• 9.378.924 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.148.926)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Dr. John Spivey

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik schrok echt al... Ik dacht bijna dat dit zo'n misselijk 1-april-geintje zou zijn... Ik zag al zo lang naar de film uit...

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

De Knip schreef:

RTL5 is ie op! 1 april, he?

Kijk maar op teletekst... Die is altijd 'up-to-date'...

avatar van Tommeh

Tommeh

Ik schrok ook ff zeg

avatar van Wolverine

Wolverine

Whahaha en nou allemaal de melding dat ie op rtl 5 is!

raregek

We gaan vanavond de film zien op RTL 5.

"De nuttelozen van de nacht".

raregek

Maar als dit een moviemeter 1 aprilgrap was, moet ik toegeven dat ie geslaagd is. Schrok me echt kapot bij het zien van Julia Roberts hahaha. Dacht dat ik 1 april had overleefd zonder ergens in te tuinen, helaas hehehe.

Beejeej

niet grappig!!! zie ik opeens dat vermoeiende hoofd van Julia Roberts!! klopt weinig van de programmering vandaag

Beejeej

zou ook grappig zijn als we opeens 'De Zeemeerman' op no. 1 in de top 250 zouden hebben met een gemiddelde van 4.5

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een geweldige film, ik was zeer onder de indruk!

Vooral ontzettend sterk geacteerd, met voortreffelijke rollen voor Brad Dourif, Christopher Lloyd, Danny DeVito en natuurlijk een geweldige Jack Nicholson. Prachtige rol. Het verhaal was compleet en prachtig uitgewerkt, het wist me geen moment te vervelen en ik heb aan één stuk door geboeid zitten kijken.

5 sterren.

avatar van Phoenix

Phoenix

Veel hilarische scènes, het was voor mij echt een feel-good-movie totdat dat afschuwelijke maar o zo indrukwekkende einde werd ingezet. Met gemak een 4,5. 5 kan altijd nog, dan kan ik hem tenminste nog ophogen.

En WAT een prestatie van Nicholson zeg, niet te geloven zo goed (rest ook natuurlijk). Vooral die scène waarin hij ontdekt dat Chief de boel belazert of die scène waarin hij langzaam tot inkeer komt over zijn ietwat opportunistische ontsnappingsplan, of die scène waarin....

avatar van Tommeh

Tommeh

Helemaal met Phoenix eens. Vooral DeVito vond ik geniaal met dat lachje van hem.

avatar van Zelva

Zelva

Chainsaw schreef:

De film krijgt van mij zonder twijfel 5 sterren

Oh ja, is dat zo? Ik zie slechts 4,5 ster.

avatar van jassonn

jassonn

Valt die Chainsaw toch mooi door de mand

avatar van Wolverine

Wolverine

Net voor de tweede keer gezien en verhoog hem naar 3,5* omdat Nicholson het toch wel heel goed doet. Toch vind ik het zwaar overdreven dat deze film in de top 10 staat aangezien er te veel chlichematig scenes in voorkomen en zelden verrassend uit de hoek komt. Je voelt vooral aan het eind scenes aankomen.

De individu in de greep van de maatschappij die hem haar wil oplegt. Mooi thema, deed me denken aan de lp van Die Toten Hosen-Ein kleines bisschen Horrorschau maar daarvoor moet ik naar die andere smaak musicmeter toe.

avatar van Yak

Yak

Tegenvaller. Waar het boek een weelderige en fascinerende inkijk geeft in de psyche van de patiënten (met de Chief, die 'machinery' in de muren van het gebouw meent waar te nemen, voorop), en veel overlaat aan de fantasie van de lezer, blijft de film een tamelijk zwak heldenverhaaltje. Met een onsympathieke held ook nog eens: is McMurphy in het boek een welbespraakte stuntel die zich steeds weer per ongeluk in moeilijkheden heeft gebracht, in de film lijkt hij eerder een ongevoelige klootzak die mensen de nesten in werkt zolang hij er zelf maar plezier aan beleeft (zoals bij Billy en Turkle).
Nee, dan Billy en The Chief, dát waren de echt kleurrijke personages in deze film. En het einde was precies zoals het verfilmd had moeten worden. Toch kom ik niet hoger dan 2*.

Ik had toch echt wel het idee van een evil nurse. Dat het er niet te dik bovenop ligt vind ik alleen maar goed.

Ik heb het boek (gelukkig) niet gelezen. Meestal als je het boek van een film gelezen hebt valt de film per definitie tegen, hoe goed die film ook is.

2 sterren vind ik dan wel erg laag. Jouw goed recht, uiteraard.

avatar van Ramon K

Ramon K

Dat snap ik niet Yak:

Nurse Ratched zorgt er toch voor dat Billy zichzelf van het leven berooft? Zij zorgt er toch voor dat de patienten geen enkel lolletje mogen maken, zij beperkt de vrijheid van de patienten toch meer dan goed voor ze is? Ik vind McMurphy's daad erg begrijpelijk en Nurse Ratched is een kille bitch die haar ware aard achter haat autoriteit verbergt.

Dan kan dat (en nog andere elementen) wel verschillen van het boek, maar dat moet toch niet uitmaken? Dit is film. (ik heb 't boek trouwens ook gelezen)

Beejeej

de nurse zorgde anders wel voor de daad van Billy door onredelijke druk op hem te leggen...

Beejeej

ah, Ramon was net wat eerder

davidov

Heerlijke film, iedereen speelt zo goed dat ik me geen seconde heb zitten te vervelen. Deze film heeft me weer laten weten waarom ik een "fan" van jack was....heerlijk gewoon 5* zelden zie ik een film die zo onderhoudend is.

Einde is alleen...tja...bitter nasmaakje kreeg ik. Ik had in dit geval een traditionele happy ending of iets in die richting leuker gevonden (ook al zegt het boek wat anders). maargoed...zeker een must see voor de rest voor de volgende keer

raregek

Yak schreef: Het meest frappante verschil tussen het boek en de film vond ik trouwens de Big Nurse, in het boek een manipulatieve heks, in de film niet meer dan een strenge vrouw die de situatie onder controle probeert te houden. Op het moment dat McMurphy haar aanvliegt, kon ik dan ook maar weinig sympathie voor hem opbrengen, zeker omdat McMurphy zijn situatie helemaal aan zichzelf te danken had en zij niets heeft gedaan om hem het leven extra zuur te maken.
2*.

Het manipulatieve zit hem juist in die controle. Geen middel wordt door haar geschuwd om de controle te houden, denk aan het stemmen voor de World Series. Zij heeft misschien niet zozeer hem het leven extra zuur gemaakt, maar McMurphy kan het gewoon niet meer aan zien hoe de andere patienten geestelijk onder de duim worden gehouden door haar. Ik vond het juist heel begrijpelijk dat McMurphy haar aanvliegt, omdat zij Billy van de hemel in de hel jaagt.

davidov

presies....McMurphy heeft eindelijk billy geholpen en is eindelijk wat zelfverzekerder geworden, en zij trapt hem weer regelrecht de grond in (je ziet gewoon dat ze letterlijk billy schuldgevoelens zit aan te praten, hij gaat van zeker naar twijfel naar zenuwachtig naar angstig)....Billy kan de shock en de angst voor wat zn moeder wel niet zal denken niet aan en de rest weten we. Murphy die toch al licht opvliegerig is draait nu door (en terecht) en valt haar aan.

Ook al was murhpy niet een brave jongen toch vond ik de evil nurse toch duidelijk de bad guy of zal ik zeggen girl in deze film. Ze misbruikt haar macht, heerst met een ijzeren vuist en geeft niet om de gevoelens van anderen.

avatar van starbright boy

Yak schreef:

Pardon? Ik vind de Big Nurse een van de meest angstaanjagende "slechterikken" die ik ooit in een film heb gezien. (Ik heb het boek nooit gelezen.)

starbright boy schreef:

ik had zelf ook eigenlijk af en toe de neiging om haar aan te vallen ze kon het bloed onder mn nagels vandaan halen met haar gezicht zonder emoties.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zelva schreef:

Oh ja, is dat zo? Ik zie slechts 4,5 ster.

Vreemd. Nou ja, heb er nu wel vijf sterren van gemaakt. Bedankt !

avatar van Ericinho

Ericinho

het was weer genieten gisteravond. Een 'luchtig' begin, zet je even op het verkeerde been, maar al snel sijpelt het salpeterzuur er doorheen. Briljante acteerprestaties, briljante film.

*****

(niet gezien, dan snel huren!)

avatar van Rujar

Rujar

Inderdaad een leuke film.

De kwaliteit van de film komt met name door de acteerprestaties van Jack Nicholson.

avatar van MarkFish

MarkFish

Ge-ni-jaa-le film! Gister weer gezien ja. Nicholson is zo'n vette acteur. Tis erg grappig en de ondertoon is leuk, maar het einde is dan weer erg hard. Daar ga je over nadenken. De dood van Billy, de 'dood' van Nicholson (hersendood, dat Chief hem afmaakt is weer 'mooi')

avatar van alf.

alf.

paar vraagjes, voordat ik m'n cijfer wil geven, ben nog een beetje aan het twijfelen

er is eerding gesproken van een metafoor, de inrichting zou de maatschappij voorstellen die de mens beperkt in zijn vrijheid, is de schrijver van het boek dan een soort anarchist ofzo?

en hoe zit het dan met die mensen die ''vrijwillig'' in de inrichting zitten, zitten zij ook echt ''vrijwillig'' of worden ze gedwongen?

acteerprestatie's is al genoeg over verteld, die zijn top