Genre: Drama / Biografie
Geregisseerd door: Scott Hicks
Met onder meer: Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl en Sonia Todd
Releasedatum: 6 februari 1997
Plot Shine
"A true story of the mystery of music and the miracle of love"
De Australische pianist David Helfgott groeit op als wonderkind. Zijn vader behandelt hem slecht, waardoor David uiteindelijk besluit met hem te breken en te gaan studeren in Engeland. Hij krijgt echter een mentale inzinking, en hij keert terug naar z'n geboorteland om z'n tijd in een instituut door te brengen. Jaren later begint hij weer eens piano te spelen in een bar, wat leidt tot een terugkeer in de concerthallen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Peter
Cecil Parkes
Tony
Sam
Jordy
Op zich een goede film: goed geacteerd, een paar zeer indrukwekkende momenten en mooie muziek. Ik vond het echter een beetje jammer dat de film af en toe zulke grote stappen in de tijd maakte, had het idee de helft van het verhaal te missen. 3 sterren.
In de veronica gids werd deze film 5 sterren toegekend, maar ik haal er daar weer twee van af. Verhaal zal best wel boeiend zijn (als je die persoon gekend hebt of zo) maar het kon mijn iet zo heel erg boeien. Acteerwerk daarintegen was zeker niet slecht. 3*
EmDee
Op zich wel aardige film. Begrijp alleen die Oscar voor Rush niet. Maar ja, een stotterende gekke man doet het altijd goed bij de jury.
Vond juist de jongen die de jonge David speelde er goed.
Banjo
- 2035 berichten
heel erg goed dat vind van deze film ik geef hem 4 sterren.
ik vond hem zo geloofwaardig zo echt. ik wil hem binnenkort nog een keer zien topper!
****
Sjan
Prachtig geacteerd door zowel de jonge als de oudere Helfgott. Ontroerend op z'n tijd en ook erg grappige momenten (vooral de verstrooide Helfgott). 4*
dje-em
Hmm.. juist de oudere Helfgott vond ik zeer goed, want dat was veel moeilijker. Inderdaad speelde de jonge versie ook zeer goed. Ik geef de film 5 punten. Vond hem bijna of helemaal perfect. Kan waan van de dag zijn of nog dalen als ik hem nog eens zien, maar prachtige muziek, mooie dramatiek, waargebeurd (is sowieso bij mij een pre), geen moment echt saai.
Xenophon
Wow wat een heerlijke film is dit!
Goed neergezette karakters, fantastische muziek (rach 3 and all that), mooi gefilmd. Geweldig tragisch maar ook geweldig gek en grappig. mooi!
ik ben het
zou iemand mij misschien kunnen vertellen hoe het muziekstuk heet wat david op zijn walkman luistert wanneer hij op de trampoline springt? ik kan het maar niet vinden!
Mischa
Van het ANP:
Verwarde man blijkt een virtuoos pianist
LONDEN | Een verwarde man in een drijfnat zwart pak met stropdas zet de Engelse politie voor een raadsel. De man, die werd gevonden in de buurt van een strand, praat al weken niet. Eenmaal opgenomen op de pschychiatrische afdeling van een ziekenhuis, gaf hij een virtuoos pianoconcert, dat uren duurde.
Daarbij bloeide de aanvankelijk angstige en nerveuze onbekende helemaal op, zei maatschappelijk werker Michael Camp, die hem onder zijn hoede heeft, tegen de BBC. Wat voor muziek de man speelde, weet het ziekenhuispersoneel niet, behalve dat het om klassieke muziek ging.
De politie trof de man – volgens de artsen rond de 30 jaar oud – op 7 april aan in Kent en bracht hem naar de inrichting. Daar bleek het onmogelijk zijn identiteit te achterhalen omdat hij niet kon of wilde spreken. Toen hulpverleners hem pen en papier gaven, tekende hij een concertvleugel. De hulpverleners namen de man mee naar de kapel van het ziekenhuis, waar hij urenlang op de piano speelde. Ook heeft hij stukjes muziek geschreven, maar hij heeft nog steeds geen woord gesproken.
Alle merkjes uit de kleding van de mysterieuze 'pianoman' waren verwijderd toen hij werd aangetroffen, aldus de Daily Telegraph vandaag. Bij de autoriteiten zijn tachtig tips binnengekomen over de mogelijke identiteit. Eentje, die naar Sussex leidt, lijkt veelbelovend, maar het is niet eens zeker of de man een Brit is. Tolken komen er niet uit. Hij spreekt niet, wil niets schrijven, maar leeft op als hij piano kan spelen.
Deskundigen sluiten niet uit dat hij door een ernstige gebeurtenis een trauma heeft opgelopen, waardoor hij zijn spraakvermogen is kwijtgeraakt. Tot duidelijk is of een familielid of een bekende zich over de man kan ontfermen, blijft hij in het Medway maritime Hospital in Kent
De film viel me wat tegen. In het eerste deel, als de jonge David opgroet, viel 'ie zelfs heel erg tegen.
Alle Hollywoodformules worden uit de kast gehaald; men neme een supergetalenteerde ubernerd, een tirannieke vader die een onmogelijke opvoeding oplegt, en een pianoleraar die daar tussen zit en tevergeefs voor de jongen probeert op te komen, om niet te spreken van de charmante oma.
Een niet onbelangrijk detail is dat het om een Joods gezin gaat. Ook handig om zieltjes te winnen voor de Academy. Oh ja, het is waargebeurd he, zit dat even mee.
Armin Mueller-Stahl acteert erg goed, maar ik vind het desalniettemin een irritant personage. Een beetje irritatie is niet erg, en zelfs vaak best bevorderlijk voor de beleving van een film, maar dit vind ik te erg gewoon. Je zou maar zo'n vader hebben. Brrr....
Hij lijkt trouwens sprekend op Ben Kingsley in House of Sand and Fog! En eigenlijk is dat een bijna soortgelijk karakter met een soortgelijke achtergrond! Zou Kingsley daadwerkelijk hier zijn inspiratie hebben opgedaan? Uiterlijk en inhoudelijk zijn er wel erg veel overeenkomsten.
Het applaus in de film is tenenkrommend weergegeven. Ok, als iemand enorm goed speelt ligt een enthousiast applaus voor de hand, maar dit sloeg alles. Al die overdreven klappende en overdreven big smilende mensen.
De acteur die David nu speelt heeft veel meer in z'n mars en is ook minder een cliché Hollywood nerd, hoewel het daar nog steeds niet heel ver van af zit. Prachtig om die jongen met een dikke sigaar in de kroeg te zien. een korte scène, maar wel erg mooi. Het verhaal wordt ook een stuk interessanter. Wat ik het met Jordy eens ben is dat de film grote sprongen in tijd die de film maakt. Vooral de sprong van tiener naar 50 (?) jarige. Het deel van de studerende David is trouwens wel erg kort. Ik had daar graag iets wat meer scènes van gezien.
Het laatste half uur met Geoffrey Rush is erg grappig en ontroerend. Gekken doen het natuurlijk altijd goed in films, maar hier is niet veel op aan te merken. Rush doet zelfs enkele keren aan Peter Sellers denken. Volgens mij heeft hij bewust enkele Sellers trekjes overgenomen.
Er zijn weinig films waarbij mijn waardering voor de film tijdens de film zo veel wisselt als bij Shine. Van 1,5* naar 4 sterren, het zit er voor mij allemaal in. Gelukkig werd de film steeds beter, en niet andersom. Compromis: 3 sterren.
Garincha
Ik vind het hoofdpersonage zo'n coole gast é. Ik wil hem worden gewoon. Wow
Ladyluf
De acteur die Helfgott speelt is geweldig.
Kortom een 'must seen' voor iedere (klassieke) muziekliefhebber.
rubenab
Ik begrijp niet dat mensen dit ontzettend cliché matige standaard werk zo hoog beoordelen. Wat een ontzettend gepoleist geheel. Ik vind het verhaal ontzettend voorspelbaar en verre van realistich. Een typische burgerlijke "de-grote-amerikaanse-droom" film die als arthouse door het leven gaat omdat het geen actie film is. Bah, echt een woensdagavond film voor RTL 4. Lekker dom vermaak!
Volledig mee eens!
SiSsY bOY
Wow wat een heerlijke film is dit!
helemaal mee eens, voor mij ook 4.5 *
Wat een onzin.
eRCee
- 1978 stemmen
Hoezo verre van realistisch? Het is waar gebeurd, hoe realistisch wil je het hebben?
Prima film, die zeker wel boven de middelmaat uitkomt. Knap hoe het spelen van een pianostuk zo'n spanning op kan levern. Verder een prachtig shot wanneer de haard weerspiegelt in de bril van de vader: het vuur komt letterlijk uit zijn ogen.
JJ_D
In het eerste deel van de film, als de jonge David opgroeit, viel Shine heel erg tegen.
David ziet er zoals gezegd als ubernerd uit. Eentje die je eigenlijk alleen in films tegen komt. De karikaturale filmnerd wel te verstaan. Maar goed, waarom ben ik dan toch op 3 sterren uit gekomen? Vanaf het moment dat David een jaar of 16 is, en eindelijk gaat studeren op het conservatorium, vind ik de film beduidend beter. De film bedient zich vanaf nu van minder clichées. Gelukkig.
De acteur die de latere David speelt heeft veel meer in z'n mars en is ook minder een cliché Hollywood nerd, hoewel het daar nog steeds niet heel ver van af zit.
Helemaal mee eens, het begin van de film slaat echt alles wat onrealisme betreft. Ik vat sommige dialogen veeleer op als een belediging voor de Joden (bar mitswa = goudmijn?) Daddy Peter ontpopt zich tot de meest haatdragende vader ooit, toch jegens zijn eigen getalenteerde zoon. Vanaf het conservatorium gaat het inderdaad gestaag beter, wel jammer dat David zijn jeugdtrauma's nooit blijkt te overwinnen en al snel duidelijk wordt dat niet alles in orde is in de hoofd van hem. Het to-shit-in-the-bath-moment moment bij de vader is zowat het hoogtepunt van de irritatie (... en toch zo grappig, vooral de zucht die eraan voorafging) en de film komt dat laagtepunt nooit echt te boven, zeker niet als we de vader nog meerdere keren zien terugkeren.
De muziek is goed, maar dat Rach 3 alles slaat is op z'n zachtst uitgedrukt lachwekkend, wat toch het stokpaardje van het verhaal blijkt te zijn.
Het cynisme van verscheidene karakters ten opzichte van David is onduidelijk, de drijfveren om David te helpen (bij anderen) al evenzeer; personages blijven dus gewone fictieve personages. Rush zet een voortreffelijke gek neer, maar pas de allerlaatste scène (op het kerkhof) weet echt te ontroeren en te verbazen: dat David zijn vader eindelijk te boven komt, zonder haatdragend te zijn.
Shine is een film waar veel meer in gezeten had, knip de vader weg en je krijgt een mooie, aangename prent. En waarom die accenten? It's a mystery, a mystery
. Desalniettemin een redelijk genietbare film.2,75*
JJ_D
De haat van de vader, het slaan op zijn zoon, hem verhinderen om naar Amerika te gaan (enkel alleen vanwege die concentratiekampen! Je zou voor minder met een Jood beginnen te lachen, dunkt mij), etc.
Inderdaad, ook het inoefenen van de Rach was een opwindend moment, had de film maar iets langer zo doorgegaan, hé.
swoppy
Imposante film over hoe druk (van de vader) een talent breekt.
Hoe een gave tot een kruis kan verworden.
Prachtige piano muziek.
Een 4 en zeker een aanrader!
Koediekitty
Ik vond het juist een hele goede film (heb ook 5 sterren gegeven) Goed geacteerd (Met dat "ge-wooooo!") en mooi verhaal... Goeie scenes en ja.. ik vond het gewoon een goeie film
Voor de tweede keer gezien, blijft een mooie film. Subliem geakteerd (vooral door Rush), mooi in beeld gebracht en vol prachtige muziek. Het verhaal verloopt soms inderdaad wat voorspelbaar, maar ja, als het echt zo gebeurd is, hoe moet je dat dan anders oplossen?
Het is niet echt zo gebeurd. Het filmverhaal is enorm vereenvoudigd. Ik lees opvallende nuances op Wikipedia:
werke027
Erg mooi, hoewel de verknipte tijdlijn en de grote sprongen in de tijd wat rommelig zijn. In het begin is het ook niet duidelijk waar het zich afspeelt, pas veel later werd het me duidelijk.
Karakter van de vader had wat beter gemogen in de hele film, maar de London-periode van David is erg goed.
kArIzMa_TuRk
Ik vind het hoofdpersonage zo'n coole gast é. Ik wil hem worden gewoon. Wow
jawel hij acteerde gewoon goed
dit film is een Australishe klassieker. krijgt een * * * van mij.
kArIzMa_TuRk
ik bedoelde dat je het al een klassieker kan noemen
speedy23
Gebaseerd op het leven van de Australische concertpianist David Helfgott. De sterke emotie die de film uitstraalt, kan moeilijk onder woorden worden gebracht. Geoffrey Rush kreeg terecht de Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van Helfgott. Als hij in de finale hulpeloos en in tranen weer voor een juichend concertpubliek staat, onthult hij de ware diepte van Helfgotts lijden. Een echte aanrader.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

The Times of Harvey Milk