The Tunnel (2011)
Geregisseerd door: Carlo Ledesma
Met onder meer: Bel Deliá, Andy Rodoreda en Steve Davis
Plot The Tunnel
"The light runs out"
Sydney kampt met een enorme droogte. Daarom wordt een omstreden plan gelanceerd, waarbij water geput zal worden uit de tunnels die onder de stad liggen. Kort na de verkiezingen wordt er echter met geen woord meer gerept over deze onderneming. Een cameraploeg trekt de tunnels in, om te achterhalen waarom het plan werd stopgezet, maar komt tot een zeer onprettige vaststelling.
Natasha Warner
News Presenter
Security Guard
Steve Miller
Goed!
Sowieso een uiterst interessant project, al blijft het wat mij betreft niet het soort film om deze manier van financieren te bombarderen als "the way of the future". Een film die zichzelf financiert, doordat mensen vooraf frames konden bestellen. Zeker een interessant idee, maar net omdat het een found footage film is illustreert het niet helemaal dat het concept werkt, deze films komen namelijk al redelijk snel weg met een laag budget.
Toch maakt Ledesma er iets moois van. Ondertussen is het al een beetje een subgenre op zichzelf geworden, dus gemekker over originaliteit en [Rec] blah Blair Witch blah mag zo langzamerhand wel weer een keertje gedaan zijn. De film houdt zich braaf aan de genreclichés, maar springt er sterk mee om.
De intro is misschien net iets te traag, de docu stijl net iets te TV docu. Het wordt goed gebracht, maar had toch iets vlotter gemogen. Het laatste uur speelt zich gelukkig in de tunnels af, waar de spanning erg sterk opgedreven wordt, naar een meer dan geslaagd hoogtepunt.
Er zitten een paar knappe, spannende scenes in, met als hoogtepunt het dinertje van het "ding". Ook leuk dat het nooit echt vorm krijgt en we het als publiek moeten doen met dezelfde impressies die de overlevenden hebben.
Wie de found footage beu is moet hier niet aan beginnen, ondertussen is een film als deze even inventief als de eerstvolgende slasher, maar wie zich goed voelt in dit genre mag dit filmpje zeker niet missen. Laatste half uur is sterk en mag zich meten met de betere films in het genre.
Ben wel benieuwd of ze het financieringsmodel gaan verderzetten en hoe een "gewone" film zich kan ontwikkelen met het toch wel beperkte budget dat verzameld wordt.
Dikke 3.5*
mcdaktari
Dit soort films, in de stijl van Blair Witch, schieten als paddenstoelen uit de grond de laatste jaren en ik moet zeggen dat ze zeer aangenaam om naar te kijken zijn, althans dat vind ik. Zo kijk ik ook erg uit naar " Atrocious" (Spaanse Film) ook een film in deze stijl gefilmd.
The Tunnel begint wel wat traag maar als ze eenmaal de tunnels ingaan dan word het toch een spannend uitje dat de groep journalisten maken. De spanning is goed opgebouwd in de donkere en makkelijk te verdwalen tunnelstelsel. Ik vind dit teminste een aanrader.
Macmanus
Aardig.
Film begint wel wat sloom. Vond de zet om het niet een foundfootage tape te laten zijn ook wat jammer. Doordat er twee mensen worden geïnterviewd haal je het claustrofobische gevoel een beetje weg bij de beelden onder de grond. Ook verraad het wat over welke karakters het einde niet zullen halen. Neemt niet weg dat wanneer ze achterna worden gezeten het uiterst spannend is. En daar is de film zeer bevredigend. Acteerwerk is goed genoeg voor hier, vrouw gilde wat veel en wat bijrollen waren wat slapjes maar niks zo erg dat het ging irriteren.
Het is ook zeker goed om te zien dat dit soort projecten het daglicht zien. Door de steeds goedkoper wordende digitale camera's en goed nadenken over waar te besteden. Wordt de drempel om films te maken steeds lager en zullen we toch steeds betere low budget films te zien krijgen denk ik. Dit was nog niet de sterkste in die categorie maar wel een zeer degelijke.
Niet echt goed!
De film is onderhoudend, maar nergens echt goed. De opbouw is wat lang en het gebruik maken van terugblikkende personages is een wel heel erg uitgekauwd format. Neemt bovendien de spanning weg over wie het overleefd. Verder wordt het nooit echt eng, goor of beklemmend. Soort Descent light met de handycam. Laatste half uur had nog wel een paar aardige momenten.
3*, want slecht was het ook nergens.
perceived
Inderdaad, moest ook aan the Descent denken + [REC]. Vond de film wel beter dan eerstgenoemde en ook niet veel minder dan [REC]. Origineel is de film dus niet echt, wel best spannend ondanks dat je weet wie er overblijft. 7/10*
ralfsjam
middelmatig filmpje waar alleen de interviews goed waren. goed te vergelijken met andere films maar deze geeft weinig. de "enge" momenten waren er niet en die er voor door moesten gaan waren mager en de wazig. Horror kun je weglaten. Niet slecht, maar had er meer van verwacht...
Keek wel lekker weg maar je zat te wachten op het gene wat niet kwam.
ieniemini 3 tje
sinterklaas
Weer zo'n handycam filmpje. Dit keer uit Australie dat een REC meets The Descent project maakt. En ook is deze weer niet slecht en blijven dit soort filmpjes toch weer op een een of ander manier leuk. Weet niet hoe dat over 50 jaar zal zijn. Ook is deze film voor een studenten project nog best modern inmekaar gezet. Dit keer duiken 4 mensen in de gangenstelsel van Sydney om uit te zoeken waarom niemand zich meer met een goed plan bezighoud dat de water in die gangenstelsel de droogte van Sydney tegengaat. En dat word dus weer griezelen geblazen in de claustrophobische ondergrondse van Sydney. Weer alles vanuit camerabeelden met daartussen in interview's van de onderzoekers die je ook langzaam naar de waarheid brengen. En het varieerd ook weer van gewone camera naar de good old korrelige nightvision die de boel enger maakt.
En wat zijn de Sydneyse voorbijgangers toch ongevoelig. Ook al lig je daar schreeuwend om hulp op een perron van de Metro met een zwaargewonde vriend in je armen, de mensen passeren ze gewoon alsof het lucht is of kijken er niet eens naar om.
Maar verder was dit zeker geen slechte film. Lekker donker en claustrophobisch en ook goed inelkaar gezet.
j0zman
Deze film was helemaal mijn ding. Eerste-persoons beelden, enge locatie en de spanning zit er goed in. Precies zoals 'Reinbo' zegt, wel jammer dat ze terugblikken, want dat verraadt de boel een beetje.
Een lekker griezelige en spannende film.
scumfrog
Lastig om goed op waarde te beoordelen. Er zijn natuurlijk inmiddels al vele varianten, dus kan zo'n film nog wel zijn beoogde effect behalen?
Ik vond sowieso het terugblikken niet handig, dit geeft te veel prijs en daarbij meewegende dat ik de onlangs gekeken Rec 2 veel beter vond, kom ik tot een waardering van 2.5...
ja, waargebeurd zo blijkt het maar, wat was dat dan voor een ding ? niemand weet het.
Erg creepy gevoel geeft dat overigens.
Aantal sterke scènes en ook mooi gemaakt.
Acteerwerk is ook niet slecht te noemen.
3,5 ster
MariekeT
Niet erg spannend.
Wat me vooral stoorde is dat ze in bijna elke zin elkaars naam noemen. Erg vervelend.
NightSpirit
Wow, na een toch ietwat langdurige opbouw van deze film, zat ik na drie kwartier echt op het puntje van mijn stoel. Ik vind het heerlijk, die stijl van filmen. Het maakt het een stuk realistischer.... 4*
tal1b
Niets vernieuwend, en idd niet echt spannend. REC blijft voor mij het hoogst genoteerd in dit soort cam / docu films.
mixmaster
wederom een film in de zogenaamde handycam style.
de laatste jaren al heel wat van dit soort films gezien en ik moet zeggen dat ik er wel van hou.
zo ook deze , de film is spannend en heeft een creepy sfeer.
goed acteerwerk en of het allemaal echt gebeurd is........dat laat ik in het midden.
Matig.
Sinds The Blair Witch Project uitkwam zijn er een hoop handcamera films uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan Cloverfield en REC 1 + REC 2. En nu is er The Tunnel...
De film deed me heel erg denken aan Creep (2004), een film die me overigens weinig deed. Datzelfde geldt ook voor deze film.
Het wil gewoon nergens spannend worden. Na een hele lange intro gaan ze dan de tunnels in, maar er gebeurd eigenlijk weinig. En dat hoeft niet een probleem te zijn, als het maar spannend is. Maar dat is het ook niet. Een film als The Descent wist een zelde soort scenario een stuk beklemmender uit te werken. Dit is maar suf. Het feit dat je constant terugblikken ziet van de overlevenden haalt ook veel spanning weg. En je weet ook al wie het sowieso gaan overleven. Domme keuze van de makers. Alleen het gedeelte op het einde in het water was een beetje de moeite als je spanning zoekt.
Verder is het geen hele slechte film geworden hoor. Het laatste deel van de film is wel onderhoudend. Je wil toch wel weten hoe dit af gaat lopen. Maar mij deed het helaas te weinig om hier een voldoende voor over te hebben.
NightSpirit
De film deed me heel erg denken aan Creep (2004),
Ja, dat was dus die film waar ik steeds aan moest denken. Bedankt voor het oplossen van mijn raadsel hahahaha.
avseq01
Deze film had een hele goede enge sfeer. Ook al zag je niet veel... toch zijn de makers erin geslaagd om hier een film te maken waarbij je op het puntje van je stoel zit.
Ik hou wel van dit soort films, "zelf gefilmd met camera" maakt het dan weer wat echter. En juist omdat je zo weinig ziet is hij eng! Je hebt het gevoel van achtervolging echt in je hoofd zitten.
Ik denk dat mensen die niet van "zelf gefilmd" houden, of mensen die veel bloed of monsters willen zien, deze film gerust over kunnen slaan.
Maar voor de liefhebber van enge sfeertjes is dit zeker een aanrader!
FillumGek
Uiteindelijk toch een kleine teleurstelling. The Tunnel doet regelmatig denken aan [Rec], Cloverfield en Catacombs, maar haalt het niveau van die eerste twee niet. De keuze om met een handycam te filmen ligt me wel, maar helaas maakt Ledesma een paar verkeerde beslissingen waardoor de potentie van de film niet gehaald wordt.
Het begint enorm sloom waardoor ik hem al snel uit wilde zetten. De film is half geschoten in documentaire stijl; de hoofdpersonen doen voor de camera hun woord en ondersteunen de handycam beelden met uitleg. Dit was echter als een documentaire die je eigenlijk niet interesseert. Zo eentje die je op de achtergrond aanzet, lekker languit op de bank gaan liggen en de slaapverwekkende vertelstemmen je naar dromenland brengen. Ik moest even doorzetten, want ik wist dat er meer in zat, na ruim een half uur waren ze zelfs nog niet eens in de tunnels...
Zodra de journalisten daadwerkelijk in contact komen met het mysterie is de film best onderhoudend en met momenten spannend. Het einde kwam naar mijn mening zelfs een beetje in de buurt bij de zenuwslopende scenes uit het briljante [Rec]. Maar helaas is de opbouw daarnaartoe vrij vreselijk. Buiten dat de mensen eindeloos lang door identieke gangen rennen wordt er voortdurend geschakeld tussen chaotische handycam-beelden en docu waar ze hun zegje doen. Ten eerste weet je dus precies wie er overleeft en ten tweede haalt het alle spanning en vaart uit de film. Het feit dat je van een (potentieel) spannend moment wordt teruggeschakeld naar een vertrouwde rustige omgeving klopt gewoon niet. Mede daardoor was het moeilijk om me in te leven en kwam de claustrofobische setting nauwelijks tot zijn recht.
Tegen het einde aan gebeurd het gelukkig minder vaak en door de scenes waarin het mysterie boven water komt geef ik de film nog net een voldoende. Die scenes waren namelijk gewoon goed en behoorlijk creepy. Wat een '[Rec] onder de grond' had kunnen worden is nu slechts een inwisselbaar product geworden die de middelmaat niet ontstijgt.
SaNDuTjE
Redelijk geslaagd handycam-mysterie dat ondanks het bijna uitgemolken concept aardig vermaakt.
Het trage begin komt niet echt authentiek over maar dwaalt gelukkig niet te ver van het verhaal af zodat er toch nog van opbouw spraken is. Wanneer men vervolgens in de tunnels belandt is het camerawerk goed te volgen zonder al overdreven schokkerig te zijn en zorgt het voor een goeie spanning. Door een behoorlijke introductie van de personages en hun onderlinge relaties vooraf zijn ze goed uit elkaar te houden en geeft het een mogelijkheid tot inleving. Het redelijke acteerwerk zonder overdreven geschreeuw en domme acties geeft de film extra realisme.
Erg jammer zijn de tussentijdse interviews die na het betreden van de tunnels van mij wel achterwegen gelaten hadden gemogen. Je weet daardoor precies wie er wel of niet overleeft en zorgt dat je steeds opnieuw in de film moet komen. Ondanks dat lukt dat toch regelmatig met wat sterke scenes en vooral door hetgeen wat hun achtervolgt niet te laten zien. Toch een gemiste kans om de film een stuk spannende te maken en vooral te houden.
Zeker geen onaardige film die voor de nodige schrikmomenten zal zorgen. Maar hier had veel meer ingezeten.
jadolino
Net de trailer gezien, kan me vinden in de opmerkingen dat hij op rec en descent lijkt, gauw gaan kijken.
RickZ
Australische Handycam movie in de ondergrondse tunnels onder een stad. Veel donkere scenes waardoor er natuurlijk weinig met special effects hoeft te worden gedaan, en de schrikscenes in split-second worden weergegeven. Het grootste deel van het verhaal is wegrenen van de boeman, en het heeft alllemaal weinig inhoud. Door de interviews is de uitkomst al meteen duidelijk inderdaad, het is wachten hoe de kills plaatsvinden (maar die zie je niet altijd). Onvoldoende dus!
Net de film Dalaw gezien, die is net effe beter (wel ietsjes ander genre) en vult ook een verloren uurtje (1.5 uur).
GroovyDrummer
Aardige film met beklemmende scenes. Echter geen hoogvlieger maar onderhoudend.
Bij vlagen een effectieve horror die de benauwde settingen bijzonder goed uitbuit, waarvoor je de credits ook grotendeels aan de handycam mag geven. Het is alleen jammer dat die Discovery docu stijl de spanning en het tempo uit de film halen, ik zit daar eerlijk gezegd niet op te wachten. Ze proberen het handycam genre gelukkig wel een andere draai te geven, maar de makers krijgen wat dat betreft alleen credits voor de poging. Niet voor de uitvoering. Ook jammer is dat door het feit dat alles naverteld wordt door de hoofdrolspelers je al weet wie er dood gaan en wie niet.
Aardige poging met een paar leuke schrikeffecten, maar meer ook niet.
LOTR-lover
En tóch blijf je bij elke handheld camera / documentaire stijl film denken aan de Blair Witch Project. En in mijn ogen overtreft geen enkele film dat omdat de Blair Witch Project een ontzettende hype was en uiteraard toen ook zeer vernieuwend. Nu heb je eigenlijk alles al gezien, de infrarood camera's, de geluidsopnames, de hijgende mensen in de camera's.
Maar The Tunnel is geen herhaling van zetten en ook zeker niet saai. Heb toch wel een aantal scenes met verhoogde hartslag zitten te kijken, wachtend op een gigantisch schrikeffect (wat vaak niet kwam) om vervolgens op een onverwacht moment wél opgeschrikt te worden. Vond het wel wat tegenvallen dat je door de opzet van de documentaire al aan het begin van de film wist wie de 2 overlevenden zouden zijn. Dat verpestte toch wel enigszins mijn fun omdat je dan bij bepaalde scenes gewoon wist dat er niets kon gebeuren. Gemiste kans in mijn ogen.
Bottleneck
Niet zo spannend lees ik hier en daar.. ik vond het soms lekker zenuwslopend. En het had nog beter geweest als ze niet telkens terugschakelden naar interviews ten behoeve van het 'waarheidsgehalte' maar een volledige spanningsboog hadden gebouwd. Verkeerde keuze, het is hetzelfde als seks en om de tien minuten je moeder die aanklopt (denk ik).
Gelukkig dat na een uur de perioden in de tunnels langer duren. Wat een loei scary omgeving voor een handheld camera horror en een paar scenes zijn zeer geslaagd - het wachten in de ruimte zonder licht, en de oogloze dakloze die ontredderd was en geen weerstand meer bood - Wel jammer dat vooraf te bedenken is wie overleeft, maar verder vind ik het een prima gemaakt horrortje.
Het had dus nog meer kunnen zijn met een slimmere aanpak die het tempo niet killt. Desondanks weet het toch een paar keer flink op je zenuwen te werken, zo bezien dus behoorlijk knap. Blijf wat mij betreft maar komen met deze films, lekker effectieve achtbaanritjes (als er niet teveel onderbrekingen zijn) en zo 'simpel' kan het zijn.
mock turtle
Niet heel erg origineel of verrassend (alles loopt vanaf het begin precies zo als je zou verwachten), maar wel erg spannend!
Helaas vond ik de film een beetje uit evenwicht, met te veel aandacht voor een langzame opbouw en inleidende blabla vooraf, en te weinig (=geen) verklaringen (of een zoektocht van de hoofdpersonen naar verklaringen) achteraf. Vond ik, voor een film waarbij toch duidelijk wel moeite werd gedaan om het zo reëel mogelijk te brengen (juist één van zijn sterke punten) toch wel een misser.
Toch genoeg voor een spannend avondje.
Piratje
Een twijfeloproepende documentaire die er wel voldoende spanning in houdt maar toch langzaam vooruit gaat en in herhalingen vervalt. Vele onderdelen vallen te lang uit en het slot had beter gekund. Ontgoochelde mij. Ook tijdens het verhaal waren er oncorrecte snippers van tegenstrijdigheden. Het batterijenverhaal leek er gewoon bijgesleurd. Kon intenser gebruikt. Maar OK. Over het geheel toch de moeite van het te zien en een 3.5 waard.
jadolino
Kan de vergelijking van rec en descent 1 en 2 die hier op mm word genoemd wel begrijpen. Zelfde claustrofobische sfeertje, en handheld camera beelden.
Maar vind die toch net iets beter ,enger en spannender.
ASHx_
niet erg verrassend, hoewel ik er wel vrij veel van verwacht had.
Het concept was wel leuk bedacht, maar de uitvoering ervan wat minder..
soms had het toch wel wat weg van the blair witch project.. maar liever dat dan paranormal activity.
Het interview idee is opzich wel leuk, ookal verraad het wie er overleefd en wie niet, misschien was het een beter idee geweest om deze op het einde te laten zien inplaats van tussendoor.
Ook vond ik deze film erg voorspelbaar zoals
dat de "monsters" niet tegen licht kunnen, en de manier waarop Tangles verdwijnt. dat ze bloed op de muur vinden was ook een beetje cliché.
en bestaan er ook films waar de vrouw niet enorm vervelend is en de heletijd zeurt?
de film is wel de moeite waard om te kijken, maar niet voor herhaling vatbaar als je het mij vraagt.
2/5

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Khrustalyov, Mashinu!

The Loved Ones
Horror, 2009

Wolf Creek 2
Horror / Thriller, 2013
onderzoekaustraliëcover-upsamenzweringlabyrinthsubterranean gevonden beeldentunnelsgoverment