• 9.374.183 stemmen

Gesproken taal: Frans, Engels, Latijn en Spaans

Releasedatum: 15 april 1999

Plot Rushmore

"Love. Expulsion. Revolution."

Max is een scholier op een privé-school. Hij haalt slechte resultaten maar organiseert van alles en nog wat rond school. Hij raakt bevriend met de rijke en depressieve fabrieksmagnaat Blume en wordt verliefd op zijn lerares, Miss Cross. Hij komt er achter dat Blume ook verliefd is op Cross, en zoekt wraak.

Herman Blume

Magnus Buchan

Dr. Peter Flynn

avatar van Blokland

Blokland

Akelig stil hier, bij mijn favoriete film aller tijden!

avatar van Mojo Pin

Mojo Pin

Inderdaad. Puur top 10 materiaal.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Erg fijn en bijzonder filmpje dit. De humor is tamelijk apart, -je moet er van houden", maar dat deed ik. Murray's eerste serieuze(re) rol en ook Jason Schwartzman zet een perfecte kluns neer. Bovendien nog leuke toepasselijke liedjes erbij en genoeg hilarische momenten. Gewoon een erg leuk filmpje, verdient wat meer aandacht hier. 4*

Aardig filmpje.

Heerlijk om weer gewoon een filmpje van 90 minuiten te kijken na een saaie dobber van 6 uur.

Net zoals andere comedies van Anderson is het het ondergekoelde, gezapige sfeertje dat het leuk maakt. De combinatie van weirde situaties en personages met de droogklootuistralnig werkt goed.

Ook steeds visueel verzorgd. Camerawerk wat te braaf om mij echt over te halen, maar leuk kleurgebruik en aparte settings. Soundtrack is passend, hoewel ik het vaak niet echt mooi vind.

't Is een beetje jammer dat de humor niet helemaal uit de verf komt. Het is 90 minuten met een lichte glimlach filmpje kijken, maar echt lachen zat er jammer genoeg niet in. Daarvoor mist het toch allemaal wat scherpte vind ik. Blijft het iets te braaf.

Natuurlijk is dat ook gewoon onderdeel van het sfeertje, apprecieer het wel, maar het is niet iets waar ik plat voor ga. Toch een zeer verdienstelijke 3*. Einde begon wat melig te worden, jammer genoeg.

avatar van otherfool

otherfool

Een film waar ik erg veel van had verwacht, maar toch tegenvalt. De acties van de hoofdpersonen zijn maar moeilijk te begrijpen en OMG wat is Schwartzman irritant...

2,5*.

avatar van Blokland

Blokland

Net weer eens gekeken. Wat is deze film toch geniaal en wat is Murray toch geweldig in deze film. mag ik uw aandacht b.v. vestigen op zijn gezichtsuitdrukking nadat Max hem heeft voorgesteld aan zijn vader, een kapper: dat is nog eens acteren!

avatar van Flavio

Flavio

Vooralsnog vind ik dit de leukste van Anderson, zaten echt geniale scenes in. Anderson is een van die regisseurs wiens hand je meteen herkent in een film, komt door het gestileerde acteren, de originele scenario's en wonderlijke personages. En Murray blijft toch een van mn favoriete (komische) acteurs.

dikke 3,5.

avatar van Lucas1

Lucas1

Wat een heerlijke film zeg, ontzettend leuke en komische plot, fenomenale personages en sterk acteerwerk. Duidelijk 5***** sterren!

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Hilarische film. Heerlijk droog, leuk script, een geweldige Bill Murray en ook nog erg feel-good. De film is dan weer niet zo droog als het werk van Jared Hess, maar de algemene onderwerpen van zijn films komen wel een beetje overeen met deze.

Een lekker wegkijkertje en een echte aanrader! 4,5*

avatar van Gerritj

Gerritj

Wat spelen de sterren hier de sterren van de hemel. Zonder de anderen tekort te doen even een extra pluim voor Jason. Magnifieke rol van deze jonge acteur.

4.0

avatar van Baggerman

Baggerman

Wat een azijnzure comedy. De hele film doorlopend met een grijns bekeken. Echt een film met pijnlijke situaties, die Max weet zich daar wel aardig in te wurmen! Heb me wel vermaakt dus: 3,5*

avatar van Clover

Clover

Fijne cult humor en goede acteerprestataties van Jason Schwartzman en Bill Murray, genoten en veel gelachen!

avatar van Meesterljk

Meesterljk

Ik heb hem net gekeken en ik vind het een ERG goede film. Van de humor moet je houden en ik hield er van. zeker een aanrader voor iedereen.

avatar van mikey

mikey

Mooie beelden en aparte vondsten doen nogal kinderlijk aan maar zijn werkelijk subliem bedacht. The 'love story' vond ik het minst interessante aan de film, feel-good aspecten zitten gebakken.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Het is een leuke film maar zo briljant als wordt voorgedaan is 'ie nu ook weer niet. Wel leuk geacteerd, maar het plot kabbelt rustig voort zonder echte uitschieters. Een beetje zoals alle films van Wes Anderson eigenlijk. 3*

avatar van lesamurai

lesamurai

Wat moet ik hier nou eens over zeggen;

deze film is briljant, mooi gefilmt en behoort tot een echte verzamelitem, alleen nog niet gezien.

avatar van Riddick

avatar van Baggerman

Baggerman

lesamurai schreef:

Ik ook niet?

@lesamurai: als je de film goedkoop en met ned. ondertitels wilt, kijk eens bij Play.com (daar was ie redelijk goedkoop, tot voor kort...).

avatar van lesamurai

lesamurai

Riddick schreef:

Dit begrijp ik niet echt -_-'

Scenes gezien op Youtube en zag er meteen de originaliteit van Anderson in en zijn fijne filmstijl. (film Rushmore heb ik overigens in de tussentijd aangeschaft als Criterion versie voor 35.99,-).

avatar van RedEye_18

RedEye_18

Yes ik heb de Criterion Collection DVD binnen!

avatar van kinjutsu

kinjutsu

is deze gewoon te huur?

avatar van gotti

Bij de betere videotheken wel lijkt me. Cultvideotheek A'dam heeft hem sowieso.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Onderhond schreef:

Precies de stijl van de regiseur.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Vandaag weer gezien, in de buitenlucht met een dikke 5000 andere mensen in Greenpoint,Brooklyn's McCarren Park. Geweldige ervaring! De film staat ook na de vierde kijkbeurt nog als een huis. Wes Anderson's meesterwerk, en een van de beste films uit de nineties.

avatar van bakatje

bakatje

Ontzettend leuke film. Heerlijke humor, stijl, personages. Heb me gewoon echt goed vermaakt! 4,5/5, zeker een originele stijl.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Wat een ontzettend leuke regisseur is die Anderson toch. Mooie individuele stijl, lekker aparte humor, en een zeer fijne muzieksmaak. Ook deze film heeft weer een heerlijke typische Anderson-soundtrack die de film echt heel veel extra sfeer geeft (Kinks, Faces, Stones, Donovan, Cat Stevens, etc.). Verder is ook het verhaal (samen met Anderson geschreven door Owen Wilson, die ook al meeschreef aan Bottle rocket en The royal Tenenebaums) hier weer erg fijn en verveelt de film geen moment. Een perfect klein meesterwerkje weer van deze man, net als Tenenbaums en Zissou dat zijn. Ik kan er nu net geen 4,5/5 aan kwijt maar dat zou zomaar bij alle drie nog kunnen komen. Nu snel op naar de laatste Anderson die ik nog moet zien, Bottle rocket.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Vaag figuur, die hoofdpersoon van deze film. Ik moest om zijn capriolen soms wel smakelijk lachen hoor. Verder een typische jaren '90-film die toentertijd meer indruk gemaakt zou hebben op de kijkers dan de hedendaagse filmkijkers, me dunkt.

avatar van niethie

niethie

Snap al het lof hierover niet zo eigenlijk, vond hem maar tegenvallen en bij momenten zelfs erg vervelend. Geen slechte film ofzo. Hier en daar wat vermakelijke momenten en een goede rol van Murrey weer, maar daar bleef het voor mij toch een beetje bij, helaas.

2,5 sterren

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Ik vond het een erg aanstekelijke film ! De 15 jarige Max komt onwaarschijnlijk volwassen en bedachtzaam over, een beetje té mooi om waar te kunnen zijn. Nadat zijn eerste échte verliefdheid op een jonge volwassen vrouw onbeantwoord blijft begint hij wraak te nemen op iedereen die hem de laatste tijd iets in de weg heeft gelegd. Tot daar gaat zijn volwassenheid dus maar...

Er zit een lekkere vaart in het verhaal en ik moest regelmatig luidop lachen met de vele grappige situaties die zich voordoen. De levensvreugde spat van het scherm, daarvoor alleen al is het een aanrader ! Alles aan deze film kwam me 'o zo bekend' voor uit het echte leven, maar dan serieus aangedikt en over-the-top zodat het een interessante kijkervaring oplevert.

Ik heb hem bekeken in crappy VHS-kwaliteit, een 8 jaar oude opname die wat het beeld betreft er nog erg goed uit zag maar het geluid liet te wensen over, dat ging in volume op en neer dat het een aard had. Aangezien het verhaal me kon meeslepen van begin tot eind vielen deze technische mankementen op den duur niet eens meer op, da's een duidelijk bewijs dat het hier om een goeie film gaat !

7,5/10.
Een aanrader voor iedereen die zich nog eens jong wil voelen en nog niet is aangetast door de zogenaamde 'verzuring' van onze maatschappij