• 9.378.093 stemmen

The Social Network (2010)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Releasedatum: 28 oktober 2010

Plot The Social Network

"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

Mark Zuckerberg

Eduardo Saverin

Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss

Tyler Winklevoss (Body Double)

Divya Narendra

Christy Ling

Marylin Delpy

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Meer Zodiac qua stijl. Fight Club zie ik er zeker niet in terug.

avatar van Raffael77

Raffael77

1 van de meest saaie films van het jaar die ik heb gezien. Kort om geen zak aan.

Inland Rabbit schreef:

Meer Zodiac qua stijl. Fight Club zie ik er zeker niet in terug.

Vooral qua kleurgebruik.

Naomi Watts

Wat Inland zegt. Zodiac en Panic Room zie ik wel, maar lijkt in de verste verte niet op het inventieve Fight Club.

avatar van otherfool

otherfool

Genre komedie?

Ja, ik heb wel gelachen (de openings-dialoog, de broertjes) maar dit is toch vooral een drama over vriendschap en bedrog. Vanaf de schijnbaar weinig sexy onderhandelingstafel wordt het verhaal verteld van Zuckerberg's succes en de 'slachtoffers' die hij daarbij heeft gemaakt. Scherpe one-liners, een goede cast en een stevig tempo ondersteunen dit relevante verhaal van de eerste jaren van de 21e eeuw, waarin een enkel goed uitgevoerd idee tot miljoenen en zelfs miljarden kan leiden.

Goed gemaakt en een tot de verbeelding sprekend onderwerp. 3,5*.

otherfool schreef:

Genre komedie?

Had hier ook al twijfels over. Omdat er één of twee goed geplaatste grappen in zitten betekent nog niet dat dit een komedie is.

avatar van Reinbo

Ik heb anders erg veel moeten lachen. Het is juist een van de troeven. Een film hoeft toch geen onzinnige, flauwe of voorspelbare grappen te bevatten om een komedie te kunnen zijn?

avatar van Theunissen

Ik heb ook veel moeten lachen zeker in het begin. In de 2e helft van de film werd het echter serieuzer en viel er minder te lachen.

Het genre is trouwens Drama / Komedie i.p.v. Komedie. Men kan het misschien wel beter omdraaien naar Komedie (1e helft film) / Drama (2e helft film).

Filmkriebel

Moviemeter is zo ongeveer de enige site die dit een komedie noemt. Het was in ieder geval niet de bedoeling van de makers om een film te maken waarvan je plat ligt van het lachen. De humor was vooral bedoeld om de film luchtig te houden.

avatar van Reinbo

De meeste komedies waarbij het de bedoeling is dat je plat ligt van het lachen zijn vaak niet eens leuk.

Naomi Watts

Als er luchtige humor in zit kan het toch nog wel een komedie als co genre hebben. Komedie is niet alleen bedoelt voor dijenkletsers hoor. Al zou ik ook niet kiezen voor die genre aanduiding maar dat terzijde.

avatar van Theunissen

Die Mark Zuckerberg heeft het wel goed voor elkaar, pas 26 jaar en nu al in de Top 35 van rijkste mensen in de Verenigde Staten met een vermogen van 6,9 miljard dollar. Volgens mij had ik met 26 jaar een vermogen van 6,9 gulden

Filmkriebel

Theunissen houdt het ook luchtig Wie droomt er niet van om zoiets als Zuckerberg te verwezenlijken. Ik zou ook graag voor de rest van mijn leven geen financiële zorgen meer hebben. Teveel geld hebben kan toch geen probleem zijn?

avatar van Theunissen

Zelfs die gast met zijn "Million Dollar Homepage" had het destijds goed voor elkaar.

Ik vraag me wel af of Mark Zuckerberg gelukkig is met al dat geld (natuurlijk is hij dat, wie zou dat niet zijn).

Theunissen schreef:

Dat is net wat de laatste scène uit de film naartoe wilde. Financieel geen zorgen, maar emotioneel eenzaam en ongelukkig. Hij kan al beginnen met gezelschapsdames te "kopen".

Filmkriebel schreef:

Dat vond ik eigenlijk een beetje een onzin scène, daarmee wilden ze zogenaamd laten zien dat geld niet altijd gelukkig maakt. Mark Zuckerberg lijkt me niet bepaald ongelukkig en die gezelschapsdames hoeft hij niet te kopen, die komen wel vanzelf (net zoals bij Hugh Hefner, die man is ook dood ongelukkig met al dat geld ).

Naomi Watts

Gaat ook meer om pf je er mee om kan gaan dat de mensen in je naaste omgeving bij je zijn om je geld en niet je persoonlijkheid. Als je dat kan prima natuurlijk. Zuckerberg (althans die in deze film) kon daar niet zo makkelijk mee om gaan. Vooral nadat Eduardo zijn gemis erg voelbaar werd.

avatar van Elineloves

Elineloves

Ik dacht juist dat jij (NW) deze film heel hoog in je toplijst van 2010 had staan (niet dus), maar als ik je aangevinkte recensie zo lees kan ik me er heel goed in vinden. Dacht al een beetje dat ik de enige was die er zo over dacht, na al dat ophemelende gepraat over deze film alsof het een meesterwerk uit handen van God is.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Elineloves schreef:

Voor zover ik weet had Maradona hier niets mee van doen.

avatar van myjuki

myjuki

ik vind de soundtrack van deze film zo geweldig,

dit is een film die ik ook zou kunnen kijken terwijl mn scherm uitstaat.

daarnaast vond ik het verhaal van de film ook erg goed en totaal niet saai zoals andere mensen hier zeggen.

avatar van Resurrection

Resurrection

Positief verrast door deze film, ik heb zelf niets met sociale netwerken als Facebook, Hyves en twitter, maar mijn nieuwsschierigheid was gewekt door de hoge scores van meedere sites. Het verhaal onderhoudend en ik betrapte mezelf op het feit dat ik halverwege blij was dat de film nog een uur duurde, een betere indicatie op een goede film is er niet denk ik.

avatar van Elineloves

Elineloves

jacobine_rodijk schreef:

Voor zover ik weet had Maradona hier niets mee van doen.

Lol.

avatar van Thorak

Thorak

Ik vond dit geen onaardige film, maar een Oscar-waardig meesterwerk? Nee, zeker niet.

avatar van vph1272qm

vph1272qm

hele goede, lekker snel gemonteerde film. jesse is echt geweldig als mark.

avatar van jorkie

jorkie

wat een ontiegelijk saaie schijtfilm is dit!

had het eigenlijk kunnen weten, het leven van een computernerd is blijkbaar net zo spannend als een bierdopje!

jorkie schreef:

wat een ontiegelijk saaie schijtfilm is dit!

Op IMDb staat hij zelfs nog hoger

Zo te horen heb je weinig met computers op.

P.S. Mark Zuckerberg is wel miljardair geworden met zijn computernerd programma !

jorkie schreef:

wat een ontiegelijk saaie schijtfilm is dit!

0,5? Jij wil dus beweren dat er helemaal niets goed is aan deze film? Het acteerwerk was bagger? Het camerawerk was bagger? De muziek was bagger?

Ik geloof geen 0,5 seconde dat jij TSN gezien hebt.

• 2041 berichten

You have part of my attention. You have the minimum amount.

The Social Network. Een film waarvan het plot me niet aansprak. “Waar heeft Fincher zich nu weer in gestort?” vroeg ik me af. De interesse was er niet, maar aangezien het de keuze was voor een meeting ben ik er met weinig verwachtingen heen gegaan.
De eerste keer dat ik The Social Network zag was ik niet overdonderd. Goede film, leuk om te weten wat er zich in Zuckerberg’s leventje heeft afgespeeld (of in ieder geval Fincher’s versie daarvan), maar niet een film die ik snel nog eens zou willen zien. Bijna ongemerkt bleef The Social Network in mijn hoofd rondspoken en ben hem dan ook een tweede keer in de bioscoop gaan kijken. De twijfels die ik had na de eerste kijkbeurt waren in één klap weg. Maar wat is er nu zo goed aan deze film?

Het genre wordt hier gesteld als drama/ komedie. Hier kan ik me aardig in vinden, maar verwacht zeker geen platte onderbroekenlol. De humor is niet overduidelijk en vooral slim te noemen.

Het script is briljant. Snelle dialogen, slimme opmerkingen die stof tot nadenken geven. Wat we al wisten van Fincher (o.a. door Se7en en Fight Club) is dat hij altijd een fantastische sfeer weet te creëren. In The Social Network bewijst hij dat hij hier nog steeds een meester in is. De belichting in combinatie met het camerawerk en de editing werkt perfect. Vanaf scène één wordt duidelijk dat je naar kwaliteit zit te kijken. Het gevoel voor detail van David Fincher is bijzonder te noemen en zorgt voor een realistische uitstraling. Het is niet moeilijk om je te verplaatsen in de personages. Ook het acteerwerk speelt hier een grote rol in.

Het acteerwerk is geweldig goed en dat met minder bekende acteurs (waar we ongetwijfeld nog meer van gaan horen).
Justin Timberlake als acteur. “Wat een grap”, dacht ik. Maar verrek, hij speelt de rol van Sean Parker verbluffend goed. Wat wou ik die kerel een klap verkopen! Vies, smerig ventje. En dat was nou precies de bedoeling. Chapeau!
Ik stond voornamelijk versteld van Andrew Garfield in de rol van Eduardo Saverin. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar wat een performance zet hij daar weg! Voornamelijk de emotionele scènes zijn voortreffelijk gespeeld (met als hoogtepunt het moment waarop hij erachter komt dat hij uit het bedrijf gezet is).
De echte ster van de film is natuurlijk Jesse Eisenberg. Het is hem gelukt om van Zuckerberg een intrigerend personage te maken. Is hij nou een klootzak of gewoon aardig contactgestoord? Een mij niet bekende reviewer heeft het een tijd geleden perfect verwoord: “This movie made me want to egg Mark Zuckerberg’s house and then help him clean up” Eisenberg is geknipt voor de rol. Hulde aan deze grote, kleine man die hard op weg is om één van de beste acteurs van zijn generatie te worden.
Bijna zou ik de dubbelrol van Armie Hammer vergeten. Je merkt nauwelijks dat het een dubbelrol is en dat is te danken aan het acteerwerk en de briljante editing.

De twee uren die deze film duurt vliegen voorbij. Er zijn geen onnodige scènes te bespeuren, scènes die op het eerste gezicht misschien onnodig lijken zijn juist essentieel voor de sfeer. .

De finishing touch is de muziek. Trent Reznor (Mr. Nine Inch Nails) heeft samen met Atticus Ross een prachtige soundtrack gemaakt. Het is muziek die je niet bij zo’n soort film zou verwachten, maar tegelijkertijd past het er weer enorm goed bij. Ook zonder de film is de soundtrack zeker de moeite om te luisteren. Ik luister er al weken naar.

Heeft The Social Network dan helemaal geen minpunten? Jawel, een kleintje. De aftitelingsong past totaal niet bij de film en haalt je er in één klap uit. Fincher zal er wel een reden voor gehad hebben, maar voor mij werkt het niet.

Ondanks deze lap tekst heb ik eigenlijk geen woorden voor hoe goed ik deze film vind.
The Social Network is een ware lust voor liefhebbers van cinematografie, dialogen en filmmuziek.

5* voor deze prachtige creatie, waarmee Fincher nu een derde keer in mijn top 10 staat.

avatar van brookie

brookie

Ik was juist erg fan van Sean Parker.

Staat een fout in de intro.. Eduardo was niet de kamergenoot van Zuckerberg, toch?

• 2041 berichten

Hoezo dat? Zoals hij tegen Eduardo bezig was ("With your ridiculous suits"), wou ik 'm echt slaan.

Een beetje popiejopie doen over de rug van anderen vind ik niet echt sympathiek.