Genre: Misdaad / Film noir
Geregisseerd door: Elia Kazan
Met onder meer: Richard Widmark, Paul Douglas en Barbara Bel Geddes
Gesproken taal: Mandarijn, Grieks en Engels
Plot Panic in the Streets
"THE SCREEN'S GREATEST EXCITEMENT OF THE YEAR!"
De arts luitenantcommandant Clinton 'Clint' Reed heeft de leiding over de ‘Public Health Service’ in New Orleans. Clint krijgt het zwaar te verduren, wanneer hij New Orleans voor een pestepidemie behoeden moet. Deze epidemie is New Orleans binnengebracht door de illegale vluchteling Kochak, die via het schip de ‘Nile Queen’ aan land is gekomen. De zieke Kochak verlaat voortijdig het kaartspel en hij wordt gevolgd door de gewelddadige crimineel Blacky en zijn handlangers Raymond Fitch en Poldi. Kockak wordt vermoord door Blacky en de lijkschouwer stelt vervolgens vast, dat hij de pest heeft gehad. Clint ondervindt weerstand van de plaatselijke sceptische politiekapitein Tom Warren bij zijn initiatieven om uitbreiding van de pest te voorkomen. Clint geeft Tom echter 48 uur de tijd om de hoogstwaarschijnlijk besmette moordenaars van Kochak te vinden en verdere verspreiding van de pest te voorkomen. Clint komt op het spoor van de drie criminelen, waarvan in elk geval Poldi besmet blijkt te zijn met de pest.
Lt. Cmdr. Clinton 'Clint' Reed M.D.
Capt. Tom Warren
Nancy Reed
Blackie
Raymond Fitch
Neff - Newspaper Reporter
Vince Poldi - Younger Brother
Charlie - Sailor (onvermeld)
Dr. Mackey - Board of Health (onvermeld)
Kochak - Murder Victim (onvermeld)
Tonyvdb
een uitstekende film, met goede plot en schitterende vertolkingen.
Vreemd dat deze film zo onbekend is.
**** 4 op 5 ****
Coen
heerlijke film noir. Realistisch, schitterende beeld en zeer spannend!
Om een luie vergelijking te maken; on the waterfront meets outbreak.
O, o, o, o o, wat is dit goed geregisseerd. Dit zie je nooit meer.
Vijf sterren.
Erg vermakelijk verhaaltje, met lekker veel vaart verteld.
Ik kan niet zeggen dat ik echt helemaal ondersteboven was van orginaliteit en dergelijke, maar het is gewoon een fijne thriller met vooral Widmark en Zero Mostel (waarom is hij zo onbekend?) in prima rollen.
Mochizuki Rokuro
Voor Kazan's doen een redelijk ingehouden geacteerde thriller. Prachtig gebruik van de locaties in New Orleans en Richard Widmark was (bijna) nooit beter.
De geloofwaardigheid is echter een beetje té ver te zoeken en er is een hoop psychologie van de koude grond. Jammer, want dat houdt de film uit de hogere waardering.
Barbara Bel Geddes (vnl. bekend als Miss Ellie uit Dallas) was in deze periode eind40-begin50 nog wel vaker in films te zien. Echt topklasse. Jammer dat ze in zo weinig films daarna heeft gespeeld.
italian
Eind jaren 50 heeft ze nog wel een tamelijk grote bijrol in Vertigo, waar ze de jaloerse, maar altijd trouwe vriendin van Scottie ( James Stewart ) speelt. Was eigenlijk het enige minpunt in een verder ongekend goede film
Dogie Hogan
De hele film kan HIER bekeken worden!
Printscreens van de film: thumbnails.
Poisonthewell
'You sure he got on in Oran?'
^een leuke verwijzing naar Albert Camus' boek La Peste van een paar jaar eerder.
Drs. DAJA
Inderdaad een ijzersterke film-noir, het einde bleef me het meest bij.
trebremmit
Niet zo'n heel bijzondere noir, de beginscene met die achtervolging bij het spoor is meteen het beste daarna wordt het toch een wat saaie zoektocht naar de moordenaars.
De enige boeiende scenes zijn die met de moordenaars, waarin tenminste nog wat spanning zit.
Het einde viel me ook wat tegen voor een noir, zo zoetsappig.
gauke
Het verhaal speelde zich af in een druk New Orleans. Een knap geschreven, realistisch overkomende en sfeervolle thriller (een race tegen de klok) over de jacht op de moordenaars van een illegale immigrant, die geïnfecteerd bleek te zijn met longpest, zodat een epidemie zou worden voorkomen. Door de cast werd bijzonder goed gespeeld.
Goeie film waarin een immigrant met een besmettelijke ziekte vermoord wordt door een crimineel. Een toch wel origineel verhaal, en zeker geen standaard film noir (voor zover je dat deze film kunt noemen). Tegen het einde wordt het redelijk spannend. Goed acteerwerk en vooral de debuterende Jack Palance valt op als de bad guy.
jipt
Leuke film! Niet zozeer een goede film over een epidemie - dat had ik eigenlijk verwacht - maar een erg vermakelijk kat-en-muisspel waarbij de epidemie dient als dramatisch plot element.
clubsport
In deze rare tijd wel bizar om deze oude film eens te zien , ik vond het een spannende film met een nog jonge Barbara bell geddes en ook een nog jonge Jack palance die echt de kop heeft om een enge bad guy te spelen .
Tot een echte uitbraak komt het niet maar voor de spanning is dit ook niet nodig , de race tegen de klok
storyline is prima en zorgt voor voldoende spanning .
Flavio
Ik had eigenlijk een heel ander soort film verwacht, een soort Contagion van de jaren 50, maar de mogelijkheid op een uitbraak is weliswaar het hoofdthema, van paniek in de straten is helemaal geen sprake. Verkeerde verwachtingen hoeven natuurlijk geen beletsel te zijn om van een film te kunnen genieten, maar ik had toch wel op iets meer gehoopt.
Acteurs zijn prima, met Palance als bad guy van dienst in zijn filmdebuut, en met name het begin vond ik sterk- al was er al meteen een wonderserum wat de angst voor besmetting eigenlijk tot nul reduceerde- verder ontvouwt zich een degelijke noir die spannend, maar ook nogal standaard eindigt. Een echte noir is het trouwens niet want als Barbara Bel Geddes iets niet is is het wel een femme fatale.
pjmj
Een film noir zoals die hoort te zijn. Duistere sfeer en het geluid van scheepshoorns ver weg op de achtergrond. Wat heeft Jack Palance een boeventronie met die uitstekende jukbeenderen en kromme neus! Gangsters in de stripboeken van Hergés Kuifje-avonturen zagen er regelmatig ook zo uit.
Filmkriebel
Leuke film waarbij een ambtenaar van volksgezondheid en een commissaris de verspreiding van een epidemie moeten voorkomen in New Orleans. Een vlot opgebouwde film die goed gedoseerd is : wat spanning en misdaad, een beetje sentiment maar niet teveel, een snuifje humor ook... Voor Jack Palance was dit zijn debuutrol na een bokscarrière... Zijn psychopatische rol als Blackie doet me ook wat denken aan gelijkaardige rollen van Ray Liotta later, een acteur waarin ik veel van Palance in zag, inclusief vooruitgestoken kin. Widmark is ook een acteur waarvan ik meer films wil zien volgend jaar.
wendyvortex
Gedumpt lijk gevonden met fatale kogelgaten, maar ook met de pest en dat betekent dat degenen die hem hebben omgelegd waarschijnlijk ook zijn besmet. Politie en RIVM moeten de daders vinden voordat er een epidemie uitbreekt die niet meer onder controle te houden is. Fijne manhunt om te voorkomen dat de pleuris helemaal uitbreekt. Kijk daar hebben we de bekende anderhalve meter ook nog even! Maar vooral ook interessant als het debuut van Jack Palance met z'n kenmerkende kop en die zit vanzelfsprekend in het kamp van de slechte jongens.

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

Odd Man Out
Misdaad, 1947

Yi Yi
Drama, 2000
new orleans, usarace against timeoutbreakfilm noirzwart en witpublic health plaguezwarte film