aanknopingen met de Alien-reeks, zoals dan met name het kanon absoluut niet tegen , en is en blijft het watertanden bij alle designs en de ongeëvenaarde effecten. Daarnaast spreekt het hele idee waar de film mee speelt me bijzonder aan, en geeft het script Scott in de basis geweldig materiaal mee.
Helaas is het een film met gebreken. Hoe erg ik die mee laat wegen weet ik nog niet, tijdens de film krijg je amper de tijd, maar zo een paar uur later vind ik het scripttechnisch toch allemaal niet al te sterk. Om te beginnen hangt er een beetje een reboot-waas over de film, en dan bedoel ik dat er veel elementen dusdanig gebrekkig en halfslachtig worden uitgewerkt, dat je bijna niet anders kan denken dat de scriptschrijvers al met een vervolg in het hoofd zitten. Het duidelijkste voorbeeld is natuurlijk de vader van Elizabeth Shaw, die gezien de nogal gewichtige scene er erg veel toe lijkt te doen, maar uiteindelijk niks meer dan een reden om een kort quoteje te herhalen. Maar ook de insinuaties van het al dan niet zijn van een cyborg van Vickers en haar relatie tov Weyand, lijken er vooral toe te doen om wat spanningen aan boord te creeeren, dan dat het enige relevantie brengt voor het verhaal wat verteld wordt. En waarom wordt er in de eerste plaats zo geheimzinnig gedaan over de aanwezigheid van Weyland aan boord, omdat niemand mag weten wat zijn plan is? Kan hij dat niet gewoon voor zich houden? Daarnaast maken de personages links en rechts merkwaardige keuzes (alleen al die twee wetenschappers die nog gekkere dingen doen dan personages in een gemiddelde horrorfilm), in het bijzonder het feit dat niemand het lijkt op te vallen dat Shaw halfnaakt, onder het bloed, en gehecht en al een kamer binnenstrompelt. Of je moet er van uit gaan dat de aanwezigen allemaal al wisten wat er gaande was, maar dat lijkt me moeilijk hard te maken.
Een ander minpunt vind ik dat het in de tweede helft wat te veel naar het spektakel neigt, en minder de spanning vasthoudt. En dat terwijl dat in Alien juist sterk samen ging, ook daar gebeurde er steeds meer tegen het einde, maar die kon overal opduiken. Terwijl Engineer hier een beetje lomp in het rond ramt, en er meer aandacht is voor het rammen van het ruimteschip etc..
Uiteindelijk winnen de pluspunten van deze film het nog makkelijk als je het mij vraagt, want audiovisueel en qua sfeer en spanning is dit een van de meest indrukwekkende films in tijden, en je vanaf minuut 1 compleet omver wordt geblazen. Prometheus ziet er echt waanzinnig uit, en een paar scenes zijn om kippenvel van te krijgen zo mooi, of zo spannend dat je geen nagel meer overhoudt. Jammer genoeg is het script gek genoeg totaal niet in verhouden met de rest, en dat mag je de film wel aanrekenen. Een paar keuzes zijn onbegrijpelijk, en een aantal zaken (nog meer dan ik hier heb genoemd) worden erg vreemd of gebrekkig uitgewerkt. Buiten dat mag Scott er nog wel een vervolg achter plakken, het enige genre waar hij nog die talentvolle cineast blijkt te kunnen zijn.
Ceeda7
Ik ben het overal mee eens. Maar toch bemerk ik diep vanbinnen een teleurstelling want het had allemaal nog zo veel mooier én beter kunnen zijn mits afvlakking storende elementen.
Ik zeg het niet graag, maar deze kon een nieuwe "classic" worden voor de reboot in het SF-genre à la 2001: Space oddicy, Alien, The Thing...
Zoals je zegt vooral die sfeer doortrekken, onnozele bijzaakjes laten vallen, en wat meer evenwicht zoeken in de actie (ook al staat de scene met het neerstortend ruimteschip op mijn netvlies gebrand, beste sinds de boomvalscène in Avatar. ).
In het eerste geval ontgoocheld mij dus het heterogeen verhaal, maar hier en daar lijkt de editing mij redelijk onvakkundig. Misschien wachten op de directors cut?
oscaron
Montorsi: mooi verhaal alhoewel ik het niet helemaal op alle punten met je eens ben.
Om te beginnen vind ik dat je een SF film niet moet vergelijken met een film als Gladiator.
Ze zijn van dezelfde regisseur en in beide films herken ik de hand van de meester.
Maar ze zijn diametraal verschillend qua sfeer, verhaal, emotie en opbouw.
Natuurlijk zijn de vergezichten op de planeet, de landing en alle details prachtig en state of the art, zoals Scott zelf zegt, maar die zijn niet te vergelijken met de geweldige (adembenemende) manier waarop hij Rome neerzet in Gladiator. De scene waarin de ''nieuwe keizer' op zijn praalwagen terugkeert op het Forum Romanum met op de achtergrond het Colosseum, in combinatie met de geweldige muziek van Hans Zimmer, is voor mij een van de mooiste scenes van de laatste 20 jaar.
Natuurlijk is die film op een andere manier sentimenteel dan Prometheus. In Gladiator overheerst de ingehouden woede over het vreselijke aangedane onrecht en het zinnen op wraak en de uiteindelijke victorie. De emoties in deze film zijn opgevoerd en getoond naar de maatstaven van die tijd, het oude Rome.
In Prometheus zit wel degelijk ook een grote emotionele lading, ik vind dat Noomi Rapace een waanzinnige acteerprestatie neerzet, na de onderkoelde post-punkachtige personage in de Millenium trilogy zet ze hier een emotionele, enthousiaste professor neer die langzaamaan tot het besef komt dat haar verwachtingen volstrekt anders zijn dan de uitkomsten. ''we were so wrong'' in de trailer is nu al een klassieker.
Haar personage staat qa emotie lijnrecht tegenover de beheerste en onderkoelde Meredith Vickers, die enkel oog heeft voor resultaat en haar materieel (het schip).
Bij een tweede keer zien van de film vallen er al meer dingen op zijn plaats.
In jouw recensie heb je het over de vader van Elizabeth Shaw, maar waarschijnlijk bedoel je Weyland, de vader van Merdedith Vickers, ik denk dat de vader van Shaw op het moment van de film lekker aan de thee zit in Schotland of where ever
Ik hoop zeer dat er een sequel komt op Prometheus, gezien alle commotie die de film losmaakt -internationaal- en de vele meningen die uitgewisseld worden in de diverse forum.
Naar mijn idee kun je daarom nu al spreken van een instant classic.
Weliswaar op een andere manier dan de Alien film, die tenslotte de toon zette voor alle vervolgen die erop kwamen. Ik ben het met Scott eens dat er paralellen zijn (hetzelfde universum, entiteiten die terugkeren, soms in andere vormen, maar dat je toch deze film en zeker het script op eigen merites moet beoordelen. Ik denk dat de directors cut en de eventuele deleted scenes ook nog wel meer informatie zullen verschaffen.
Daarbij is er nu al een marketing campagne ingezet door de Weyland filmpjes en website met een jonge Guy pearce in een kort maar buitengemeen intrigerend rolletje.
Prometheus is absoluut een 'groei' film. het is in geen jaren gebeurd dat een film, waar ik weliswaar erg naar uitkeek, mij na het zien zo lang prikkelt en bezighoud. De film kun je dus al geslaagd noemen door de enorme hoeveelheid onderwerpen en gespreksstof die hij oplevert.
sportfan27
Aan de andere kant is dat ook vrij makkelijk te fabriceren door het script juist heel vaag te houden, dat is nu juist wat ik mij afvraag, is dit bewust gedaan als een soort van goedkope hype truc of komt het doordat er veel gesneden is in de bios versie ?
oscaron
dat zullen we pas weten als de directors cut uit komt en een eventuele sequel op deze film.
Vooralsnog heeft deze film mij nu al veel voldoening gegeven door het sparren, overdenken en uitwisselen, daarnaast was/is het een genot om naar te kijken (te ondergaan bijna) en dat heb ik niet bij heel veel films......
In dat opzicht vind ik Ridley Scott zeker een bijzondere regisseur.
Draconian
Ik hoop dat het vervolg heel snel gaat komen! Op het eind had het iets te veel weg van Aliens.
Edit:
Aliens is het vervolg hierop. Bizar gemaakt deze film!
kathmandu
"The name of the planet is LV223
LV= Leviticus
22= Chapter 22
3= Versicle 3
Say to them: 'For the generations to come, if any of your descendants is ceremonially unclean and yet comes near the sacred offerings that the Israelites consecrate to the LORD, that person must be cut off from my presence. I am the LORD."
Donkerwoud
Een film die een beetje bezwijkt onder zijn eigen pretenties en niet helemaal weet te voldoen aan de verwachtingen die ik ervan had. Na een zorgvuldig opgebouwd begin slaan de gebeurtenissen door en wordt het allemaal veel te expliciet. De suspense en de psychologische horror die Alien ooit tot een meesterwerk maakten is dan ook slechts bij vlagen terug te zien. Wel indrukwekkend zijn de special effects waarmee Ridley Scott helemaal los kon gaan.
Minority_Check
dus ik ben niet de enige die rare gevoelens aan over houdt.
de site cavalorn maakt wat duidelijk
al ben ik wel benieuwd naar directeur's cut of commentary
maar dat is nog even wachten
Dreiecke
"The name of the planet is LV223
LV= Leviticus
22= Chapter 22
3= Versicle 3
Als hier de bijbel bijgehaald wordt, mag ik het bij Alien toch ook wel doen
Ben inmiddels wel erg benieuwd naar Prometheus.
jumpstylemovie
Prometheus heb ik vorige woensdag in de bioscoop gezien. Ik wist er van tevoren helemaal niets over en dat maakte het wel wat spannender. Ik ging met vrienden en hoopte eigenlijk dat het op de eerste Alien zou gaan lijken.
Ik vond het een coole film maar het was lang niet zo sfeervol als Alien en er was ook minder balans. Alien is nu verouderd en toen ik hem een paar dagen terug keek werd het wel duidelijk dat het geen enge film meer is. Echter kan ik mij volledig voorstellen hoe het moet zijn geweest om die film in 1979 op het witte doek te aanschouwen
(Begrijp me trouwens niet verkeerd, Alien is leuk
) Prometheus is wat dat betreft wat minder bijzonder. Ik denk dat het vooral leuk was om te letten op stukjes die aansloten bij Alien en hier later over te speculeren. Het was alleen zo lang geleden voor mij dat ik Alien zag, dat ik eergisteren bij het kijken van Alien de vergelijkingen aan het zoeken was met Prometheus
Er zit een leuk verhaal in de film maar af en toe begreep ik het niet goed. Na het zien van Alien lijken sommige dingen ook niet te kloppen zoals het lijk van een Engineer die in de stoel van dat grote wapen ligt in Alien. In Prometheus bezoeken ze toch de laatste Engineer en die sterft niet in die stoel dus hoe kan die daar tercht komen in Alien wat zich later afspeelt?
En de enige echte "Alien" is dus ontstaan uit de verkrachting van een Engineer door een mega octopus? Hmmm, beetje jammer.
Ook vond ik dat wijf op het eind wat irritant worden en ergerde ik me soms aan wat overacting (maar dat zat ook in Alien bij de "I dont wanna hear your explanation" scene
Met de SFX zit het verder wel in orde en er zitten leuke horror stukjes in. Ik denk niet dat hij kan tippen aan de oude films maar ik wil hem nog wel eens zien voordat ik definitief kan zeggen. Ook voor het eerst dat ik een film in 3D zag zonder dat het beeld kut deed. Deze keer was het best mooi eigenlijk ookal had het totaal geen meerwaarde.
Rafke Pafke
Als ik het goed begrijp zullen die extra scenes op de dvd gewoon via het menu te bekijken zijn? Niet echt een directors cut dus.
JacoBaco
Er komt een extended cut en die duurt sowieso 20 min langer.
According to an interview with Collider, director Ridley Scott revealed that there will be an extended cut of the movie on Blu-Ray that will add 20-30 minutes of footage to the theatrical release.
Ridley Scott Says There Will Be An Extended Cut Of "Prometheus" On Blu-Ray | Complex
astonm
Hij zegt ook in dat stukje:
Dus er is duidelijk een long version. En er komen blijkbaar dus ook nog extra deleted scenes in het menu die de film tekort zouden als ze in zouden zitten.
Gaaf hoor. Ik heb nu al zin in de extended cut. Ik denk dat de film er wel beter van wordt omdat hij nu wat gehaast leek in mijn ogen. Gave foto's ook. Maar volgens mij zijn het niet echt spoilers.
astonm
Afgezien van de zwarte ogen moest ik toch steeds denken aan Voldemort bij die foto's.
Saving Pvt. Pyle
Blijkbaar niet, nee.
Het speelt zich af in hetzelfde universum als Alien. Echter sluit het er niet direct op aan. De spacejockey uit Prometheus is niet dezelfde als die uit Alien.
En verder is die octopus ook niet 'de echte' Alien.
Wel grappig...eerst was de alien een sperm van Hollway, dan in Shaw groeit dat spermaatje uit tot een octopus die dan weer de engineer verkracht wat dan weer een nieuwe Alien oplevert...
astonm
Elizabeth (Shaw) was trouwens in de bijbel een priesteres (ze draagt niet voor niets een kruisje in de film) die onvruchtbaar was en die uiteindelijk toch een kind kreeg.
Zie: Lucas 1, tweede testament. Geen toeval.
Maar het is inmiddels wel bekend dat Scott de film een religieuze grondslag heeft gegeven met de suggestie dat Jezus een Engineer was en dat zijn kruiziging iets heel ergs veroorzaakt heeft bij de Engineers, vandaar dat ze zo boos zijn. In de film zeiden ze volgens mij ook dat de Engineer ongeveer 2000 jaar dood was, dus gelijk aan de dood van Jezus.
Blijkbaar niet, nee.
En verder is die octopus ook niet 'de echte' Alien.
Om het nog even te verduidelijken, Prometheus speelt zich af op LV223 en Alien op planeet LV426.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated