• 9.378.061 stemmen

Met onder meer: Barry Atsma, Pierre Bokma en Hanna Verboom

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 maart 2012

Plot Quiz

"Not every question has an answer"

Een bekende quizmaster (Barry Atsma) wordt in een restaurant lastiggevallen door een man (Pierre Bokma) die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel op leven en dood waarin de quizmaster opeens de kandidaat blijkt te zijn... Willen ze het overleven, dan zal de man die normaal van anderen het goede antwoord vraagt zélf de juiste antwoorden moeten geven.

avatar van Waku

Waku

Na een aantal goede ervaringen met nederlandse films nu weer eens een ouderwetse miskleuner. Alleen Pierre Bokma blijft overeind in deze thriller in zijn rol als naargeestige psychopaat. Verder zijn de acteer prestaties om te janken.

Dick Maas heeft een garnituur aan B artiesten ( misschien wel C) opgetrommeld en dat is te zien ook. De eigenaar van het italiaanse restaurant is verschrikkelijk en niet om aan te zien. Hanna Verboom als ex minnares , Remco Koning en heel veel treurige figuranten met tekst. Het is te treurig voor woorden. Kim Van Kooten kan niks verweten worden, haar rol van enkle minuutjes is daarvoor te kort.

Barry Atsma lijkt zich geen raad te weten wat te doen met dit script.

Er had echt wel veel meer uit deze film "Quiz"gehaald kunnen worden maar Dick Maas slaat de plank volledig mis.

1.5*/2*

avatar van _Casper_

_Casper_

hoewel het geen film is die nog heel lang me zou bij blijven is het een hele leuke en vlotte film om te zien, zeker voor nederlandse begrippen!!

FIlm verveeld nergens en er zit een lekkere vaart in de film, de film word ook nergens voorspelbaar en is best spannend.

Zeker een aanrader om een keer te kijken!

dikke 3*

avatar van The Oceanic Six

Ik heb weinig met films uit eigen land (persoonlijke smaak he), maar kan de films van Dick Maas vaak wel waarderen, omdat hij net even wat andere films maakt dan het gros van de regisseurs. Hij durft nog wel eens met wat origineels te komen. De Lift, Flodder, Sint...prima titels waarmee ik me goed heb vermaakt omdat ze anders dan anders waren. En toen was er Quiz.

Helaas voegt Quiz zich niet bij het lijstje originele Maas titels. Sterker, het voelde zelfs allemaal erg uitgekauwd en clichematig aan. Het idee was best aardig, maar het is vrij inspiratieloos uitgewerkt. Halverwege hoor je al het nodige over rijden met drank op en dan kan je al wel invullen wie de mysterieuze man is. En op het einde blijkt dat precies te kloppen. De hele uitwerking blijft zo binnen de lijntjes. Niks schokkends, niks bijzonders. Vrouw en kind overleven natuurlijk de ontvoering (jammer) en Atsma kan probleemloos verder met zijn leven en levert de film een nutteloos happy end. Verder vraag ik me ook af hoe Bokma op het einde zomaar de politie in het ziekenhuis kan ontwijken en op de kamer van onze quizmaster kan komen. De agent in het ziekenhuis stoorde me overigens ook met zijn rare gedrag.

Verder vond ik alleen Pierre Bokma opvallen met een goede rol. De rest, inclusief Atsma, speelde erg matig. Ook de vele bijrollen waren vrij teleurstellend. Het blijft schijnbaar lastig om in Nederland een stel goede acteurs/actrices te vinden.

Toch heb ik me ondanks alle kritieken best met de film vermaakt. Niet echt spannend, wel onderhoudend.

avatar van Shinobi

Shinobi

Redelijk vermakelijke film met een uitstekende rol van Bokma, die denk ik lichtelijk geïnspireerd is door The Joker uit Nolan's trilogie.

Wederom is het concept weer goed voor een Nederlandse film, alleen laat de uitwerking weer te wensen over. De conversatie aan tafel tussen Bokma en Atsma is wel erg sterk gedaan. Alleen jammer dat er daarna weer allemaal onnodige personages als die Louise (irritante rol van Verboom) en clichématige situaties.

Kleine 3,0 sterren.

• 2034 berichten

Deze film wilde ik graag zien. Het verhaal stond me zeker aan en ik was erg nieuwsgierig welk spelletje Bokma met Atsma zou spelen.

Ik moet eerlijk zeggen dat de scenes in het restaurant me het meest konden bekoren. Alles bleef nog in het ongewisse en het mysterieuze spel van Bokma werd perfect vertolkt.

Helaas is het einde dan weer jammer, maar het uur daarvoor had ik me uitstekend vermaakt.

Ook Atsma showt dat hij mee kan in lange en spannende dialogen, en ik dacht in de discotheek het barmeisje van het programma 'Voetbal International' te herkennen..

Gewoon een prima film, korte speelduur, grote gedeeltes best spannend maar matig einde.

Voldoende.

avatar van Tripler

Tripler

De eerste scene is vermakelijk.

Daarna gaat het steil bergafwaarts.

Bar en boos filmpje op amateurniveau.

Sorry Dick!

avatar van RooieBloemkool

RooieBloemkool

Dick Maas filmpje dus een filmpje met een heel veel fouten.

avatar van mixmaster

mixmaster

ik vond dit wel een leuke thriller , natuurlijk zitten er wel een paar foutjes in maar dat is helemaal niet erg.

vooral Pierre Bokma vond ik geweldig spelen , hij is perfect voor die rol.

gewoon een standaard leuke nederlandse thriller.

avatar van de vlo

de vlo

Ook op dvd een heerlijke film. Spannend en hilarisch. De beste film van dick maas sinds amsterdamned.

avatar van Rudie

Rudie

Spannende thriller met af en toe wat zwakkere acteermomenten, maar een kniesoor die daar over mekkert. Pierre Bokma maakt alles weer goed. Van mij krijgt deze film 3,5 ***

avatar van TrippelDee

TrippelDee

• 1911 stemmen

martijn011 schreef:

ja klopt en danny vera als de regisseur aan het begin van de film

• 2034 berichten

Oh ja klopt! Vergeten te melden..

avatar van Herisson

Herisson

Redelijk spannend, met vlagen zelf humor, maar niet af...

Herisson schreef:

Redelijk spannend, met vlagen zelf humor, maar niet af...

Wat is er niet af dan?

avatar van schram101

schram101

Zijn recensie volgens mij.

avatar van DiDa

DiDa

schram101 schreef:

Zijn recensie volgens mij.

avatar van Oliveri

Oliveri

Tja, wat moet je hierover zeggen, een apart thema, dat wel, maar over het algemeen matigjes in mijn ogen. De spanning die Amsterdamned en De Lift nog hadden is hier ver te zoeken.

Daar tegenover staan wel het verrassende acteren van Pierre Bokma als psychopaat en Barry Atsma als gelikte quizmaster.

Geen must om te zien deze thriller, maar voor nieuwsgierigen te pruimen.

avatar van stinissen

Totaal geen spanning wel aardige acteurs maar als je toch een recente Nederlandse thriller wilt gaan kijken ga dan voor Taped (2012) en laat deze links liggen.

avatar van jojoshua

jojoshua

Jammer, deze film hangt van slechte cliches aan elkaar. Acteerprestaties zijn zwaar onder de maat en spannend wil het nergens worden. Kortom, volg het advies van stinisssen en hou het bij Taped

avatar van Elineloves

Elineloves

Boh, toch wel aardig.

Ik vind Atsma overrated, na het zien van deze film nog steeds. Bokma heeft me positief verrast. Overtuigende vent, hij weet ook als enige de film te dragen. Atsma doet het niet slecht, maar hij mist iets. Ik voelde me totaal niet betrokken met hem als personage, wat er met hem gebeurde boeide me weinig, evenals zijn vrouw en kind. De minuut die je kennis hebt kunnen maken met hun is voor mij niet voldoende geweest om echt met ze mee te leven en te hopen dat ze er ongeschonden uit zouden komen.

De uiteindelijke ontknoping was -voor mij althans- totaal geen verrassing. Zodra hij in beeld kwam kon je al ongeveer raden wat zijn beweegredenen waren, naarmate het gesprek vorderde helemaal.

Hanna Verboom acteerde zwaar onder de maat, de dikke vriend/collega van Atsma deed het ook niet uitstekend maar hij was tenminste niet storend, i.t.t. Verboom. Maargoed, dat lag ook aan haar personage natuurlijk.

De tafelscène is inderdaad het sterkst, hoewel het psychologisch steekspel niet altijd even intrigerend is en soms door voorspelbaarheid een beetje inkakt.

Toch aardig vermaakt, al ben ik wel Atsma-moe (Ook na Taped te hebben gezien vorige week.) Zijn er in Nederland geen vergelijkbare (Of zelfs betere) acteurs meer?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik lees hier de middelmatige recensies maar toch vond ik dit helemaal geen verkeerde film. Je kan wel zien dat het ouderwetse Dick Maas gehalte er wel een beetje vanaf druipt, maar dat is nogal moeilijk uit te leggen. Na het fenomenale Sint die al erg de Hollywood kant op ging gaat Dick Maas hier een erg knappe thriller neerschetsen, die wat donkere sfeer al erg goed werkt en het verhaal ook echt prima in orde is met een best sterke ontknoping. De acteurs: Pierre Bokma is om te beginnen gewoonweg echt helemaal geweldig als psycho. Hij weet het toch wel te overtreffen, Barry Atsma vond ik weer wat minder en overact behoorlijk, maar daar was ie in Komt een vrouw bij de dokter ook wel goed in. Zijn rol hadden ze toch beter kunnen vervangen. Quiz wil een niet stereotype Nederlandse film worden (wat de laatste jaren de goede kant op gaat) maar Atsma zorgt toch af en toe voor een terug bij af moment, maargoed, verder niet altijd storend want het verhaal is erg goed en pakt steeds verrassend uit. Dat hele sinistere spelletje van "de Man" met Leo is ook vaak nagelbijtend en al gouw word het van een lastige klant in het restaurant tot erger.

Het psychologische kat en muisspel is in iedergeval erg goed neergezet en Bokma weet er een goede draai aan te geven, met zijn sarcastische humor en zijn macabre plannetjes. Die Italiaanse koks vond ik daarintegen weer erg grappig, en de verdere rollen zijn ook erg goed gekozen (Kim van Kooten bv en die dikke vriend van Leo) en zoals gezegd: aan het einde slaat de film helemaal om met een verrassende maar doch pijnlijke ontknoping.

Ook is er hier en daar een aardig actiegehalte, en uiteraard ook een klein beetje horror en in het begin moet je inderdaad wel een beetje aan een Nederlandse Saw denken. En trouwens, die autoachtervolging met die politiewagens op de hielen lijkt zo wel her te zijn gebruikt uit Do Not Disturb.

Wat mij betreft weer een geslaagde Nederlandse film. Niet perfect maar wel zeker het kijken waard.

avatar van djkoelkast

djkoelkast

Niemendalletje van Dick Maas en zowaar zonder Huub Stapel, zelfs niet in een bijrol.
Muziek is heel duidelijk van Maas (tijdens de aftiteling van de quiz vrij aan het begin staat er trouwens Muziek: Mick Daas), lijkt erg op de muziek die hij ook voor Flodder maakte.
Typische Maas achtervolgingsscène ook trouwens.

Hoe dan ook, best voorspelbaar allemaal en ik vond het het allemaal net niet.

avatar van Bartt88

Bartt88

Shinobi schreef:

Dat viel me ook op. Soms zag het er ook wel een beetje goedkoop uit, met als dieptepunt die scene met dat pistool aan het ziekenhuisbed.

avatar van handelaar

handelaar

Prima film van eigen bodem waarbij Pierre Bokma perfect gecast is voor zijn creepy rol.

Wellicht is het verhaaltje wat dunnetjes, je blijft geboeid kijken naar de twee mannen in het restaurant.

(Tot hoever pikt quizmaster Leo de vernederingen en vraagjes van de onbekende man)

Volwassen psychologische film met een sausje zwartje humor er overheen bevalt me veel beter dan de Lift, Amsterdamned en Sint projectjes. Zie hier nog wel eens een Amerikaanse remake in want het blijft een intrigrerende filmpje op zogoed als één locatie.

avatar van The Oceanic Six

sinterklaas schreef:

Ik lees hier de middelmatige recensies

Zijn de recensies middelmatig of is het oordeel in de recensies dat de film middelmatig is?

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Hoe je het ook mag noemen.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Teleurstellend. Hoewel het verhaal best wel potentie heeft is er van deze film weinig terecht gekomen. Acteerwerk is matig tot slecht te noemen. Ik hou over het algemeen niet zo van Nederlandse films mede omdat er altijd door iedereen keurig ABN wordt gesproken wat mijns inziens niet erg geloofwaardig is. Dat is ook hier weer het geval. Maar ook de "italiaan" komt niet erg geloofwaardig over. Die moet voor de vrolijke noot zorgen maar slaagt hier niet in. Het is eerder storend. De vechtscènes zien er ook weer oudhollands bagger uit. Niet om aan te zien. En dan nog de slechte en stompzinnige muziek eronder, het leek soms alsof ik naar een aflevering van flodder zat te kijken. Niet zo best dus. Een kleine 2,5 ster

avatar van gorelover

gorelover

Erg vermaakt met deze film.

Vond vooral Bokma erg goed.

Leuke vondsten in deze film, die we wel eerder gezien hebben.

Maar beter goed gepakt dan slecht bedacht.

Zeker geen slechte film, alleen de ober irriteerde me wat, maar verder.

Kijk uit naar de volgende film.

avatar van gorelover

gorelover

Ik vond de gevechten juist wel vet gedaan.

Lekker over the top, zoals het hoort.

avatar van Zinema

Maas' maan.

Het zij hem beter gegund, regisseur Maas. Na in de jaren ’80 vermakelijke successen de bioscopen in te hebben gepompt en nog twee Flodder-vervolgen te hebben gemaakt in de jaren ’90, sluit hij dat laatste decennium af met een twijfelachtige internationale carrière. Een die net zo aan de grond blijft als de titel van zijn geflopte Lift-remake. Hij probeerde zich te herpakken met de tenenkrommend flauwe komedie Moordwijven, maar deed dat pas echt met het popcornvermaak Sint, twee jaar geleden. De hoop scheen door de bomen.

Quiz had hangt een beetje tussen de twee laatste titels qua niveau. Er wordt wat afgeschakeld tussen goed en zwak. Bokma, met in zijn kielzog Atsma, trekt de film behoorlijk omhoog. Sowieso biedt het verhaaltje een leuke voedingsbodem, maar de meeste acteurs en actrices om de twee hoofdrolspelers heen zijn van een beduidend minder kaliber. Ook in de uitvoering schiet Maas menigmaal te kort en doen sommige scènes nogal amateuristisch en gehaast aan. Jammer, want met een degelijke uitvoering was dit zijn definitieve comeback geweest.

Redelijk.