• 9.377.836 stemmen

Geregisseerd door: Joe Cornish

Met onder meer: John Boyega, Jodie Whittaker en Nick Frost

Releasedatum: 21 juli 2011

Plot Attack the Block

Verpleegster in opleiding Sam loopt alleen door de duistere straten van Zuid-Londen wanneer ze wordt overvallen door een jeugdbende. Ze wordt echter gered wanneer er iets uit de hemel valt. Een meteoor slaat in nabij een geparkeerde wagen en Sam weet te vluchten, net vooraleer de bende wordt aangevallen door een klein buitenaards wezen dat uit het wrak komt. De bende achtervolgt het wezen en doodt het, en sleept het karkas naar het hoogste punt van de wijk, die ze als hun territorium beschouwen. Maar het avontuur is nog niet voorbij. De buitenaardse aanvallen zijn nog maar een begin…

avatar van Number23

Number23

Sneakl preview van deze week en wist er verdomde weinig over, behalve iets met aliens en kinderen. Het was gelukkig allemaal iets beter dan ik verwachtte, want de film is spannend, bloederig, origineel en zit vol met droge humor. Talloze verwijzingen naar andere sci-fi klassiekers maken de lol compleet. Leuk tussendoortje.

avatar van Macmanus

Macmanus

Lekker Britse komedie horror!

Betwijfel of N23 ooit een grindhouse heeft gezien laat staan deze film, en PvdA pfff!

Dit is een lekkere jonge frisse film die met bestaande horror sci-fi cliches lekker eigentijds omspringt. Vooral de jeugd is vrij hilarisch en lekker brits. Nergens doen ze hun best om beschaafd Engels te spreken. Ze rollen lekker wat one liners van hun tong. Opvallend genoeg ook al zijn het vrij onsympathieke knaapjes krijg je snel genoeg feeling met de gang. En ga je als kijker lekker mee met het vlot vertelde verhaaltje. Lekker soundtrackje, epic einde. Weinig te klagen over deze film eigenlijk. Monsters waren misschien wat jammer. Vond de kleine vetter vormgegeven dan de grote. Maar ach echt erg of heel slecht was het zeker niet.

Zal hier wel eindigen rond de 2.53 ofzo maar zal zijn publiek wel vinden denk ik, voor zover die niet al gevonden zijn. Blijkt het goed te doen op festivals.

Zuinige 3.5 sterren maar scheelde niet veel of die 4 stonden er.

avatar van rep_robert

Attack the Block is zo'n lekker snel filmpje die je tussendoor kunt kijken. Snelle Britse humor, een vlot verhaal, een geinige alien invasie dat zich is een keer niet in Amerika afspeelt en een speelduur dat door de luchtigheid als een speer voorbij gaat. Terecht dat de film veel lovende kritieken krijgt. Tegen de gangstertjes had ik ook niks, je moet wel een erge zuurpruim zijn wil je hierover heen vallen. Ik vind het persoonlijk ook fijn dat niet iedereen het redt(vooral omdat het tieners betreft), wat dat betreft speelt de film ook minder op save dan de grote broers uit Hollywood.
Enige wat er wel aan scheelt is dat de algehele indruk gewoon erg leuk is, maar nergens echt erg bijzonder. Daarvoor kijkt het net even te vlug weg in dat uurtje en een kwartier.

avatar van Parasja

Parasja

Gisteren deze film gezien, en alhoewel ik er niet zo veel van verwachtte, was dit een zeer leuke film! Het is weer eens wat anders dan een stel tieners die ergens te maken krijgen met een monster dat op hen jaagt, en een voor een doodgaan..Nee, dan deze film..leuke humor, knappe jongens en een geinige setting. Die fluoricerende tanden van die aliens zijn ook leuk bedacht..wat iets minder is is het verhaal, die is flinterdun. ERg leuk voor een horror/komedie liefhebber die eens een redelijk originele horrorfilm wil zien.

Betere weergave via Attack The Block (2011): Verheerlijking van Londense plunderaars? « tasteless enterprise - tastelessenterprise.wordpress.com

Attack The Block (2011): Verheerlijking van Londense plunderaars?

Deze zomer werd Londen en andere grote steden in Groot-Brittannië opgeschikt door massale plunderingen. De daders: voornamelijk hangjongeren uit lage sociale milieus, zowel allochtoon als autochtoon. Kort voor de plunderingen verscheen Attack The Block in de Britse bioscopen, het regiedebuut van komiek Joe Cornish. In de trailers bleek al snel dat deze sciencefictionfilm handelt over een groepje criminele hangjongeren (autochtoon en allochtoon) die de strijd aangaan met buitenaards wezen. Deze monsterlijke creaturen hebben het (om één of andere reden) op hun locale Londense flat ‘the block’) gemunt.

Op basis van deze premisse was ik aanvankelijk bang dat het om een Britse hiphop/hoodie-cultuur verheerlijkende komedie zou gaan – en dat net in de tijd van de plunderingen. Ook PVV-minnend Nederland wist Attack The Block op het Internet te vinden en sprak over een ‘multiculti-propaganda film, gefinancierd door de PvdA’. Verheerlijkt deze vlotte alien-slasher de Britse straatcultuur (waar niemand nu eigenlijk op zit te wachten) of zit er meer achter Attack The Block?

De protagonist van de film is de vijftienjarige Moses, meesterlijk vertolkt door het jonge talent John Boyega. Een stille, maar harde jongen die opgevoed is door zijn bijna-altijd afwezige oom. Moses leidt de locale mob van bevriende leeftijdsgenootjes; een groepje wannabe gangsters. De film start met een nachtelijke scene waarin dit clubje, getooid met capuchons en fietsend op BMX-jes, de ziekenhuiszuster Sam (Jodie Whittaker) overvallen. Kort daarna mollen ze een – op het eerste oog – onschuldige alien.

Op dit punt zullen de meeste bioscoopgangers een gloeiende hekel aan Moses aan zijn maatjes hebben gekregen. Maar nu begint de film eigenlijk pas echt: een ander, meer monsterachtige alien-variant valt namelijk de wijk binnen. De luchtige, bijdehante toon waarmee de film begon (in de stijl van Shaun Of The Dead, Hot Fuzz en Scott Pilgrim – films van dezelfde productiemaatschappij) is dan voorbij en de film krijg een duisterdere, realistischere, maar ook een meer moralistische toon.

Tijdens deze nacht komen Moses en co. onder grote druk te staan: niet alleen van binnenvallende aliens, maar ook van de daadwerkelijke gangsters die de dienst in hun wijk uitmaken. De jongens leren wat de consequenties zijn van hun asociale en criminele gedrag. Elk lid van het clubje wordt uitgediept na de oppervlakkige kennismaking aan het begin. Ondanks dat de film maar 80 minuten duurt (precies lang genoeg voor zo’n vlotte film) krijgt ieder personage een eigen gezicht, bijvoorbeeld plaatselijke drugsdealer Ron (Nick Frost). [spoiler[Uiteindelijk leren de jongens hun verantwoordelijkheid te nemen: vooral Moses, die op determineerde wijze zijn block probeert te redden van de aliens en daarmee boete probeert te doen voor zijn kwade daden uit het verleden.

Zo is Attack The Block uiteindelijk is intelligente, verfrissende slasher met een sociologische, moralistische ondertoon. Het sciencefictionelement is verwaarloosbaar, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Verheerlijkt deze film uiteindelijk het type jongere die verantwoordelijk was voor de recente plunderingen in Londen? Nee, dat doet het niet. Moses en zijn kameraden doen hun best om de andere buurtbewoners tegen het kwaad te beschermen, maar de weg tot sociale acceptatie is een lange. Hun (mis-)daden uit het verleden worden niet zomaar vergeten. Wel laat de film zien dat redemptie mogelijk is, evenals een weg uit de sociale misère van de Britse achterstandwijken. In plaats van te kiezen voor een zwaar sociaal drama heeft regisseur Cornish deze boodschap in een vlot, aanstekelijk en vooral onderhoudend jasje gestoken. Attack The Block is voor mij – samen met genregenoot Trolljegeren – zonder twijfel één van dé verassingen van filmjaar 2011. (Eru)

8.8

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Zeer vlot filmpje.

Toeval dat deb ritten altijd van dit soort leuke onzinfilmpjes maken en het uit andere contreien naar niets maakt? Dacht het niet. Frost of Pegg blijken een kwaliteitsstempel voor vermaak, ook al is Froost zijn rol niet groot toch zit ie weer in zo'n hele leuke comedy met campy elements.

Creature design is grappig, de termen van de young'uns werkt aanstekelijk en de vlotte pacing maakt van zo'n film wel genoet. Vooral veel tongue in cheek humor, de expertise van de britten en werkt erg goed. Lekkere soundtrack, fijne personages en ook lekkere vlotte punchlines. Einde is ook erg tof. Vooral een erg fijne zelfbewuste nonsens film. Leuk, snel, effectief.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik had zo mijn twijfels in het begin, maar de film werd leuker en leuker. Mist een beetje de grootsheid van een alien blockbuster, maar als kleine broertje zorgt deze voor goed vermaak.

Attack the Block heeft flink wat vaart gelukkig. Geen diepgaande kennismaking met de hoofdrolspelers maar meteen die aliens op Aarde knallen en gaan met die banaan. Aanvankelijk vond ik het allemaal wat flauw; een paar stoere gangstertjes die de aliens te lijf willen gaan als ware het politie of rivalen waren. Maar al snel begreep ik dat je het allemaal niet zo serieus moet nemen. Dat benadrukken de diverse grappige oneliners nog maar eens.

Thank God for subtitles want ook al kan ik goed Engels, dat Britse gangster accent is amper te verstaan. Leuk geacteerd overigens door een jonge cast. Alien design is best geslaagd, al zagen ze er misschien nog wat te knuffelbaar uit. Hun zwarter dan zwarte vacht was wel tof en deed me trouwens ook sterk denken aan de schaduwen in de game ICO.

Speelduur is perfect waardoor de film niet verveeld. Behoorlijk wat actie, aardige soundtrack en hier en daar een druppel bloed. Het voelt allemaal niet heel erg speciaal, maar als totaalpakket een zeer vermakelijke film.

avatar van james_cameron

Vermakelijke SF-pulp, stijlvol geregisseerd en met een vlotte montage. Het beperkte verhaaltje en de nog meer beperkte setting vormen enigzins een nadeel, net als het bij vlagen irritante akteerwerk van de overwegend zeer jonge cast. De buitenaardse wezens zijn ook niet erg bijzonder qua vormgeving. Gelukkig biedt de energieke uitwerking van het gegeven voldoende tegenwicht. Hier en daar is de film ook best spannend.

avatar van stinissen

Redelijke in de stijl van de jaren '70 Actie / Sciencefiction film de film is snel en vermakelijk en lijkt inderdaad een beetje op de stijl van 'Shaun of the Dead'.

avatar van Camorra

Camorra

this is not pokemon or some shit.

Attack the Block

Engelse film, vaak best wel aardig (Harry Brown) hoorde hier dat het over aliens ging maar ze zitten toch een een achterstandswijk dus ik dacht gaat em helemaal worden..

helaas, de eerste 30 (+/-) zijn wel leuk daarna wordt het een stuk minder, in heb begin zie je ze echt als achterstandswijk gang/schoffies en das wel grappig daarna begin je steeds meer die aliens te zien en moet toch zeggen die vielen een beetje tegen, vanaf daar gaat de film aardig bergafwaarts. Het einde was slap heel slap gevangen en afgelopen het lijkt net of ze aan het eerste gedeelte hard gewerkt hebben toen vervolgens achter op schema kwamen en de rest maar afgeraffeld hebben

2 ** jammer

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Leuke film, leuk sfeertje. Speelt zich allemaal af op 1 avond. Ik vond de monsters ook wel wat hebben. Was vermakelijk genoeg, verveelde geen moment. Deze film moet je trouwens niet kijken vanwege Nick Frost want die heeft een niet al te grote rol.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Fijn filmpje dat een mix is van actie, science-fiction, komedie en een vleugje horror.

En gek genoeg werkt dit allemaal, al ligt de nadruk weldegelijk op de actie, en die is prima. Voor de comic relief zorgen vooral de twee kleine wannabe-gangsters Probsen Mayhem en natuurlijk Nick Frost. John Boyega als Moses en Jodie Whittaker als Sam nemen het serieuzer op, en zorgen voor een prefecte balans tussen humor en drama.

Even over de aliens: lees hierboven dat ze niet erg overtuigend zouden zijn, maar daar ben ik het niet mee eens. Vond die harige monsters met hun fluo tanden best cool!

Verder blijft het allemaal kleinschalig: zo speelt het verhaal zich op één avond af op één en dezelfde plaats: The Block! Gaat lekker vooruit op die manier.

Erg fijne verrassing! Believe Brov!

avatar van Zinema

Teleurstellende wezens.

Aardige actie-horror met als helden een groepje Britse jeugddelinquenten. Daarmee en met de moordlustige, maar teleurstellende wezens an sich stopt vrijwel gelijk alle originaliteit. Helaas boezemen de aliens weinig angst in. Maar omdat het tempo hoog ligt en de dialogen soms best grappig zijn, blijkt de kijkervaring voldoende entertainment te bieden.

Goed.

Had er ook wat meer van verwacht. De setting in de Block is inderdaad leuk, maar dat is dan ook wel het enige.

De aliens en alles wat daar om draait zijn op z'n zachtst gezegd nogal suf en niksig en de humor is ook wel erg ver te zoeken.

Had veel leuker kunnen zijn. 2,5* voor het idee.

avatar van RickZ

RickZ

Lekkere (jongeren)film, typisch Brits, vlot verhaal vol actie en geinige humor, en een prima opgebouwde sfeer.

Wel lowbudget, dat merk je wel aan de matige special effects, maar daar gaat het niet zozeer om (jammer dat sommigen de film alleen hierom afkraken).

- OF je maakt een dure SFfilm vol stevige special effects

- OF je doet het lowbudget met zoiets als deze film waarbij het orgineleverhaal, de cast , de actie en de humor overheersen,

beide zijn goed en alles ertussenin zakt meteen naar een onvoldoende. Deze film dus niet, keurig gedaan, aanrader!

avatar van Theunissen

Eigenlijk best wel een leuke horror/komedie. Verhaal was best leuk gevonden en was ook origineel en met de uitvoering zat het ook wel goed m.u.v. de buitenaardse wezens die er zeer nep en goedkoop uitzagen. De totaal onbekende cast (eigenlijk allemaal jongeren) deed het goed en zij zorgden ook voor wat humor. Normaal erger ik me vaak aan kinderen in films maar in deze film deden ze het juist zeer leuk. Al met al gewoon een leuke film om naar te kijken en vanwege de korte duur verveelt hij nergens.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Bijzonder leuke en vlotte film dat een simpel verhaal op stijlvolle wijze weet uit te werken.

Geen overdreven decors maar een typische Engelse buurt en dito flat bevolkt wordt door een groep stereotype personages. Veel flauwe Engelse humor die op net tijd afgewisseld wordt met actie en zo het tempo lekker hoog houdt. Vooral visueel gezien zit de film goed in elkaar met prima effecten en sfeervolle belichting en geslaagd camerawerk. De jonge acteurs doen het redelijk tot matig en de rol van Frost is helaas te verwaarlozen.

Geen film die je bij blijft maar leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van schram101

schram101

Prachtige actie/komedie waarbij je soms krom ligt van het lachen. De hoofdpersonages zijn de figuren waar je je dagelijks dood aan ergert, maar hier zij het zijn de personages die de film dragen en waarvoor je een soort sympathie moet opwekken. Gewaagde opzet, maar zeker geslaagd.

Af en toe is film nog redelijk spannend ook. Maar bovenal is het ontzettend vermakelijk. De luchtige opzet, de komische personages, het verhaal. Erg leuk allemaal. De originaliteit spat er van af!

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Wist van te voren nou echt niet wat ik moest verwachten, maar moet gezegd worden: heb mij prima vermaakt met deze film. Lekker veel vaart, vele porties actie en maffe personages die zo nu en dan ook maffe dingen doen en uitkramen. Zoals bijv. die 2 kleine jochies die een alien in de fik zetten .

Geen moment saai en kijkt eenvoudig weg.

avatar van david bohm

david bohm

Zeker één van de betere sciencefiction/ horror-komedies die ik gezien heb. Een geinige sfeer met interessante personages, coole en nuchtere boefjes in een achterbuurt in Zuid-Londen die nergens echt raar van op kijken. Vind de film eerder komisch dan dat het om de actie draait.

avatar van Roel82

Roel82

Snap ook niet helemaal waarom het genre comedie er niet bij staat, heb meerdere malen erg moeten lachen. Geen hoogstaande film maar wel één die aardig weg kijkt en een leuk tussendoortje biedt.

avatar van Minotaures

Minotaures

''Tango neutralized.''

Wat een rare Engelse concept.

Het verhaal is duidelijk voor de sci-fi liefhebbers. Het gaat over een invasie op aarde, alleen hebben de aliens een slechte plek gekozen om te landen. Namelijk zuid-London, Engeland. Niet alleen een plek waar 15-jarigen in het criminele circuit actief zijn, maar waar bendes, gangsters, drugs en wapens een veelvoorkomende probleem is. Je volgt de alien-invasie samen met een bende jongeren die door het eerste alien werden geconfronteerd. Nadat ze de eerste hebben gedood, komen ze erachter dat die meer vrienden had. Een héle lange avond begint...

De personages bestond voornamelijk uit jongeren, criminele bendeleden die o.a. aan beroving en in de drugshandel actief zijn. De jongeren bestaan uit 5 man; Moses, de leider, Pest, iemand met veel illegale vuurwerk, Jerome, Dennis en Biggz. Dit zijn eigenlijk kinderen, want ze zullen rond de 14 - 15 jaar zijn. Omdat de film zich in een wijk in London afspeelt, komen er nog wat andere personages aan bod. Whittaker speelt als Sam, een jonge verpleegster, Frost in een teleurstellende rol. Ik had immers meer verwacht van zo'n acteur en zonder Pegg vind ik het stukken minderen (ik ben al 3 films hun samen gewend), al leek dit me een film waar Pegg ook in kon spelen... Ook opereren er een aantal gangsters (Hi-Hatz en een aantal van z'n crew) vanuit een appartement wat ze telkens 'The Block' noemen. En jagen twee jongens van 9 jaar op hun eigen manier op de aliens. Als laatst komt de politie er ook zo nu en dan langs.

Het concept van de aliens was wel leuk en zéér simpel. Neem een gorilla, vervang het hele lichaam met donker haar en voeg er alleen een bek met vlijmscherpe en gloeiende tanden (wat trouwens wel gaaf was), alleen jammer dat ze allemaal hetzelfde gloei hadden en niet in verschillende kleuren. En dat het hele aanval een initatief waren van de mannelijke aliens om met een vrouwelijke te paren, dus het eerste alien wat op aarde insloeg en ook werd gedood. Dit had ik dus niet verwacht, ik dacht meer dat het een baby'tje was en dat de rest van de familie op wraaktocht waren. Allemaal onverwachts. Wat ik wel jammer vond is dat de aliens met gemak gedood konden worden. En tegen volwassenen mannen zijn ze te sterk, maar om door Moses in stukjes gehakt te worden kan dan wel weer... Wat de politie deed tijdens de invasie is ook niet echt duidelijk. Volgens mij helemaal niets, omdat ze er niet achter kwamen. Maar er zijn genoeg uitgangen beschikbaar om daar van gebruik te maken en de politie erbij te halen om wat meer actie in de film te stoppen. En de verklaring voor het afsteken van vuurwerk is me ook ontgaan, want er werd niets over nieuwjaar in de film gezegd of een ander feest waar ze het knallend vieren.

De effecten waren prima en de actie ook, evenals het heen en weer hollen en het ontvluchten van de wezens, appartement in, appartement uit vond ik wel grappig. Het speelt zich immer in The Block. De tempo zit er ook goed in, lekker vlot en snel. De speelduur is ook zo'n 80 minuten, dus het is geen lange rit waar je voor moet zitten.

Het is voor de rest een filmpje die helemaal nergens op slaat. Je kan bijna zeggen alsof de regisseur dit 'uit verveling' heeft gemaakt.

Een film wat duidelijk speciaal voor de jongeren is gemaakt, maar ook een film waar volwassenen van kunnen genieten.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Geen onaardige B-film, maar niet mijn smaak.

Er werd niet onaardig geacteerd door die jochies, maar echt goed werd het nergens. Hoe de alien werd weergegeven ging nog wel en de sfeer creatie was goed. De film probeert vaak helaas grappig te zijn, maar slaagt hier bij mij niet in.

Het concept is leuk gevonden maar de uitwerking kan beter.

avatar van Insignificance

Insignificance

Fris ogend filmpje dat meteen uit de startblokken schiet met de komst van een wezentje. De kroost uit de wijk komt nogal irritant over met hun straathouding en vrij veel gein gaan daar ook de mist in, maar het neemt zichzelf bepaald niet serieus waardoor het steeds minder gaat tegenstaan. Zelfs wat grappen gaan daadwerkelijk landen, zoals rondom de twee jochies.

Geldt in feite ook voor de aliens die in eerste instantie niet verder komen dan een feestpak van een gorilla met neon tanden, maar gaandeweg winnen ze, net als het geheel, wel aan charme. Ook al omdat het bol staat van de energie met hier en daar ook geinige muziek. In de verte doet het soms zelfs wat denken aan zo'n fout filmpje uit de tachtiger jaren, maar dan anno nu.

avatar van ibendb

ibendb

Een echt spannende science-fictionfilm.

Attack the Block is niks nieuws. Maar ik zat toch steeds vol spanning te kijken. De beesten zien er erg leuk uit. Ik heb me zeker niet verveeld. Het acteerwerk is niet altijd even goed, maar ik kon er wel overheen kijken. De film is wel bloederiger dan ik verwachtte. Het einde is ook best goed. Een mooie 4*.

Leuk.

Een klein, kort, blits en uiterst vermakelijk filmpje. Cornish heeft alles goed onder controle en maakt van deze film een lekkere blend van verschillende genres.

Grootste pluspunt zijn de aliens zelf, die perfect vormgegeven zijn. Slim gestileerd, wat de film als geheel zeker ten goede komt. De actie is verder amusant, maar het is vooral de Londense setting die de film een stuk amusanter dan z'n concurrentie maakt. Lekker vuilgebekte grimy kids die al slang-blazend doorheen de film baggeren.

Doet denken aan een mix van Critters en La Horde met een grime sausje eroverheen.

4.0* en een uitgebreide review

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een leuk tussendoortje met enkele spannende scènes en leuke humor. Allemaal erg standaard en bij vlagen voorspelbaar, maar dat doet er niet aan af.

avatar van voskat

voskat

Jammer dat er weinig aandacht aan de humor is besteed in deze film. Dat was nogal op zijn plaats geweest, gezien het scenario. Maar het blijft bij een paar suffe, zwaar onleuke opmerkingen.

Blijft over een redelijk vermakelijke semi-horror film met weinig bloed en een origineel oogpunt (de hoofdrolspelers zijn typisch Engels straattuig).

Misschien een keer opnieuw proberen met een scriptschrijver mét gevoel voor humor, en een iets groter budget voor fx?

2,5 *

avatar van Shinobi

Shinobi

Geinig filmpje over Engelse hangjongeren die het tegen aliens opnemen. De aliens zien er eigenlijk niet eng uit, maar dat maakt niet al te veel uit.

Ik heb erg genoten van de conversaties tussen de jongeren en hoe ze zich probeerden te wapenen tegen de aliens.

Dikke 3,0 sterren.

avatar van jipt

jipt

De vetste monsterfilm van het jaar. Dikke soundtrack, dikke 3,5*.... aanrader!