• 9.183.785 stemmen

Met onder meer: John Cusack, Luke Evans en Alice Eve

Releasedatum: 21 juni 2012

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The Raven

"The only one who can stop a serial killer is the man who inspired him."

Baltimore, 1848. Een moeder en een dochter worden op brute wijze om het leven gebracht en rechercheur Emmett Fields (Evans) wordt op de zaak gezet. Tijdens zijn onderzoek stuit hij op een schokkende ontdekking: de misdaad komt tot in de kleinste details overeen met een fictief misdaadverhaal, geschreven door de zonderlinge schrijver en dichter Edgar Allan Poe (Cusack). Terwijl Poe ondervraagd wordt door rechercheur Fields, vindt er tegelijkertijd nog een grimmige moord plaats, wederom overeenkomend met één van Poe’s verhalen. Ze beseffen dat er een seriemoordenaar aan het werk is en besluiten hun krachten te bundelen, om deze moordenaar te vatten, voordat er meer onschuldige slachtoffers vallen.

Edgar Allan Poe

Detective Fields

Emily Hamilton

Colonel Hamilton

Captain Eldridge

Mrs. Bradley

avatar van frolunda

frolunda

Vrij ambitieuze maar toch maar ten dele geslaagde film over de laatste dagen van Edgar Allen Poe.Als liefhebber van zijn verhalen en de Corman verfilmingen uit de jaren zestig bleef ik toch een beetje met een leeg gevoel zitten.De film zag er goed uit maar ik had meer op de Poe sfeer (wat dat dan ook precies mag zijn) gehoopt.Nu was het meer een Holmes achtig detective verhaal wat weliswaar aardig maar nergens opzienbarend was.Wel een goede rol van Evans maar Cusack en Gleeson heb ik wel eens beter gezien.Resultaat;Net een voldoende.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk mysterie/thriller film...

Niet spannend verhaal...

Perfect achtergrond geluid/

muziek (Dolby Digital)...

avatar van Norma

Norma

Je zou toch verwachten dat een film met een sfeervolle setting, een mysterieus verhaal en een acteur als Cusack wel enig vermaak biedt…. Maar helaas. Dat doet hij niet. Ondanks een vrij gruwelijke scene in het begin blijft de film heel gezapig, Cusack zit niet echt overtuigend in zijn rol en ik betrapte mezelf er op dat het me gaandeweg steeds minder ging boeien hoe het af zou lopen; mede doordat het overkwam alsof zelfs de regisseur er geen fiducie meer in had dat het iemand nog wat zou kunnen schelen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Her innocence was the first part of her soul to die

Ik had The Raven altijd wat links laten liggen. Ik ken wel wat van het werk van Poe, al komt mijn kennis van het bekende gedicht dan ook voornamelijk van de Treehouse of Horror parodie uit de Simpsons en de Roger Corman verfilmingen, maar mijn broer stond hier vrij wild van toen hij de film in de cinema had gekeken. Voor een voorbije kerstmis had ik hem de film dan ook maar ineens cadeau gedaan en toen we daarjuist iets aan het zoeken waren om te kijken, besloot ik om de gok maar eens te wagen.

En het resultaat is vlees noch vis. Ik had totaal geen idee waar de film over ging gaan, al werd het wel erg snel duidelijk met de moord met de bijl slinger dat het om een killer ging gaan die de verhalen van Poe als bronmateriaal gebruikte, maar de spanning die je bij dit soort films verwacht blijft uit. Vreemd eigenlijk want op zich blijft de film wel boeien maar de climax waar Ivan de slechterik van dienst blijkt te zijn is nogal flauw uitgewerkt. Het heeft allemaal een nogal hoog Sherlock gehalte maar dan zonder de genialiteit van dat personage waardoor de film naar het einde toe vervalt in een volg de aanwijzingen verhaaltje. Toegegeven, het zit allemaal op zich nog wel vrij degelijk in elkaar maar de relatie met onder andere Fields lijkt nooit echt van de grond te komen. Het grote hekelpunt is echter dat Poe zelf een nogal zoutloos personage is dat nooit echt een vaste vorm krijgt. De ene keer is hij een zatlap, dan een ietwat agressief type dat door niemand echt geaccepteerd wordt en dan blijkt iedereen opeens fan te zijn van de man. Het is allemaal te wisselend maar ook het gebrek aan achtergrondinformatie zorgt ervoor dat zijn acties soms nogal geforceerd aanvoelen. Zo krijg je wel even te horen dat iedere vrouw in Poe's leven sterft en dat zijn laatste grote liefde nogal plots is gestorven maar zijn zelfopoffering valt dan wel weer wat uit de lucht.

Al blijf ik erbij dat dit toch ook grotendeels te wijten is aan John Cusack. De acteur was één van de redenen waarom ik The Raven altijd wat links had laten liggen en eens de film een halfuur bezig was, viel me ook weer waarom. Het is niet dat hij altijd slecht is, zo is hij in 1408 zeker en vast te pruimen, maar dit gaat hem niet zo goed af. De rest van de cast is niet echt memorabel maar het grote pluspunt aan de film is de sfeer. De grauwe 19e eeuw wordt op een gotische manier neergezet en ook een aantal van de moorden zijn goed in beeld gebracht. De meest tot de verbeelding sprekende is natuurlijk die met de slinger bijl, een moord waar regisseur McTeigue en de zijnen wraak nemen op de echte Griswold. Deze had na de dood van Poe in 1849 een niet zo positief krantenartikel over de schrijver geschreven waarop deze scène een nogal verlaat wederantwoord werd.

Leuk om eens een keer gezien te hebben maar dan voornamelijk vanwege het gotische sfeerbeeld dat de film uitstraalt. Cusack is niet altijd even goed geslaagd als de legendarische schrijver maar bon, de moorden zijn goed in beeld gebracht waardoor The Raven in het algemeen nog wel blijft boeien.

Kleine 3*

avatar van Spetie

Beter dan verwacht.

Edgar Allen Poe ken ik vooral van naam en heb ik vroeger weleens een boek van gelezen, maar verder is zijn levensverhaal mij totaal onbekend. Hier wordt zijn leven als het ware verweven en met een fictief verhaal. Het sfeertje is in ieder geval erg lekker te noemen. Inhoudelijk doet het denken aan een mix van Sherlock Holmes, Sleepy Hollow en From Hell.

Qua mysterie is het ook zeker niet slecht. De zoektocht naar de dader wordt leuk vormgegeven en daarnaast is de zoektocht ook best vermakelijk. John Cusack doet het ook niet slecht en vult zijn rol in ieder geval humoristisch in, al over act hij hier en daar wel. Los daarvan blijf ik wel telkens het idee houden dat er meer uit te halen valt. Een soort van gevoel alsof er nog een positieve uitbarsting staat te gebeuren, die nooit plaatsvindt.

Al met al is het nooit hoogstaand, maar best vermakelijk, soms lekker mysterieus en daarnaast verveelt het ook geen seconde.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Vermakkelijke thriller. Zijn natuurlijk betere in het genre en film bevat wel cliches maar wist toch gans de film te boeien. Cusack speelt ook goed

avatar van K. V.

K. V.

Beter dan gedacht. Het is wel een erg donkere film, vooral in het begin en zo was het soms een beetje moeilijk om te volgen, maar gelukkig beterde het wel als de film vorderde.

'k vond het wel een spannende zoektocht. John Cusack was ook goed te doen.

Uiteindelijk wel een goeie film die toch wel eens het bekijken waard is.

avatar van jippie2010

jippie2010

Heerlijke film! Dit is dan ook echt het genre wat mij me past.

Een behoorlijke Cusack, al was hij niet eens de uitblinker.

Het plot is natuurlijk niet bijster origineel, maar de uitwerking is erg sterk gedaan.

En toch knap dat ze het redelijk onvoorspelbaar hebben kunnen houden.

Het slot had van mijn 2 min eerder mogen komen, anders had ik nog een half puntje hoger gestemd.

Maar een dik verdiende 4 sterren. *4.0

avatar van flaphead

flaphead

Fijne donkere film met een mooi oog voor cinematografie en sfeerschepping. Het verhaal is echter wat dunnetjes en doet toch denken aan vele andere films; een seriemoordenaar die een lijdend voorwerp uitkiest en daar een spelletje mee speelt. Op een of andere manier wordt het toch nergens saai en blijf je goed in de film zitten, blijkbaar blijft het een interessant onderwerp.

Neem dan wel enkele ongeloofwaardigheden op de koop toe, want een schrijver die ineens rechercheur speelt gaat er niet echt in, maar vooruit, wat liefde al niet doet. Sommige scenes zijn wellicht iets te grafisch/bloederig, aan de andere kant past het wel in de setting. En de end credits sloegen nergens op, net alsof je een Bond-film had gekeken.

Al met al een leuk tussendoortje.

avatar van scorsese

Goeie film waarin Edgar Allen Poe betrokken raakt bij een moordonderzoek als zijn verhalen realiteit worden. Een prima concept met een fictief verhaal rondom de bekende schrijver. Het plot is onderhoudend en hier en daar spannend. Verder is John Cusack goed gecast en heeft de film een aardige gotische sfeer.

avatar van Confusie

Confusie

Geen hele verkeerde film.

Poe blijft natuurlijk een boeiend figuur die een aantal waardige schrijfsels heeft nagelaten.

In een kinky opwelling nog eens een compleet naslagwerk van zijn volledig oeuvre besteld.

Later kwam ik erachter dat je alles ook gewoon vrij gemakkelijk op internet kan lezen.

Ook spreekt de archaïsch Angelsaksische bombast me eigenlijk niet enorm aan.

Dan toch liever een goed stuk in de vertrouwde moedertaal.

Echter beschouw ik het niet als miskoop, staat toch mooi in het zicht te pronken om aan de gelukkige bezoeker een stukje persoonlijke ontwikkeling te onderstrepen.

Verder heeft dit met de echte Poe volgens mij niet zoveel te maken.

Stond toch vooral bekend om zijn strak gestileerde pornosnor.

En die ontbreekt hier om te beginnen al.

avatar van panax

panax

''it 's quite briliant !!''

prachtige film met prima spel en mooie locaties

ik heb er van genoten.

spanning ,mystery genoeg

niet te veel bloed !!

avatar van ILDIB

ILDIB

Aardige film mooie setting. De spanning is er met momenten maar soms is het ook net niet. 3.5 is ruim gegeven. .

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Een leuk gegeven, aardig uitgewerkt zonder de film zo goed wordt als ik hoopte (of zo beklemmend als Poe's eigen verhalen). Grootste minpunt vind ik wel dat John Cusack zich in het begin meer als een 21ste-eeuwse Oscar Wilde dan als de 19de-eeuwse Edgar Allan Poe gedraagt, maar gelukkig krijgt hij dankzij de sombere omstandigheden al spoedig een wat gematigder voorkomen en wordt hij zo niet veroordeeld tot het permanent spuien van beledigende one-liners, hoewel ik me er toch steeds bewust van blijf dat ik niet naar Poe maar naar Cusack zit te kijken. Daarnaast heeft de schurk niet zo veel te doen zodat de uiteindelijke onthulling en zijn climactische scène enigszins underwhelming zijn, maar maken de sfeervolle beelden en de fraai ogende setting (Belgrado en Budapest omgetoverd tot het Baltimore van 1849) veel goed en blijft het historische personage waar de film om draait gelukkig beter in character dan bijvoorbeeld Abraham Lincoln: vampire hunter. Al met al echter toch een film die zijn hoofdpersoon niet echt waard is.

avatar van AC1

AC1

Een mooi voorbeeld van de infantilisering van film maar al bij al best nog bekijkbaar dankzij het enthousiasme van Cusack en de Gotische setting. 5/10

avatar van joolstein

joolstein

De Amerikaans schrijver en dichter Edgar Allan Poe (1809-1849) verdween gedurende drie dagen en men vond hem ergens in de goot in de straten van Baltimore in ijlende toestand terug. Enkele dagen later, op 7 oktober 1849, overleed hij zonder dat duidelijk werd wat er was gebeurd.

Deze film probeert de laatste dagen van de dichter en auteur te verklaren. Echter doet dat met een fictief detectiveverhaal over gruwelijke moorden. Dat doet een beetje denken door zijn sfeer en het verhaal aan de gotische Sherlock Holmes en met zijn moorden gebaseerd op Poe's verhalen aan Se7en. Historisch gezien niet helemaal correct (seriemoordenaar is een term uit de jaren '70 ?) Maar ach...het is geen bio-pic film dus het op dat vlak moet je het ook niet gaan analyseren! Alhoewel de film nog verbazingwekkend genoeg redelijk autobiografisch was. Veel details uit Poe's leven komen terug in de film.

Hij was inderdaad een alcoholist, was verslaafd aan opium, was door opzettelijk plichtverzuim weggestuurd uit het leger en werkte als literair criticus en redacteur. Hij had ook maar matig succes. Pas vanaf de publicatie van zijn gedicht 'The Raven' in 1845 kreeg hij literaire erkenning. Ook zijn echtgenote Virginia die uiteraard tijdens dit gebeuren al was overleden, werd genoemd. Niet in de film maar curieus detail is dat dit zijn nichtje was met wie hij op dertienjarige leeftijd trouwde! Maar Poe krijgt wel een zeer begeerlijke fictieve love interest in de vorm van Emily Hamilton! Wat moet zo’n mooie vrouw met de drugsverslaafde alcoholist Edgar Poe?

De dader blijft goed verborgen, daar kom je pas aan het eind van de film achter. Tenzij je als kijker veel kennis bezit over inkt en magneten. Via de 'The Murders in the Rue Morgue' naar de bloederige 'The Pit and the Pendulum' en 'The Mystery of Marie Rogêt' en een klopjacht die begint bij een gemaskerd bal van 'The Masque of the Red Death tot de rode draad van 'The Premature Burial' zo'n beetje elk bekend detectiveverhaal van Poe's hand is hier wel te vinden !

Het ziet er allemaal lekker duister en onheilspellend uit en regisseur McTeigue heeft goed op sommige details gelet. Het acteerwerk is van een behoorlijk niveau. En ook een pluspunt (voor de horrorfans) is de bloederige uitvoering van de moorden. Oké het lijkt soms wat op andere film maar voor een avondje genieten was het best lekker!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

'The Raven' is absoluut belachelijk, een verhaal waarin Edgar Allan Poe op jacht gaat naar een moordenaar wiens plaats delict een griezelige gelijkenis vertoont met het eigen werk van de auteur, maar de film is onmiskenbaar leuk. Het is geenszins een biopic, maar eerder een soort filmische fanfictie die de hoofdrolspeler opnieuw voorstelt als het soort personage dat hij in een van zijn eigen verhalen zou schrijven.

Gelukkig is hij niet getransformeerd in een soort superheld; hij voelt zich als een vis in het water. Hij is een arrogante intelligente alcoholist die wordt achtervolgd door zijn verleden, dat enigszins onconventioneel is en toch helemaal thuis is in een verhaal als dit. Dat verhaal is af en toe gespannen en zelfs dwazer dan het uitgangspunt doet vermoeden, maar het is net zo vaak intrigerend en plezierig. De toon is iets te stug (vooral in zijn vreemde, esthetisch schokkende volgorde van hoofd-aan-eind aftiteling) en het lijkt soms alsof het zichzelf te serieus neemt. Toch is het de hele weg verrassend vermakelijk.

In het begin was het voor mij persoonlijk even doorbijten maar toen ik eenmaal in de 'trein' zat ben ik meegereden tot het eindstation. Eindconclusie; een 7+.