• 9.374.560 stemmen

Geregisseerd door: Carlo Ledesma

Met onder meer: Bel Deliá, Andy Rodoreda en Steve Davis

Plot The Tunnel

"The light runs out"

Sydney kampt met een enorme droogte. Daarom wordt een omstreden plan gelanceerd, waarbij water geput zal worden uit de tunnels die onder de stad liggen. Kort na de verkiezingen wordt er echter met geen woord meer gerept over deze onderneming. Een cameraploeg trekt de tunnels in, om te achterhalen waarom het plan werd stopgezet, maar komt tot een zeer onprettige vaststelling.

Natasha Warner

Jim 'Tangles' Williams

Peter Ferguson

Trevor Jones

News Presenter

Security Guard

Steve Miller

Goed!

Sowieso een uiterst interessant project, al blijft het wat mij betreft niet het soort film om deze manier van financieren te bombarderen als "the way of the future". Een film die zichzelf financiert, doordat mensen vooraf frames konden bestellen. Zeker een interessant idee, maar net omdat het een found footage film is illustreert het niet helemaal dat het concept werkt, deze films komen namelijk al redelijk snel weg met een laag budget.

Toch maakt Ledesma er iets moois van. Ondertussen is het al een beetje een subgenre op zichzelf geworden, dus gemekker over originaliteit en [Rec] blah Blair Witch blah mag zo langzamerhand wel weer een keertje gedaan zijn. De film houdt zich braaf aan de genreclichés, maar springt er sterk mee om.

De intro is misschien net iets te traag, de docu stijl net iets te TV docu. Het wordt goed gebracht, maar had toch iets vlotter gemogen. Het laatste uur speelt zich gelukkig in de tunnels af, waar de spanning erg sterk opgedreven wordt, naar een meer dan geslaagd hoogtepunt.

Er zitten een paar knappe, spannende scenes in, met als hoogtepunt het dinertje van het "ding". Ook leuk dat het nooit echt vorm krijgt en we het als publiek moeten doen met dezelfde impressies die de overlevenden hebben.

Wie de found footage beu is moet hier niet aan beginnen, ondertussen is een film als deze even inventief als de eerstvolgende slasher, maar wie zich goed voelt in dit genre mag dit filmpje zeker niet missen. Laatste half uur is sterk en mag zich meten met de betere films in het genre.

Ben wel benieuwd of ze het financieringsmodel gaan verderzetten en hoe een "gewone" film zich kan ontwikkelen met het toch wel beperkte budget dat verzameld wordt.

Dikke 3.5*

avatar van Macmanus

Macmanus

Aardig.

Film begint wel wat sloom. Vond de zet om het niet een foundfootage tape te laten zijn ook wat jammer. Doordat er twee mensen worden geïnterviewd haal je het claustrofobische gevoel een beetje weg bij de beelden onder de grond. Ook verraad het wat over welke karakters het einde niet zullen halen
. Neemt niet weg dat wanneer ze achterna worden gezeten het uiterst spannend is. En daar is de film zeer bevredigend. Acteerwerk is goed genoeg voor hier, vrouw gilde wat veel en wat bijrollen waren wat slapjes maar niks zo erg dat het ging irriteren.

Het is ook zeker goed om te zien dat dit soort projecten het daglicht zien. Door de steeds goedkoper wordende digitale camera's en goed nadenken over waar te besteden. Wordt de drempel om films te maken steeds lager en zullen we toch steeds betere low budget films te zien krijgen denk ik. Dit was nog niet de sterkste in die categorie maar wel een zeer degelijke.

avatar van perceived

perceived

Inderdaad, moest ook aan the Descent denken + [REC]. Vond de film wel beter dan eerstgenoemde en ook niet veel minder dan [REC]. Origineel is de film dus niet echt, wel best spannend ondanks dat je weet wie er overblijft. 7/10*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer zo'n handycam filmpje. Dit keer uit Australie dat een REC meets The Descent project maakt. En ook is deze weer niet slecht en blijven dit soort filmpjes toch weer op een een of ander manier leuk. Weet niet hoe dat over 50 jaar zal zijn. Ook is deze film voor een studenten project nog best modern inmekaar gezet. Dit keer duiken 4 mensen in de gangenstelsel van Sydney om uit te zoeken waarom niemand zich meer met een goed plan bezighoud dat de water in die gangenstelsel de droogte van Sydney tegengaat. En dat word dus weer griezelen geblazen in de claustrophobische ondergrondse van Sydney. Weer alles vanuit camerabeelden met daartussen in interview's van de onderzoekers die je ook langzaam naar de waarheid brengen. En het varieerd ook weer van gewone camera naar de good old korrelige nightvision die de boel enger maakt.

En wat zijn de Sydneyse voorbijgangers toch ongevoelig. Ook al lig je daar schreeuwend om hulp op een perron van de Metro met een zwaargewonde vriend in je armen, de mensen passeren ze gewoon alsof het lucht is of kijken er niet eens naar om.

Maar verder was dit zeker geen slechte film. Lekker donker en claustrophobisch en ook goed inelkaar gezet.

avatar van 606

ja, waargebeurd zo blijkt het maar, wat was dat dan voor een ding ? niemand weet het.

Erg creepy gevoel geeft dat overigens.

Aantal sterke scènes en ook mooi gemaakt.

Acteerwerk is ook niet slecht te noemen.

3,5 ster

avatar van The Oceanic Six

Matig.

Sinds The Blair Witch Project uitkwam zijn er een hoop handcamera films uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Cloverfield en REC 1 + REC 2. En nu is er The Tunnel...

De film deed me heel erg denken aan Creep (2004), een film die me overigens weinig deed. Datzelfde geldt ook voor deze film.

Het wil gewoon nergens spannend worden. Na een hele lange intro gaan ze dan de tunnels in, maar er gebeurd eigenlijk weinig. En dat hoeft niet een probleem te zijn, als het maar spannend is. Maar dat is het ook niet. Een film als The Descent wist een zelde soort scenario een stuk beklemmender uit te werken. Dit is maar suf. Het feit dat je constant terugblikken ziet van de overlevenden haalt ook veel spanning weg. En je weet ook al wie het sowieso gaan overleven. Domme keuze van de makers. Alleen het gedeelte op het einde in het water was een beetje de moeite als je spanning zoekt.

Verder is het geen hele slechte film geworden hoor. Het laatste deel van de film is wel onderhoudend. Je wil toch wel weten hoe dit af gaat lopen. Maar mij deed het helaas te weinig om hier een voldoende voor over te hebben.

avatar van FillumGek

FillumGek

Uiteindelijk toch een kleine teleurstelling. The Tunnel doet regelmatig denken aan [Rec], Cloverfield en Catacombs, maar haalt het niveau van die eerste twee niet. De keuze om met een handycam te filmen ligt me wel, maar helaas maakt Ledesma een paar verkeerde beslissingen waardoor de potentie van de film niet gehaald wordt.

Het begint enorm sloom waardoor ik hem al snel uit wilde zetten. De film is half geschoten in documentaire stijl; de hoofdpersonen doen voor de camera hun woord en ondersteunen de handycam beelden met uitleg. Dit was echter als een documentaire die je eigenlijk niet interesseert. Zo eentje die je op de achtergrond aanzet, lekker languit op de bank gaan liggen en de slaapverwekkende vertelstemmen je naar dromenland brengen. Ik moest even doorzetten, want ik wist dat er meer in zat, na ruim een half uur waren ze zelfs nog niet eens in de tunnels...

Zodra de journalisten daadwerkelijk in contact komen met het mysterie is de film best onderhoudend en met momenten spannend. Het einde kwam naar mijn mening zelfs een beetje in de buurt bij de zenuwslopende scenes uit het briljante [Rec]. Maar helaas is de opbouw daarnaartoe vrij vreselijk. Buiten dat de mensen eindeloos lang door identieke gangen rennen wordt er voortdurend geschakeld tussen chaotische handycam-beelden en docu waar ze hun zegje doen. Ten eerste weet je dus precies wie er overleeft en ten tweede haalt het alle spanning en vaart uit de film. Het feit dat je van een (potentieel) spannend moment wordt teruggeschakeld naar een vertrouwde rustige omgeving klopt gewoon niet. Mede daardoor was het moeilijk om me in te leven en kwam de claustrofobische setting nauwelijks tot zijn recht.

Tegen het einde aan gebeurd het gelukkig minder vaak en door de scenes waarin het mysterie boven water komt geef ik de film nog net een voldoende. Die scenes waren namelijk gewoon goed en behoorlijk creepy. Wat een '[Rec] onder de grond' had kunnen worden is nu slechts een inwisselbaar product geworden die de middelmaat niet ontstijgt.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Redelijk geslaagd handycam-mysterie dat ondanks het bijna uitgemolken concept aardig vermaakt.

Het trage begin komt niet echt authentiek over maar dwaalt gelukkig niet te ver van het verhaal af zodat er toch nog van opbouw spraken is. Wanneer men vervolgens in de tunnels belandt is het camerawerk goed te volgen zonder al overdreven schokkerig te zijn en zorgt het voor een goeie spanning. Door een behoorlijke introductie van de personages en hun onderlinge relaties vooraf zijn ze goed uit elkaar te houden en geeft het een mogelijkheid tot inleving. Het redelijke acteerwerk zonder overdreven geschreeuw en domme acties geeft de film extra realisme.

Erg jammer zijn de tussentijdse interviews die na het betreden van de tunnels van mij wel achterwegen gelaten hadden gemogen. Je weet daardoor precies wie er wel of niet overleeft en zorgt dat je steeds opnieuw in de film moet komen. Ondanks dat lukt dat toch regelmatig met wat sterke scenes en vooral door hetgeen wat hun achtervolgt niet te laten zien. Toch een gemiste kans om de film een stuk spannende te maken en vooral te houden.

Zeker geen onaardige film die voor de nodige schrikmomenten zal zorgen. Maar hier had veel meer ingezeten.

avatar van RickZ

RickZ

Australische Handycam movie in de ondergrondse tunnels onder een stad. Veel donkere scenes waardoor er natuurlijk weinig met special effects hoeft te worden gedaan, en de schrikscenes in split-second worden weergegeven. Het grootste deel van het verhaal is wegrenen van de boeman, en het heeft alllemaal weinig inhoud. Door de interviews is de uitkomst al meteen duidelijk inderdaad, het is wachten hoe de kills plaatsvinden (maar die zie je niet altijd). Onvoldoende dus!

Net de film Dalaw gezien, die is net effe beter (wel ietsjes ander genre) en vult ook een verloren uurtje (1.5 uur).

avatar van rep_robert

Bij vlagen een effectieve horror die de benauwde settingen bijzonder goed uitbuit, waarvoor je de credits ook grotendeels aan de handycam mag geven. Het is alleen jammer dat die Discovery docu stijl de spanning en het tempo uit de film halen, ik zit daar eerlijk gezegd niet op te wachten. Ze proberen het handycam genre gelukkig wel een andere draai te geven, maar de makers krijgen wat dat betreft alleen credits voor de poging. Niet voor de uitvoering. Ook jammer is dat door het feit dat alles naverteld wordt door de hoofdrolspelers je al weet wie er dood gaan en wie niet.

Aardige poging met een paar leuke schrikeffecten, maar meer ook niet.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

En tóch blijf je bij elke handheld camera / documentaire stijl film denken aan de Blair Witch Project. En in mijn ogen overtreft geen enkele film dat omdat de Blair Witch Project een ontzettende hype was en uiteraard toen ook zeer vernieuwend. Nu heb je eigenlijk alles al gezien, de infrarood camera's, de geluidsopnames, de hijgende mensen in de camera's.

Maar The Tunnel is geen herhaling van zetten en ook zeker niet saai. Heb toch wel een aantal scenes met verhoogde hartslag zitten te kijken, wachtend op een gigantisch schrikeffect (wat vaak niet kwam) om vervolgens op een onverwacht moment wél opgeschrikt te worden. Vond het wel wat tegenvallen dat je door de opzet van de documentaire al aan het begin van de film wist wie de 2 overlevenden zouden zijn. Dat verpestte toch wel enigszins mijn fun omdat je dan bij bepaalde scenes gewoon wist dat er niets kon gebeuren. Gemiste kans in mijn ogen.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Niet zo spannend lees ik hier en daar.. ik vond het soms lekker zenuwslopend. En het had nog beter geweest als ze niet telkens terugschakelden naar interviews ten behoeve van het 'waarheidsgehalte' maar een volledige spanningsboog hadden gebouwd. Verkeerde keuze, het is hetzelfde als seks en om de tien minuten je moeder die aanklopt (denk ik).

Gelukkig dat na een uur de perioden in de tunnels langer duren. Wat een loei scary omgeving voor een handheld camera horror en een paar scenes zijn zeer geslaagd - het wachten in de ruimte zonder licht, en de oogloze dakloze die ontredderd was en geen weerstand meer bood - Wel jammer dat vooraf te bedenken is wie overleeft, maar verder vind ik het een prima gemaakt horrortje.

Het had dus nog meer kunnen zijn met een slimmere aanpak die het tempo niet killt. Desondanks weet het toch een paar keer flink op je zenuwen te werken, zo bezien dus behoorlijk knap. Blijf wat mij betreft maar komen met deze films, lekker effectieve achtbaanritjes (als er niet teveel onderbrekingen zijn) en zo 'simpel' kan het zijn.

avatar van Vascago

Vascago

Ondanks dat je al van tevoren weet wie het overleefd en niet vond ik het toch een redelijk spannende film. De locatie is hier ook perfect voor. Fijn was ook dat je bijna de gehele film in het ongewisse bleef over wat zich nu in de tunnels bevond. De sfeer in de film is ook sterk. Het matige acteerwerk kon de pret nauwelijks drukken.

Een goede 3.5 *

avatar van Halcyon

Halcyon

Mensen met claustrofobie laten deze best links liggen, maar wie van een zenuwslopende film houdt op zijn tijd, zal met The Tunnel niet bedrogen uitkomen.
De film lijkt nog het meest op Death Line aka Raw Meat uit '72, behalve dat deze upgrade dankbaar gebruik maakt van de huidige technieken om er een razend spannende ervaring van te maken. De cinematografie is erop gericht om de belevingswereld van de personages optimaal naar de kijker te vertalen, zonder dat het een audiovisuele poespas wordt. Het angstaanjagende decor doet de rest met als resultaat een razend spannende film die aan impact wint door geen pasklare antwoorden aan te reiken.
Eén van de ontdekkingen van 2011.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Een grote aanwinst voor het horror genre deze immsersive handheld horrorfilms die nu wel ontpopt is tot een subgenre. En terecht, ik loop er in ieder geval warm voor.

Ik begon bij The Tunnel wel met gemengde gevoelens, eigenlijk totaal geen idee met wat ze in deze film te maken zouden gaan krijgen. Achteraf wel blij om, dat maakt het effect nog sterker. Ledesma neemt de moeite voor de opbouw, en dat is welkom. Als kijker wordt je goed geïnformeerd over de materie die ze gaan onderzoeken en na het interview met Trevor krijg je voor het eerst een gevoel van dat er iets bizars aan de hand is. Al vermoed je niet zoiets.

Zeer effectieve cinematografie die de immersive benadering van dit soort genrefilms essentieel maakt. Ledesma doet dat zeer effectief, ook blijven switchen van p.o.v. wat de claustrofobie bij de kijker helemaal tot het toppunt brengt. De setting legt de basis maar de cinematografie doet de rest. De cast zet de puntjes op de i. De spanningsopbouw is sterk, en eenmaal te diep in de tunnel is er bijna geen weg meer terug. Ook als kijker mag je daar wel rekening mee houden.

Het intrigerende aan dit soort films is dat goed uitgevoerde suggestieve horror zo effectief werkt om psychisch ongemak te creëren, en ook hier slaagt Ledesma wonderwel in. Waardoor je eigenlijk weinig fout meer kan doen. Daarnaast weet hij de spanning goed vast te houden en op momenten tot het kookpunt te brengen. Lang geleden dat ik samen met mijn vriendin met zwetende handjes naar een film heb gekeken. Ook nog twee duimen omhoog voor de creature design waardoor je echt totaal geen weet van hebt van what the fuck het nou eigenlijk is. Zo ook de reactie van mijn vriendin tijdens het kijken. Nuff said.

Ik moet het vandaag vaak zeggen maar een erg fijne immersive horror weer en toch wel fijn dat de films die in dit subgenre behoren steeds sneller de grond uit schieten.

avatar van james_cameron

Intense, spannende en behoorlijk creepy horrorfilm in de lijn van The Blair Witch Project en aanverwante films. De schokkerige handheld cameravoering is inmiddels niet verrassend meer en ook het uitgangspunt zal geen originaliteitsprijs winnen, maar de uitvoering en de geschepte sfeer zijn dermate sterk dat dit niet echt een probleem is. Eenmaal in de tunnels aanbeland wordt de film een doeltreffende nachtmerrie-achtige kijkervaring.

avatar van Insignificance

Insignificance

Leuk project, dynamisch in elkaar gevlechte found footage, maar ook iets dat met een combinatie op de proppen komt, dat maar mondjesmaat werkt. De interviews enerzijds geven dusdanig veel weg dat je anderzijds een flinke lel om de oren verwacht, maar juist daar blijft het in de nevelen van de night vision gehuld.

Niks mis met suggestieve horror, maar met deze structuur is het effect een tik teleurstellend. De chaos in de tunnels werkt nog wel wat op de zenuwen en is er een scène die rillingen kan veroorzaken, maar echt het ondergrondse mee in gesleurd worden is er niet helemaal bij. De afloop laat je dan ook wat beteuterd achter.

avatar van El ralpho

El ralpho

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..

Is de mystiek die door de gehele film heen hangt ook de kracht van de film? Zeker wel. Doordat je als kijker slechts enkele onduidelijke beelden te zien krijgt van de wezens die in de tunnels rondwaren ga je alles al snel aan je eigen fantasie overlaten. En deze is nu altijd vele malen enger en heftiger als wat de meeste filmmakers op je scherm kunnen toveren..

Natuurlijk moet je eigen fantasie niet het enige uitgangspunt zijn waardoor een film goed wordt. Prima als dit gestimuleerd wordt door de makers -Ongetwijfeld ook door een beperkt budget omdat het project volledig gefinancierd werd door middel van donaties- door de kijker een goede setting te bieden en genoeg onderhuidse spanning te creëren. Maar vervolgens jammer als dit niet helemaal lukt. Er is namelijk gekozen voor een documentaire achtige stijl die bij aanvang nergens storend is maar na verloop van tijd mij begon te irriteren. Dit had beter alleen bij het begin en het einde van de film toegepast kunnen worden omdat je nu als kijker te vaak uit de spanning wordt getrokken doordat een camera man of journaliste weer even tussenbeide moet komen met zijn of haar gebrabbel. We kunnen als kijker ook prima een eigen invulling geven.

Wat mij betreft laat de film op dit punt de nodige steken vallen, maar als je je bedenkt hoe de film tot stand heeft weten te komen hebben de makers alsnog behoorlijk werk afgeleverd. De film kent een leuke aankleding maar had alleen de documentaire achtige stijl wat meer los mogen laten.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Beetje verprutste kans...

De film laat zelf al ruim van tevoren zien wie het tunnel-avontuur gaan overleven en daardoor valt er al enorm veel spanning weg. Dat vind ik toch echt een flinke dooddoener.
De introductie voordat ze de tunnels betreden duurde mij ook veel te lang. De saaiheid begon mij bijna te overmeesteren.
Zodra ze dan eindelijk de tunnels gaan betreden wordt het allemaal wel boeiender. Dat is voornamelijk te danken aan de sfeer van zo'n heerlijke setting. Die is natuurlijk perfect om zo'n film te schieten.
Maar goed, zoals gezegd weet je al wie iets zal gaan overkomen en wie niet. De vraag blijft alleen door wie of wat en hoe de anderen dan van het doek zullen verdwijnen.
Echte spanning heb ik ook niet gevoeld (behalve de sfeer van de setting), de schrikeffecten stellen niet veel voor en qua gore hoef je ook vrijwel niks te verwachten.

Het acteerwerk is ook niet meer dan redelijk.

Het had véél spannender gekund met zo'n mooie locatie. Als ze van tevoren maar niet zoveel verklapt hadden en eerder de tunnels binnen waren gegaan.

Kwakkelt tussen de 2,0 - 2,5*

avatar van Elineloves

Elineloves

Phoe. Dit voelde aan als een hele lange aflevering van Reportage op SBS6. Ik verwachtte elk moment Pepijn Bierenbroodspot in beeld die aan zou kondigen wat er na de reclame zou gebeuren, maar dat bleef uit. Helaas, dan was het misschien nog iets boeiender geweest.

Ik kan hier niks mee. De intro was te lang, ik vond het nergens echt spannend of creepy worden (waarschijnlijk omdat de film me maar niet wist te grijpen) en met vlagen vond ik het erg langdradig. Ik heb een paar keer gedacht, of beter gezegd gehoopt ; 'Nu gaat iets spannends gebeuren! Nu ga ik eindelijk op het puntje van mijn stoel zitten!' Maar helaas... Had vooraf gehoopt het gevoel te krijgen alsof ik zelf in die tunnel was, alsof ik het van dichtbij mee kon maken.. Te hoge verwachtingen? Of gewoon een teleurstelling?

Misschien was het voor mij fijner geweest als er niet al vrij snel belangrijke dingen waren verklapt, dan was ik misschien nieuwsgieriger geweest/gebleven.

Jammer maar helaasch.

avatar van Theunissen

Een soort van "The Blair Witch Project" meets "The Descent". De film was opzicht best wel boeiend en het verhaal was ook goed gevonden maar je wist van te voren wie het zou overleven en wie niet en daardoor ontbrak het belangrijkste ingrediënt voor dit soort films namelijk "spanning". Maar slecht is de film zeker niet. Het begin van de film is vrij saai maar daarin wordt wel uitgelegd waarom ze in de tunnel gaan, vanaf het moment dat ze in de tunnel komen (na ongeveer 30 minuten) wordt het best boeiend. De cast deed het overigens best aardig en ze kwamen ook enigszins realistisch over. Dat laatste komt natuurlijk ook omdat de hele film is gefilmd met hand camera's welke de hoofdrolspelers bij zich hadden. Hierdoor zagen de beelden in de tunnel er best fraai en ook wel creepy uit.

avatar van Spetie

Leuk.

Dit soort filmpjes in de stijl van [Rec] zie je laatste jaren steeds meer en ik moet zeggen dat ik dit wel een leuk subgenre vindt. The Tunnel is ook zeker een leuk filmpje geworden, maar mag zich wat mij betreft niet tot de toppers in dit genre rekenen.

Het begin van de film is zeker niet het best. Natuurlijk wordt hierin uitgelegd, waarom men naar de tunnels gaat en krijgt men dus enige voorkennis hierover, maar het stuk is niet altijd even boeiend en duurt met een 30 minuten best lang. Gelukkig gaat men vanaf dat moment ook daadwerkelijk de tunnels in en kan de film “echt” beginnen.

Ondanks dat je als kijker al weet wie van de ploeg het overleeft, slaagt de film er toch in de spanning goed op te bouwen. Een handheld camera ergens onder een stad met donkere gangen waar iets geheimzinnigs rondhuist is natuurlijk al een spannend uitgangspunt, maar uiteindelijk werkt het wel. De film kent een paar zeer spannende scènes en de keuze om het wezen/de wezens niet te tonen, is zeker een goede, omdat het daardoor tot het einde toe spannend blijft.

Uiteindelijk krijgt de film makkelijk een voldoende en er had meer in gezeten als het eerste half uur beter was geweest. De film leent zich trouwens ook perfect voor een vervolg en als die er komt, ga ik die ook zeker kijken.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Sterke horror, die zijn potentieel helaas niet helemaal uitbuit. De setting is uitstekend en ook de opbouw kon ik behoorlijk smaken. Er wordt erg veel aan de suggestie overgelaten en dit kent zijn hoogtepunt in het shot waarin de crew nietsvermoedend op film wordt vastgelegd. Hierna kent The Tunnel echter wat verkeerde keuzes. Zo had ik liever iets paranormaals gezien (wat eerdergenoemde scène ook suggereert) en had de film van mij langer mogen duren. Ik kreeg nu net niet genoeg de tijd om de claustrofobie van de setting tot me te nemen. Na afloop was ik ook teleurgesteld in het feit dat we niet echt veel van de wezens te zien krijgen, maar achteraf vind ik het alsnog de juiste keuze geweest. Doet de mysterie namelijk goed. En zo is dit na The Possession of David O'Reilly alweer een fijne 'reality horror.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Found footage is in! Een klapper kan ik deze film niet noemen. Omdat er sprake is van een achterafvertelling weet je sowieso al wie het gaan overleven. Bij vlagen is The Tunnel spannend en ik kon het wel waarderen dat je het gevaar niet overduidelijk in beeld zag.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Voor een brak weekend is dit zeker een vermakelijk tussendoortje maar al met al heeft de film te weinig te bieden om een wat meer-eisende-kijker te kunnen interesseren. Hele documentaire-gebeuren viel een beetje in duigen door gebruik van effecten, muziek en geschreven omg-dialogen. Maar het goede woord is misschien: leuk slecht. 1 ster

avatar van Shinobi

Shinobi

Een soort van [REC] meets The Descent met een vleugje Creep. Niet al te bijzonder moet ik zeggen.

De opbouw duurde naar mijn mening iets te lang, was er zelf nog bij in slaap gevallen. Dus dat zegt ook wel wat. Eenmaal in de tunnel aangekomen is het wel oké, al wordt het nergens echt eng of spannend.

Aan de hand van de interviews kun je trouwens zien wie de film gaat overleven.

1,5 Sterren.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Leuke opzet, leuk concept, matige uitwerking. Het duurt wel heel lang voordat de spanning begint te werken. Ik vond het eerste half uur nog best interessant, maar de eerdere momenten in de tunnel vond ik toch echt tegen het saaie aan zitten.

Budget was duidelijk niet hoog, maar bij dit soort films is het eerder talent dat het naar een succes kan leiden en niet perse het budget (uiteraard wel een beetje). Het is wel jammer dat het genre (found footage / faux docu) voor iedereen zo on-en-off is. Zo kunnen de mockumentaries natuurlijk niet echt doorbreken als er zo'n gemengd publiek voor is.

Als zo'n faux docu of found footage correct en effectief uitgewerkt wordt, dan is het heel makkelijk om mij als kijker erg de stuipen op het lijf te jagen. Deze had uiteindelijk spannende momenten, maar als geheel was het toch niet spannend of intens genoeg om me volledig geboeid te houden.

Acteerwerk is best oké. Er wordt naar behoren geacteerd en vooral naturel. Enkel Deliá vond ik af en toe te gespeeld overkomen, maar uiteindelijk is het niet storend. De tunnels zijn leuk ingericht en de plaats is uiteraard eng, al lijkt het me enger om er uiteindelijk te staan dan te zien hoe enkele mensen er staan.

De introductie is best degelijk, vooral door de faux-docu die er goed bovenop ligt. Eenmaal in de tunnels duurt het te lang voordat het allemaal op gang komt. De film zit tegen het saaie aan en de "tunnel stalker" is niet een erg dreigende vertoning. Als zo'n monstertje de camera oppakt zit ik wel met mijn ogen te rollen. Ik vind dat zo'n flauw idee.

Toch bereikt het in de laatste 20 minuten nog een behoorlijke spanning, het tempo wordt ook behoorlijk opgeschroefd. Dat zijn de momenten die The Tunnel op een voldoende laten vallen, maar voor de rest is het wel een tegenvaller. Het gaat allemaal net wat te traag en ik mis een claustrofobisch gevoel. Had graag gewoon goed en langer in spanning gezeten. De regie is voor de rest wel degelijk, het is voor een avondje horror best te doen. Maar er had uiteraard veel meer in gezeten.

avatar van ibendb

ibendb

Een mix van FF en Mockumentary met een fijn uitgangspunt voor een spannende horrorfilm.

Er wordt niet alles uit het concept gehaald om een écht goede film af te leveren maar het is wel een goede poging tot.

De eerste helft is spannend en subtiel in zijn scares. De tweede helft verliest alle subtiliteit en gaat het in full gear. Vanaf dan is het voornamelijk vrouwelijk gegil en blurry shots van de creature.

2,5* voor de goede eerste helft.

avatar van Kondoro

Kondoro

"The light runs out.”

Deze film stond me al een tijdje aan te staren, en heb ik nu uitgekozen om zijn mockumentary idee. Normaal gesproken zijn found footage films wel echt mijn ding, hier voelde ik eigenlijk wel weinig voor. Het is allemaal vrij standaard maar, het idee is best geinig. We volgen namelijk een groep die de tunnels van het Autralische ‘Sydney’ in trekken omdat men een plan had om waterwinning uit deze tunnels te halen wat is stopgezet. Wat is de oorzaak waarom men hier niet mee door gaat? En wat zullen ze vinden in de tunnels?

Over het algemeen is het allemaal niet heel bijzonder. Persoonlijk hou ik wel van een leukere spanning, die ik hier toch wel een beetje heb gemist. Wat je krijgt is dat het een nogal tamme found-footage horrorfilm krijgt, die eigenlijk hetzelfde kunstje als de rest doet maar, omdat het allemaal heel donker is krijg je ook nauwelijks wat mee. Niet echt iets waar ik op heb zitten wachten.

Meestal ben ik dus best wel te spreken over dit soort films, alleen dit keer deed het me allemaal niet heel veel. Jammer, gemiste kans.