• 9.378.495 stemmen

Geregisseerd door: Kevin Smith

Met onder meer: Michael Angarano, John Goodman en Michael Parks

Plot Red State

"Fear God."

Drie scholieren stuiten op een online-advertentie van een wat oudere vrouw die een gangbang wil organiseren. Wat begint als een jongensfantasie eindigt in een ware nachtmerrie als ze tegenover de extremistische predikant Abin Cooper komen te staan, die er z'n eigen dodelijke agenda op nahoudt.

Macmanus

Kon best werken. Groepje jongeren die worden vastgehouden door geloofs-fanatici. Had best een aardige TCMish iets kunnen worden. Maar het is vooral matig omdat het vol zit met ongeloofwaardig en slap schrijfwerk. Jongen komt niet los. En zit even later zogenaamd dood naast zijn buddy. Hoe kwam die los, waarom laat iedereen hem liggen? Je moet snappen als schrijver dat je dat soort dingen wel even moet opschrijven of als regisseur moet filmen. Ook is het slap dat de gay cop iemand neerschiet waardoor het hele tweede deel zogenaamd bestaansrecht heeft. Nogal makkelijk. Mocht wel wat ingenieuzer geschreven worden. Ook het einde met de trompetten is natuurlijk een schoolvoorbeeld van een Deus ex machina. Nou ook niet echt het teken van een geweldig script. Helemaal eentje die zichzelf zo serieus neemt.

Maar 't Zal wel weer niet uitmaken dat het een matig scenario is.

Ook roept Smith zelf heel hard dat het een Horror film is. Dus als die daarin kennelijk hard faalt zou dat ook een reden kunnen zijn tot een lager aantal sterren.

Is je goed recht maar als je al ziet hoe de eerste is losgekomen hoef ik dat bij de tweede niet zo nodig meer te zien. Het zijn vaak dat soort scenes die een film uitleggerig en saai maken.

En dat is weer zo'n filmregeltje als "je mag niet teveel voice overs gebruiken"? Vond het een geniaal stukje waarmee de film zeker een halve ster extra verdient.

Wat Smith verder over z'n eigen film roept moet hij zelf weten. Ik vond het best meevallen met de serieux in deze film, vond er genoeg luchtige elementen inzitten en het einde past daar perfect bij. Maar om dan m'n score te verlagen omdat mijn beleving niet overeenstemt met de intenties van de regisseur .... nah.

Onderhond schreef:

Hoeft natuurlijk allerminst het saaier te maken, beetje leuk snijden. Maar hij kwam juist niet los. Waardoor je op zijn minst even kon laten zien dat het hem wel lukte. Dat net als met het einde nijgt nogal naar gemakzucht van de regisseur. Was nog wel meer, zo goed staat de film me ook weer niet bij, beetje de top 3 dit.

Je mag natuurlijk alles. Vandaar weet ik eigenlijk ook niet waarom ik überhaupt in discussie ga met iemand op Moviemeter. Want wat ik storend vind, vindt iemand anders een halve ster extra waardig en visa versa. Maar het gaat me meer om het makkelijke karakter van een Deus, wat ik niet echt sterk vind. Kan ook zo zijn bij Voice Overs, hoeft niet. Een Deus kan ook best werken bij een Crank ofzoiets. Hier leek Smith een punt te willen maken tegen de regering en geloofs fanatici. Zit toch wel iets achter, dan moet je imo met een iets intelligentere oplossing komen voor je climax. Maar als je hier je eigen ervaring op hebt en je dit ziet als een soort Crank achtige onzinfilm dan kan ik begrijpen dat het je niet stoort.

Ik geloof dat niet zo. Denk dat hij er wel iets mee wil vertellen en dat maakt het gemakzuchtige karakter van de film wat jammerlijk.

Ik vond de combinatie tussen hard geweld, een boodschap en een luchtige, wat relativerende ondertoon wel werken. Het definieert de film tot iets unieks, moeilijk te vergelijken in z'n geheel met andere films. Kan ik wel appreciëren. Als eender welke genrefilm had het bij mij minder gewerkt, daarvoor zijn de afzonderlijke elementen te zwak uitgevoerd.

En wat het losraken betreft, dat soort zaken vind ik zelf makkelijk aan te vullen en compleet niet essentieel. Als je op zulke zaken gaat letten heb je binnen de korste keren een nieuwe Shawshank Redemption.

Macmanus

Fair enough over het eerste gedeelte. Tweede deel is wat flauwtjes. Alsof iets wat duidelijker tonen meteen betekend dat je alles uitlegt en je een Shawshank film krijgt. Het voelt gewoon aan als een gap uit de film. Eerst is die heel zielig ik kom niet los huilie huilie en daarna is dit opeens los en heel slim geweest om naast de dode te gaan liggen. Weet ook bijna zeker dat Smith het gewoon vergeten is te filmen, want hij trekt dingen weglaten ook niet door om het een stijlelement te maken. Nog steeds je goed recht om het niet erg te vinden natuurlijk. Net als mensen het niet erg vinden om naar een camversie te kijken of dat mensen het niet erg vinden dat iemand comic sans gebruikt.

want hij trekt dingen weglaten ook niet door om er een het een stijlelement te maken

Nochthans beweerde hij ergens het lot van de kleine kinderen moedwillig weg te laten uit de film. Dus dat zal nogal meevallen denk ik.

Je laatste vergelijkingen slagen echt nergens op trouwens.

avatar van nognooit

nognooit

Aardige cynische horror/thriller.

Kevin Smith die wat anders uitprobeert, dat werd hoogtijd.

Want na Clerks heeft hij met vrijwel elke film het zelfde truukje herhaald. Daarnaast waren films als Jay and Silent Bob Strike Back, Jersey Girl en Zack and Miri Make A Porno ook niet echt meer boeiend en de laatste twee niet eens meer grappig.

Met volledige controle over de film heeft Smith hier iets interessants.

Visueel is het heel anders, grauwe kleuren, gebruik van snorricam en eindelijk ook geen Star Wars grappen meer. Sterker nog, de humor is beduidend naar de achtergrond verschoven. Dat betekent niet dat het weg is, maar het uit zich meer in cynisme en absurdisme.

Het siert de film wel.

Toch struikel ik ook over de té lange speech in het begin en het tweede deel dat een veel te lange droge saaie schietpartij is.

Jammer. Eigenlijk had iemand even heel kritisch naar het script moeten kijken, want er zit hier een hoop gemiste kansen in.

De film voelt daarom eigenlijk ook niet helemaal 'af'. Toch is dit zeker de moeite waard om te zien, over het algemeen prima acteerwerk en aardig verhaal.

avatar van Observator

Observator

Ha. Redelijk onconventionele cinema. Lekker lomp in actie én dialoog.

Er gebeurt veel en er wordt wat van de hak op de tak, van de ene naar de andere personage gesprongen, maar dat werkt wel prima in deze film. De intrede van de ATF, wat voor een department dat ook moge wezen, maakt het geheel nog eens extra lekker bizar. Moeilijk serieus te nemen, maar bijzonder komisch. De grap van het bazuingeschal op het eind vond ik geniaal. Een waardig wtf momentje.

avatar van Jonkster

Jonkster

Erg fijn filmpje.

Doordat de film steeds nieuwe wegen inslaat wordt het nergens saai en werd ik als kijker steeds aangenaam verrast, los van het verloop van het verhaal een interessante mix van verschillende genres die de film een eigen smoel geven.

Had verder totaal geen last van het 'door sommige als laks bestempelde' script, integendeel. Doordat zaken net anders lopen dan je ze tegenkomt in veel andere films vond ik dit zelfs realistischer overkomen. De squad evenals de sektelieden laten allemaal steken vallen, lijkt me niet heel raar in zo'n intense situatie. Komt op mij iig realistischer over dan wat wordt voorgeschoteld in tig andere films met zogenaamde doordachte scripts waarbij de hoofdpersonages zich overal doorheenworstelen tot het einde van de film.

Dikke 4*

avatar van KampF_

KampF_

Ik heb het deel gemist waarbij ze uit het raam schoten..

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Goede film, die echter nergens echt wil overtuigen. Het uitgangspunt is intrigerend en de dialogen ijzersterk. Ik ben denk ik een van de weinigen die helemaal meeging in die speech in het begin. Sterk personage. Helaas worden we warm gemaakt voor weinig. De manier waarop die homo sterft deed me vrij weinig en wat er daarna volgt hebben we al vaker gezien. De film lijkt een boost te krijgen met de entree van Goodman, maar helaas blijft dit voornamelijk bij een hoop wapengekletter. Met de intrede van die sirenes (geweldig sound-design!) dacht ik dat de film weer zijn weg terug zou vinden, maar ook hier wil het maar niet losbarsten. Erg jammer, want Red State lijkt alles in zich te hebben om en beklemmende film te worden. Weer eens wat anders dan de gemiddelde James-film, maar deze koers mag hij blijven volgen. Wat bijschaven en er kan daadwerkelijk een ijzersterke horror uitkomen.

avatar van m1701

m1701

Begin was goed, tot de pastoor gaat preken, dat duurt wat lang en daarna

dacht ik dat de film wel eens heel aardig/spannend gaat worden.

Maar daarna zakte het weer wat in, en was er weinig spanning/horror te vinden.

Had er helaas wat meer van verwacht

avatar van joywen

joywen

Echt 1 van de slechtste films die ik tot dusverre gezien heb:-(

Ontzettend slecht camerawerk; een verhaal van niiks (hadden ze veel meer mee kunnen en moeten doen); absoluut geen spanning laat staan schrikeffecten; de karakters zijn zo slecht uitgewerkt, dat je absoluut niet met ze meelleeft, zelfs niet wanneer ze gedood worden; veel te lange preken en praatsessies wat meer op filmvulling lijkt dan dat ze de film goed doen.

Al met al een absolute afrader. Dit waren voor mij echt 90 verloren minuten:-(

avatar van Daan258

Daan258

WTF een horror film van Kevin Smith lijkt me wel leuk.

De trailer ziet er in iedergeval erg leuk uit.

snel maar is kijken

avatar van Zandadder

Zandadder

Een film met een paar gezichten.

Ik vreesde een voorspelbare b-horror film, maar het had toch een paar verassende wendingen. Shoot-out was goed in beeld gebracht. Wat mij betreft het hoogtepunt.

Minpunt is het einde, toch wel anti-climax.

Al met al toch een beetje positief verrast. voldoende.

avatar van le-nnart

le-nnart

zeker geen verkeerde film. Jammer dat de sfeer niet helemaal goed neergezet is waardoor soms het horror gedeelte gemixt is met een soort van humor.

Verder wel het kijken waard.

avatar van Waku

Waku

Beetje merkwaardige film die niet echt lijkt te weten welke kant hij op wil gaan.

Het lijkt inderdaad een horror achtige " Hostel" film te gaan worden maar op de helft veranderd dit enigzins in een religieuze dramafilm. Duidelijke link naar Wacko het gijzeldrama van een sekte aantal jaren terug in Amerika.

Het is vooral te danken aan de acteer prestaties van John Goodman dat de film nog enigzins kan en blijven boeien.

Maar desondanks niet veel bijzonders

avatar van RickZ

RickZ

Dit is geen horror, meer een actiefilm met wat thriller-sfeer.

Het begon wat traag en leek richting de zoveelste B-film horrorslasher te gaan. Bijna afgehaakt bij die veel te lange preek van opa.

Daarna, zegmaar vanaf dat John Goodman (prima acteerwerk van hem!) zich er mee gaat bemoeien, wordt het wel beter: stevige schietactie, nice kills, een lekkere shootout dus. Dat brengt de film toch naar een voldoende nivo, ondanks de slechte start dus, en dankzij John Goodman.

avatar van voomzap

voomzap

Prima filmpje. Camerawerk is in sommige scenes (bijvoorbeeld tijdens het rennen) intens neergezet. Film had wel ietsjes vlotter gemogen over de hele lijn. Meer absurditeit was welkom ook, dan had het een cult-klassieker kunnen worden. Dat is het nu allemaal net niet. Verplichte kost voor de liefhebber, dat wel. Dikke 7!

avatar van james_cameron

Opmerkelijke film van regisseur Smith, met name door het voor hem nogal atypische onderwerp, daar we hem toch vooral kennen van een grote reeks platvloerse komedies. Ondanks het radicaal andere onderwerp is het platvloerse helaas ook ditmaal aanwezig, vooral in de benadering van de personages en het gebruik van geweld. Iedereen is of stupide of gedraagt zich stupide, waardoor het geheel al snel niet meer serieus te nemen is. Best jammer, want her en der zijn er wel wat effectieve scenes en vooral qua camerawerk, nooit het sterkste punt van Smith, is de boel er flink op vooruitgegaan. Troef van de film is de prima rol van Michael Parks als de maffe Cooper. Verder is het allemaal buitensporig gewelddadig en zo subtiel als een mokerslag. Een krappe 6!

avatar van filmsjefke

filmsjefke

Jonkster schreef:
Erg fijn filmpje.

Dikke 4*

volledig mee eens!!! 4*, vond het ook wel tof dat een groot deel van de acteurs uit serie's kwamen die ik volg (als ik me niet vergis teminste )

avatar van Seifer

Seifer

Best wel een absurde film, ik had niet zo snel verwacht dat de film zo zou verlopen. Maar ik vond het begin wel erg saai als die ouwe zo'n lange speech gaat houden over noah en al die andere bende uit de bijbel. Daarnaast vind ik dit meer een actie, dan een horror/thriller. Eng word het nooit en de film is niet smerig genoeg om een horror genoemd te kunnen worden.

avatar van Wouter

Gekte van deze tijd dat horror smerig moet zijn.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Inderdaad. Horror is meer dan gore alleen.

avatar van stinissen

Uitstekende film met als thema godsdienst waanzin en dat is de ergste horror die je maar kunt bedenken , enge hele enge mensen. Melissa Leo als Sara met pruik is te eng voor woorden en speelt haar rol met verve. Ook voormalig tv-ster Kyle Gallner heeft nu een reputatie als gewaardeerd acteur.

avatar van Herr Oxnard

Herr Oxnard

Kevin Smith wat doe je gast! Dit kan je toch niet menen! Het enige wat nog te doen was aan deze film was de openingsscène..That's it. Ik heb hem niet afgekeken, had er op de helft echt genoeg van! Maar weet iemand of dit is gebaseerd op die meest gehate familie van Amerika?

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Gekeken omdat ik de films van Kevin 'Silent Bob' Smith altijd wel kan waarderen. De film begint spannend, maar na de veel te lange preek ben ik eigenlijk niet meer in de film gekomen. Aantal verrassende wendingen en goed acteerwerk van Goodman en Leo.

avatar van joey1973

joey1973

nognooit schreef:

Aardige cynische horror/thriller.

Kevin Smith die wat anders uitprobeert, dat werd hoogtijd.

Met volledige controle over de film heeft Smith hier iets interessants.

Het siert de film wel.

helemaal mee eens....

avatar van Blacksad

Blacksad

Weer eens wat compleet anders van Kevin Smith na alle View Askewniverse-films (en natuurlijk Jersey Girl en Zack and Miri make a porno), en het beviel mij wel. Het is absoluut niet zijn beste film, maar de stijl waarmee de film gemaakt is paste er uitstekend bij. Het verhaal is op sommige punten inderdaad wat traag, maar toch bleef ie voor mij boeiend genoeg.

En ik weet niet of het onderwerp van radicale Christenen al vaker gebruikt is behalve in die waargebeurde films, zoals over die sekte in Waco, maar het was voor mij één van de weinige keren dat ik het in een Amerikaanse film voorbij zag komen. Het schrikbarende van de film is dat dit soort mensen ook gewoon in het echt bestaan.

avatar van Ricochan38

Ricochan38

Leuk uitstapje van Smith, zeker de moeite waard van het kijken met een paar aardige rollen zoals die van John Goodman.