• 9.378.487 stemmen

Met onder meer: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg en Erica Carlson

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 3 februari 2000

Plot Fucking Åmål

Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.

avatar van cornelis

cornelis

Yak schreef:

Op het gevaar af iets compleets belachelijks te blaten (in dat geval mag er gelachen worden): het is toch ook 'The end' en niet 'The ending'?

Dat ligt er aan wat je bedoelt.

Volgens mij:

'The End' = 'Einde'/'Eindpunt'

'The ending' = 'Het eind'/'De afloop'.

Als je het over een voor de personages prettige afloop de gebeurtenissen in een film hebt, heb je het over 'hoe de film eindigt', en niet over het eindpunt.

sydney

We dwalen af. Dit is een topic over Fucking Åmål. Het wordt zo wél allemaal een beetje mierengeneuk hoor!

sydney

Vanavond voor het eerst Fucking Åmål gezien op het grote witte doek. Ik heb lang uitgekeken naar een screening van Fucking Åmål hier ergens in de buurt. Toevallig kwam ik erachter dat het Holebi festival in Leuven deze film zou gaan vertonen. Eindelijk....

Eén ding is nu duidelijk. De grove korrel waarover we iedere keer klagen zit ook in de originele film. Ik zag vanavond dat de film in België uitgebracht is door cinearte en dus denk ik niet dat "die korreligheid" door A-film komt, wat wel vaak werd gesuggereerd. De film zelf was aan het begin en einde van de rol behoorlijk slecht. Maar goed dat is niet vreemd voor een film van een paar jaar oud.

Overigens vond ik het gewoon leuk om de film een keer met publiek erbij te zien en te kijken naar de reacties. De vertaling was ook anders dan dat ik gewend was. "Fucking Åmål" wordt dan zomaar ineens "Boerengat Åmål" .

Misschien iets voor een alternatieve titel?!

avatar van EmDee

EmDee

sydney schreef:

Wat slecht!

EmDee schreef:

Wat slecht!

Ja, ik kreeg er ook meer de slappe lach van, als ik eerlijk ben.

sydney schreef:

Huh, daar kom je nu pas achter? Toen ik de film voor het eerst zag werd me gelijk al verteld dat die grove korrel expres was gebruikt om het een realistische, docu-achtige feel mee te geven.

avatar van Wouter

Wat dacht je van een beperkt budget?

avatar van Duke

Duke

Ik heb de film al eens een keer eerder gezien, een paar jaar geleden, en ik was er zo van onder de indruk dat ik hem graag nog een keer wilde zien. En nu was hij laatst weer op TV, dus dit was de tweede keer dat ik hem zag. En nu leek hij nog beter.

Vergeleken met de Amerikaanse tienerfilms is dit meer de werkelijkheid, het zou zo je eigen leven kunnen zijn. Prachtige film (en dat vind ik trouwens van de meeste Zweedse films).

Ik was ook erg onder de indruk van Alexandra Dahlstrom. Zij is echt beeldschoon en ik wou graag andere films van haar zien, alleen heeft ze er nog niet zo veel gemaakt.

Duke schreef:

Met kerst was Tomten Är Far Till Alla Barnen op Ned3, daar zit ze ook in (met een zwarte pruik).

avatar van Jes

Jes

Dit is zeker 1 van mijn lievelingsfilms: de muziek is supergoed (broder daniel! ), het verhaal is goed, de cast is goed en het is heel erg realistisch. Ik geef hem 10x5 sterren!

Vraagteken

Net gezien.. Inderdaad erg indrukwekkende film! Vind alleen dat hij zo'n opeens saai slot heeft.. Had voor mij persoonlijk nog wel iets achteraan mochen komen. Mja, zoals de meeste al zeggen, realistisch en originaliteit maken deze film toch top.

orginalitijd

Wauw!

Yak schreef:

Wauw!

ho... creatief

Yak

Da's echt nu al een klassieker, Vraagteken!

Vraagteken

Oke, des te meer reden om het meer te gaan gebruiken!

avatar van Thriller

Thriller

orginaliteit

En dan nòg foutief corrigeren?

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Vraagteken schreef:

Net gezien.. Inderdaad erg indrukwekkende film! Vind alleen dat hij zo'n opeens saai slot heeft.. .

vond het eind juist passend. Het zou de magie van de film een beetje onderuit hebben gehaald als ze nog verder waren gegaan in het uitdiepen van een eventuele relatie tussen de 2 meiden.

avatar van Appeltje

Appeltje

Fantastische film, ik herken er heel veel van en heb hem tot nu toe denk ik 15 x gezien. Eigenlijk heb ik er niks negatiefs over te zeggen, behalve dat hij voor mij wel wat langer mocht duren omdat ik het zo leuk vond om hem te zien.

Een van mijn lievelingsfilms, geef hem een 5.0

avatar van gotti

Hij duurt denk ik precies lang genoeg. Als Moodysson na de chocolademelk scène nog langer was door gegaan, was dit de film niet ten goede gekomen. Nu weet je dat het nog verschillende kanten opkan. Vind ik persoonlijk één van de vele leuke dingen aan deze film (samen met de twee hofdrolspeelsters natuurlijk ).

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Grappige film, zag hem enkele jaren geleden in de bios met school...

3,5 ***

avatar van gotti

Eén van de foutste dingen die een leeraar kan doen: met een schoolklas naar een film gaan en dan helemaal als het zo'n film is...

Waarom?

avatar van gotti

Omdat ik wel weet hoe dat zal gaan. (Bijna) iedereen gaat zich na verloop van tijd vervelen (bij een film als deze iig wel. Ik heb mijn dvd van Fucking Åmål namelijk vorig jaar in mijn klas aan enkele mensen uitgeleend en ik kreeg van de zeven één positieve reactie terug), gaat met chips en popcorn lopen kloten, praten, bellen, sms'en en weet ik wat je nog meer op een telefoon doen kan. Als je dan een film wilt volgen is dit natuurlik verschrikkelijk irritant.

Het heeft dus niks met de film te maken sydney...

gotti schreef:

Het heeft dus niks met de film te maken sydney...

Nee idd, dat had ik er ook niet uit opgemaakt. Ik was alleen benieuwd waarom het tonen van deze film in een klas het ergste is wat je kunt doen. Velen zijn niet op de hoogte van het bestaan van deze film. Misschien vindt de helft van de klas het een klote film. De andere helft van de klas kan er ongegeneerd naar kijken, omdat kijken verplicht is. Het lijkt me juist een hele goede mogelijkheid om in contact te komen met dit soort films. Een jongen of meisje van 15 ,die een film gaat huren, zal niet zo snel met een film thuiskomen met een titel als deze...

avatar van gotti

Het lijkt mij iig erg onprettig om een film als deze met een schoolklas te zien...

avatar van ToniMono

ToniMono

Fucking Amal is voor mij de Dom Perignon onder de films. Zelden een film gezien waarbij een delicaat onderwerp (in dit geval de ontluikende sexualiteit onder 2 tienermeiden) zo weergaloos mooi en realistisch in beeld wordt gebracht. De gehele cast maar met name de twee hoofdrolspelers (Agnes en Elin) zetten een indrukwekkende acteerprestatie neer. Het is met name de voortdurende worsteling van Elin die fantastisch wordt uitgewerkt. De kus-scene in de auto met op de achtergrond "I wanna know what love is" bezorgde me echt kippvel. Een 10 met een griffel!

avatar van Jen

Jen

Ik heb deze film gezien in de middelbare school, waar natuurlijk urenlange nabesprekingen en evaluaties aan vast hangen. Dit maakt de film sowieso oninteressant.

Maar dit is wat ik me nog kan herinneren van de film: mooie acteerprestaties, maar voor de rest is deze film niet veel waard. Ook het Zweeds is niet aangenaam om naar te luisteren.

Geen aanrader!

avatar van Jordy

Jordy

Jen schreef:

Dit maakt de film sowieso oninteressant.

Ja, je zal toch iets leren!! Bah!

avatar van Jassie

Jassie

Jen schreef:

Geen aanrader!

deze film kun je beter vertonen dan breaking the waves (vind ik nu wel een goede film) , wat ik toen te zien kreeg

avatar van Bloompje

Bloompje

geen aanrader? goh, dat vind ik wel een rare gedachte. Dit is echt een van de beste jongerenfilms ooit gemaakt. goeie acteerprestaties, mooi verhaal, leuke muziek.

een 5*