The Tunnel (2011)
Geregisseerd door: Carlo Ledesma
Met onder meer: Bel Deliá, Andy Rodoreda en Steve Davis
Plot The Tunnel
"The light runs out"
Sydney kampt met een enorme droogte. Daarom wordt een omstreden plan gelanceerd, waarbij water geput zal worden uit de tunnels die onder de stad liggen. Kort na de verkiezingen wordt er echter met geen woord meer gerept over deze onderneming. Een cameraploeg trekt de tunnels in, om te achterhalen waarom het plan werd stopgezet, maar komt tot een zeer onprettige vaststelling.
Natasha Warner
News Presenter
Security Guard
Steve Miller
knusse stoel
Hieronder beschrijft "Shinobi" al de uitkomst van overleven in de film, dat behoor je tussen spoilers te zetten!
Verder was het een film die het wel waard was om te bekijken.
Redelijk spel en verhaal.
Van ons beiden krijgt hij gemiddeld een 2,75 en omdat dat niet mogelijk is geven we 3*.
Schijnt trouwens een film te zijn gebaseerd op gebeurtenissen in 2007/2008.
rox91
Deed me meteen denken aan The Descent, een van mijn favoriete horrorfilms. Hoewel ik deze wel slechter vind. Veel te langdradige ''reportage'' aan het begin. Als de film eenmaal op gang gekomen is in het tunnelstelsel wordt het wel wat spannender, maar echt heel spannend wordt het niet. Ik vind het verhaal wel knap, en ik geloof ook wel dat dit gebaseerd is op bepaalde gebeurtenissen. Zou ook best kunnen dat zulke dingen in het echt gebeuren (want ja niet overal zijn bewijzen van).
tattoobob
Niet onaardig.
Er zaten wat creepy scenes in,en het sfeertje was oke!
Leuke wegkijkert meer niet.
juhnzun
Weer zo'n Rec achtige horror dit zijn percies de betere
gebruiker_56935
Zeker geen verkeerde film! Kwam hem toevallig tegen op Youtube en heb hem toen meteen maar gekeken. Ook las ik dat het van de makers juist de bedoeling was dat deze film op het internet verspreid zou worden! Gewaagde aanpak al is de bekendheid niet zo groot geworden als ze misschien hadden gehoopt.
Deze zogenaamde "found footage" genre spreekt mij sowieso wel aan (mits het niet te veel afbreuk doet aan de kwaliteit) omdat ik dan vaak meer spanning voel als bij de gebruikelijke manier van cinematografie. Ook bij deze film pakt het goed uit, al is het geen bijzondere film.
Ik lees veel dat mensen de intro van de film wat lang vinden, maar dit vond ik juist wel meevallen. Voordat het echte verhaal begint duurt het wel even, maar naar mijn mening niet storend. Een beetje zoals bij District 9 het geval is. De situatie wordt duidelijk uitgelegd en de personages worden voorgesteld.
Het verhaal is verder simpel en niet heel erg origineel. Een donkere plek, mysterieuze verdwijningen en een eng wezen. De makers hebben ook de keuze gemaakt om juist niet te veel van het wezen te laten zien maakt de film alleen maar spannender. Een beetje zoals Blair Witch dus.
Het acteerwerk is redelijk. Alleen de journaliste handelde in sommige gevallen wel heel erg lomp waardoor het een beetje afbreuk deed aan de geloofwaardigheid.
Al met al een aardig filmpje die wel de moeite waard is om te bekijken, zeker in het donker.
Thomas83
Het eerste stuk van de film is gewoon vervelend. Er zit totaal geen tempo in. Dat doorzichtige documentairestijltje, het ziet er zo nep uit. Ook erg flauw met steeds dingen die net buiten beeld vallen of net niet te horen zijn door een storing of zo. Of dat geforceerd gebruikt van beelden van beveiligingscamera's tussendoor.
Zodra de cameraploeg de tunnels ingaat wordt het een stuk interessanter allemaal en soms lekker claustrofobisch en sfeervol, maar die interviews tussendoor halen al het tempo en een hoop van de sfeer eruit. Vind het maar een erg domme keuze. In elk geval zoals het hier uitgewerkt is. De interviews spoileren zelfs het een een ander.
Onbedoeld werkte de scène waarin de dakloze wordt geïnterviewd ook op de lachspieren, als hij ineens doordraait. En waarom moest het monster de camera oppakken om de filmers te filmen? Haha.
Je moet de film wel nageven dat er nooit geprobeerd goedkoop te scoren met makkelijke schrikeffecten of ranzigheden. Voor zolang het duurt voordat er weer geschakeld wordt naar de interviews zijn de achtervolgingen best spannend. 2.5*
indigoriico
goeie horrorfilm, alleen het gelul eromheen duurt zo lang allemaal
Mac Hammer Fan
Deed me denken aan "The Blair Witch Project". Veel geblaat en weinig wol. Niet mijn smaak.
De zenuwen hebben geenszins door mijn keel gegierd. Sfeer is er voor mij veel meer in ouderwetse griezelfilms. En het enige schokkende zijn hier de camerabewegingen.
Sommigen vergelijken hem met "The Decent", maar dat vond ik een veel betere film.
Daan258
Heb hem vandaag voor de 2e x gezien in de hoop dat ie me dit keer beter zou bevallen, maar helaas. Gewoon veel te langdradig en te veel geouwehoer, geen spanning, geen schrikmomenten en erg irritant camerawerk.
Me stem was 2,0* maar ik ga er zelfs nog een halve ster afhalen.
Nee, geen leuke film.
ziggy06
Me stem was 2,0* maar ik ga er zelfs nog een halve ster afhalen.
Nee, geen leuke film.
Geen spanning? Tja de 2de keer is de spanning een stuk minder, omdat je weet wat er gaat komen, maar de 1ste keer dat hem zag, moet er toch wel enig sprankje van spanning zijn geweest..?! Ik vond hem nou juist wél spannend...de sfeer in de tunnels werkt erg goed en van die clichématige schrikmomenten zouden de film alleen maar afbreuk doen. Dan moet je maar een Amerikaanse horror opzetten....
Daan258
Nee hoor, vond ik ook de eerste keer absoluut niet.
Er zijn vele maar dan ook vele male betere films in dit soort genre.
Jediron
Slappe film, geen binding met de acteurs, weinig humor, amper spanning en een flinterdun verhaal; kortom, een eersteklas B- film. Lekker wegkijken? Muah, als je moeite hebt met slapen is dit zeker een aanrader.
Een beetje zoals District 9 ? Heb ik ook gezien en die kon me wel boeien, die is tenminste drie sterren waard. Wel, drie min dan want ook dat is geen bovengemiddelde film. Deze film is iig geen drie sterren waard, van ruim voldoende. Zou wensen dat men wat kritischer bedoordeeld, want voor deze film drie sterren gemiddeld? Belachelijk!
Husseltje
Ik heb deze film vandaag tijdens het werk zitten kijken! Opzich wel grappige film!
Corcicus
Wat was dit voor nonsens zeg. Hele saaie film die je niet in slaap wiegt, maar in slaap schopt.
Rickyman
Deze film weer eens herzien en nog steeds van overtuigd dat dit een zeer effectief horrorfilmpje is.
Met maar weinig middelen zo'n zenuwslopend spannend filmpje afgeleverd. Was het verhaaltje eigenlijk al vergeten en toch weer tegen het einde op het puntje van m'n stoel.
Misschien wel één van de meest spannendste in z'n gerne.
Doom4
Deze film heb ik een aantal jaar geleden gezien en kwam hem toevallig nu weer tegen en ik heb hem nooit een review gegeven maar herinner me nog steeds goed dat ik deze film erg goed en creepy vond en niet kon wachten tot deel 2. Iemand enig idee wanneer die uitkomt?
alexspyforever
Gefilmd in de found footage stijl, aan alles is ook te zien dat het low budget horror is. Vergelijkingen met Rec, Blair Witch Project en The Descent zag ik ook wel. Ik moest ook denken aan Death Line (1972). Eens als de 4-koppige crew na een saaie intro aan hun avontuur in de tunnels begint, zijn er nog wel wat leuke stukjes. Het ziet er allemaal wel claustrofobisch en creepy uit, maar door de interviews tussendoor wordt het tempo er serieus uit gehaald en weet je als kijker veel te vroeg wie zal overleven en wie niet. Kreeg ook nooit binding met de personages en het verhaal blijft vaag en niet bijster interessant.
xKoSai
Ik hou wel van found footage films omdat het je meer in het verhaal meesleept. Het eerste halfuur mag gerust doorgespoeld worden maar eens in de tunnels werd het toch creepy. Je weet jammer genoeg wel wie het zal overleven en wie niet.
Shadowed
Ok.
Leuke opzet, leuk concept, matige uitwerking. Het duurt wel heel lang voordat de spanning begint te werken. Ik vond het eerste half uur nog best interessant, maar de eerdere momenten in de tunnel vond ik toch echt tegen het saaie aan zitten.
Budget was duidelijk niet hoog, maar bij dit soort films is het eerder talent dat het naar een succes kan leiden en niet perse het budget (uiteraard wel een beetje). Het is wel jammer dat het genre (found footage / faux docu) voor iedereen zo on-en-off is. Zo kunnen de mockumentaries natuurlijk niet echt doorbreken als er zo'n gemengd publiek voor is.
Als zo'n faux docu of found footage correct en effectief uitgewerkt wordt, dan is het heel makkelijk om mij als kijker erg de stuipen op het lijf te jagen. Deze had uiteindelijk spannende momenten, maar als geheel was het toch niet spannend of intens genoeg om me volledig geboeid te houden.
Acteerwerk is best oké. Er wordt naar behoren geacteerd en vooral naturel. Enkel Deliá vond ik af en toe te gespeeld overkomen, maar uiteindelijk is het niet storend. De tunnels zijn leuk ingericht en de plaats is uiteraard eng, al lijkt het me enger om er uiteindelijk te staan dan te zien hoe enkele mensen er staan.
De introductie is best degelijk, vooral door de faux-docu die er goed bovenop ligt. Eenmaal in de tunnels duurt het te lang voordat het allemaal op gang komt. De film zit tegen het saaie aan en de "tunnel stalker" is niet een erg dreigende vertoning. Als zo'n monstertje de camera oppakt zit ik wel met mijn ogen te rollen. Ik vind dat zo'n flauw idee.
Toch bereikt het in de laatste 20 minuten nog een behoorlijke spanning, het tempo wordt ook behoorlijk opgeschroefd. Dat zijn de momenten die The Tunnel op een voldoende laten vallen, maar voor de rest is het wel een tegenvaller. Het gaat allemaal net wat te traag en ik mis een claustrofobisch gevoel. Had graag gewoon goed en langer in spanning gezeten. De regie is voor de rest wel degelijk, het is voor een avondje horror best te doen. Maar er had uiteraard veel meer in gezeten.
ibendb
Een mix van FF en Mockumentary met een fijn uitgangspunt voor een spannende horrorfilm.
Er wordt niet alles uit het concept gehaald om een écht goede film af te leveren maar het is wel een goede poging tot.
De eerste helft is spannend en subtiel in zijn scares. De tweede helft verliest alle subtiliteit en gaat het in full gear. Vanaf dan is het voornamelijk vrouwelijk gegil en blurry shots van de creature.
2,5* voor de goede eerste helft.
Kondoro
"The light runs out.”
Deze film stond me al een tijdje aan te staren, en heb ik nu uitgekozen om zijn mockumentary idee. Normaal gesproken zijn found footage films wel echt mijn ding, hier voelde ik eigenlijk wel weinig voor. Het is allemaal vrij standaard maar, het idee is best geinig. We volgen namelijk een groep die de tunnels van het Autralische ‘Sydney’ in trekken omdat men een plan had om waterwinning uit deze tunnels te halen wat is stopgezet. Wat is de oorzaak waarom men hier niet mee door gaat? En wat zullen ze vinden in de tunnels?
Over het algemeen is het allemaal niet heel bijzonder. Persoonlijk hou ik wel van een leukere spanning, die ik hier toch wel een beetje heb gemist. Wat je krijgt is dat het een nogal tamme found-footage horrorfilm krijgt, die eigenlijk hetzelfde kunstje als de rest doet maar, omdat het allemaal heel donker is krijg je ook nauwelijks wat mee. Niet echt iets waar ik op heb zitten wachten.
Meestal ben ik dus best wel te spreken over dit soort films, alleen dit keer deed het me allemaal niet heel veel. Jammer, gemiste kans.

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

The Loved Ones
Horror, 2009

Wolf Creek 2
Horror / Thriller, 2013
onderzoekaustraliëcover-upsamenzweringlabyrinthsubterranean gevonden beeldentunnelsgoverment