• 9.378.981 stemmen

Gesproken taal: Pools, Arabisch en Engels

Releasedatum: 8 september 2011

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Essential Killing

"Run to live... kill to survive."

Mohammed, een lid van de Taliban dat in Afghanistan woont, doodt drie Amerikaanse soldaten en wordt gevangen genomen door de Amerikanen. Hij wordt naar een geheime militaire basis in Oost-Europa overgebracht waar hij verhoord zal worden. Wanneer het bewapende konvooi van een steile helling af rijdt krijgt hij de kans om te ontsnappen. Hij vlucht de vijandelijke, besneeuwde bossen in. Nu is hij een gezochte misdadiger in een continent waar hij niets van af weet, achtervolgd door een leger dat officieel niet bestaat.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Interrogation Officer

Margaret's Husband

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

MFEO

De poster doet me aan een B film denken. Maar de film lijkt me leuk.

avatar van Reinbo

De mens als aangeschoten wild. Wat en vreselijk sterke film. Indrukwekkend. Het IFFR had nauwelijks beter kunnen beginnen. 5*

PS. Poster slaat helemaal nergens op, wie dat verwacht komt bedrogen uit. De film is ijzig koud.

Matige langdradige film.

De film begint aardig maar zakt in de loop van de film aardig in. Je heb dan het idee dat die ook veel langer dan 83 minuten duurt. Er kwam maar geen einde aan tot de film zachtjes uit dooft. Verder zat er af en toe ook rare muziek bij de film. Echte thriller vond ik het ook niet en de hoofdpersoon zorgde er ook niet echt voor dat je je als kijker verbonden tot hem voelde. Als je begrijp wat ik bedoel.
Grappig stukje was (wat je al zag aankomen) toen hij die vrouw met de fiets zag die haar kind uit haar borst liet drinken dat hij er aan andere borst ging drinken terwijl die de vrouw onder schot hield.

Er had veel meer gedaan kunnen worden met het verfilmen van het verhaal. Gemiste kans.

avatar van Reinbo

Wat had er dan mee gedaan kunnen worde? De film toont perfect hoe ontheemd de mens is als je m uit zijn eigen omgeving haalt. En waarvoor? Het leven dooft nu eenmaal langzaam uit, zou niet weten hoe ze het wranger hadden kunnen tonen. Als een aangeschoten dier dat langzaam wegkwijnt. Gewoon zonder opschmuck. Ja dan neemt de actie nu eenmaal af en niet toe. Of had je graag een happy end gehad. Nee, het prachtige eind geeft de titel een ijzersterke dubbele lading[\spoiler]

MFEO

De hoofdpersoon had wel wat meer inhoud mogen krijgen. Wie is het enzo.. zodat de kijker bv zich kan identificeren met de hoofdpersoon. Dat had aan het begin van de film wel mogen gebeuren. Dan was het ook niet echt lachten/grinken met die scene van vrouw en haar borst.... . Kwam denk mede omdat je je niet kon identificeren met Gallo.
Er had wel meer aktie scenes mogen zitten. Hij liet zich ook wel erg makkelijk pakken in begin van de film.
Kijk het staat los van denk ik van wat er in Afghanistan gebeurd en dat er mensenrechten geschonden worden enzo want denk dat ieder weldenkend mens het wel met elkaar eens is.

Ik miste gewoon wat bij de film en had er veel meer van voorgesteld. Maar zo zie je maar weer dat een ander de film weer anders beleefd.

avatar van Bélon

Bélon

Reinbo schreef:

Poster lijkt erop dat deze film in Polen misschien een wide release heeft gekregen, vanwege 't feit dat de regisseur Pool is (?). Film verkopen als actie enzo.

Vorig jaar (of was 't twee jaar geleden) een hele oude van deze regisseur gezien (Le Départ) en die beviel goed. Of ie 't 44 jaar later nog kan ga ik zondag zien

MFEO schreef:

Ik vond het juist goed dat je niets van hem wist, hij staat gewoon symbool voor alle Afhanen/ asielzoekers. Enig minpunt vond ik juist dat Gallo een te westers uiterlijk had. Maar we hebben blijkbaar een andere beleving gehad. Zat het eerste half uur/ 3 kwartier echt op het puntje van mijn stoel. Vond het waanzinnig intens gebracht, juist door het ontbreken vzn poes pas of backstory. En zie ook niet hoe hij zich makkelijk liet pakken. Hij werd met een raket omver geblazen...

avatar van Spiekercoen

Spiekercoen

Ben hier wel benieuwd naar, lijkt er in ieder geval op dat Skolimovski een compleet andere weg ingeslagen is.

avatar van Reinbo

Geen idee watvoor films hij hiervoor maakte, maar dit is een film over 'klein' menselijk drama en lijkt in niets op de poster.

Reinbo schreef:

Ja maar hoe die zich liet pakken zat je op te wachten. Wat je niet moet doen is open en bloot rondlopen achtervolgd door een helicopter.

Maar meningen verschillen he. Zie dat jij Inception helemaal niets vond die vond ik juist weer wel geweldig. Verder vind ik de poster zeer misleidend ja, Trouwens doet de poster me denken aan een B aktie film.

avatar van Reinbo

Ik zou ook niet weten hoe je in zulk landschap uberhaupt je zelf kunt verstoppen voor een helikopter. Was nu niet bepaald een plek om je te verstoppen. Vond het juist bijzonder realistisch.Maar als je toen al afhaakte zal het inderdaad een lange zit zijn geweest.

MFEO

Op IFFR site staat bij deze films die mijn recensie wel onderschrijven.

Ik snap niet waarom dit een thriller genoemd wordt, want er is werkelijk niets spannends aan. Ik vind de film ook een rare draai maken. Lijkt een aanklacht te worden op de manier waarop de Amerikanen omgaan met moslims en dan wordt het ineens Rambo 7.
Gemiste kans wat mij betreft.
Webrecensie van peter op 27 januari 11:30

Ben het niet eens met Gert-Jan Je krijgt zeker wel sympathie voor de hoofdrolspeler,
die opgejaagd wordt alsof hij een wild beest is door de amerikanen, hierdoor wordt hij ook uiteindelijk een wild beest.
De amerikanen worden weer lekker dom weggezet. Maar ben het er wel mee eens dat er meer uitgehaald kon worden hij wordt op den duur erg langdradig en saai.Scene (borstvoeding)was geweldig.
Webrecensie van reinout op 27 januari 10:26

Drama avond .Eerst een knullige speech van de directeur in gebroken engels en dan De Film.
Onzin film met een slecht verhaal waarbij de natuur beelden de film nog iets proberen te redden
Denk dat Jiskefet het 83 minuten durende verhaal in 5 minuten nog leuker hadden kunnen brengen. Zonde van de avond, niet heengaan dus !
Webrecensie van minne op 27 januari 10:25

Helemaal mee eens met de voorgaande recensies!
Langdradig, kwam geen eind aan. Wel heel mooie natuuropnames.
Reden van de moorden aan het begin werd niet uitgewerkt, wie de moordenaar was eigenlijk ook niet.
Ik kreeg in elk geval geen greintje sympathie voor hem.
Waarom juist deze film als De Openingsfilm voor dit jaar werd uitgekozen is mij een groot raadsel. Ik hoop wel dat er tijdens dit festival wat betere films nog zullen komen...!
Webrecensie van Gert-Jan op 27 januari 01:14

Essential Killing is enigszins te vergelijken met Rescue Dawn (geslaagde openingsfilm van 2007), maar mist enige vorm van achtergrondinformatie of motivatie om de overlevingstocht (en soms onlogische beslissingen) 83 minuten lang te volgen. De spectaculaire landschappen zijn prachtig in beeld gebracht, maar Gallo's personage is uiteindelijk niet meer dan een figuur in een landschap.
Webrecensie van Maarten de Vries op 26 januari 23:49

Matige langdradige film.

Webrecensie van Sander op 26 januari 23:38

Film - International Film Festival Rotterdam 2011 - IFFR - filmfestivalrotterdam.com

Lees daar geen positieve kritieken. Kom op Reinbo jij dan met 1 positieve op de IFFR site....

avatar van Reinbo

Heb m inmiddels geplaatst. Het is overigens duidelijk dat die andere reviewers er weinig feeling voor hebben. Vragen om meer uitwerking of achtergrond is absurd. Film wil geen verhaaltje vertellen, maar is veel meer een observatie van de mens. Perfect uitgevoerd.

avatar van voskat78

voskat78

Nou heb hem zojuist ook gezien.... En om eerlijk te zijn had ik er meer van verwacht. De film begon goed en de actie zat er goed in, tot dat de de film langzaam naar een lager niveau kabbelde, wat het geheel niet echt ten goede bracht. Bij vlage waren de shot's + scene's erg mooi gedaan , maar daar waar de hoofd personage soms keuze's maken waarvan je dacht maakte dat had ik toch anders gedaan werd er toch gekozen voor een andere uitweg. Nuja het zal wel aan mij gelegen hebben... Al met al wel vermaakt al had er meer in kunnen zitten.

avatar van Reinbo

Welke keuzes vond je dan vreemd?

avatar van beavis

beavis

Vreemde mengeling van big-budget arthouse met exploitation elementen die zéér goed werkt, maar me toch niet helemaal grijpt. Eigenlijk is het vooral het einde dat me teleurstelt; had veel duisterder / meer open gekund, maar er is gekozen voor een wat geforceerde optie (uit poëtische overwegingen misschien? met dat symbolische witte paard dat hij al eerder even in een vlaag van delerium had gezien) die wat mij betreft behoorlijk uit de toon valt.

avatar van starbright boy

De doorsnee-film zoals het op de poster lijkt is dit niet. Een politiek arthousestatement ook niet. Al lijkt het zo haast nog wel te beginnen, maar gedurende de film komen er wat scenes waaruit blijkt dat we het ook weer niet te serieus moeten nemen. Bljft over een goedgemaakte, vaak spannende film over de overlegingstocht van een man met een erorme stoet mensen achter zich aan. Gallo speelt een zeer toffe rol. En wat is het en goede keus om 'm te laten zwijgen. Heel sterk sounddesign ook.

avatar van as

as

Reinbo schreef:

Helemaal mee eens. Vond zelfs de flashbacks helemaal niet nodig. Geeft perfect de ontheemde mens weer die als losgeslagen wild op de vlucht is. Gallo heeft de perfecte lichaamstaal om de rol te spelen. Was weer ernstig onder de indruk.

Zowiezo is de hele film een opgefokte klopjacht met prachtig geschoten beelden. Geen moment heb je de tijd om op adem te komen of om het onbehaagelijke gevoel van je af te schudden. Vooral het slot zindert nog lang na. Ben aardig ontdaan de bios uitgelopen.

Voor het allesomvattend verhaaltje moet je hier niet zijn. Hier wordt een situatieschets neergezet dat veel meer te vertellen heeft dan alleen maar in dienst te staan van plottechnische ontwikkeling. Gelukkig maar...

Dikke 4*en

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Zeer indrukwekkende en rauwe film. Prachtige beelden van pijn en natuur. Survival toch naar het niets... Wel 2 of 3 toevalligheden te veel, maar dat mag de pret niet drukken.

verrassende film waar ik totaal blanco aan begonnen was.

avatar van gauke

gauke

Ergerlijk moeizaam, ongeloofwaardig, met geschreeuw van pijn en een paar onappetijtelijke scènes, waarin verder bitter weinig gebeurt.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Echt zo jammer deze poster, doet erg veel af aan de film zelf..

Vond hier een zeer fijne fan-made poster, die veel meer met de film in gemeen heeft.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Chuck Taylor schreef:

Echt zo jammer deze poster, doet erg veel af aan de film zelf..

Idd een mooiere porter, maar geeft wel heel weinig weg.... De doordenkers snappen het paard en de kleuren, maar pas achteraf. meer een mooi kunstwerk voor aan de muur of voor een speciale uitgave van een dvd.

Maar nogmaal, huidige poster is goedkoop en straald geen sfeer uit iets wat de film juist zoveel doet....

avatar van RickZ

RickZ

Weet iemand waar de ondertitels te vinden zijn. Ik heb wel de engelse maar die bevat maar 20 regeltjes tekst, als vertaling voor de afgaanse(?) dialogen.

avatar van Reinbo

Dat was in de bios ook niet ondertiteld. Moet juist onverstaanbaar zijn.

avatar van RickZ

RickZ

Toch gekeken zonder ondertitels, die waren achteraf niet eens nodig, zo weinig wordt er in de film gesproken.

De film is een beetje een avonturen/survival film met een sterke start waarna het steeds verder bergafwaarts gaat. Iets te onwaarschijnlijk allemaal om het spannend te laten worden. Jammer, de start was veelbelovend maar dat was dan ook alles. Onvoldoende dus...

avatar van madmax1

madmax1

.Ben nieuwsgierig geworden ,ga hem straks eens bekijken.

avatar van madmax1

madmax1

Vannacht naar gekeken, gefascineerd boeiend stuk tragedie, en helemaal geen rambo, kon alleen raden waar het speelde in oost Europa, want uit dat gebrabbel kon ik niet uitmaken waar precies.

Een opgejaagd mens dat zich voort sleept in de ijzige winter landschappen prachtig gefilmd.

Sommige scènes waren voor mijn echtgenote afgrijselijk en bizar.

Grimmige deprimerende film, apart want ook het einde laat je niet met een vrolijk gevoel naar bed gaan.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Heel overtuigend neergezet door Vincent Gallo. Prachtige beelden,muziek, hallucinerende scenes die je onverwacht overvallen door creativiteit en schoonheid. Duidelijke kritiek op het Amerikaanse beleid aangaande de oorlog in Afghanistan moge duidelijk zijn.

Las dat de opnames in Israël, Polen en Noorwegen zijn gemaakt.

avatar van mug13

mug13