The Tunnel (2011)
Geregisseerd door: Carlo Ledesma
Met onder meer: Bel Deliá, Andy Rodoreda en Steve Davis
Plot The Tunnel
"The light runs out"
Sydney kampt met een enorme droogte. Daarom wordt een omstreden plan gelanceerd, waarbij water geput zal worden uit de tunnels die onder de stad liggen. Kort na de verkiezingen wordt er echter met geen woord meer gerept over deze onderneming. Een cameraploeg trekt de tunnels in, om te achterhalen waarom het plan werd stopgezet, maar komt tot een zeer onprettige vaststelling.
Natasha Warner
News Presenter
Security Guard
Steve Miller
Jake the muss
Heerlijke creepy film, tenminste, als je van films houd zoals paranormal activity, lake mungo etc.
Heb me prima vermaak, jammer dat je niet echt duidelijk ziet wat hun nou eigenlijk opjaagd uiteindelijk, maar dat is ook wel weer de kracht van zo een "camcorder"movie
Ja, zulke films kun je mij altijd wel voorschotelen.
4,5
Draconian
Zeer irritant de interviews iedere keer tussendoor. Verpeste de hele film doordat het iedere keer stukjes zijn wat op een documentaire ging lijken. Buiten dat verklapte het gelijk al wie het zouden overleven.
Vascago
Ondanks dat je al van tevoren weet wie het overleefd en niet vond ik het toch een redelijk spannende film. De locatie is hier ook perfect voor. Fijn was ook dat je bijna de gehele film in het ongewisse bleef over wat zich nu in de tunnels bevond. De sfeer in de film is ook sterk. Het matige acteerwerk kon de pret nauwelijks drukken.
Een goede 3.5 *
komerad
Spanning is het enige element dat wat mij betreft goed zit in deze film.
Het ontbrak mij aan geloofwaardigheid.
Er kwam steeds storing op de 'goede' camera wanneer de boeman te zien zou kunnen zijn. Kortom het was wel altijd iets.
Voor wie blair witch goed vond zal dit er zeker bij kunnen helaas vond ik voorgaande ook al niet veel soeps.
stanvh
In de stijl van blair witch, al was die 10 keer beter. Maar deze was zeker het bekijken waard!
Emery
Ja, zulke films kun je mij altijd wel voorschotelen.
4,5
Vond het juist wel tof dat je dit aan het einde van de film nog niet weet. Leuke film. 3.0
Keane1983
De eerste 3 kwartier waren zaaddodend, naarna begon de spanning een beetje.
Nergens word het echt eng. Tevens is een nadeel dat je in het begin van de film al weet hoe het af gaat lopen.
Spanning word opgebouwd maar telkens onderbroken door de intervieuws die tussendoor gegeven worden.
Acteerwerk is redelijk en het verhaal was leuk gevonden, als het net iets anders was aangepakt.
Nee, ik was hier niet heel erg over te spreken.
Van mij niet meer dan een 2,5*
Halcyon
Mensen met claustrofobie laten deze best links liggen, maar wie van een zenuwslopende film houdt op zijn tijd, zal met The Tunnel niet bedrogen uitkomen.
De film lijkt nog het meest op Death Line aka Raw Meat uit '72, behalve dat deze upgrade dankbaar gebruik maakt van de huidige technieken om er een razend spannende ervaring van te maken. De cinematografie is erop gericht om de belevingswereld van de personages optimaal naar de kijker te vertalen, zonder dat het een audiovisuele poespas wordt. Het angstaanjagende decor doet de rest met als resultaat een razend spannende film die aan impact wint door geen pasklare antwoorden aan te reiken.
Eén van de ontdekkingen van 2011.
Naomi Watts
Een grote aanwinst voor het horror genre deze immsersive handheld horrorfilms die nu wel ontpopt is tot een subgenre. En terecht, ik loop er in ieder geval warm voor.
Ik begon bij The Tunnel wel met gemengde gevoelens, eigenlijk totaal geen idee met wat ze in deze film te maken zouden gaan krijgen. Achteraf wel blij om, dat maakt het effect nog sterker. Ledesma neemt de moeite voor de opbouw, en dat is welkom. Als kijker wordt je goed geïnformeerd over de materie die ze gaan onderzoeken en na het interview met Trevor krijg je voor het eerst een gevoel van dat er iets bizars aan de hand is. Al vermoed je niet zoiets.
Zeer effectieve cinematografie die de immersive benadering van dit soort genrefilms essentieel maakt. Ledesma doet dat zeer effectief, ook blijven switchen van p.o.v. wat de claustrofobie bij de kijker helemaal tot het toppunt brengt. De setting legt de basis maar de cinematografie doet de rest. De cast zet de puntjes op de i. De spanningsopbouw is sterk, en eenmaal te diep in de tunnel is er bijna geen weg meer terug. Ook als kijker mag je daar wel rekening mee houden.
Het intrigerende aan dit soort films is dat goed uitgevoerde suggestieve horror zo effectief werkt om psychisch ongemak te creëren, en ook hier slaagt Ledesma wonderwel in. Waardoor je eigenlijk weinig fout meer kan doen. Daarnaast weet hij de spanning goed vast te houden en op momenten tot het kookpunt te brengen. Lang geleden dat ik samen met mijn vriendin met zwetende handjes naar een film heb gekeken. Ook nog twee duimen omhoog voor de creature design waardoor je echt totaal geen weet van hebt van what the fuck het nou eigenlijk is. Zo ook de reactie van mijn vriendin tijdens het kijken. Nuff said.
Ik moet het vandaag vaak zeggen maar een erg fijne immersive horror weer en toch wel fijn dat de films die in dit subgenre behoren steeds sneller de grond uit schieten.
tal1b
Net de trailer gezien, kan me vinden in de opmerkingen dat hij op rec en descent lijkt, gauw gaan kijken.
nee, het is een rec- en/of descent-wannabe
Naomi Watts
Krijgen we dat weer, dat Blair/[Rec] etc. rip off/wannabe geneuzel.
Iets te lang en iets te veel info naar mijn mening
Gedeeltelijk eens, vond je die constante voice-overs en die "Discovery " achtige documentaire stukjes tussendoor niet bijzonder irritant en iets wat de spanning en de vaart er een beetje uithaalde? Ik was wel blij dat het richting het einde wat minder werd.
Naomi Watts
Wel even wennen was het, al merkte je daar al heel snel niets meer van. Ook een troost dat een Australisch accent best aangenaam is om naar te luisteren
Teveel info? Zal ff een correctie sturen.
Tonypulp
Krijgen we dat weer, dat Blair/[Rec] etc. rip off/wannabe geneuzel.
Op die manier is alles een rip off van iets. Onzin ja.
Originaliteit zoek ik ook niet meer in een werkje als dit(zolang het maar geen feitelijke scene rip offs zijn), effectiviteit wel.
Naomi Watts
Al gaan zeb ij de aanpak al roepen dat het een rip off is. Dan kan je elke slasher ook wel een Halloween rip off gaan noemen.
Bottleneck
Een van de sterkste punten vind ik, iets van 2/3 keer geloof ik iets heel vluchtigs gezien en aan de kijker om te bepalen wat het nou was. Psycho, zombie, geest, dakloze op super-coke
zo hoort hetblijf het wel jammer vinden dat er in de opbouw zoveel geschakeld werd met het heden anders was het echt een lange zenuwachtige trip geworden
Naomi Watts
Eens Bottleneck. En kan me ook vinden in jullie kritiek op het geschommel wat de intensiteit misschien niet ten goede komt.
Bottleneck
btw wat je zegt over dat Australische accent.. klinkt altijd wel nuchter en stoer. Vraag me af of dat anders was geweest als het bijv. Amerikanen waren
denk dat zoiets onbewust ook wel meespeelt
Intense, spannende en behoorlijk creepy horrorfilm in de lijn van The Blair Witch Project en aanverwante films. De schokkerige handheld cameravoering is inmiddels niet verrassend meer en ook het uitgangspunt zal geen originaliteitsprijs winnen, maar de uitvoering en de geschepte sfeer zijn dermate sterk dat dit niet echt een probleem is. Eenmaal in de tunnels aanbeland wordt de film een doeltreffende nachtmerrie-achtige kijkervaring.
Davidus
Had superspannend kunnen zijn, maar werd gepresenteerd als een soort Discovery Channel documentaire waardoor alle spanning wegvloeide.
Iedere keer die achteraf interviews zijn echt enorm hinderlijk en irritant. Haalt de vaart eruit, verbreekt de spanning en verklapt het eind.
jammer had veel beter kunnen zijn
Rascal
De eerste 40(!!) minuten gebeur er gewoon helemaal niks. Lange zit ook. Beetje freaky wordt 't wel maar ik kom niet meer dan
2**
voor dit non-aanradertje.
melvddonk
The Tunnel.
De film heeft een trage opbouw en het begin is rustig. Daar heb ik meestal niets op tegen, mits het goed uitgewerkt is. De documentaire-achtige vertelwijze vond ik ontzettend storend. In het begin dacht ik dat ik er gewoon even doorheen moest en dat het wel zou wennen, maar dat deed het niet.
In het eerste stuk is vrijwel geen spanning aanwezig. Zodra ze in de tunnels zijn wordt het eindelijk een beetje spanning, maar steeds wordt dit onderbroken door de irritante interviews. Die interviews hebben, behalve dat ze verklappen wat er gaat gebeuren, helemaal geen toegevoegde waarden en waren alleen maar erg storend.
Doordat je al weet hoe het af gaat lopen, is het allemaal ook niet zo spannend meer. Je weet toch al wat er gaat gebeuren, de vraag is nu alleen nog hoe. Telkens als je dat te zien krijgt, komt er meteen weer een interview-stukje. Verschrikkelijk irritant en hierdoor werd de hele film dan ook een pijnlijk lange zit, ondanks dat hij maar 1,5 uur duurde.
Insignificance
Leuk project, dynamisch in elkaar gevlechte found footage, maar ook iets dat met een combinatie op de proppen komt, dat maar mondjesmaat werkt. De interviews enerzijds geven dusdanig veel weg dat je anderzijds een flinke lel om de oren verwacht, maar juist daar blijft het in de nevelen van de night vision gehuld.
Niks mis met suggestieve horror, maar met deze structuur is het effect een tik teleurstellend. De chaos in de tunnels werkt nog wel wat op de zenuwen en is er een scène die rillingen kan veroorzaken, maar echt het ondergrondse mee in gesleurd worden is er niet helemaal bij. De afloop laat je dan ook wat beteuterd achter.
Denny&Melenie
Vind hem echt meesterlijk niets geen geluiden die verraden dat er ietstaat te gebeuren en met een goede home chinema set en wat hard aanzetten ja goede reactie`s van mijn vrouw en samen met mijn familie die sprongen wel een meter omhoog
Psolitsa
Redelijk filmpje ; ik had er niet veel van verwacht dus werd uiteindelijk best verrast.
De film kwam wel erg traag op gang ; op een gegeven moment werd het blabla me een beetje teveel.
Eenmaal in de tunnel is de sfeer wel erg goed, enigzins claustrofobisch en natuurlijk erg donker. Ik heb verschillende keren met mijn handen voor mijn ogen gezeten ; voor dit soort films ben ik nog steeds niet erg immuun.
Ik vond het moment bij de bel best freaky. Je voelde gewoon dat er iets ging gebeuren. Wat ik wel erg jammer vind is het constante switchen naar het heden, en ik zie dat ik niet de enige ben. Het haalt de sfeer en het claustrofobische naar beneden en geeft je telkens een "op ademkoming" , en ik denk dat dat in films als dit niet de bedoeling is.
Ook had het creatuur had van mij wat vaker en wat enger in beeld mogen komen ; de setting was er perfect voor.
Maar ondanks deze minpuntjes is hij te kijken en is hij soms aardig creepy op bepaalde momenten.
El ralpho
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..
Is de mystiek die door de gehele film heen hangt ook de kracht van de film? Zeker wel. Doordat je als kijker slechts enkele onduidelijke beelden te zien krijgt van de wezens die in de tunnels rondwaren ga je alles al snel aan je eigen fantasie overlaten. En deze is nu altijd vele malen enger en heftiger als wat de meeste filmmakers op je scherm kunnen toveren..
Natuurlijk moet je eigen fantasie niet het enige uitgangspunt zijn waardoor een film goed wordt. Prima als dit gestimuleerd wordt door de makers -Ongetwijfeld ook door een beperkt budget omdat het project volledig gefinancierd werd door middel van donaties- door de kijker een goede setting te bieden en genoeg onderhuidse spanning te creëren. Maar vervolgens jammer als dit niet helemaal lukt. Er is namelijk gekozen voor een documentaire achtige stijl die bij aanvang nergens storend is maar na verloop van tijd mij begon te irriteren. Dit had beter alleen bij het begin en het einde van de film toegepast kunnen worden omdat je nu als kijker te vaak uit de spanning wordt getrokken doordat een camera man of journaliste weer even tussenbeide moet komen met zijn of haar gebrabbel. We kunnen als kijker ook prima een eigen invulling geven.
Wat mij betreft laat de film op dit punt de nodige steken vallen, maar als je je bedenkt hoe de film tot stand heeft weten te komen hebben de makers alsnog behoorlijk werk afgeleverd. De film kent een leuke aankleding maar had alleen de documentaire achtige stijl wat meer los mogen laten.
boozebelly
- 1908 stemmen
Beetje verprutste kans...
De film laat zelf al ruim van tevoren zien wie het tunnel-avontuur gaan overleven en daardoor valt er al enorm veel spanning weg. Dat vind ik toch echt een flinke dooddoener.
De introductie voordat ze de tunnels betreden duurde mij ook veel te lang. De saaiheid begon mij bijna te overmeesteren.
Zodra ze dan eindelijk de tunnels gaan betreden wordt het allemaal wel boeiender. Dat is voornamelijk te danken aan de sfeer van zo'n heerlijke setting. Die is natuurlijk perfect om zo'n film te schieten.
Maar goed, zoals gezegd weet je al wie iets zal gaan overkomen en wie niet. De vraag blijft alleen door wie of wat en hoe de anderen dan van het doek zullen verdwijnen.
Echte spanning heb ik ook niet gevoeld (behalve de sfeer van de setting), de schrikeffecten stellen niet veel voor en qua gore hoef je ook vrijwel niks te verwachten.
Het acteerwerk is ook niet meer dan redelijk.
Het had véél spannender gekund met zo'n mooie locatie. Als ze van tevoren maar niet zoveel verklapt hadden en eerder de tunnels binnen waren gegaan.
Kwakkelt tussen de 2,0 - 2,5*
milan90
Spannende horrorfilm in documenraire stijl, in trant van Cloverfield(manier van filmen) REC, The Descent(speelt zich voornamelijk in het donker en onder de grond af) en Paranormal activity. Niks nieuws wel spannend. Het is een film die je in een keer kunt kijken want dan is de spanning er ook wel af.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

The Loved Ones
Horror, 2009

Wolf Creek 2
Horror / Thriller, 2013
onderzoekaustraliëcover-upsamenzweringlabyrinthsubterranean gevonden beeldentunnelsgoverment