• 9.377.371 stemmen

Unknown (2011)

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Canada / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jaume Collet-Serra

Met onder meer: Liam Neeson, Diane Kruger en January Jones

Gesproken taal: Engels, Duits, Turks en Arabisch

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot Unknown

"Take Back Your Life"

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto-ongeluk in Berlijn om te ontdekken dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere man zijn identiteit heeft overgenomen. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Met hulp uit onverwachte hoek begint hij een avontuur, waarbij hij gaat twijfelen aan zijn geestelijke gesteldheid en zijn echte identiteit. Hoe ver zal hij gaan om de waarheid te achterhalen?

Dr. Martin Harris

Elizabeth Harris

Ernst Jürgen

Professor Leo Bressler

Herr Strauss

avatar van Neder0001

Neder0001

Gisterenavond in de bios gezien, en hij was leuk.

Het acteerwerk is gewoon prima met professionals als Liam Neeson en Bruno Ganz(!). Ik moest wel even goed kijken om Bruno te herkennen, maar het was vooral het accent waaraan ik der Führer van Der Untergang herkende. Heb hem op Der Untergang na eigenlijk nooit meer weer gezien, dus het was wel een aangename "comeback" in mijn ogen. De rol van ex-Stasi paste perfect bij hem. Helaas zat die vervelende Frank Langella er ook weer in, waar ik geen goede herinneringen aan heb dankzij de film The Box, dus een echte fan van hem zal ik nooit worden.

Film is verder ook prima qua verhaal, hoewel het toch al vaker is gebruikt.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Wat krijg je als je elementen uit het klassieke Frantic mixt met elementen uit oudere boeken van schrijver John le Carré? Unknown is het antwoord.

De film heeft een heerlijk unheimisch sfeertje van een Amerikaan in den vreemde die beroofd wordt van zijn identiteit. Liam Neeson zet hem neer als een getergde ziel. Eerst overtuigd van zijn gelijk, daarna berustend in het idee dat hij misschien gek aan het worden is, om uiteindelijk toch te moeten constateren dat er iets heel erg verkeerds aan de hand is. Het definitieve antwoord op wat er nou aan de hand is kwam voor mij als een ware shock.

Hoewel de spanning afneemt als het mysterie uiteindelijk is onthuld en er slechts een halfslachtige poging resteert om de vaart erin te houden. Toch vind ik Unknown nog steeds een van de betere thrillers van de laatste tijd, en dat tussen ook al zulke onderhoudende thrillers als The Lincoln Lawyer en Limitless. Deze steekt er echter met kop en schouders bovenuit omdat hij nog net iets scherper is geschreven en een paar onvergetelijke spanningsmomenten heeft.

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Prima film, met een goede verhaallijn die me de hele tijdsduur heeft kunnen boeien. Een paar spannende thrillermomenten, een mooie plotwending en zelfs nog een paar leuke grappen tussendoor maakten het tot een boeiende twee uur kijkplezier. Echter nog wel een paar cliché scènes zoals bijvoorbeeld de achtervolgingsscène door de stad. Daarnaast vond ik het einde wel wat flauw, waardoor deze film voor mij een 3,5* waard is.

avatar van joostus

joostus

John Lee Hooker schreef:
Kan er mee door.

Dit is best creepy, ik heb onlangs hetzelf scenario bedacht voor een film. Het gaat om iemand die uit coma raakte en tergelijkertijd een huurmoordenaar was. Hij zit in het buitenland waardoor hij niet weet waar hij is en dergelijke. Ik heb één scène hiervan opgenomen, die staat op youtube. Ik vond het wel vreemd dat mijn zelfverzonnen verhaal nu blijkbaar al uitgewerkt is..

Dan heb je zeker geinspireerd door de Bourne identity serie of heb je die ooit gezien... Want dat is precies hetzelfde. Maar ik vind het wel interessant als mensen zelf scrypt schrijven enz.. waar kan ik dat filmpje op youtube vinden?

avatar van mixmaster

mixmaster

had hier iets meer van verwacht , maar al met al is dit wel een goeie thriller met een goed verhaal en verrassende plotwendingen.

Liam Neeson speelt weer een goeie rol net als in Taken, maar die film vond ik in z´n geheel toch beter als deze film.

avatar van Filmpie1

Filmpie1

Sterke thriller met goed verhaal.

Ik vond vooral Liam Neeson en Bruno Ganz sterk acteren.

avatar van james_cameron

Onwaarschijnlijke maar goedgemaakte en spannende aktiethriller, waarin Liam Neeson voor de nodige meerwaarde zorgt. Zoals zo vaak bij dit soort films is de opbouw intrigerend maar zakt de boel tijdens de finale behoorlijk in. Gelukkig blijft de vaart er goed inzitten en zijn er een aantal opwindende aktiescenes. De altijd betrouwbare Neeson houdt het geheel keurig op de rails. Mooie bijrol overigens van Bruno Ganz.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een goede mysteriethriller wat me erg aan de Bourne-trilogie deed denken.

Liam Neeson als actieheld is een perfecte match. Met z'n zware, donkere stem en z'n stoere kop komt hij overtuigend over.

Het begin van de film is het sterkst. Martin Harris raakt in coma na een auto-ongeluk en wanneer hij wakker wordt is er een hoop veranderd.

Zo herkent z'n vrouw hem niet meer, vrienden nemen de telefoon niet op, een andere man die ook doorgaat voor Martin Harris heeft een relatie met z'n vrouw enz.

Hij gaat op zoek naar wie hij werkelijk is en wat er eigenlijk wel niet aan de hand is.

Het eerste uur van de film is zeer goed. Ook de kijker weet niet wat er aan de hand is en kan het haast niet geloven dat wat er zich afspeelt ook werkelijk zo is.

Daarmee wordt de nieuwsgierigheid met de minuut groter en groter.

Voor mezelf was de plottwist een kleine afknapper. Het was nogal ongeloofwaardig, maar ok. De actiescenes die daarna kwamen waren prima.

Al met al een prima thriller met wat ongeloofwaardige kantjes eraan, maar zeer vermakelijk.

Rest me nog te vermelden dat ik genoten heb van de cast en van het gebruik van verschillende talen. Het verhaal speelt zich af in Berlijn en gelukkig wordt er dan ook veelal Duits gesproken. Een pluspuntje aan een verder prima film!

avatar van kathmandu

kathmandu

Redelijk goed, totdat het 'red de wereld' verhaal opdook.

Toen was ik er klaar mee

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Ach, kom op.

Dit is dus wat ik noem een dijk van een film....dit is topamusement.

Net weer even herkeken en hij is nog beter dan de eerste keer.

Neeson zit erg goed in zijn vel als verontwaardig "slachtoffer".

Nergens een inzakker, de gehele film op `t puntje van de stoel ( zoals gewoonlijk bij zulk soort films ).

Ja, en Ganz weer.....excellente rol, samen met Langella in een schitterend geacteerde scene.

1 van de betere actie/thrillers.

Een must-see, die van dit soort houd.

Ik wel tenminste.

Dikke score van 4 en een half, en dat heeft ie verdiend.

avatar van digi

digi

Ondanks het voorspelbare 13 in een dozijn verhaal, toch een leuke film waarin goed wordt geacteerd.
In de beginscene op het vliegveld wordt bijvoorbeeld al meteen duidelijk, dat hij zich voordoet als iemand anders en met een andere reden naar het congres gaat.

avatar van robinb

robinb

zeer sterke film, echt een van de betere die ik de laatste tijd gezien heb. Eens een keer geen flashy special effects maar gewoon goed opgebouwde en realistisch ogende actie al bourne identity.

Nu ben ik wel een liefhebber van Liam dus dat scheelt.

Maar ja heb echt enorm van deze film genoten.

Topper!

avatar van DragQueen

DragQueen

Een onderhoudende Thriller, die tegen het einde aan toch wat aan kracht verliest. Maar de suspense wordt goed opgebouwd. Al kakt het wat in bij de uiteindelijke ontknoping. De film is wel bij vlagen spannend, en het degelijke verhaal wordt goed opgebouwd. Ook is er prima acteerwerk van Neeson in de hoofdrol. En een sterke toevoeging van Ganz in de bijrol. Maar het gevoel blijft dat er meer uit het verhaal gehaald had kunnen worden. Toch prima kijkvoer. ook mede door het goede tempo, en de prima actiemomenten. 3,5 ster.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik was ervan overtuigd dat Bruno Gans gestorven was aan kanker, hoe prettig was dan ook het weerzien met de nog springlevende topacteur.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een prettige actiethriller die goed in elkaar zit. Ondanks het vergezochte plot zijn weinig hiaten waar over te klagen valt. De cast is ook wel in orde, met Neeson, de mooie Kruger, de onderschatte Aidan Quinn en uiteraard de charismatische Bruno Ganz. Een film die spannend blijft tot een net iets te herkenbaar einde. Altijd wel een beetje balen want je weet toch dat die bom op één of andere manier het doel zal missen . In ieder geval verdient Unknown een ruime voldoende.

avatar van 93.9

93.9

Beetje vergezocht verhaal, maar gelukkig geen verborgen chips in hoofden.

Er zaten paar sterke scenes in, die me zelfs aan de betere seventies actiefilms deden denken.

Zeker met die Stasie agent, aardig obscure metrogangen, gevoel van onbehagen in een kil Berlijn.

Kreeg nou niet het gevoel naar twee uur dom schieten,tieten en helicopter werk (om 'm maar weer eens te gebruiken) te zitten kijken.

Ook de locatiescenes in mijn geliefde Berlijn waren niet al te cliche.

Verdiende 3 sterren en een halfje voor de Berlijn locatie. (deze telt uiteraard niet echt mee).

avatar van dilios

dilios

ik ging gister naar de bios om de film hangover 2 te gaan kijken maar die was toen uitverkocht toen hebben we besloten om dan naar deze film toe te gaan en daar heb ik absoluut geen spijt van gehad.

deze veel is juist zo goed omdat je de hele film afvraagt wat gaat er nu gebeuren. en je vraagt je ook af hoe kan het nou dat iedereen hem vergeten is en alle foto's zijn verandert en dat zelfs zijn vrouw hem niet herkend. dus een zeer spannende film tot het einde.

alleen wat ik niet snap is wanneer hij op het eind zijn geheugen terug krijgt en nog steeds tegen de aanslag vecht terwijl hij zelf het plan heeft bedacht om dit te doen. ik denk dat het komt omdat zijn eigen team he een soort van heeft verraden maar weet niet zeker.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

dilios schreef:

Juist Dilios. Waarom wil hij dat komplot op het einde eigenlijk verijdelen? Is hij door zijn ongeluk en coma plots een good guy geworden?

avatar van gi4nt

gi4nt

Wederom een typische Neeson film en dat bedoel ik bepaald niet positief. Waar ik normaal erg liefhebber ben van de diepgang, subtiliteit en de verschillende gezichten van acteurs, is Neeson voor mijn gevoel altijd aan het overacteren, lijkt hij altijd dezelfde persoon die snel boos en geïrriteerd raakt en speelt altijd de ongevoelige man of actieheld, die later dan toch wel enige vorm van sympathie blijkt te hebben. Ook in deze film is dat weer zo neer gezet. Ook Langella vond ik erg slecht spelen en niet overtuigend overkomen. Tegenspeelster Diana Kruger is dan weer een genot om naar te kijken, dus toch maar de rest van de film uitgezeten. Dit werd later versterkt door Ganz, met een smaakvolle rol die hij erg goed en overtuigend neerplantte. Wat mij betreft zelfs oscar waardig!

Uiteindelijk maar goed ook, want ik vond het verhaal toch best boeiend, het had veel kanten op kunnen gaan maar er was goed over na gedacht. Uiteindelijk blijft dat toch het belangrijkste in een film. Maar jammer genoeg moest dat gepaard met uiteraard de nodige Hollywood scenes, die helaas weer eens over de top waren, wat in mijn ogen te vaak gebeurd, maar ze lijken er in Neesons films net nog een schepje er bovenop te doen.

Daardoor waren veel scenes erg over de top en verre van geloofwaardig, maar blijkbaar denken veel mensen er anders over, dus het zal wel aan mij liggen..

2 sterren voor het verhaal en vooral voor Ganz, die heeft echt mn hart gestolen!

avatar van lau12345

lau12345

Tja , moet je er van zeggen/denken .
Begin komt langzaam op gang .
Na het stukje dat ie zijn vrouw aanspreekt en deze hem niet kent en met een andere man staat die hemzelf blijkt te zijn in het hotel weet je al hoe het afloopt en hoe het zit natuurlijk .
Had mieschien meer het Bourne identity idee van de film maar dat vond ik na het zien niet zo .
Mocht van mij meer actie in zitten .
Simpel eind , had ik veel meer van verwacht .
Ach al met al 2.5 * van mij .

avatar van kelama3

kelama3

Mja.. dubbel gevoel bij deze film.

Best een goeie thriller, maar toch heb ik zoiets van: ja hoor tuurlijk.. als dit echt zou gebeuren zijn er meerdere wegen om je bestaan te bewijzen.

Maar misschien had ik toevallig een fantasie-loze dag of zo hoor, dat kan ook nog.

Zeker niet slecht, maar Liam Neeson draait hier naar mijn mening wel een beetje op auto-pilot.

avatar van Thampon

Thampon

Ik vond het wel een goede film eerlijk gezegd, doch zoals meestal het geval is zaten er wel een hoop onwaarheden in maar die nemen we er graag bij voor een Hollywood productie

avatar van the new guy

the new guy

Hmmm, beetje te grote tegenvaller. Keek wel naar deze film uit, zeker nadat Taken zo'n toprol was voor Neeson. Ben een groot fan van dit soort 'huh'-thrillers. Denken hoe het nu zit is het leukste aan de film. Als je dan samen met de hoofdrolspeler kunt uitvinden wat er gebeurt.

Daarvoor moet er wel enige logica in het hele plot zitten, geen 1 en 1 is 2 logica maar wel een acceptabele verrassing. Dit sloeg echter als een tang op een varken, die toevalligheden zijn volstrekt belachelijk en de rol van Kruger is lachwekkend. Het idee is aardig, dat hield me ook nog ongeveer een half uur in de waan dat dit een topfilm is. Zodra het hoge woord eruit is stort de film als een kaartenhuis ineen.

Te ongeloofwaardig voor een goede thriller - 2*

avatar van adriaantje

adriaantje

Spanning en suspense die mij deden denken aan Hitchcock.

Voor de liefhebbers van dit genre een echte verademing, als je bedenkt wat brol er allemaal op ons wordt losgelaten.

avatar van willemfilm

willemfilm

Best een aardige thriller. Gaat zeker een 'gemiddeld' scoren. Het is geen mr.Brooks, maar best onderhoudend. Deze is het kijken wel waard. Ik heb overigens geen kaartenhuis gezien.

avatar van TMP

TMP

Prima thriller. Neeson is uitermate geschikt voor dit soort rollen, en speelt ook hier uitstekend. Daarnaast acteerde Ganz ook geweldig, leuke bijrol. Berlijn is ook een prima setting voor enkele mooie scenes. Vermakelijke actie en de film blijft spannend. Qua verhaal leunt het wel erg op de Bourne Identity, niet ontzettend origineel. Het is echter goed uitgewerkt, dus dat is niet zo heel storend.

avatar van Atheistus

Atheistus

Voorspelbaar doch leuk.

avatar van Rodger

Rodger

Deze film is goed, vermakelijk, en zit prima in elkaar...

verveelde geen minuut..

avatar van Nohands

Nohands

Goede thriller, tja zoals hierboven al een paar keer gespoilerd is Unknown gewoon een spin-off versie van Bourne

Mensen hierboven vergelijken hem met Taken, nou sorry maar in Taken zat veel meer actie en vaart!!! (en was 10 x beter als Unknown)

Leuk voor op DVD, komt waarschijnlijk nog wel een vervolg op met wel hopelijk iets meer actie...

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Weinig fantasie in de zin van niet origineel. Slap aftreksel van wat al bestaat

Als je een cover maakt zorg dan iig dat die beter is dan het origineel.

Deze is verre van dat en klopt op meerdere vlakken ook nog eens van geen kanten.

Leuk voor een hersenloze zondagavond al kun je beter naar 1 tegen 100 kijken want daar zit meer spanning in.