• 9.376.921 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Andrew / Suitor

avatar van Dreiecke

Dreiecke

@ maxroelofs

Die oude man in de metro, Unkle hank, zit altijd in de metro in Aronovsky's films. Ik had 'm ook al in Pi gezien.

maxroelofs

hahaha ja dan is het inderdaad ook een leuk detail. Toch blijf ik erbij dat ze er iets teveel van dit soort stukjes in hebben gestopt

avatar van PROPAYNE

PROPAYNE

Ik vond 'm zelf mwaaaaa...

Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een beetje zenuwachtig wordt van het kijken naar ballet.

Het psychologische aspect vond ik wel intressant, al vind ik het soms niet helemaal goed uit gelegd of niet goed in beeld gebracht. De eindscene was mooi, alleen iets té mooi, naar mijn idee. Maar ja, het blijft Hollywood. Kan er gewoon niet veel over zeggen. Ik denk dat er iets duidelijk in beeld gebracht moest worden, of nee.., wacht,...of,,...als ze...nee dat zou,....laaat maar, ik weet het echt niet....

avatar van David Aaronson

David Aaronson

Vorige week gezien en bewust gewacht met waarderen.
Mijn god wat een donkere film. John Irving beschreef het gevoel wat deze film bij mij opriep als ‘undertoad’. Er ligt een bepaalde onderstroom over de film die je vanaf het begin bij de keel grijpt. Het best te vergelijken met een ijzige achtbaanrit door de krochten van de psyche.

Het primaire verhaal lijkt basaal maar bevat toch meerdere lagen. De witte en zwarte ‘zwaan’ zijn vanaf de eerste beelden van de film tot en met de aftiteling in strijd met elkaar middels spiegels, achtervolgingen, verdubbelingen, afsplitsingen en curieuze camera standpunten.
De uitwerking van de ontwikkeling van geest van de frigide, perfectionistische hoofdpersoon is mijns inziens in de cinematografie nooit beklemmender uitgewerkt. De primaire oerangst die hier gevisualiseerd wordt moet zelfs de meest evenwichtige persoonlijkheid aan het wankelen zetten en aan het denken krijgen.
En dat maakt deze film voor mij absoluut bovengemiddeld.

sweinsteiger

Ik ben benieuwd, want ik ga hem straks kijken!!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Geweldige film die vooral uitblinkt op het visuele aspect en het fenomenale acteerwerk. Alleen het verhaal laat wat steekjes vallen. Het is allemaal al eens gedaan en vaak beter. Genoten heb ik echter zeker!

avatar van Miss_Fao

Miss_Fao

Fascinerend en adembenemend vond ik het zeker. Goed acteerwerk en er zit een mooi duister randje om het hele verhaal. Het verhaal zit goed in elkaar en ik neem mijn pet af voor Natalie Portman!

avatar van essepluisje

essepluisje

Prachtige film die je absoluut meesleept. Nathalie Portman was echt fantastisch en de leraar van de dansschool is ook heel overtuigend. Vrienden noemden de film akelig ik noem dit briljant

avatar van Edotje

Edotje

Niet mijn film! 2.5 smaken verschillen gelukkig

avatar van Arnforpresident

Arnforpresident

Ik had al veel goeds gehoord over Black Swan, dus heb ik hem eindelijk een keertje bekeken.

Ik vond het een behoorlijk goede film, die het vooral moet hebben van de spanningsopbouw (met grote dank aan de bombastische muziek) en het acteerwerk van Natalie Portman.

Maar het was niet echt mijn ding. Er kwam iets te langzaam vaart in, de eerste helft heb ik toch eens op mijn horloge gekeken), maar het tweede deel maakt dat zeker en vast goed.

Het verhaal is ook zeer origineel. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat men een zoveelste film zoals Fight Club of The Machinist had gemaakt, maar ik kwam daar bedrogen uit.

Ik was wel een klein beetje teleurgesteld in het einde. Ik had graag gehad dat het toch iets totaal anders was geweest.

Een 4, en dan ben ik gierig

Black swan

Tegengevallen, zwaar tegengevallen. Ik denk dat dat komt omdat ik er erg veel van verwachtte.

Ik vond (persoonlijk) dat de film niet goed in elkaar gestoken was. De acteerprestaties zijn meesterlijk en het einde, wanneer het zo spannend moest zijn, vond ik maar slap. Ik had echt meer verwacht. Maar door het acteren en het speciaal sfeertje 3.5****

kos schreef:

. echt mn lievelingsrecensie, dit.

mijne ook

SlasherMovieMan schreef:

Iedereen doet het zo goed, vooral de acteurs/actrices.

Black swan

misschien kun je je mening iets meer onderbouwen, wat zat er niet goed in elkaar gestoken en wat vond je dan slap aan het einde. hoe hadden ze deze 2 dingen kunnen voorkomen?

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

MiekieMow schreef:

Wat is daar zo vreemd aan? Of dacht jij dat een film alleen uit acteurs/actrices bestond?

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Ik heb geen honden of kippen gezien.

jippie2010 schreef:

Ik mag vinden wat ik vind, en jij mag vinden wat jij vindt. Maar ik was teleurgesteld in het eind van de film, ik had op een betere twist gehoopt, dat had deze goede film verdiend.

Wat ik juist origineel vond aan het einde is dat je het kan interpreteren als real life maar het kan ook nog steeds in haar psyche zijn en dat ze dus niet echt dood gaat

maxroelofs schreef:

Ik vond dat er meer rust in moest zijn, want ze beginnen,je weet niet wie het is enz. en voor je het weet is het al gedaan.

Bij het einde vond ik het gewoon niet spannend.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

sweinsteiger schreef:

Heb sterk het idee dat dit in de bioscoop vele malen beter tot zijn recht komt dan op televisie.

sweinsteiger

Ik heb thans een surround systeem, een flatscreen tv en nog een paar dingen.

sweinsteiger schreef:

Ik heb thans een surround systeem, een flatscreen tv en nog een paar dingen.

nogsteeds geen bios...

sweinsteiger

Nee, maar ik denk dat ik het ook in de bios niet zoo spannend als the shining en the silence of the lambs op tv!!!!.

avatar van JackieZW

JackieZW

prachtige film, in het begin vond ik het nog wat saai, maar werd steeds interessanter.

En wat een actrice, fantastisch

avatar van Raf76

Raf76

Vond het tegenvallen ... wrschlk ook door de te hoge verwachtingen, verhaal was niet voldoende genoeg uitgewerkt en het einde vond ik zelfs voorspelbaar ... maar de acteerprestatie waren TOP vandaar ***

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Een verhaal hoeft toch ook niet onvoorspelbaar te zijn om goed te zijn. 't Is geen film van Christopher Nolan

avatar van Film Pegasus

Karl van H. schreef:

't Is geen film van Christopher Nolan

Gelukkig

avatar van eefke123

eefke123

prachtige film!

toont aan met hoeveel stress die balletdansers wel te maken hebben,

zeer aangrijpend als je zelf ook of een geliefde van je te kampen heeft met veel stress.

avatar van Kippie.

Kippie.

Op plaats 1 gezet. Er bestaat op het moment geen film waardoor ik me beter ga voelen dan black swan. Ultiem verdiende 5*.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD