• 9.370.308 stemmen

Silent Night, Deadly Night (1984)

Horror | 79 minuten / 85 minuten (uncut version)

Genre: Horror

Speelduur: 79 minuten / 85 minuten (uncut version)

Geregisseerd door: Charles E. Sellier Jr.

Met onder meer: Lilyan Chauvin, Gilmer McCormick en Toni Nero

Plot Silent Night, Deadly Night

"He knows when you've been naughty."

Toen Billy een kind was werden zijn ouders rond Kerstmis vermoord door iemand verkleed als de Kerstman. Deze traumatische ervaring leidde hem naar een jeugdinstelling, maar ook daar kon hij deze gebeurtenis niet van zijn netvlies af krijgen. Veel later moet hij, tegen zijn zin, zelf voor Kerstman spelen in een winkel hoewel hij doodsbang is voor de Kerstman en Kerstmis. Plotseling knapt er iets in hem...

avatar van The Oceanic Six

Wat is er nou sfeervoller tijdens kerst dan een bloederige horrorfilm te kijken over kerst? Juist. Ik moet zeggen dat ik me hiermee kostelijk heb vermaakt. Deze film ademt echt op alle vlakken die 80's sfeer die ik tof vind. Daarnaast is de combinatie van bloederige kills en een aardig aantal blote tieten een prima vermaak. We volgen Billy die als jong kind zijn ouders vermoord zag worden door iemand in een kerstman-pak, wat hem een trauma bezorgde. 10 jaar later tijdens een kerstfeestje breekt hij, slaat hij door en begint hij in een kerstman-pak die hij voor werk aan moest iedereen in zijn buurt af te slachten.

Echt goor word het niet, maar we zitten wel degelijk leuke kills in, waarbij die met het hertengewei natuurlijk de meest opvallende is. Maar ook de onthoofding op de slee was humor. Ik hou op zijn tijd wel van dit soort slasherhorror. Het aparte hier is dat je best enig begrip voor Billy hebt als je weet wat hij heeft meegemaakt, maar hij blijft natuurlijk als volwassene wel een gruwelijke moordenaar. Ondanks dat Silent Night, Deadly Night vrij amateuristisch soms oogt is het meer dan de moeite waard.

Kleine 3,5*

avatar van shrink

shrink

Aardige film. Vooral het eerste half uur is interessant. Ook veel vrouwelijk bloot te zien en dat is helemaal niet verkeerd.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een best degelijke kerst-slasher die positief overkomt omdat het verhaal verteld wordt vanuit het oogpunt van een getraumatiseerde jongen die verandert in een moordenaar na een tragische gebeurtenis. Dit is toch een heel andere benadering dan de killer die meestal uit het niks komt opduiken en anoniem blijft tot het einde. Bovendien zorgt dit ook voor een bijkomende dramatische laag. Voor mij dus een enorm pluspunt. De humor is nooit ver weg en aan wat tieten ook geen gebrek. Geef toe, in een slasher hoort dat er ook wel een beetje bij. Enkele kills mogen gezien worden en worden in de Uncut editie langer gemaakt, wat meteen ook de film ten goede komt.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Qua timing komt dit op het einde van de golden age of slashers. Behoort nog net tot de slashers die zichzelf serieus nemen. Ondanks een scenario dat er losjes over gaat met getelefoneerd trauma. En natuurlijk is er ook een stevige dosis gore en nudity. Dat alles maakt dat dit echt goeie camp is. Niet vanzelfsprekend want vraagt een delicaat evenwicht.
Heb er van genoten, af en toe eens goed kunnen lachen. Ook de eighties sfeer en soundtrack dragen bij aan de feel van de film. Eerlijk gezegd had ik in de finale wel het hoofd van Mother Superior willen zien rollen dus dat was wel een afknapper.

In zijn tijd controversieel omdat niet enkel stoute mensen worden afgemaakt maar omdat ook de hele Santa Claus mythe er moet aan geloven. Dat zal wel.
Wat dan weer een WTF bij me oproept is de getuigenis (op wiki) dat de regisseur zich ongemakkelijk voelde bij de moordscenes en zich daarbij liet vervangen door een stand-in … ja dat zijn natuurlijk de nadelen van het filmen van een slasher.

• 2075 stemmen

Deze vroeger bekende eigties film, is nog steeds een amusante en leuke kerst horror film.

En zeker vermakelijk en met spannende momenten met een creepy sfeertje een prima film.

avatar van Kondoro

Kondoro

teigertje schreef:

Geen vijf sterren voor deze?

Kondoro schreef:

Geen vijf sterren voor deze?

Gaat het goed met je ?

Sommige hebben een zonnesteek.

Heb jij teveel kerst kransen gesnoept, niet teveel suikers eten tijdens de film is mijn advies.

Ze zeggen....je gaat er van die ongecontroleerde dwaze dingen van zeggen

avatar van The Oceanic Six

teigertje schreef:

Eens met Kondoro. Drie sterren, ik vind je wel heel kritisch. Bah

The Oceanic Six schreef:

Eens met Kondoro. Drie sterren, ik vind je wel heel kritisch. Bah

Sorry joh, soms moet ik meedogenloos zijn

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Tja waarom heb ik deze gezien, zegt mijn wederhelft het is wel een leuke horrorfilm. Nou niet dus, slecht acteerwerk, het duurt lang voordat er iets gebeurd en tja ik hou er maar mee op

avatar van knoflikari

knoflikari

Lekkere jarentachtig retrohorror. Niet al te serieus nemen. Een kerstman met bijl en de rest kun je er zelf wel bij verzinnen, al valt de gore in deze kersthorror alleszins mee.

De kerstborrel in de speelgoedwinkel is ook zo dusdanig erg, dat het maar goed is dat de kerstman genade komt brengen!

avatar van Kondoro

Kondoro

Gaat rustig met een halfje omhoog. Lekker man.

avatar van Theunissen

"You're safe now. Santa Claus is gone."

Het moet circa 40 jaar geleden zijn geweest dat ik voor het laatste deze kerstmis horrorfilm (een slasher) voor het laatst gezien heb (destijds gehuurd in de videotheek) en eigenlijk kon ik me er ook vrijwel niets meer van herinneren, behalve de onthoofding tijdens sleeën. Aangezien kerstmis aanstaande is, leek het me wel leuk om deze film te herzien en mede ook omdat ik zag dat Linnea Quigley erin meespeelde en zij stond in de jaren 80 altijd garant dat ze uit de kleren ging en dat is in deze film natuurlijk ook het geval (ze loopt meer naakt rond, dan met kleren aan).

Het verhaal volgt Billy (Robert Brian Wilson), een jongen die een traumatische jeugd beleeft na het zien van de moord op zijn ouders, te weten vader Jim (Geoff Hansen) en moeder Ellie (Tara Buckman) door een man (J. Paul Broadhead) verkleed als kerstman. Dit leidt ertoe dat Billy later zelf tot moordenaar wordt, waarbij hij zich kleedt als kerstman en optreedt tegen mensen die hij als "slecht" beschouwt.

In het begin van de film zien we Billy nog als een 5-jarig kind (gespeeld door Danny Wagner) rond kerstavond en zien we hem samen met zijn ouders en babybroertje Ricky (Melissa Best) onderweg in een auto. Ze gaan dan naar de vader (Will Hare) van Jim (oftewel de opa van Billy), die verblijft in een psychiatrische inrichting, waarbij zijn opa enge dingen over kerstmis en de kerstman verteld tegen Billy, die er bang van wordt. Zo zegt hij o.a. tegen Billy:

"Christmas Eve is the scariest damn night of the year."

En:

"If you see Santa Claus tonight, you better run, boy. You better run for your life!"

Als ze weer vertrekken, komen ze een gestrande kerstman (die zojuist een winkel heeft overvallen en de eigenaar ervan heeft doodgeschoten) tegen met autopech. Als hij zijn pistool tevoorschijn haalt, proberen ze met de auto te vluchten, maar dat lukt niet en de kerstman schiet vader Jim dood en probeert moeder Ellie te verkrachten (dan zien we ook de na circa 13 minuten de borsten van Tara Buckman). Als moeder Ellie dan de kerstman slaat en deze boos wordt, snijdt hij haar keel door met een mes.

Billy (die uit de auto was gevlucht) en zijn babybroertje Ricky (Max Broadhead) weten het te overleven en komen we na circa 14 minuten terecht in een weeshuis, genaamd "Saint Mary's", gerund door nonnen en waar Billy dan inmiddels 8 jaar is en gespeeld wordt door Danny Wagner en Ricky is dan 4 jaar en wordt gespeeld door (Max Broadhead). Ze staan daar onder toezicht staan van de harde moeder overste (Lilyan Chauvin), die Billy regelmatig straft (o.a. als Billy door een sleutelgat kijkt en ziet dat een jongen en meisje met elkaar vrijen, daarbij zien we dan ook na circa 19 minuten de borsten van Barbara Stafford), waarbij ze hem dan slaat op zijn billen met een riem. Moeder overste vindt straffen ook goed als iemand fout of stout is geweest.

Alleen zuster Margaret (Gilmer McCormick) is liefdevol en zorgzaam voor Billy. Het is dan december 1974, waarbij Billy van moeder overste op de schoot moet zitten van de kerstman (Spencer Ashby) en dat vindt Billy natuurlijk niet leuk, waarna hij de kerstman slaat en wegrent naar zijn kamer en op het punt staat om weer gestraft te worden door moeder overste.

Dat krijgen we echter niet te zien, waarna we 10 jaar later in de tijd belanden (oftewel 1984) en Billy dus 18 jaar is (Billy wordt dan gespeeld door Robert Brian Wilson). Hij is inmiddels ook gespierd en wordt door zuster Margaret naar de speelgoedwinkel gebracht van Mr. Sims (Britt Leach), die onder de indruk is als hij de gespierde Billy ziet, waar hij gaat werken en waar hij een oogje heeft op medewerkster Pamela (Toni Nero), waarop ook leidinggevende medewerker Andy (Randy Stumpf) een oogje heeft. Billy is een gewaardeerde medewerker, totdat het bijna kerstmis is. Want dan krijgt hij ruzie met Andy (die vindt dat Billy de laatste tijd gedragsproblemen heeft) en is hij bang als er een kerstman in de winkel is.

Als het dan de dag voor kerstmis is en degene die kerstman moet spelen ziek is, moet Billy van Mr. Sims als gunst kerstman spelen en dat vindt hij natuurlijk niet leuk om te doen en hij doet het ook met veel tegenzin (o.a. te merken aan een jong meisje wat op zijn schoot komt zitten en die hij "Naughty" vindt). Als dan de winkel gesloten wordt op kerstavond, wordt er nog een feestje gevierd in de winkel met o.a. sterkedrank en daarbij verleidt Andy Pamela, wat Billy natuurlijk niet leuk vindt.

Andy neemt dan Pamela mee naar het magazijn en zoent haar, maar als hij verder wilt gaan is Pamela daar niet van gediend, waarna Andy haar ontbloot (dan zien we na circa 43 minuten de borsten van Toni Nero, die we overigens ook al na circa 32 minuten te zien krijgen als Billy over haar droomt) en zij hem in het gezicht slaat met de vlakke hand. Andy zegt dan tegen haar "You goddamn little bitch" en probeert haar dan te verkrachten. Billy die op afstand toekijkt verhindert dat en hangt Andy (omdat hij namelijk "Naughty" is) op via kerstverlichting. Als Pamela daarna tegen hem zegt:

"You bastard! You're crazy! Get the hell away from me!"

En hem slaat, zegt hij tegen haar:

"Punishment is necessary, Pamela. It is... Good."

Waarna hij haar met een stanleymes in de buik steekt en opensnijdt richting de borsten. Daarna slaat hij Mr Sims dood met een hamer en een andere oudere vrouwelijke medewerkster (Nancy Borgenicht) vermoordt hij met pijl en boog en dat allemaal onder de noemer dat deze mensen "Naughty" zijn geweest en bestraft moeten worden.

Dus het duurt circa 45 minuten voordat er iets knapt bij Billy (dan zien we ook flashback beelden van de moord op zijn ouders) en hij zijn eerste "Naughty" moord (te weten Andy) pleegt als kerstman. Opzicht is dat best een lange introductie, waarin ook eigenlijk weinig gebeurt, op de moord van Billy's ouders na dan en de naaktheid van een drietal vrouwen (waarvan Toni Nero de mooiste vrouw is).

Billy verlaat dan na circa 52 minuten de speelgoedwinkel als kerstman met een bijl in zijn handen. Daarna zien we een kerstkoor zingen en zien we dat de politie achter de kerstman aanzit en belanden we na circa 53 minuten in het huis waar de zekere Denise (Linnea Quigley ) op een biljarttafel ligt te vrijen met haar vriendje Tommy (Leo Geter) met haar kleren nog aan. Dit echter niet lang, want na circa één minuut opent haar vriendje al haar shirt en zien we na circa 54 minuten de borsten van Linnea Quigley. Ze worden echter verstoord door het jonge meisje Cindy (Amy Styvesant), het is me onduidelijk of het het zusje is van Denise of dat Denise de oppas is. Denise bedekt dan heel eventjes haar borsten met haar shirt en stuurt Cindy naar bed en zegt tegen haar:

"Cindy, if you don't go back to bed, Santa won't come."

Waarop Tommy zegt:

"He's not the only one."

Als Cindy dan naar bed gaat, trekt Denise haar shirt uit (Linnea Quigley blijft daarna ook continue topless te zien) en gaat ze weer vrijen met haar vriendje, maar ze doet wel nog topless de voordeur open om de kat binnen te laten, waarna ook Billy binnenkomt (of beter gezegd, hij slaat dan de deur met de bijl open). Hij gaat dan achter "Naughty" Denise aan en als hij haar te pakken krijgt, tilt hij haar op en wordt ze na circa 57 minuten topless gespietst aan een hertengewei dat aan de muur hangt en dat werd fraai in beeld gebracht (dat is ook het hoogtepunt in de film). Daarna gaat hij achter Tommy aan, die hij uit een raam gooit. Als het jonge meisje Cindy dan de kerstman ziet, vraagt hij aan haar of ze braaf is geweest en of ze nooit wat stouts heeft gedaan. Als Cindy dat bevestigt, krijgt ze van hem zijn bebloede stanleymes cadeau, waarmee hij eerder Pamela vermoord heeft.

Daarna zien we na circa 64 minuten twee jonge jongens, te weten Doug (Vinc Massa) en Jim (John Michael Alvarez), die willen gaan sleeën in het bos en waarbij hun sleeën worden afgepakt door twee oudere jongens, te weten Bob (John Bishop) en Mac (Richard C. Terry), die dus "Naughty" zijn in de ogen van Billy. Als zij dan de sleeën gebruiken, wordt één van hen (te weten Bob) onthoofd door Billy met zijn bijl. Ondertussen zien we zuster Margaret praten met politie-inspecteur Richards (H.E.D. Redford) en denken ze dat Billy naar het weeshuis gaat om wraak te nemen op moeder overste. Daarom sturen ze alvast een politieagent, te weten Barnes (Max Robinson), naar het weeshuis, die daar ook een kerstman doodschiet, maar dat was niet Billy maar een pastoor verkleedt als kerstman.

We belanden dan in de laatste circa vijf minuten van de film, waarbij Billy politieagent Barnes doodt met de bijl en als hij dan in het weeshuis is en met de bijl moeder overste wilt doden omdat ze "Naughty" is, wordt hij doodgeschoten door politie-inspecteur Richards. Billy's jongere broertje Ricky (die dan inmiddels 14 jaar is en gespeeld wordt door Max Broadhead) ziet het allemaal gebeuren samen met de andere kinderen in het weeshuis. Als Billy dan nog met zijn laatste woorden mijn openingszin zegt, krijgen we daarna nog Ricky in beeld te zien (de overgang van Billy naar Ricky werd fraai in beeld gebracht waarbij we ook nog de bijl te zien krijgen) die boos kijkt naar moeder overste en dan "Naughty" zegt.

Oftewel Ricky gaat de rol van Billy overnemen en dat krijg je dan te zien in het vervolg, te weten "Silent Night, Deadly Night 2 (1987)", die ik wijselijk oversla gezien het gemiddelde cijfer (minder dan 1,50*). Nadat Ricky "Naughty" heeft gezegd, is de film ook afgelopen na circa 83 minuten (ik heb de "uncut" versie gezien).

"Silent Night, Deadly Night" is zeker geen hoogstaande horrorfilm, die ook nooit spannend wordt en de cast weet eigenlijk ook niet te overtuigen. Robert Brian Wilson (als de 18-jarige Billy) is eigenlijk maar een matige hoofdrolspeler (eigenlijk deed Danny Wagner het als de 8-jarige Billy beter). Maar doordat de film zich afspeelt rond kerstmis, het rijkelijke aanwezige bloot (ik weet niet of het ook allemaal te zien is in de korte versie), en vooral van Linnea Quigley (zij is het langst topless te zien) en Toni Nero (zij is het vaakst topless te zien), en het aantal brute moorden (in totaal 13, waarvan een aantal fraaie), weet de film wel nog te vermaken en ook duurt de film maar 83 minuten (tenminste als je de "uncut" versie bekijkt) en dat is lang genoeg (had echt niet langer moeten duren) voor een film als deze.

Nu ik deze kerstmis horrorfilm herzien heb na circa 40 jaar, blijft mijn punt van 3,0* staan. Het schijnt ook dat "Silent Night, Deadly Night" een remake krijgt en dat door de makers van de "Terrifier" films.

''Punish the naughty''

Herzien op bluray uitgave van 101BlackLabel, 4k scan van de extended unrated cut met standard definition inserts.

Hele sfeervolle 80's slasher, die je beslist rond Kerstmis moet kijken. Robert Brian Wilson in zijn debuutrol, en tevens de enige rol in een speelfilm. Hij deed het helemaal niet slecht, en heeft een goeie charisma. Ook Lilyan Chauvin als de strenge Moeder Overste zet een goeie rol neer. Verder genoeg blote tieten, wat natuurlijk altijd een pluspunt is. Jammer van het ietswat teleurstellende einde, voelde beetje anticlimax.

Paar hoogtepunten voor mij waren:

- opening met zijn opa in het verzorgingstehuis, wat een creepy rol van Will Hare.

- de brute moord op zijn ouders.

- scene als Billy breekt in het magazijn met die sinistere soundtrack en close-up shots, gave charisma!

Bij de release volgden protesten en al na 2 weken werd de film niet meer getoond in de bioscoop. Een jaar later verscheen die op vhs. Grafisch ontwerper Burt Kleeger is de maker van de beruchte filmposter met de schoorsteen. Film is op locatie opgenomen in Utah. Het Saint Mary’s weeshuis was een oud leegstaande school, werd tijdens de opnames gerenoveerd en vlak na de release werd het gebouw gesloopt. Het gebouw van de speelgoedwinkel Ira's Toys (zelfde naam de de producer) bestaat nog steeds. Was o.a. een dans studio, een ijzerwinkel en nu een sportschool.