• 9.376.493 stemmen

Das Boot (1981)

Oorlog / Drama | 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)

Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Petersen

Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann

Gesproken taal: Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 1 april 1982

Plot Das Boot

"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Captain Lieutenant 'Der Alte'

Kriechbaum

Johann 'Das Gespenst'

Heb je ook de U-96 ?

• 2080 stemmen

Ben hard aan het sparen.

Ben 7 jaar geleden wel in de boot uit de film geweest, in München ligt ie. Daar stonden ook alle schaalmodellen. Wat een ervaring was dat zeg.

• 2080 stemmen

YouTube - Karrieresprungbrett "Das Boot" - Ehemaligentreffen in legendärer Kulisse

Erg leuk filmpje waarin enkele acteurs 30 jaar na het filmen weer even in de boot zijn.

Zo cool.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Haha, die kerel uit die motor ruimte. Dat gezicht vergeet je ook nooit meer. Die man herken je direct.

Leuk filmpje al kon ik niet direct iedereen plaatsen.

Ben natuurlijk ook niet zo'n fan als jou

avatar van erik1677

erik1677

Het eerste uur vond ik hem nog wel goed, maar vind ''das boot'' dan helaas mateloos saai worden.

Moet wel zeggen dat er voortreffelijk geacteerd word en de setting ook heel goed is.

Alleen niet my cup of tea.

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Wow, echt wow! Bizar mooie verfilming van de tweede wereldoorlog vanuit het oogpunt van een onderzeeër. Lijkt me verschikkelijk om zelf mee te maken, om überhaupt wekenlang in zo'n onderzeeboot te moeten overleven. Diep respect voor deze verfilming. Enige minpuntje was dat ik de nagesynchroniseerde versie had, met Engelse spraak. Dit heb ik dus ook niet meegenomen in mijn beoordeling. 4,5*

avatar van Minotaures

Minotaures

De Blu-ray uitgave ziet er tof uit. Alleen wat aan de dure kant. Helaas is het wel de Director's cut. Erg jammer, want zo'n goeie film op BRD zou je het liefst in z'n volle speelduur willen.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

IJzersterke film die ik veel te lang links heb laten liggen!

Wat was dit toch een heerlijke kijkbeurt.. Zelden me zo ingeleefd in de situatie van de acteurs als in deze film.
Laat ik maar meteen beginnen met het opnoemen van de sterke punten.

Allereerst het goede camerawerk. Je zit natuurlijk in zo'n krappe onderzeeboot met ontzettend veel mensen. Nergens lijkt dat een hinder want de camera beweegt net zo soepel mee als dat iemand loopt. Realistisch dus!
Ook de soundtrack is heerlijk. Eén van de mooiste ooit. Jammer dat ie zo weinig voorkomt in de film, al is dat misschien wel het sterke ervan.
De cast is meesterlijk. Geen één bekende voor mij, maar het acteerwerk is, werkelijk van iedereen, heel goed te noemen.
Wat me opviel en verwonderde eigenlijk is dat de personages in de film eigenlijk heel cliché zijn..
Zo heb je natuurlijk de ruwe en overschrokken commandant met z'n baardje, de grapjurk, de man die het allemaal voor het eerst meemaakt en vaak bang is enzovoort.
Het heeft me totaal niet gestoord en daaruit blijkt wel dat je het allemaal heel realistisch voorgeschoteld krijgt.
Nog zo'n sterk punt is dat je niet meer weet, hoort en ziet dan de mannen in de onderzeeër. Je ziet evenals de mannen ook geen torpedobootjager en je moet het ook met het geluid alleen doen.
Dat levert benauwde momenten op en ik betrapte me er zelf op dat ik soms ook met ingehouden adem zat te kijken..

De film kent weinig minpunten. Reden voor de niet volle score is vooral dat het soms iets inkakt en dreigt saai te worden.
Gelukkig wordt het nergens echt saai waardoor de ruime speelduur snel voorbij gaat.
Ook de verhaallijn met de jongen die een Amerikaans/Engels meisje zwanger heeft gemaakt komt niet echt uit de verf.

Maar ach, dat zijn maar kleine dingen. Ik heb genoten van deze topper en geef dan ook maar meteen bijna het volle pond.
Dik verdiende 4,5 ster!

avatar van Minotaures

Minotaures

martijn011 schreef:

Ullman en z'n Franse vriendin. Hem vond ik eerlijk gezegd niet boeiend...

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Minotaures schreef:

Ullman en z'n Franse vriendin. Hem vond ik eerlijk gezegd niet boeiend...

Ok, precies wist ik het niet meer inderdaad. Maar kan je zien hoe snel ik het al vergeten ben..

• 2080 stemmen

In de uncut-versie wordt die verhaallijn wat uitgebreider verteld en kun je de Fransoos in kwestie ook zien. Ik vind 'm overigens ook niet boeiend.

Whunter schreef:

Tja ik ben geen Duitser die je een oor aan-naait.

Ik wou het laten berusten, maar naaaah.

Verdomme kutmoffen, ik ben nu vergeten wat ik wou zeggen.

Well mencshen je hoort van me in de toekomst....

... als niet , ben ik vergast

Ben je aan de drank/drugs of zit er ergens een schroefje los

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Indrukwekkende, maar zeker geen makkelijke film. Misschien eens opnieuw kijken? De film voelde (door middel van o.a. het einde) behoorlijk episch voor een film die zich bijna geheel in een boot afspeelt.

avatar van DDT

DDT

heel de film gebeurd er niks en dan dat stom einde

DDT schreef:

heel de film gebeurd er niks en dan dat stom einde

Die is goed.

avatar van rep_robert

Juist mooi hoe je een film zo spannend krijgt zonder al te veel spectaculaire beelden. The Power of Suggestion...!!!!

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Theunissen schreef:

Die is goed.

Hij heeft wel een punt met dat einde, soms heb ik de indruk dat het erin moest om de film politiek correct te maken.

avatar van Whunter

Whunter

Theunissen schreef:

Ben je aan de drank/drugs of zit er ergens een schroefje los

Drank maakt meer kapot dan je lief is, maar als het schroefje is aangedraaid dan is het hek helemaal van de dam. Gelukkig was het schroefje los!

Als je van U-boats houdt dan weet je het bestaan van deze film ook.

Het is de beste in zijn klasse. Als U-boats je niet intereseren dan blijft het ook een kijken waard.

Mijn stem is mede doordat ik U-boats geweldig vind omhoog wordt geschroefd met 1,5 punt.

In Laboe staat U-995, waar ik altijd nog steeds graag heen wil.

In Munchen staat U 96, waar ik mij niet van bewust was tot ik deze pagina doorlas. (Bedankt U-96). Opeens staat deze locatie ook op mijn wensenlijst.

Het is alweer te lang geleden om deze film op andere kwaliteiten te beoordelen, dus om mijn stem daadkrachtig te maken, ga ik hem binnenkort, met gordijnen dicht en geluidsabsorberende middelen opnieuw bekijken.

En ik kan u vermelden : Ik verheug me er nu al op!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

De director's cut gezien.

Behoorlijk indrukwekkend, en dan vooral het camerawerk in de duikboot is fenomenaal. Hoe die camera van voor naar achter beweegt, door de verschillende compartimenten, langs de bemanningsleden heen is erg mooi gedaan. Op de langen duur waan je jezelf ook daadwerkelijk onder water, in een soort sardineblik.

Helaas duurt deze film mij toch net iets te lang. Hier en daar werd het soms zelfs een beetje saai (wellicht zal dit ook wel een goede weerspiegeling van de werkelijkheid zijn). Ja, het leven in zo'n onderzeeër moet geen pretje geweest zijn. De schaduw van verdrinking kijkt steeds over je schouder mee. En dat voel je als kijker ook.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

AnthonyG. schreef:

Die indruk heb ik ook heel lang gehad.

avatar van RuudC

RuudC

De beste duikbotenfilm ooit. Er is namelijk geen betere en er zal waarschijnlijk ook nooit een betere film over komen. De sfeer is subliem, de muziek is geniaal en het geheel ziet er prachtig uit. Enkel de tijdsduur staat tegen, en met meer dan tweehonderd minuten aan speelduur, gaat hier inderdaad het gezegde “overdaad schaadt” op. In het eerste deel zijn de lange stiltes onder water heel effectief en benadrukken daarmee perfect de claustrofobische setting. Echter, op den duur gaat het een beetje tegenwerken. Visueel is het in ieder geval een pareltje. De schepen zien er fantastisch uit. Ook hier is de leeftijd van de film een voordeel. Soms ziet het er gewoon heerlijk ouderwets uit, maar dat draagt enkel bij aan de authenticiteit. De af en toe voorkomende humoristische knipoog doet erg goed (it’s a long way to Tipperary!). Jürgen Prochnow is briljant als kapitein, maar eigenlijk mag de hele cast er zeker wezen. Das Boot is een film met vele hoogtepunten. Mijn persoonlijke favoriete scene is die met commandant Thomsen (de dronkelap in het begin), maar ook de passage door de straat van Gibraltar is erg goed.

avatar van wibro

wibro

Deze film herzien en wel de versie van 293 minuten. Ondanks dat deze film bijna 5 uur duurde heeft deze film mij geen minuut verveeld. Nog nooit heb ik met mensen, in dit geval de bemanning van de duikboot, zo meegeleefd. Het dramatische einde kwam voor mij daarom ook opnieuw als een mokerslag. Toch, zou deze film een happy end gehad hebben, dan zou mijn waardering toch anders geweest zijn, deze film zou dan minder bij mij blijven hangen. Het zou dan minder drama geweest zijn. Het einde vond ik magistraal, de kapitein die zijn boot alsnog ten onder zag gaan maar dan wel definitief en vervolgens stierf.
Voor mij is Das Boot zonder meer de beste oorlogsfilm die ik gezien heb. Geen enkel zwak moment heb ik kunnen ontdekken. Uitstekende cast. Voorts is dit ook een uitstekende psychologische film. "Jetzt wird es psychologisch" zegt de kapitein in het begin als de duikboot nog maar net op zee is. Inderdaad komt het daar ook op aan. Koelbloedigheid, ijzeren discipline, kameraadschap maar ook de nodige verstrooiing. Geen pretje om bijn twee maanden onafgebroken in zo'n boot te zitten, waarbij het ergste misschien de verveling is.

En wat de soundtrack betreft;
Het chanson waar de kapitein zo dol op was "J' Attendrai" van Rina Kelly was destijds immens populair, ook bij de vijand, de Duitsers dus. Ook ik vind dit chanson nu nog steeds erg mooi.

5,00* na herziening en een plaats in mijn top 10.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Niet bepaald een roeibootje met enkel twee peddels. Het is een groot vaartuig, dat de nodige bescherming bied voor een groep bemanningsleven waarvan de kans groot is dat zij het niet zullen overleven. Ik heb de Director's Cut gezien en ik zou graag nog eens de Uncut version aanschouwen. De cast is erg overtuigend en het kostte me geen enkele moeite om me in te leven in de nare situatie waarin de personages verkeerden terwijl ik nog nooit een oorlog of iets dergelijks hebt meegemaakt. Uitgeput en beangstigd worden zij opgejaagd, opgespoord en gebombardeerd. Niet bepaald een pretje en dat is uiterst subtiel weergegeven door Wolfgang Petersen. Toch frapant dat de spanning enorm opgevoerd kan worden door slechts zo'n dieptemeter-wijzertje dat naar beneden uitslaat, je weet stiekem als kijker wel dat deze U-96 bestand is tegen zo'n enorme druk maar als je je verplaatst in de situatie van de kapitein en zijn crew wordt het onmiddelijk een stuk aangrijpender. Verder is er veel aandacht besteed aan alle details en wanneer iemand een mandarijn naar binnen werkte of royaal een fles appelsap benuttigde wist je direct hoe de zaken ervoor stonden. Totaal andere situaties dan de comfortabele etentjes aan de tafel waarbij de Eerste Luitenant uitgebreid de tijd nam om zijn 'ongeschoren' maaltijd in stukjes te snijden. Ik hoopte dat er op het einde nog iets mis zou gaan omdat er anders een groot gedeelte van de speelduur overbodig was geweest. Dat gebeurde ook, en die keuze kan ik enkel toejuichen, ondanks dat kort daarvoor de Duitse gezinnen aan de kant ook nog toe stonden te juichen. Ik moet wel zeggen dat ik het laatste shot, als definitieve einde, iets langer in beeld had willen zien.
Het leek aanvankelijk geen abnormale kijkbeurt te zijn maar het is een bijzondere boottocht geworden met een flinke dosis sfeer en spanning die binnen dit thema eigenlijk gewoon foutloos is.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

U Boot 96 Marine T Shirt *2201 | eBay

Heb hier twee U 96 t-shirts gekocht. Goeie kwaliteit prints en voor de Das Boot fan.

(Ps: Ik heb geen aandelen Ebay hoor, haha, gewoon een aanrader van fan naar fan)

avatar van K. V.

K. V.

Deze eindelijk toch eens bekeken (direct de meer dan 3uur! durende versie) en het is inderdaad totaal wat anders dan Crimson Tide. Das Boot had een erg claustrofobisch gevoel en echt het gevoel dat je in zo'n duikboot zat. De aanvallen waren dan ook erg spannend.

Eigenlijk was het einde wel het verrassendst en 'k had dit totaal niet verwacht Wel erg gedurfd, maar het past natuurlijk wel bij de film/thema. Ook de muziek kon 'k wel smaken.

Blij dat 'k deze toch eens heb gezien, ondanks dat hij erg lang duurt. Het einde vond 'k echt een pluspunt

avatar van -Dolf-

-Dolf-

Episch!

Bibelonseberg schreef:

U Boot 96 Marine T Shirt *2201 | eBay

Ha, supergaaf!

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin we de bemanning van een Duitse onderzeeboot volgen ten tijde van de tweede wereldoorlog. Technisch gezien is de film indrukwekkend. De camera beweegt prachtig door de kleine ruimtes van de boot en de geluidseffecten zijn ook goed. Een realistische indruk van het leven op een onderzeeër. De film bevat genoeg spannende momenten, maar is wel erg lang (ik heb de director's cut gezien).

avatar van livius_92

livius_92

net gekocht op blu ray voor 13 euro ben benieuwd

avatar van gauke

gauke

Er is hier al veel over deze film geschreven en het is al een tijd geleden dat ik 'm gezien heb. Een verhaal gezien door de ogen van een Duits oorlogscorrespondent dat zich bijna geheel afspeelt in de benauwende ruimte van een onderzeeër. Een verhaal over mensen, niet over politiek (er is geen plaats voor nazipropaganda of -filosofie). Duitse soldaten worden als gewone mensen gezien die gedwongen worden om verschrikkelijke en angstaanjagende dingen te doen. De claustrofobie is puur, (ver)stikkend, zweterig, ondraaglijk en onontkoombaar; hetzelfde kan gezegd worden van de bijna dood ervaringen.