• 9.373.147 stemmen

Met onder meer: Rick Lens, Loek Peters en Susan Radder

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 18 april 2012

Plot Kauwboy

Jojo, een levenslustige jongen van 10 uit een gebroken gezin waar de vader stemmingswisselingen heeft en de moeder afwezig is, vindt troost in een onverwachte vriendschap met een jonge kauw. Hij moet de kauw verborgen houden voor zijn vader, want die houdt er niet van dieren in huis te hebben. Jojo belt dagelijks stiekem met zijn moeder, maar vertelt haar niet over de kauw. Jojo wil zijn moeder op haar naderende verjaardag verrassen met de vogel. Jojo’s vader wil absoluut niet de verjaardag vieren van iemand die afwezig is. Omdat de vader van Jojo driftbuien heeft, moet Jojo erg oppassen. Door de speciale vriendschap met de kauw en het aanpassingsvermogen dat alleen kinderen hebben, weet Jojo de muur rond het hart van zijn vader te breken.

Kauwboy draait in het voorjaar van 2012 in de bioscopen.

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Doet me denken aan Kes. Maar wat een slechte titel is dit zeg.

Nederlandse speelfilm KAUWBOY wint twee topprijzen op Berlinale

Vanmiddag won de speelfilm KAUWBOY van regisseur Boudewijn Koole, geproduceerd door Waterland Film in samenwerking met de NTR, de 'Grand Prix of the Deutsches Kinderhilfswerk' voor beste jeugdfilm op het Internationaal Film Festival van Berlijn (Berlinale). Vanavond is op de Berlinale bekend gemaakt dat KAUWBOY nog een prijs in de wacht heeft gesleept: de ‘Best First Feature Award’ voor beste debuutfilm van het festival. Producent Jan van der Zanden: “Dit is natuurlijk fantastisch! We hoorden pas na de uitreiking van de ‘Grand Prix’ dat we hiervoor genomineerd waren. We waren al bijna op weg naar huis. Dit is een geweldige stimulans voor het filmbezoek, nationaal en internationaal. ”

De ‘Best First Feature Award’ voor beste debuutfilm wordt aangeboden door GWFF ( Gesellschaft zur Wahrung der Film-und Fernsehrechte). Vanmiddag werd bekend dat de driekoppige internationale jury vier films heeft genomineerd. Dit zijn films uit de programmaonderdelen Competition, Panorama, Forum, Generation en Perspektive Deutsche Kino. KAUWBOY werd op het festival vertoond in Generation.

KAUWBOY draait vanaf 18 april in de Nederlandse bioscopen.

(persbericht Benelux Film Distributors)

avatar van Redlop

Redlop

Spiekercoen schreef:

Doet me denken aan Kes.

Moest ik ook direct aan denken.

Spiekercoen schreef:

Maar wat een slechte titel is dit zeg.

Hmmm, vind het juist wel een geinige titel. Misschien was er zelfs wel eerst de titel en daarna het verhaal eromheen geflanst.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Interessante film. Net als bij de andere reacties hier moest ik bij de trailer meteen denken aan Kes. Ook al lijkt me dit iets milder, natuurlijk.

KAUWBOY wint twee prijzen op Noors kinderfilmfestival

Kauwboy heeft gisteravond op het gerenommeerde Kristiansand International Children’s Film Festival in Noorwegen twee prijzen ontvangen. Het betreft de ECFA award, een juryprijs voor beste Europese jeugdfilm van het filmfestival en de Film & Kino award, een prijs om Kauwboy in de Noorse bioscopen uit te brengen.

Kauwboy heeft inmiddels al vele internationale filmprijzen gewonnen en draait nog volop in de Nederlandse filmtheaters.

(persbericht Benelux film)

NYSe

Schitterende jeugdfilm en één van de betere Nederlandse films van de afgelopen jaren. Meesterlijk hoe alle problemen en relaties van Jojo op zo’n subtiele, bijna minieme wijze in beeld worden gebracht: de stoeipartij met zijn vader die steeds meer op vechten uitloopt; de ring die Jojo liefdevol maar toch ook ongemakkelijk nonchalant aan zijn vriendinnetje geeft; de ongekend vertederende en humoristische dialogen die hij met zijn kauwtje voert. De kracht van deze tal van briljante scènes ligt hem ook in de vertolking van Rick Lens, die zijn personage volkomen eigen heeft gemaakt en geen enkel moment zijn geloofwaardigheid als getroebleerde Jojo verliest.

Eigenlijk is de hele film tot het einde nauwelijks een jeugdfilm te noemen: het fysieke en mentale geweld blijft voornamelijk buiten beeld, maar op het zware thema van leven en dood houdt de film zich nergens in. Behalve aan het eind, dat ondanks de heftige tragiek net niet té zwaar voor kinderen wordt. Enerzijds doet het ietwat af aan de film, anderzijds blijft de film voor deze jonge doelgroep. Dat laatste in achting genomen: meesterwerk. Zou verplicht op basisscholen moeten worden vertoond.

• 1948 stemmen

Dubbel gevoel, aan de ene kant is het een film die uitstekend in elkaar zit qua acteerwerk, kleurgebruik, soundtrack en scenario. Maar het is ook een onaangename film en daardoor eigenlijk ook geen kinderfilm.

avatar van daniel7728

daniel7728

Mijn zoontje heeft ook een rol in deze flim :d

avatar van daniel7728

daniel7728

Moet de film zelf nog zien dus kan niet wachten tot die te koop is op dvd

• 1948 stemmen

Zou 'm gewoon in de bioscoop gaan kijken, is het echt een film voor. Draait in A'dam bijvoorbeeld in EYE.

daniel7728 schreef:

Moet de film zelf nog zien dus kan niet wachten tot die te koop is op dvd

Hoe kan je dan 5 sterren geven?

avatar van Dago66

Dago66

Recensie Kauwboy.

Genoten van deze film
Gehuild bij deze film.
De rouw van vader en zoon is heel mooi in beeld gebracht.

Ook de kinderen in de zaal, leefden helemaal mee met deze film
Ieder op zijn eigen manier.
Ik had bijna de neiging om te gaan klappen toen de film was afgelopen.

avatar van channed

channed

Bijzondere film met hele grappige, maar ook hele trieste momenten. Een film waar je over na gaat denken. En je herkent opeens 'kauwgeluiden', erg grappig! Het kijken waard wat mij betreft.

avatar van hertogje

hertogje

Zeer boeiende, mooie, interessante film. Bijzonder toevallig heb ik deze film kunnen kijken op een filmfestival in Guanajuato, Mexico. Daar werd deze film gedraaid met ook Boudewijn Koole en een aantal bekende Mexicaanse acteurs/regisseurs aanwezig. Erg leuk.

Boudewijn Koole vertelde dat hij zelf ook drie maanden een kauw heeft verzorgd, nadat de kauw dagelijks bij hem aan het raam kwam. En die kauw kwam uiteindelijk net zo ten einde als in de film.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Moeten we dan toch maar eens bekijken!

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Eigenlijk iets te zwaar voor een jeugdfilm en iets te kinderlijk voor een 'volwassenen' film. Film bevat huiselijk geweld en het thema de dood komt er vaak in terug. Maar aan de andere kant wordt het luchtige van het bestaan van een 10-jarige ook veel weergegeven. Ik had dus de hele tijd het gevoel alsof de regisseur niet wist welke kant ie op wilde met de film.

Wel is het ontzettend goed gespeeld en wordt het verhaal goed neergezet. Rick Lens en Loek Peters spelen erg goed maar hun rollen werken wel op je zenuwen. Wat meer sympathiekere rollen zijn er voor de Turkse waterpololeraar en het vriendinnetje Yenthe. Die waren ook wel echt nodig om het als geheel iets op te vrolijken.

Al met al dus een goede Nederlandse film die alleen niet echt in een bepaalde doelgroep past.

NYSe

Vind juist dat deze film júist voor kinderen heel geschikt is: het bevat zware maar wel nuchtere thema's. Zolang het niet loodzwaar gebracht wordt mogen kinderen daar best mee in contact komen i.p.v. alleen de suikerzoete Studio 100-onzin die ze aangeboden wordt. En loodzwaar wordt het gelukkig nooit. De 9+ rating vind ik dan ook best realistisch.

avatar van christophel

christophel

ik heb niet veel verstand van "jeugd" films, lijkt me deze niet voor al te jong publiek..

NYSe

Daarom heeft ie ook een 9+ rating. Zat zelf in een zaal vol kinderen waarvan sommigen wel wat jonger waren, zonder dat dat problemen leek op te leveren (de aandachtsspanne achterwege gelaten).

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Helemaal terecht dat deze film is gekozen als Oscar inzending.

Ondanks het kinderlijke genre, opvallend mooie cinematografie.

Er is geweldig gefilmd, en het acteren kwam zeer natuurlijk over.

Grote klasse van de jonge Rick Lens.

Prachtig filmpje van Nederlandse bodem.

avatar van karilem

karilem

Ik vond het persoonlijk geen leuke film. Wat is een goede film? dit is voor ieder verschillend. De film op zich was een goede film, alleen de manier hoe het eindigt vond ik heel jammer.

avatar van _Casper_

_Casper_

hoewel ik een iets intensere film had verwacht is het een erg mooie en sterke film en geeft het een goed beeld van hoe mensen met hun verlies omkunnen gaan, Doordat het niet heel erg intens en zwaar is is het ook geschikt voor de iets jongenren en is het eigenlijk een film voor bijna alle leeftijden (niet de allerjongesten natuurlijk!)

mooie muziek ook en goed acteerwerk , ik vind het aanrader! 3.5*!

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Beschamende Oscarinzending. Rick Lens wordt op de huid gefilmd en moet de film dragen. Hij is daar alleen totaal niet in toe in staat. Elke scène waarin hij z’n mond opentrekt (en dat zijn er nogal wat want z’n personage praat graag, zelfs tegen vogels) is ongeloofwaardig. Komt dat niet door het slechte acteerwerk dan wel door het script dat de acteurs dwingt (Engelse) woorden te gebruiken en liedjes te zingen waarvoor veel gangbaardere (Nederlandse) alternatieven bestaan: speaker (box), lockerkastjes (echt wtf, kluisjes worden die dingen genoemd), happy birthday (er is er een jarig). Over die eerste en laatste valt misschien te discussiëren, maar hoe dan ook, in de film klinkt het voor geen meter.

De rol van de vader (en de hele film eigenlijk wel) voelt aan als iets dat je duizend keer eerder hebt gezien, zo karikaturaal. Het feelgoodeinde voelde ik dan weer niet. Komt nogal uit het niets. De film is verder amateuristisch (modder op de lens), dankzij rare stijlkeuzes (vertraagd en stilstaande beelden) en de uit kattengejank bestaande soundtrack enorm oversentimenteel, en, nogmaals, een beschamende Oscarinzending.

avatar van Baggerman

Baggerman

Met mijn avatar mòest ik deze film natuurlijk eens zien!

Op zich nog wel een aardige film, maar veel van Apollinischs kritiek deel ik wel. Zeker wat betreft de Engelse leenwoorden. Het 'happy birthday to you' klonk wel erg slecht en ongeloofwaardig. 'Lang zal ze leven' kon echter ook niet en 'er is er één jarig' had ook niet ècht jofel geklonken. Vandaar Koole's keuze, denk ik...

Toch vond ik de film niet onaardig, maar wellicht komt dat alleen doordat ik zelf ook ooit een kauwtje, mijn avatar Gerrit dus, heb grootgebracht en daardoor veel herkenning in de film zag. Geweldig intrigerend sociale en intelligente beestjes! Het acteren vond ik wel okay, zoals al gezegd, het zat de acteurs met de teksten die ze moesten uitbraken niet mee.

De cinematografie vond ik lelijk. Doffe kleuren en veel onscherpte. Bovendien onverklaarbare en niet werkende freeze frame shots (ik dacht dat er een storing was?). Muziekkeuze vond ik ook geen bezwaar, al is het Ilse de Lange-achtige gejengel niet mijn smaak.

Apollinisch schreef:
Beschamende Oscarinzending.

Wellicht brengen we niets beters voort. De rest lijkt me nog minder soeps.

avatar van gauke

gauke

Winnaar van o.a. First Movie Award Filmfestival Berlijn, European Film Award en Prijs van de Nederlandse Filmkritiek Nederlands Film Festival (de jury van de Gouden Klaveren vond deze Oscarinzending klaarblijkelijk niet de moeite waard).

Een overtuigend, roerend, betrokken, aangrijpend, vertederend, rauw en complex gezinsdrama, in eerste instantie over de vriendschap tussen een ongelukkige jongen en een kauw, met onder meer de ingrediënten eenzaamheid, verwaarlozing, loyaliteit, woede en rouw. De regisseur heeft oog voor detail, het camerawerk is opmerkelijk sterk (dikwijls dicht op de huid van de acteurs) en de cast speelt naturel (met name de kinderen). Vermeldenswaard zijn de prachtig gezongen melancholieke countryachtige liedjes door Ricky Koole.