Essential Killing (2010)
Gesproken taal: Pools, Arabisch en Engels
Releasedatum: 8 september 2011
Bekijk via CineMember
Plot Essential Killing
"Run to live... kill to survive."
Mohammed, een lid van de Taliban dat in Afghanistan woont, doodt drie Amerikaanse soldaten en wordt gevangen genomen door de Amerikanen. Hij wordt naar een geheime militaire basis in Oost-Europa overgebracht waar hij verhoord zal worden. Wanneer het bewapende konvooi van een steile helling af rijdt krijgt hij de kans om te ontsnappen. Hij vlucht de vijandelijke, besneeuwde bossen in. Nu is hij een gezochte misdadiger in een continent waar hij niets van af weet, achtervolgd door een leger dat officieel niet bestaat.
Mohammed
Helicopter Pilot 2
Logger
Margaret's Husband
dartviper
Nee. Je hebt met niemand sympathie, dat maakt het waarschijnlijk voor sommige kijkers lastig. Verder is het ook niet echt duidelijk of de hoofdrolspeler een terrorist is. Hij vecht enkel om te overleven.
Reinbo... het begin gemist? Daarin was hij zeker niet aan het jagen op konijntjes met z'n raketlauncher
Hij werd opgejaagd, zat in de val. Geen wonder dat je dan voor je overleving vecht. We weten helemaal niet waar die voor vocht en waarom. Misschien had hij niet veel keus.... Wat voor de een een terrorist is, is voor de andere een broeder. het is dus maar net wiens kant je kiest. Ik koos niemands kant, omdat het mij duidelijk was dat dat niet de bedoeling van de film is. Het gaat niet om voor of tegen, of goed of slecht. Het is slechts een portret van De Mens.
In het eind zie je hem ineens bloeden op een paard en ineens is er alleen nog een paard. Waarom zou je uit dat stuk geen deel 2 kunnen maken? Ik geef toe dat het inderdaad er naar uit zie dat hij dood is maar als je wil kun je makkelijk een deel 2 maken...
Dan heb je de film niet echt begrepen. Hij is gewoon dood hoor. Als hij nog zou leven zou de hele film nergens op slaan. Maar blijkbaar krijg je liever ook dat nog voorgekauwd...
ik ben blij dat je snel tevreden bent want als je z'n film 5 sterren geeft.
Misschien omdat ik er ook zelf bij denk en verder kijk dan enkel het verhaaltje. Het is vooral de thematiek die me zeer aanspreekt. Mooi gebracht en verder was de fotografie gewoon schitterend.
stasi
Inderdaad, de film is vreselijk langdradig. In het begin dacht ik, hé dat kan nog een knap filmpje worden maar helaas. 80% van de film zie je een man doelloos door een bos lopen en maakt werkelijk niks spannends mee. Ik heb het laatste half uur dan ook in 5 minuten gekeken.
Daarnaast vind ik het ongelooflijk knullig dat je iemand niet kan vinden in de sneeuw!? Mijn god, een padvinder van 7 jaar had hem nog binnen een uur kunnen vinden.
93.9
Ten eerste viel het niet allerdaags camerawerk op. Heerlijk niet- Hollywoods, dat is voor mij direct een pluspunt. Best aardige shots, maar het verhaal is erg mager.
Misschien had de opvang van die soort moeder Teresa langer mogen duren. Leverde wel een aardig contrast op tussen zoveel kilte en uitzichtloosheid.
Na een tijdje wil je gewoon weten hoe het afloopt met die vent en ben je geneigd je video/dvd door te spoelen.
Wat inhoudt dat de film je dus niet helemaal koud laat.
Net 3 sterren van mij.
Zandkuiken
Bijzondere prent, dit. Ik waande me bij momenten echt in de huid van een wanhopige Vincent Gallo als gewond dier (mede door die point of view shots). Hierdoor werd de paniek, vooral in het begin, bijna tastbaar. In schril contrast daarmee staan dan de serene, besneeuwde landschappen. Die werkten na verloop van tijd hypnotiserend en brachten een soort van rust teweeg in mij. Alsof je samen met het hoofdpersonage steeds meer gaat berusten in het lot.
Gallo is aandoenlijk in zijn witte pak en draagt het hele gebeuren met gemák. Enige dat een beetje wringt: hij ziet er voor geen meter als een Afghaan uit. Maar verder de juiste man voor deze rol. Heeft een zo wat stuurse uitstraling, maar tegelijkertijd iets fragiels. Al vaak goed in het verleden, maar toch echt wel heel sterk hier.
Voor mij dan weer niet nodig, waren die flashbacks. Ook nog eens zo lelijk overbelicht in beeld gebracht, terwijl de fotografie verder vooral winters en somber was. Elders visueel fraai en ook de score was prima.
Voorlopig net geen 4*, maar toch zeker ruim 3,5. Een van de meest interessante films die ik dit jaar al zag.
Noodless
Gewoon een uitstekende survival film met een opvallend mooie fotografie en sterk camerawerk.
De beelden van de sneeuwlandschappen zijn betoverend mooi. Ook andere scènes zoals het begin-shot , de stiltes, het overleven , de tocht met het paard... getuigen van een hoge kwaliteit op gebied van fotografie en camerawerk. Het verhaal is simpel , maar wel oerdegelijk. Het draait om te overleven, niks meer of minder. En dan zie je wat de mens allemaal zou doen om in zijn opzet te slagen. De dierlijke instincten van overleven komen naar boven. En dat wordt hier prachtig weergegeven door scènes van insecten, boomschors, bessen , rauwe vis eten tot uiteindelijk voor mij al een legendarische scène ' het zuigen van melk aan de borst van een voorbijgaande vrouw '
Het einde is gewoon passend voor deze film. 8/10
Eindelijk weer iemand die het snapt (en ziet).
inquestos

Dat was toch wel echt het dieptepunt van de film. En alhoewel mij de thematiek ook zeer aansprak bood de film weinig extra (geen mooie invalshoek, verrassing, onverwachtse wending etc.)
Noodless
inquestos schreef :
Ieder zijn idee erover. Ik vond het geniaal gevonden. Van een verrassing gesproken !

Dat was ook niet de bedoeling van deze film. Er moeten niet altijd onverwachte wendingen gebeuren om in zijn opzet te slagen. Hier zou het zelfs averechts kunnen werken.
Neen, de natuur is hoe ze is : mooi, maar meedogenloos !
Filmkriebel
Een film die gaat over het instinct om te leven en te overleven... de mens herleid tot zijn essentie. Of het nu in Afghanistan is in tijden van oorlog of in een koud Slavisch land (Siberië?), de Talibanstrijder die hier volledig van zijn heimat is afgesneden wil ten allen koste blijven leven in zijn nieuwe biotoop. Het is instinct om te vluchten voor de vijand, zelfs al weet je dat de onverbiddelijke siberische kou zoveel keer erger is. Het is instinct om in hongersnood te grijpen naar de tiet van een onbekende vrouw als dat het enige is dat voor het grijpen ligt. De rol van Gallo, die geen woord zegt in de film en voortdurend rondstruint voor eten, warmte, veiligheid is toch knap en expressief. Vooral het feit dat hij geen toekomst of vooruitzicht meer heeft voelt best pijnlijk aan (flashbacks van zijn vrouw en kind die hij nooit meer zal zien) .
Aan de andere kant : waarom in godsnaam een Taliban? Dat geeft de film iets politieks dat hier niet in lijkt te passen. Verder is zelfs 80 minuten te veel voor het weinige dat Skolimowski te vertellen heeft. Gelukkig wordt alles gevaloriseerd door mooi beeldmateriaal en dito soundgebruik.
Waku
Dit leek mij ook heel interessant.
Maar het viel allemaal behoorlijk tegen.
De film blijft leuk ( lees boeiend) tot kort na de ontsnapping maar gaat dan langzamerhand vervelen. Een dik uur kijken naar overleven en een man op zoek naar vrijheid.
Dat is het wel een beetje.
Mooie sfeervolle natuur opnames in de bossen dat zeke maar kwa verhaal werd het mij een beetje saai. De abrupte slot scene gaf eveneens niet echt een bevredigend einde aan de film.
75 minuten duurt Ëssential Killing"ongeveer maar het lijkt wel een dikke 2 uur gevoelsmatig.
henkula
alles wat hierboven is gezegd is waar, goed thema, mooi verfilmt, overleving. maar wat maakt deze film zo saai? want dat is hij, op het eind nog een scene regelrecht uit Frankenstein en dat is het zo'n beetje.
Ik heb geen idee wat de film zooi saai maakt. Misschien komen de schitterende wijdse landschappen met daarin contrasterend de kleine kwetsbare mens niet goed over op het kleine scherm. (Neem aan dat het gros m daar gezien heeft). Of misschien heeft men moeite zich in te leven in de niet erg symapthoeke hoofdpersoon, terwijl het daar niet echt om draait. Het is een schitterende afstandelijke kijk op de mens. Een prachtig document. Dus vertel mij het maar....
Volgens Jack Nicholson de beste film van 2010:
Jerzy Skolimowski - Essential Killing | Film-recensies | Humo: The Wild Site
Zonderiaan
Heel erg matig.
Tja, ik was naar de Sneak Preview in Kriterion en had er eigenlijk wel zin in.
Ik zal meteen even aangeven waar het fout ging.
Joints rokende amerikanen in de woestijn ok kan nog
Helikopter die een raket afvuurt op een eenzaam wegrennende man ok kan nog.
Eenzame man overleeft en hoort nog wat piepjes ok kan nog
Man wordt in auto vervoert en auto slaat over de kop en man weet zich te onttrekken ok kan ik mee leven zo iemand laat natuurlijk geen sporen achter en een lijst van gevangen wordt natuurlijk ook niet nader bestudeerd.
MAN GAAT TERUG NAAR AUTO MET ZIJN HANDEN OMHOOG IN EEN OF ANDER FEL LICHT EN LOOPT DAAR OP IEMAND AF DIE MET IEMAND ANDERS IN EEN AUTO HARDE MUZIEK ZAT TE LUISTEREN EN TOEVALLIG EEN TELEFOONTJE KRIJGT VAN ZIJN VROUW DAT ZIJ EEN TWEELING GEHAD HEEFT EN WORDT VERVOLGENS NEERGEKNALD.
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Tja verder, hey relaxed de sleuteltjes van mijn boeien liggen hier ook, ik stap nog even in een berenklem en o ja wij in de helikopter zien dat de verdacht gewoon even op 1 plek blijft zitten dus we gaan alvast! Maar nee denkt de man ik ga gewoon weer verder en kom vervolgens per ongeluk een hond tegen en daar bindt ik mijn sok aan vast wat toch niet genoeg bleek en ik stort naar beneden en zak door het ijs heen, wat natuurlijk maar 4 cm dik is daar in the middle of nowhere en dan krijg ik nog een hond op mijn dak krijgen en die steek ik vervolgens neer met..... ehm ja met wat? Mijn pistool of mijn wijsvinger?
en oh ja HAHAHA we kunnen het niet aan mevrouw vragen want ze is doof, we gaan weer, joe joe!
Wanneer zo'n gedachtegang ingezet is dan is het niet meer te stoppen en is de hele film al snel verschrikkelijk
Overigens heb ik nog nooit zo'n verveeld publiek gezien bij een film.
Jammer dat Tetro van Gallo niet gedraaid heeft dat was zo veel beter
Deze desolate motiefloze flutprent mag er dan op voorhand wel aardig uitzien, het resultaat is nog het meeste te vergelijken met het broodje shoarma wat nu voor me ligt: Toen ik em haalde had ik er helemaal zin in maar met iedere hap die ik neem denk ik godver te veel knoflooksaus, wat zal ik morgen last hebben van een nare nasmaak, dit broodje gaat regelrecht de vuilnisbak in!
Reinbo, dit is geen film dit is de radeloze stand-in van Bear grills die een betere cameraman heeft en zijn scenarist heeft zien sneuvelen bij het over de kop slaan van de auto.
Je moet ook niet zo veel denken tijdens de film en de beeldenpracht gewoon lekker over je heen laten komen.
Ben het met je eens dat de ontsnapping na het ongeluk ietwat suspension of disbelief vergt, maar ik heb me er gelukkig niet o over opgewonden. Het is en blijft een filmische ervaring, voor absolute clinische geloofwaardigheid moet je natuurlijk niet in de bioscoop zijn.
stultmeister
Ik heb deze film gezien op het IFFR. Ook ik ging met een random, maar geinteresseerd gevoel naar deze film, omdat de beschrijving van de film wel interessant leek.
Wat ik echter voorgeschoteld kreeg was een langdradige trip door inderdaad mooie natuur, met een in mijn ogen volledig onsympathiek personage. Wat nou overlevingsdrang. Van mij hadden ze hem in de eerste 10 minuten al af mogen knallen.
Enfin, ik heb de film een kans gegeven en heb 'm toch afgekeken na enkele positieve recensies. Wat ik tijdens deze film te zien kreeg, beviel me allerminst. Onsmakelijke scenes (waarin er een met een vrouw en een baby) die mij nog meer van het hoofdpersonage lieten walgen.
Ja, zeker, de man moet overleven en vluchten, maar heel veel handelingen begreep ik totaal niet.
Ik raad iedereen aan de trailer van deze film op youtube te bekijken. In 2 minuten zie je de volledige film van begin tot eind. Zo hoef je je kostbare tijd niet weg te gooien voor deze film.
Goed, dit is mijn mening. De reden waarom ik zo'n lange post maak is dat ik me afvraag waar al die positiviteit toch vandaan komt. In de bioscoop begonnen mensen gewoon te klappen om deze film, en hoorde ik positieve reacties om me heen. Ik begreep er werkelijk niets van.
Wat heb ik gemist, dat deze arty farty film zo goed maakt?
Van mij krijgt deze film 1,5 ster vanwege de mooie plaatjes!
Dat ze hem van jou hadden mogen afschieten zegt alles over jou, niets over de film. Heb jij iets tegen Afghanen?
Objectief gezien is het namelijk een film over iemand die er alles aan doet om te overleven. Vandaar overlevingsdrang. Ik vrees dat je dat gemist hebt. Waarom zou een hoofdpersoon eigenlijk sympathiek moeten zijn? Is een persoon die anders is minder leuk of interessant? Voor mijn namelijk het tegendeel. Sympathieke personages zijn saai. (Maar gezien jou top 10 denk jij daar inderdaad anders over)
stultmeister
Ik zeg op geen enkel moment dat ik iets tegen Afghanen heb. Dat is een interpretatie die jij nu meteen doet over mij, en dat zegt volgens mij weer iets over jou.
Ik bedoelde het bij wijze van spreken, dat het me niet kon boeien wat er met het hoofdpersonage zou gebeuren. En gezien ze hem in de film wilde afschieten noem ik dat als voorbeeld.
Ik snap die overlevingsdrang heus wel. En ook de thematiek waarin de hoofdpersoon zich bevind. Het kon me gewoon geen moment boeien en werd ontzettend saai gebracht in mijn ogen.
Een hoofdpersoon hoeft van mij trouwens niet sympathiek te zijn. Het personage waar ik de hele film naar moet kijken moet mij wel kunnen boeien, en dat deed deze acteur totaal niet. (en daarmee zeg ik niet dat hij slecht acteert).
Wellicht is dit een foute film voor mij dan, die niet bij me past.
Dat wil echter niet zeggen dat ik niet van arthouse films hou, waarin ze eens niet de standaard Hollywood zaken naar voren laten komen.
Maargoed, ik heb jou mening over de film gelezen Reinbo, en van mij mag je deze film prijzen. Dat is jou goed recht. Mij heeft de film niets gedaan!
Ok prima, maar geef dan niet aan dat je dacht iets te missen. Je snapte het prima, het deed je enkel niks. Dat kan.
Verder stelde ik enkel een vraag over de Afghaan, zei daar dus helemaal niets over.
Geweldig. De film geeft de kijker niet veel meer dan de titel. Essential Killing. Gallo moord puur om te overleven en een compleet gestripte film, die daardoor des te interessanter wordt.
weaselweasel
Vond het een langdradige, nietszeggende film met een erg flauwe tendens.
Nietszeggend ja. Want wat zegt deze film verder over de oorlogssituatie? Vrijwel niets. De film had zich ook in een andere tijd, een ander land en met een ander personage kunnen afspelen. De films over voortvluchtige gevangenen zijn er veel, en ik zie niet hoe deze iets toevoegt aan de rest.
Sporadisch is het even spannend, zeker in het begin als je benieuwd bent naar wat de hoofdpersoon nog allemaal kan overkomen. Zal hij proberen een nieuw bestaan op te bouwen? Zal hij terug proberen te keren? Zou het hem lukken uit handen te blijven van de amerikanen?
Maar na het eerste half uur is het verhaal eigenlijk al afgelopen en kijken we nog een uur naar een doelloos ronddwalend personage.
Jammer.
Was nog wel redelijk verheugd omdat Vincent Gallo erin speelde, die ik als acteur hoog heb zitten. En gezegd moet worden dat hij de rol uitmuntend vertolkt.
SaNDuTjE
De beste man vecht om te overleven in de barre omstandigheden van onherbergzaam terrein en extreem weer. Ik heb dat zelf nu niet bepaald ervaren als doelloos ronddwalend.
Wat de film verder over de oorlogssituatie zegt is inderdaad niets maar wat mij betreft was dat ook niet meer van belang. Het gaat om het kat-en-muisspel dat gespeeld wordt en de realistische manier waarop Mohammed, naast zijn achtervolgers, op inventiviteit en pure wilskracht ook de natuur probeert te overleven.
Krijg spontaan zin in een herziening
Beetje pointless verhaal dat ook in de helft van de tijd verteld had kunnen worden. (Was dan vast beter geweest) Heb ook het idee het allemaal eens eerder gezien te hebben. Matige regie.
Jessen0wnt
Essential Killing.
Flinke intense audiovisuele trip die bij mij wel echt aan kwam. Jammer dat het hier zo ondergewaardeerd staat, maar gelukkig als je wat meningen leest, zie je wel dat hij beter is aangeschreven. Het is in principe wel een film dat je moet liggen of niet, het gaat zich niet aanpassen aan de kijker. Het neemt zijn tijd en doet zijn ding zoals hij wilt, vind je dit niet interessant, de manier op, dan heb je weinig te zoeken. Essential Killing is misschien een beetje eigenwijs en heeft een vage koppige structuur, het werkt voor mij wel. Meer een ervaring dan echt een verhaal.
FIlm moet het hebben van de sterke opbouwende muziek, vooral de scene waarin Mohammed probeert te klimmen op een heuvel, en natuurlijk de combinatie met de dromerige, maar toch vrij duidelijk aanwezige beelden. Mee eens dat deze poster werkelijk nergens op slaat. En dit is ook verreweg van een thriller, niet in mijn straatje in ieder geval.
Zeker de moeite waard, qua speelduur ook prima te doen. Zet je geluid lekker hard en dan komt deze Essential Killing helemaal goed, hij verdient de aandacht.
4 dikke sterren
Semsoethot
Zoals vaak gaat het er alleen om wat een film je doet. Je mening is niet goed of fout maar stomweg alleen maar je mening. Enige discussie is prima, daarom respect voor Reinbo om zijn vasthoudende standpunt. En wat ik er van vond.......? Mooie film die de vervreemding van de vreemdeling in een vreemd land goed weet te treffen. Hooguit in het middendeel wat te traag.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video