• 9.378.931 stemmen

Gesproken taal: Pools, Arabisch en Engels

Releasedatum: 8 september 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Essential Killing

"Run to live... kill to survive."

Mohammed, een lid van de Taliban dat in Afghanistan woont, doodt drie Amerikaanse soldaten en wordt gevangen genomen door de Amerikanen. Hij wordt naar een geheime militaire basis in Oost-Europa overgebracht waar hij verhoord zal worden. Wanneer het bewapende konvooi van een steile helling af rijdt krijgt hij de kans om te ontsnappen. Hij vlucht de vijandelijke, besneeuwde bossen in. Nu is hij een gezochte misdadiger in een continent waar hij niets van af weet, achtervolgd door een leger dat officieel niet bestaat.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Interrogation Officer

American Contractor 1

American Contractor 2

Helicopter Pilot 1

Helicopter Pilot 2

Margaret's Husband

avatar van starbright boy

De doorsnee-film zoals het op de poster lijkt is dit niet. Een politiek arthousestatement ook niet. Al lijkt het zo haast nog wel te beginnen, maar gedurende de film komen er wat scenes waaruit blijkt dat we het ook weer niet te serieus moeten nemen. Bljft over een goedgemaakte, vaak spannende film over de overlegingstocht van een man met een erorme stoet mensen achter zich aan. Gallo speelt een zeer toffe rol. En wat is het en goede keus om 'm te laten zwijgen. Heel sterk sounddesign ook.

avatar van as

as

Reinbo schreef:

Het is overigens duidelijk dat die andere reviewers er weinig feeling voor hebben. Vragen om meer uitwerking of achtergrond is absurd. Film wil geen verhaaltje vertellen, maar is veel meer een observatie van de mens.

Helemaal mee eens. Vond zelfs de flashbacks helemaal niet nodig. Geeft perfect de ontheemde mens weer die als losgeslagen wild op de vlucht is. Gallo heeft de perfecte lichaamstaal om de rol te spelen. Was weer ernstig onder de indruk.

Zowiezo is de hele film een opgefokte klopjacht met prachtig geschoten beelden. Geen moment heb je de tijd om op adem te komen of om het onbehaagelijke gevoel van je af te schudden. Vooral het slot zindert nog lang na. Ben aardig ontdaan de bios uitgelopen.

Voor het allesomvattend verhaaltje moet je hier niet zijn. Hier wordt een situatieschets neergezet dat veel meer te vertellen heeft dan alleen maar in dienst te staan van plottechnische ontwikkeling. Gelukkig maar...

Dikke 4*en

avatar van jipt

jipt

Een sterke film.

Over een man die gevangen wordt genomen door de Amerikanen en ontsnapt.

Wist eigenlijk niet of ik sympathie of afgunst voor de man moest opwekken, aangezien het een oorlogsmisdadiger is. De situatie waar hij in terecht komt is alleen ook niet heel erg fijn. Kreeg een erg beklemmend gevoel tijdens de achtervolging en de vluchtpoging van de man.

Want ja, waar kan hij heen, wat kan de man doen, waar is hij? Het is natuurlijk triest voor de vent, maar verdient hij het, dit wil natuurlijk niemand overkomen. Opgejaagd worden als een wild dier. Je ziet duidelijk hoe de man afsterft en hier eigenlijk niks aan kan doen.

Mooie landschappen, en best fijn camerawerk. Had af en toe wel dat een paar scènes te lang door gingen, is wel sfeer verhogend, maar je moet wel in de film blijven. Een beetje hetzelfde gevoel als dat ik bij Elephant had. De film wordt echter nooit ongeloofwaardig. Sterke rol voor Gallo, al heeft hij geen echte Talibankop. Sounddesign was wel okay, die viooltjes en de geluidjes paste wel bij de film.

Kreeg nooit echt rillingen, maar vond het wel een sterke film. 4*

avatar van Cenkchief

Cenkchief

2009 schreef:

Ach kom nou toch! Wat een ontzettende baggerfilm! Een heel erg zwakke poging om het Islam fundamentalisme te romantiseren.

Tegen beter weten in heb ik 'm uitgekeken maar had 'm beter aan het begin al kunnen uitzetten!

Stem 0,5 omdat je niet lager dan dat kan stemmen

Heeft geen ene moer met islam te maken de film , dus omdat er nu eens een andere kijk op wordt gegeven is het bagger ?? en je kan zeker lager stemmen, stem dan gewoon niet. Hij is inderdaad een beetje langdradig maar ik vondt hem toch beste de moeite waard. Survival of the fittest en subs zijn niet nodig want ik geloof dat ik alles bij elkaar 5 mensen heb horen praten. Het einde had wel iets duidelijker mogen zijn wat mij betreft .

avatar van Zinema

Voorspelbare veerkracht.

Beetje saai en voorspelbaar filmpje dat op mooie wijze de veerkracht van de menselijke geest en het lichaam laat zien. Toch wordt het flinterdunne verhaaltje niet bijster sterk of origineel gebracht, m.u.v. een of twee enigszins grappige, dan wel licht ontroerende scènes. Doordat e.e.a. anders begint, voelt het daaropvolgende langzaam verlopende drama soms ook een beetje misplaatst. Gelukkig wordt een hoop rechtgetrokken door de sterke Gallo.

Redelijk.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Prachtige film dat naast het rechtlijnige maar boeiende en spannende verhaal, vooral qua beeld en geluid erg opvalt.

Gallo speelt op sterke wijze een ontsnapte gevangene die uit handen van het leger probeert te blijven en hierdoor zowel fysiek als mentaal de nodige uitdagingen krijgt te verwerken. Opvallend is dat zijn rol geen tekst heeft en hij het dus puur van zijn acteerprestaties moet hebben. Je kunt dit als een voordeel zien maar in dit geval hoort het bij het personages en weet hij deze zeer overtuigend neer te zetten. Vooral dat hij steeds moet doden om te overleven terwijl hij dat niet wil werd geloofwaardig neergezet waardoor je haast sympathie voor hem krijgt.

Het begin zet al direct de toon voor de rest van de film. Door subtiel gebruik van camerastandpunten (eerst, tweede en derde perspectief) zie je bijvoorbeeld de actie vooral van bovenaf en zit bij Gallo de camera praktisch op de huid. Dit levert een aantal fraaie scenes op die mede ondersteunt door de goede effecten en muziek (scene met de zwarte auto) ook erg sfeervol zijn. Opvallend is overigens ook het aantal dieren die in de film voorkomen en ook zorgvuldig in beeld gebracht worden. Met als hoogtepunt de scenes met het de eland en de roedel honden.

De speelduur is kort maar precies lang genoeg om voor mij althans interessant te blijven. De film eindigt voorspelbaar maar passend. Geen overdreven sentiment of spektakel maar sober en grauw net zoals de rest.

Voor mij een verrassend sterke film en één van de betere van de laatste tijd.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Bijzondere prent, dit. Ik waande me bij momenten echt in de huid van een wanhopige Vincent Gallo als gewond dier (mede door die point of view shots). Hierdoor werd de paniek, vooral in het begin, bijna tastbaar. In schril contrast daarmee staan dan de serene, besneeuwde landschappen. Die werkten na verloop van tijd hypnotiserend en brachten een soort van rust teweeg in mij. Alsof je samen met het hoofdpersonage steeds meer gaat berusten in het lot.

Gallo is aandoenlijk in zijn witte pak en draagt het hele gebeuren met gemák. Enige dat een beetje wringt: hij ziet er voor geen meter als een Afghaan uit. Maar verder de juiste man voor deze rol. Heeft een zo wat stuurse uitstraling, maar tegelijkertijd iets fragiels. Al vaak goed in het verleden, maar toch echt wel heel sterk hier.

Voor mij dan weer niet nodig, waren die flashbacks. Ook nog eens zo lelijk overbelicht in beeld gebracht, terwijl de fotografie verder vooral winters en somber was. Elders visueel fraai en ook de score was prima.

Voorlopig net geen 4*, maar toch zeker ruim 3,5. Een van de meest interessante films die ik dit jaar al zag.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een film die gaat over het instinct om te leven en te overleven... de mens herleid tot zijn essentie. Of het nu in Afghanistan is in tijden van oorlog of in een koud Slavisch land (Siberië?), de Talibanstrijder die hier volledig van zijn heimat is afgesneden wil ten allen koste blijven leven in zijn nieuwe biotoop. Het is instinct om te vluchten voor de vijand, zelfs al weet je dat de onverbiddelijke siberische kou zoveel keer erger is. Het is instinct om in hongersnood te grijpen naar de tiet van een onbekende vrouw als dat het enige is dat voor het grijpen ligt. De rol van Gallo, die geen woord zegt in de film en voortdurend rondstruint voor eten, warmte, veiligheid is toch knap en expressief. Vooral het feit dat hij geen toekomst of vooruitzicht meer heeft voelt best pijnlijk aan (flashbacks van zijn vrouw en kind die hij nooit meer zal zien) .

Aan de andere kant : waarom in godsnaam een Taliban? Dat geeft de film iets politieks dat hier niet in lijkt te passen. Verder is zelfs 80 minuten te veel voor het weinige dat Skolimowski te vertellen heeft. Gelukkig wordt alles gevaloriseerd door mooi beeldmateriaal en dito soundgebruik.

Ik heb deze film gezien op het IFFR. Ook ik ging met een random, maar geinteresseerd gevoel naar deze film, omdat de beschrijving van de film wel interessant leek.

Wat ik echter voorgeschoteld kreeg was een langdradige trip door inderdaad mooie natuur, met een in mijn ogen volledig onsympathiek personage. Wat nou overlevingsdrang. Van mij hadden ze hem in de eerste 10 minuten al af mogen knallen.

Enfin, ik heb de film een kans gegeven en heb 'm toch afgekeken na enkele positieve recensies. Wat ik tijdens deze film te zien kreeg, beviel me allerminst. Onsmakelijke scenes (waarin er een met een vrouw en een baby) die mij nog meer van het hoofdpersonage lieten walgen.

Ja, zeker, de man moet overleven en vluchten, maar heel veel handelingen begreep ik totaal niet.

Ik raad iedereen aan de trailer van deze film op youtube te bekijken. In 2 minuten zie je de volledige film van begin tot eind. Zo hoef je je kostbare tijd niet weg te gooien voor deze film.

Goed, dit is mijn mening. De reden waarom ik zo'n lange post maak is dat ik me afvraag waar al die positiviteit toch vandaan komt. In de bioscoop begonnen mensen gewoon te klappen om deze film, en hoorde ik positieve reacties om me heen. Ik begreep er werkelijk niets van.

Wat heb ik gemist, dat deze arty farty film zo goed maakt?

Van mij krijgt deze film 1,5 ster vanwege de mooie plaatjes!

avatar van gotti

Geweldig. De film geeft de kijker niet veel meer dan de titel. Essential Killing. Gallo moord puur om te overleven en een compleet gestripte film, die daardoor des te interessanter wordt.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Essential Killing.

Flinke intense audiovisuele trip die bij mij wel echt aan kwam. Jammer dat het hier zo ondergewaardeerd staat, maar gelukkig als je wat meningen leest, zie je wel dat hij beter is aangeschreven. Het is in principe wel een film dat je moet liggen of niet, het gaat zich niet aanpassen aan de kijker. Het neemt zijn tijd en doet zijn ding zoals hij wilt, vind je dit niet interessant, de manier op, dan heb je weinig te zoeken. Essential Killing is misschien een beetje eigenwijs en heeft een vage koppige structuur, het werkt voor mij wel. Meer een ervaring dan echt een verhaal.

FIlm moet het hebben van de sterke opbouwende muziek, vooral de scene waarin Mohammed probeert te klimmen op een heuvel, en natuurlijk de combinatie met de dromerige, maar toch vrij duidelijk aanwezige beelden. Mee eens dat deze poster werkelijk nergens op slaat. En dit is ook verreweg van een thriller, niet in mijn straatje in ieder geval.

Zeker de moeite waard, qua speelduur ook prima te doen. Zet je geluid lekker hard en dan komt deze Essential Killing helemaal goed, hij verdient de aandacht.

4 dikke sterren

avatar van Decec

Decec

Een redelijk oorlog/thriller film...

Het is teweinig verhaal te zeggen...

Maar geen slechte film...

Geen spannend verhaal..

Volgens mij is geen waargebeurd verhaal...

Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit...

Prachtig mooi landschap (sneeuw, land Noorwegen)...

avatar van Theunissen

Aardige thriller die soms wel iets weg had van een lange aflevering van "Ultimate Survival" met "Bear Grylls" die in deze film vertolkt werd door Mohammed (goed gespeeld overigens door Vincent Gallo). Het is inderdaad moorden om te overleven maar soms vond ik het totaal niet nodig (zoals met de houthakker). Er zitten soms best brute en aparte scenes in de film zoals o.a. de borstvoeding. Dat laatste had natuurlijk ook te maken met overleven maar het zag er best maf uit. Er wordt in de film niet veel in gesproken (men stopt er in het einde ook nog eens een doofstomme vrouw in ) maar de vele fraaie beelden spreken voor zich. Met het einde kon ik overigens goed leven (boontje komt om zijn loontje).

avatar van david bohm

david bohm

Boeiende film over een ontsnapte man die zich ontpopt als een ware overlever, wiens technieken soms behoorlijk onorthodox zijn. Deze hoofdpersoon spreekt geen woord, maar wekte desondanks mijn sympathie op. Mooie beelden van de verschillende landschappen bovendien.

avatar van blurp194

blurp194

Een moeilijke film om een mening over op te schrijven.

Sowieso een ongebruikelijke film - ongeveer geen enkele dialoog, en nauwelijks gesproken woord. We komen ook maar weinig te weten van de hoofdrolspeler - alleen wat droombeelden verraden wie hij is en waar hij vandaan komt. Het is eigenlijk alleen omdat zijn tegenstanders nog onsympathieker zijn, of omdat het verhaal al zo onwaarschijnlijk - en best controversieel is, dat je je gaat afvragen hoe het met hem af zal lopen. Maar of die ongebruikelijkheid het een goede film maakt, ik vraag het me af - en ook na een paar weken bezinken heb ik het antwoord nog niet scherp.

Of Vincent Gallo een mooie rol speelt is al een even moeilijke vraag. In ieder geval geen gewone.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

“Hoe een actiefilm tot een poëtisch cinematografisch hoogstandje wordt.”

Al enkele jaren heb ik me verheugd op deze film. Als wel vaker, las ik met grote voorzichtigheid enkele meningen om maar zoveel mogelijk de spoilers te voorkomen. De film begint vrij gewoontjes voor het thema: vaste ingredienten als helikopters, Amerikanen in de woestijn, djalaba's, talibanstrijder vliegen door het beeld. Als je ongeduldig, onrustig bent en je geen tijd hebt voor de indrukken van het lijden van de hoofdpersoon, zal je de film vast uitzetten na een half uur. Doe je dat niet dan wordt het een best unieke ervaring. Het meest eigenaardige, maar ook geniale, vond ik dat de film met wat slap geouwehoer begint, maar uiteindelijk eindigt in bittere ernst.

Mede gelet op deze tegenstelling begon ik me af te vragen wat er met de film bedoeld wordt. Toch eist de beleving van de prachtige beelden en de muziek tijdens de film vooral de aandacht op. Pas achteraf bekroop mij het gevoel (weer) om te beredeneren wat ik gezien had. Een politiek oordeel? De film beeldt zoveel menselijkheid uit dat je aan een politiek oordeel van de maker gewoonweg niet toekomt, concludeer ik. Anders dan de gebruikelijke verhalen over terroristen, concentreert de film zich veel meer op emoties: pijn, uitzichtloos verlangen en laat het de kijker vertwijfeld achter.

avatar van joolstein

joolstein

Vervelende mooi filmerij, over een erg minimalistische overlevingstocht en waarbij er geen enkele empathie van de kijker voor de hoofdrolspeler is op te brengen. Daarnaast faalt de regisseur Skolimowski om de bedoelde innerlijke tweestrijd van de Afghaanse Talibanstrijder in een winterlandschap voldoende weer te geven. Meest opvallende aan de film was dat er in de hele film alleen op de achtergrond door figurante wat gesproken wordt en verder er in de film geen woord gesproken werd. De film presenteert ons een man – hij krijgt alleen op de aftiteling een naam: Mohammed – op de vlucht. Echter halverwege zijn de achtervolgers plots verdwenen en zien we een bessen en boomschors etende man. Hierdoor was er geen greintje spanning. Nog minder waren de religieuze Koran-fragmenten die voegde maar weinig toe aan de film. En dan heb ik het nog niet eens over verschillende hiaten in het verhaal gehad. Ik zag in de film niets meer dan een saaie mijmering over het beest in elk van ons.

avatar van mrklm

mrklm

Mohammed [Vincent Gallo] wordt opgepakt door het Amerikaanse leger en verhoort. Hij overleeft een ongeluk tijdens een transport en probeert te ontsnappen in de ijskoude, besneeuwde bossen. Achtergrondinformatie over deze Mohammed krijgen we niet, het verhoor is een lachertje en dat geldt ook voor het grootste deel van de vluchtpoging. Emmanuelle Seigner duik in de tweede helft op voor een gastrolletje in deze goedkoop ogende, amateuristische geschreven oorlogsthriller.