• 9.381.511 stemmen

The Adventures of Tintin (2011)

Animatie / Avontuur | 107 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titel: De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Australië

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Jamie Bell, Andy Serkis en Daniel Craig

Releasedatum: 26 oktober 2011

Plot The Adventures of Tintin

"This year, discover how far adventure will take you."

De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip 'De Eenhoorn' een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen...

Tintin (stemrol)

Captain Haddock / Sir Francis Haddock (stemrol)

Sakharine / Red Rackham (stemrol)

Thomson (stemrol)

Thompson (stemrol)

Allan / Pirate Flunky #1 (stemrol)

Ben Salaad (stemrol)

Silk (stemrol)

Nestor / Mr. Crabtree (stemrol)

Tom / Pirate Flunky #2 (stemrol)

avatar van GeronimoX

GeronimoX

Fantastische bewerking van de originele strips.

Kon ook niet anders met Steven Spielberg en Peter Jackson aan het roer...

Haddock steelt de show maar dat vond ik in de strips ook altijd.

Enige minpuntje vond ik dat ie zo kort was

Duizend Bommen en granaten!! Wat smaakt die film naar meer!!!

avatar van Elineloves

Elineloves

Duizend bommen en granaten.

Daar zat ik dan. Zaterdagmiddag, in een vrij volle zaal met bijna uitsluitend kleine, drukke jongetjes. Ik was allang blij dat het niet 'Bennie Stout' was geworden maar dat het jongetje van mijn werk liever naar Kuifje ging, want dat was, ik citeer: 'Een hele coole jongensfilm'.

Vroeger, toen ik nog een klein Elineke was, vond ik Kuifje geweldig. Ik kon zijn naam nooit uitspreken, zei altijd 'Kuivsje'. Tegenwoordig lukt me dat gelukkig wel.

Ik vond de film vanaf het begin al leuk. Het zat zich in de kleine dingetjes. Bijvoorbeeld die grote hond die helemaal onderdanig werd van het kleine witte pluizenbolletje. God, wat vind ik dat een schattig ding zeg. Ook omdat ik door hem natuurlijk telkens aan mijn eigen gekke hondje moest denken.

Op visueel gebied is het natuurlijk ook prachtig te noemen. De regenachtige straatjes, de personages, het appartement van Kuifje, de actiescenes, de woestijn.. Alles is tot in detail verzorgd. Het was zelfs zo leuk, dat ik zelfs toen ik ontzettend moest plassen niet wou gaan. En dat voor een film waarvan ik riep dat ik wel zou wachten op de DVD release. Nooit gedacht dat ik 'm zo leuk zou gaan vinden, ookal was hij in het Vlaams.

''Ik ken deze wateren beter dan de wratten op het gezicht van mijn moeder.''

Jansen en Jansen zijn ook schitterend.

''Het is een kleptomaan!''

- ''Hij is bang voor open ruimtes! Daarom bewaard hij zijn portemonnee's binnen.''

De eerste helft was beter dan de tweede helft, en de speelduur was net iets te lang, maar verder een leuke film voor jong en oud.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik verwachtte eigenlijk niet veel van deze film. Vaak zorgen lage verwachtingen er voor, dat de film niet helemaal ‘crasht’, en toch nog een gemiddeld cijfer toegekend kan worden. En zelfs dat heeft bij deze film niet geholpen.

Het eerste wat je concludeert is dat het een slechte en een bovendien ongeïnspireerde film is. Was het wel een Tintin-film? Het eerst half uur heeft het wel de typische Tintin-sfeer en was ik voorzichtig positief; Mysterie, en terughoudende actie. … maar van zodra men op de boot zit, laat men alle remmen los en is het absolute prut.

Onwaarschijnlijke wendingen (een boer in een vliegtuigtank laten om die verder te laten vliegen? ), lachwekkende actiescène’s (die achtervolging door dat stadje, het kranengevecht) zorgen er voor dat de film al snel alle gevoel met de werkelijkheid verliest, en je als kijker je niet meer verbonden voelt met Tintin. En dat is net waarom de boekjes en de tekenfilmserie zo goed zijn: Als je ze leest dan ben je ook Tintin. Na een uur had ik de neiging om toch maar eens na te vragen of we niet op een gaming-beurs waren, of op een verfilming van een spelconsole-spel zaten te kijken.

Reken daarbij nog eens het sausje van clichématige zeemzoetigheid. Dat kan toch niet voor een potentiële top 250iger? Het lijkt op bepaalde momenten wel een goedkope Disneyfilm te zijn.

En waarom is de film in het Engels? Tintin hoort gewoon en français!

Veel meer andere puntjes zijn er eigenlijk niet te bespreken (de beelden, dialogen, …). Ik verkies gewone filmbeelden boven animatiefilmpjes, aangezien animatie nogal ‘gemaakt’ is.

Neen, dit kan geen Tintin zijn.
Ongetwijfeld vinden kinderen tot 12 jaar die nog nooit Tintin gelezen hebben deze film wel de max. Omdat ik niet tot die categorie behoor, enkel wat puntjes voor het eerst half uur.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Allereerst heb ik vroeger volgens mij nooit wat van Kuifje gelezen. Of ja, misschien eens een keer, maar Suske & Wiske en vooral de Wondersloffen van Sjakie ( ) waren mijn strips. Er kwam dus weinig jeugdsentiment om de hoek kijken (hoewel Kuifje natuurlijk wel een erg bekend stripfiguur is en ik 'm vroeger, als kind, vaak voorbij heb zien komen).

The Adventures of Tintin is zonder meer erg mooi gemaakt, al wil het verhaal nooit echt van de grond komen. Ik had het gevoel ook al bij de laatste Indiana Jones van Spielberg; ook Tintin mist de magie, die films als E.T., Jurassic Parc en de overige Jones-films bijvoorbeeld wel hebben. Dat heeft denk ik met een bepaalde tastbaarheid te maken, met rustmomenten, met unieke ingevingen, met een ongehoorde soundtrack. Enkel scènes in Marokko werkten enigszins magisch (die achtervolging: ).

Het gebeurt vaker bij bekende hoofdpersonages; Kuifje is wezenlijk het saaiste personage van de film, samen met Sacharin. Het zijn vooral de "bijpersonages" (Haddock vooropgesteld), die opvlammen op het witte doek.

3D was een toevoeging - met de diepte, die het weergeeft, lijkt de film me een stuk sterker dan zonder. De muziek van John Williams viel ietwat tegen. Geen onvervalst herkenbare melodieën gehoord, meer van hetzelfde, en vooral begeleidend.

Verder viel de humor me wat tegen, de grappen waren me wat te gezapig, vaak ook flauw/braaf. Haddock is een ideaal karakter om te knallen op dit vlak. Hij (lees: Spielberg) slaagt daar deels in.

Grappig om te zien dat mijn kat (Siamees) ook een rol heeft in deze film.

avatar van thunderball

thunderball

Deze afgelopen dinsdag op een groot scherm in Antwerpen gaan zien.
Omdat hij al een tijd lang draait had ik niet veel keus en werd het de Engelstalige 3D versie (had eigenlijk liever de Nederlandse 2D-versie gezien).

Mooie animatie, fantastische karakters, zeker Haddock, die steelt zonder enige moeite de show, lekkere snelle verwikkelingen en zeer goede 3D effecten (hoewel ik het na een tijdje niet eens meer opmerkte.

Was het dan een perfecte film....?

Toch een paar kanttekeningen:

ik vind het onbegrijpelijk dat in een verhaal over De Eenhoorn ook tweederde van het boek De krab met de Gulden scharen verweven wordt.

Maak dan een keuze:

of je wilt perce laten zien hoe Kuifje en Haddock elkaar ontmoet hebben en verfilm dan DAT boek, had zeker de potentie voor een goede op zich zelf staande film gehad,

of laat het achterwege en verfilm Het geheim van de Eenhoorn en het vervolg De schat van Scharlaken Rackham. Dat laatste boek is nu -op de laatste bladzijden na- geheel in de prullenbak beland. Eewig zonde!

Verder werd om onduidelijke en compleet onnodige redenen de oorspronkelijke zakkenroller uit het boek nu plotseling tot schurk en aardsrivaal van Haddock gebombardeerd. Why?
Ook nergens wordt er uitgelegd wat hij uberhaubt in Molensloot te zoeken had.
Wat was er trouwens mis met de gebroeders Vogel?

Ook het eindgevecht met de kranen had nog maar weinig met Herge te maken en sloeg feitelijk nergens op.

Deze minpuntjes ter zijde geschoven, heb ik mij toch ontzettend vermaakt en viel mij de film -gezien ook de bezwaren die ik van te voren had- heel erg possitief mee en ben ik zeer benieuwd wat ze met een eventueel vervolg gaan doen.

Een acht, ofwel vier sterren.

avatar van Stephan

Stephan

Zelden zulk een vaart gezien in handeling en cameravoering. Briljant. En dat staat geheel los van of het nu animatie of life action is. Het is het inzicht in hoe je dingen in beeld toont. Stop daarbij een dosis zalige humor en het trouw blijven aan de sfeer van het origineel et 'voila'...

Absoluut Spielbergs beste actiefilm na Raiders.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldig leuke film, de beste van Spielberg in meer dan 10 jaar. Hierin is hij op zijn best; avonturenfilms die niet stil staan. Bij vlagen echt top of the bill voor wat avonturenfilms (heerlijk genre) betreft. Het einde viel me tegen. Mooi gemaakt natuurlijk, de details zijn ongelooflijk en hij bewijst hier de meerdere te zijn van zijn protoge Zemeckis. 4 dikke sterren.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hij is wel leuk hoor...zij het in sommige actie-scenes een beetje erg druk en volgepropt.

Slechts één groot bezwaar: ik heb die Kuifje-albums vroeger stuk gelezen en hier krijgen we een mengeling van "De Krab met de Gulden Scharen" en "Het Geheim van de Eenhoorn" ... ik had wat moeite met deze vermenging...dan was het logischer geweest gewoon met "De Schat van Scharlaken Rackham" te combineren, maar dat gaat dus het vervolg worden en daar ben ik dan best wel weer benieuwd naar (Professor Zonnebloem!!).

In ieder geval beter dan die oude Kuifje-speelfilms en zeker een stuk beter dan die ontzettend statische tekenfilms van de TV.

Kuifje, Haddock en Jansen en Janssen zijn in ieder geval leuk vormgegeven.

avatar van The Oceanic Six

Klasse!

Bijna alle verfilmingen van oude comics, series en andere zaken mislukken, maar deze TinTin film is gelukkig een uitzondering. Niet toevallig dat dit het werk van Spielberg is, een regisseur die ik altijd hoog heb zitten. De man levert toch bijna altijd wel vakwerk, al heeft hij de laatste jaren ook wel een paar mindere films geleverd. Maar met TinTin weet ook Spielberg zich knap te revancheren.

Zelf heb ik nooit veel met Kuifje gehad. Uiteraard wel eens wat van gelezen en ook wel wat van de tekenfilms gezien, maar een groot fan was ik nooit. Toch viel het me op dat je een hoop herkenbare zaken terug in deze film ziet. Het is zeker geen makkelijke cashfilm geworden. Spielberg heeft zeker moeite gedaan om het Kuifje universum goed in beeld te brengen. Zo zien we Kuifje, Bobby, Janssen & Janssen, Haddock en zelfs die dikke operazangeres terug. Toch wel erg leuk om te zien. Zeker Janssen & Janssen en Haddock vond ik erg leuk. Haddock zorgde sowieso voor wat scherpe humor door zijn drankprobleem. En ook de verwijzingen naar de oude strips doen het best goed. Zo zie je helemaal in het begin een portret van Kuifje als stripfiguur. En later zag je ook op een leuke manier de bekende vogeltjes die bij een klap tegen het hoofd erom heen vliegen verschijnen. Leuk!

Visueel is de film schitterend. De actiemomenten zijn prachtig en spektaculair en het is allemaal overtuigend geanimeerd. Nou had ik ook niet anders verwacht van zo'n grote productie, maar het is wel fijn dat het gelukt is. Dit geldt ook voor de soundtrack die prima verzorgd is.

Maar niet onbelangrijk, de film weet ook de volledige speelduur te overtuigen met het verhaal. Lekker over de top en qua locaties divers. Je krijgt geen moment rust waardoor het ook niet stoort dat Kuifje wel alles heel makkelijk ontdekt en door heeft. En wat ook bevalt is dat het geen flauwe kinderfilm is geworden (de verfilming van Thunderbirds uit 2004 heeft hier bijvoorbeeld erg last van), want er zit best wel wat geweld en dubbelzinnigheid in verwerkt.

Ik zou zeggen, kom maar op met het vervolg op deze film!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kuifje behoort tot mijn jeugd. Ik heb de hele collectie liggen en het blijven mijlpalen uit de stripgeschiedenis.

We hebben er lang op moeten wachten op die film, maar ik heb er toch een dubbel gevoel bij. Spielberg veroorlooft zich wel veel vrijheden ten opzichte van de stripverhalen. Hij ziet grotendeels af van de oorspronkelijke chronologie om er zijn eigen ding van te maken. Ik vond hier vaak meer Indiana Jones dan Kuifje in terug. De actiescène in het sultanaat vond ik daarom te ver gaan in die vrijheden. Spielberg zat waarschijnlijk al dertig jaar terug, toen hij de Indy films maakte met Kuifje in zijn hoofd en wou dit nu eindelijk eens overdoen om zijn natte droom te verwezenlijken. Dat was best frustrerend. Ik vraag me af of Hergé dit trouw zou gevonden hebben aan zijn visie.

Wel vond Magic Steven de goede animatietechniek om de wereld van Kuifje tot leven te brengen. Hij bewaart kenmerken uit de strip en voegt er elementen aan toe die alles levensecht maken. Een avontuur van Kuifje zo beleven is fantastisch. Visueel mag het indrukwekkend genoemd worden. Hij brengt ook eer aan Hergé, door hem in de allereerste scène uit te beelden als de portretschilder. En de sultan is wellicht Spielberg zelf. De humor is vaak voor de hand liggend en zeer herkenbaar voor wie de strips kent zoals zijn broekzak. Leuk blijft het altijd.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Erg vermakelijke manier om stripheld Kuifje en consorten naar het witte doek te toveren. Vooral de manier waarop de personages in de wonderschone wereld tot leven zijn gebracht is tegelijkertijd apart als vertrouwend. Het is in het begin even wennen aan de visuele stijl maar al snel waan je je in de verschillende werelden tussen de boeven, dieren en wat zo niet meer. Het verhaal is simpel, de grappen gepast en de actie in overvloed. Soms lijkt het er wel op dat men te veel in een scene heeft willen stoppen waardoor het behoorlijk hectisch kan zijn en ik soms te weinig tijd had om echt van de beelden te kunnen genieten. De personages zijn sterk gecast en doen het, met name Haddock, ook erg goed. Ik ben dan wel geen echte Kuifje kenner maar ik kan me voorstellen dat de doorgewinterde liefhebber best tevreden met dit resultaat kan zijn.

Prima film die soms wat uit de bocht dreigt te vliegen maar door het leuke avontuur en de erg mooie beelden meer dan het kijken waard is!

avatar van Spetie

Ik ben wel met Kuifje opgegroeid. Ik heb in mijn jeugd alle strips verscheidene keren geleden en alle strips liggen nog steeds op zolder in een doos, al moet ik zeggen dat ik ze al enkele jaren niet meer ingezien heb.

Hoewel ik op zich wel benieuwd was hoe deze film zou zijn geworden, had ik niet echt hoge verwachtingen, want de trailer vond ik weinig bijzonders en de gebruikte techniek oogde ook niet altijd even mooi. Helaas kwam dit in de film op sommige momenten ook duidelijk naar voren. De motion capture techniek laat hier duidelijk zijn beperkingen zien. Het moet de personages meer menselijker maken, omdat de stemmen en bewegingen ook door echte acteurs worden gespeeld. Helaas lukt dit maar mondjesmaat. Alleen Haddock vond ik echt goed worden neergezet, maar Serkis is dan ook een talent op zich. De rest van de personages, inclusief Kuifje zelf, vond ik maar weinig overtuigend.

Het script zelf is een mix van diverse boeken en wordt vaak door toevalligheden aan elkaar gehouden. Het is een soort van avonturenfilm geworden, maar dan wel voor kinderen en niet voor volwassenen. De actiescène’s zijn spectaculair, maar ontberen op een gegeven moment elke vorm van geloofwaardigheid, waardoor enige vorm van spanning voor zover die er al was, helemaal als sneeuw voor de zon verdween.

Nee Spielberg lijkt de laatste jaren zijn feeling een beetje kwijt te zijn. Indiana Jones 4 was ook al een misser. Tintin heeft vooral in de open lucht nog wel enkele mooie scènes, maar mist spanning, overtuiging, enige vorm van verbondenheid met de personages en bovendien het echte Kuifje gevoel.

avatar van Jordy

Jordy

Jammer, had een heerlijke avonturenfilm verwacht met een magisch Indy-achtig sfeertje. Niet dit allegaartje drukke en van toeval aan elkaar hangende (mooi gemaakte) actiescenes. Vervelende muziek ook. Wel grappig hier en daar.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een Geweldige film,

Een pareltje door Spielberg is afgeleverd. Persoonlijk vond ik alles kloppen in deze film.

Animaties zien eruit alsof ze levensecht zijn (oog voor detail is er zeker...zo blijkt alles echt te bewegen..van het kleinste haartje op kuifjes hoofd, tot het stof dat in de kamer doet dwarrelen...maar ook alle achtergronden komen helemaal tot leven), verhaal is onderhouden en kent een goede vaart. Ook de "side-plots" zitten leuk in elkaar.

Personages zijn goed uitgewerkt en ook de voice-over is er leuk bij gecast.

Verder kent de film een goede score wat het tempo van de film wel lijkt op te voeren (heerlijk).

De humor doet het overigens ook erg goed in de film, althans ik heb soms echt in een deuk gelegen.

De actie-scenes zitten lekker in elkaar net als bepaalde scenes zie in elkaar overvloeien.

Nee, niet meer dan lof voor deze "over de top" animatie-avonturen film.

Als nu de animaties er zo goed uitzien, ben ik erg benieuwd naar een nieuw vervolg.

Van mij een 5,0*

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ikzelf ben niet bekend met de stripreeks van Kuifje. Heb natuurlijk wel gehoord van Jansen en Janssen, kapitein Haddock en het hondje Bobbie maar nooit een strip gelezen. Liet me dan ook graag verrassen door Spielberg en dat heeft hij zeker voor mekaar gekregen!

Het zal ongetwijfeld schelen of je de film in 3D hebt gezien of niet, maar in 2D op je laptopschermpje ziet het er ook al prachtig uit allemaal. De motion-capture techniek werpt absoluut z'n vruchten af want het is net alsof je in de echte wereld zit, vooral qua bewegingen van de personages.

Van de personages is kapitein Haddock verreweg het interessantst. Grappig en erg goed neergezet door Serkis, een specialist natuurlijk op het gebied van motion-capture. Jansen en Janssen zijn ook zeker van meerwaarde en zorgen meerdere malen voor een komische noot.

Het einde leent zich uitstekend voor een vervolg natuurlijk. Een vervolg dat er van mij zeker mag komen want van dit soort animatiefilms kan ik niet genoeg krijgen! Een zeer sterke film van Spielberg, hulde!

avatar van Theunissen

Visueel zag het er allemaal zeer fraai uit en zeker ook in 3D. Ik heb deze film weliswaar niet in de bioscoop gezien maar thuis met een 3D televisie en met Nederlandse stemmen kwam deze film goed tot zijn recht. Natuurlijk is deze film in eerste instantie bedoeld voor kinderen en die zullen er ook ongetwijfeld van gesmuld hebben. Maar ook voor volwassen is deze film goed te doen en zeker ook leuk. Hier en daar is het natuurlijk wel wat kinderachtig en flauw (zoals die Jansen en Janssen) maar wel veel leuker om te zien dan de meeste animatie films. Het verhaal zat best goed in elkaar en wist ook wel te boeien. Verder gebeurt er genoeg tijdens de film waardoor de film voorbij is voordat je het in de gaten hebt. Ook zit er soms wel wat humor in deze film en dan voornamelijk door kapitein Haddock die ik eigenlijk nog het leukst vond. Gezien het einde zal er zeker een vervolg komen op deze film. Dit was gewoon een leuke avonturenfilm die me deed denken aan een andere Spielberg avonturenfilm namelijk "Raiders of the Lost Ark".

Ik neem aan dat Rackham / Sakharine een soort beeltenis is van Spielberg zelf want ze leken erg op elkaar. Of vergis ik me hierin ?

avatar van james_cameron

Wat een visueel feest dit. Voortdurend sublieme animatie, vooral in de vele opwindende aktiescenes, maakt dit tot een echt genot. Ook de stemmencast is prima. Thompson en Thompson zijn aan de (te) flauwe kant, maar verder valt er weinig te klagen. De regie van Spielberg is virtuoos; hij lijkt echt weer plezier te hebben in het vertellen van dit fantasierijke en avontuurlijke verhaal. De film is eigenlijk alles dat de vierde Indiana Jones had moeten zijn, maar net niet is geworden. De afwezigheid van George Lucas als producent bij dit project spreekt dan ook boekdelen. Kom maar op met het volgende deel, ik kan niet wachten!

avatar van Phoenix

Phoenix

Tja, wat te zeggen. Neemt me mee terug naar m'n kinderjaren toen ik tot diep in de avond stiekem met het nachtlampje avontuur naar avontuur van Kuifje verslond. Heel erg lang niet meer naar de strips omgekeken, maar deze film brengt het allemaal naar boven en dat is al een ongelofelijke prestatie op zich.

Qua sfeer echt SPOT ON. Nog nooit zulke realistische stripfiguren gezien en wat is het stijltje van Hergé perfect overgezet. Die belichting, woaw... Elk detail kon ik me uit de papieren versie herinneren, op het kraangevecht na dan. Had ook het idee dat er niet veel werd overgeslagen, behalve dan een stuk op het landhuis (waar Kuifje in de strips door Alan naartoe werd gebracht toch?). Pas na achteraf wat teruglezen - en dat zegt wat bij mij - zie ik in dat er een heel stuk uit De Krab Met De Gulden scharen is gehaald. Wel het beste stuk trouwens, dat album vond ik buiten de introductie van Haddock niet zo super.

Laat het tenslotte maar aan Spielberg over om er een avonturenfilm van te maken die de kleine jongetjes in cynische mannen naar boven haalt. Er wordt perfect gebruik gemaakt van de vrijheid die motion capture en CGI je biedt. Vooral in Bagghar gooit hij echt alle remmen los met één onnavolgbare longtake die voor mijn gevoel zo een kwartier duurde. Fan-tas-tisch.

Waarom dan geen 5*? Toch vanwege het reeds genoemde einde, dat net niet helemaal lekker voelt. Verder heerlijk genieten van zowel nostalgie als zin in wat er met deze techniek in de toekomst nog meer mogelijk gaat zijn. Kan alvast niet wachten op het vervolg en stiekem hoop ik dat ze ook nog Vlucht 714 gaan doen. Dat vond ik destijds toch wel de spannendste en heeft met Rastapopoulos ook wel de arch-nemesis in huis.

avatar van otherfool

otherfool

Niet de enorme flop die ik vreesde, maar Kuifje kon toch niet echt boeien. Ten eerste ziet deze techniek er natuurlijk ontzettend lelijk uit (al was het minder storend dan de trailer deed vermoeden), maar ook het verhaaltje dat wel erg duidelijk ABC in elkaar steekt is lang niet alles. Verreweg het vervelendst hierbij zijn de langdurige actie-scenes die het mysterieuze matinee-avontuur zo nu en dan danig in de weg zitten. Gelukkig duurt het allemaal niet te lang en valt er met kapitein Haddock nog wel te lachen.

2*.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Lang niet zo slecht en kinderlijk als ik van te voren verwacht had. Sterker nog, dit is een geweldige animatie film die veel mensen zal aanspreken. Ik heb nooit iets gehad met de animatie serie van Kuifje die vroeger op tv was maar ik vond het ook niet slecht. Heb me d'r nooit zo in verdiept.

Steven Spielberg laat voor de zoveelste keer zien dat hij weet waar hij mee bezig is. De camerastandpunten zijn magnefiek en alles word fantastisch in beeld gebracht. De animatie is erg indrukwekkend. Verder leuke personages, een leuk verhaal en een leuk avontuur in het algemeen. Ben benieuwd naar de sequel.

avatar van namingway24

namingway24

Prachtige film, één van de beste avonturenfilms die ik ooit gezien heb.

De animatie is adembenemend mooi. De personages zijn allemaal super realistisch, maar met geweldige overdreven gelaatstrekken. Alles en iedereen beweegt realistisch, en de actie is groots. Situaties die onmogelijk zouden moeten zijn, zijn met deze prachtige technologie bijna overweldigend. Alles is realistisch, maar de leuke slapstick-achtige momenten doen toch vaak denken aan een levende tekenfilm.

Het verhaal, gebaseerd op de originele strips van Hergé, is constant spannend en vaak ronduit hilarisch. Bobby is leuk en levendig en kapitein Haddock is briljant. Pegge n Frost als Thomson en Thompson zou je aan de stemmen bijna niet herkennen, maar die personages zijn gewoon zó goed, super grappig. Geweldig ook dat de stemmen Brits zijn en niet Amerikaans, want dat vond ik echt sfeerverhogend werken. Iedereen is goed en de personages zijn beter tot leven gewekt dan velen hadden kunnen dromen.

Op naar deel twee, want die móet er gewoon komen: dit is de heruitvinding van het avonturengenre en misschien wel de beste stripverfilming ooit.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Nooit een fan geweest van Kuifje, terwijl ik in mijn jonge jaren opgegroeid ben Amerikaanse comics deden mijn leeftijd genoten met de wat kinderlijkere en inferieure Kuifje. Geen jeugdsentiment hier en ook wel eens fijn dat ik een stripverfilming nu objectief kan beoordelen.

De motion capture is erg mooi en life like maar met dit pluspunt heb ik het gelijk gehad met de positieve punten. Typische Spielberg weer, enorm dumbed down, infantiele humor en ook de narratieve structuur laat weer eens te wensen over. Vooral erg rommelig verteld en erg onaangenaam opvallend dat je met zo'n mooie motion capture er toch nog zo'n farce van weet te maken.

Allemaal hemeltergend slecht en vooral de segmenten met Thomson en Thompson (was it?) zijn hier een uitstekend voorbeeld van. En laten we de boer in de brandstoftank niet vergeten. Manmanman, wat bedroevend, dit moet je ook niet willen. Kort samengevat is het prachtig vormgegeven maar is de inhoud helaas te infantiel als wat en is het narratief ook een totale chaos. Ook blijft Tintin, ook in de strip, iets teveel storende factoren te hebben. Snel vergeten. Film krijgt wel iets teveel maar ik vind dat de mooie motion capture op zijn minst een extra half sterretje erbij moet krijgen.

avatar van Justinw

Justinw

Ziet er allemaal prachtig uit en het doet het Kuifje universum eer aan. Hoop hier snel nog een deel van te zien. Sowieso kun je hier wel zeker een aantal films van maken.

avatar van Banjo

Banjo

• 2041 berichten

Wat een misplaatste humor! de hele film door, ik heb geen moment gelachen...

En dan die Actie te overdreven en te veel.. dat heeft een kuifje helemaal niet nodig.

het zag er allemaal wel prachtig uit! dat moet gezegd worden.

2 1/2 ster

Povertjes.

Nooit zoveel met Kuifje gehad, al heb ik best wel wat albums thuisliggen. Uit een tijd dat ik nog zowat alles qua strips verslond. Blijkbaar hebben de meeste mensen Brussel herkend in het eerste deel van de film, ik dacht eigenlijk dat ze de setting naar London verplaatst hadden. Nu passen de Kuifje personages daar ook wel een beetje in, maar het Britse accent doet mij absoluut niet aan Brussel denken.

Verder valt meteen op dat er technisch geen speld tussen te krijgen is. Enorm indrukwekkend. Het is jammer dat de visuele stijl dat zelf niet is. Raar dat de traditionelere begincredits ook niet de moeite doen om de stijl van de originele strip te benaderen, de motion-capture werkte in ieder geval niet echt. In theorie geen slechte optie, maar de wat onnozele achtbaanrit die de film verder is wordt niet geholpen door realistische visuals.

Ook erg veel last van Kuifje's hoofd. Leek vaak op iemand met het Down syndroom, niet zoals ik me Kuifje herinnerd. Er klopte in ieder geval iets serieus niet aan z'n gezicht. Bij Haddock had ik er veel minder last van, bij Rackham had ik vooral het idee dat Spielberg zelf de rol van slechterik voor z'n rekening nam.

Verder een aaneenschakeling van actiescenes, maar geen enkele die weet te amuseren. Ik ben halverwege ook 10 minuten in slaap gevallen, bleek geen bezwaar om de film gewoon verder te kijken. Zelfs de ongetwijfeld spectaculair bedoelde afdaling in het stadje is rommelig en saai. Een opeenstapeling van clichés die zo'n scene niet verdient. Het is daar dat de onbekwaamheid van Spielberg zich het hardst laat gelden.

Het technische aspect heeft mij doorheen de film gesleept, verder was het duffe ellende. De perfecte Spielberg film dus.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Heerlijk filmpje dat vooral visueel indruk maakt.

Alhoewel ik zelf nooit Kuifje heb gelezen als kind (wel 200+ Suske en Wiske's ), zat ik er wel direct in. Dat de film het vooral van spectaculaire acties moet hebben en wat minder van het verhaal wordt al snel duidelijk. De film zit dan ook bomvol met actie en dat is een leuke overgang vanuit een stilstaande strip.

De 'locaties' zijn allemaal erg mooi vormgegeven en ik vind dat er zeker sprake is van een sfeertje. Niet alleen dankzij de graphics maar ook vanwege de goede stemacteurs, leuke cameraposities en het lichte humoristische laagje.

Al met al heb ik lekker genoten van dit no-nonsense filmpje. Het is allemaal redelijk oppervlakkig en vliegen de clichés je om de oren (zoals het hoort in strips!), maar ik kan daar wel van genieten op een blauwe maandag. Van mij mag er wel een nieuw deel komen!

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Zwak.

Steven Spielberg in combinatie met Peter Jackson en een animatiefilm, wat zou dat worden? In ieder geval niet veel goeds. De animatie zelf is erg vreemd. Het is net niet menselijk maar ook net weer geen animatie. Er zit een lichte twijfel of het wel echt mooi is. Alsof de animatie net iets miste.

Het verhaal is erg leuk al wordt het wel op een vreselijk clichématige manier verteld. Je kunt van tevoren al een groot gedeelte invullen door simpelweg een beetje na te denken. Dit is vooral het geval in het begin van de film wanneer hij de eerste boot heeft en het rolletje onder zijn kast rolt.

Er zaten een aantal erg mooie scènes in. mijn favoriet is de scène waarin hij aan een touw de stad door glijdt. Dit had echter zo veel langer mogen duren. Het waren nu misschien een kleine twee seconden terwijl het er makkelijk vijftien hadden mogen zijn. Dit geldt eigenlijk voor elke scène, het duurt allemaal net niet lang genoeg. De details moesten meer opvallen inplaats van dat in een seconde voorbij flitsen.

Jammer, het had zo leuk kunnen zijn.

avatar van david bohm

david bohm

Net als de boeken van Hergé kan deze film mij maar matig bekoren. Ik vind de animatie er wel fraai uitzien maar het verhaal is behoorlijk saai. De actiescènes zien er goed uit maar er mist iets in de film, om te beginnen vrouwen om s wat te noemen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Was eigenlijk totaal niet bekend met Kuifje, maar was wel erg benieuwd hoe Spielberg en Jackson samen dit populaire karakter op het witte doek zouden toveren. In de eerste plaats is de motion capture techniek hier vrij goed geslaagd. In ieder geval beter dan een film als Beowulf van Zemeckis. Het ziet er allemaal goed en verzorgd uit en de personages zijn gelukkig geen dode computerfiguren geworden. Sterker nog, de personages zijn het hoogtepunt van de film. Haddock (Serkis in zijn vierde grote motion capture rol) is een geestig personage en ook Thomson en Thompson zorgen voor wat geestige momenten. De slechterik was een wat saai figuur, jammer genoeg. En ligt het aan mij of lijkt dit karakter echt sprekend op meneer Spielberg zelf?

Verder werkt deze film uitstekend als introductie, maar voelt tegelijkertijd ook alleen maar aan als een introductie. Het poogt allemaal wel naar een grote climax toe te werken, maar uiteindelijk blijft het maar een beetje karig. Wellicht als compensatie wordt er na een tijdje een groot blik aan over-the-top actiescènes open getrokken. En in het begin is dit nog best vermakelijk, maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee. Wat dat betreft is dit een prima kennismaking met de karakters, maar ben vooral benieuwd als Jackson straks het stokje van regisseur overneemt voor het vervolg. Benieuwd of er dan ook een schurk opduikt die precies op hem lijkt. Hoewel, hij lijkt natuurlijk al redelijk op Haddock.

3,5 sterren. Ook kudos voor de subtiele en toffe reference naar Braindead.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend animatie/avonturen film...

Prachtig effect mooi gemaakt...

Knap gedaan over hondje Bobbie...

Mooi verhaal...

Prachtig HD kwaliteit...

Uitstekend achtergrond muziek/geluid, DTS-HD7!!

Via mijn jeugd lees ik veel kuifje en hondje Bobbie...

Ik weet het nu hoe hebben ze gemaakt (documentaire)...

Echte een topper film...

Bekende regisseur Steven Spielberg doet heel goed...

(geen 3D gezien)