The Quiet Earth (1985)
Geregisseerd door: Geoff Murphy
Met onder meer: Bruno Lawrence, Alison Routledge en Pete Smith
Releasedatum: 8 januari 1987
Plot The Quiet Earth
"The End of the World is Just the Beginning"
Wanneer Zac Hobson (Bruno Lawrence) op een ochtend wakker wordt, lijkt het wel of de wereld om hem heen dood is. Nergens is een levende ziel te bekennen. En inderdaad: een experiment is uit de hand gelopen, met rampzalige gevolgen. Maar als hij het heeft overleefd, zijn er misschien meer. Hij gaat op zoek.
Mik
Deze ken ik niet, maar lijkt me wel enorm interessant. Mooi gemiddelde ook nog
Wordt wel 3 maal per jaar op duitsland uit gezonden.
Hele aardige SF die het meer van ideeen dan van actie of effecten moet hebben.
FisherKing
Queto Yurlunyur
Ik heb zelden een film gezien die zo'n groot verschil in kwaliteit kent tussen de eerste en de tweede helft. Het eerste stuk van The Quiet Earth is werkelijk geweldig, met een goede sfeerschepping en een sterk acterende Bruno Lawrence. Goed, de premisse brengt wat plotholes met zich mee, maar daar kan ik wel overheen stappen. Maar dan, halverwege de film, valt opeens alles uiteen als blijkt dat Lawrence niet de laatste persoon is op aarde (wat het intrigerende uitgangspunt volledig onderuit haalt), en een standaard melodrama begint over twee mannen die op dezelfde vrouw verliefd zijn, met tot besluit een climax die zelfs voor een made-for-tv thrillertje nog een tegenvaller zou zijn. Er zijn nog één of twee aardige scenes, maar verder is de tweede helft van de film gevuld met cliches.
Maar dan is daar opeens nog een prachtige eindscene. Plottechnisch gezien is het eigenlijk onzinnig, maar het is apart genoeg om op de valreep te voorkomen dat het toch een vergetelijk filmpje wordt. 3 *
Mza
- 1924 stemmen
Fascinerende film, heeft een beetje het Twilight Zone en Outer Limits sfeertje. Over het uitgangspunt van deze film heeft volgens mij iedereen weleens nagedacht. Hoe zou het zijn om als enigste op de aarde te zijn? In deze film is dat goed uitgewerkt (al denk ik wel dat er veel meer praktische problemen zijn). Maar dan komt er op eens menselijk gezelschap en verandert alles. Ik moest trouwens best wel schrikken van het moment dat Joanne haar introductie maakte. Dit gezelschap verandert de sfeer van de film compleet en dat is zonde. Toch is ook de tweede helft de moeite waard.
Mza
- 1924 stemmen
Niet echt, ik vermoed dat het voorkomen van de volgende ramp niet is voorkomen, maar zelfs versneld is. Hierdoor verdwijnt de hoofdpersoon net als de rest (de lijken waren eerst allemaal weg wat volgens mij op teleportatie wijst) naar een andere dimensie of zoiets.
Ravenstein
Een klein pareltje, deze "The Quiet Earth".
De eerste helft is bij het beste dat ik ooit gezien heb in z'n soort.
De tweede helft is inderdaad veel minder beklijvend dan de eerste helft, maar is zeker niet zo beroerd dan velen laten uitschijnen.
"The Quiet Earth" maakt de hoge verwachtingen van de eerste helft misschien niet waar, maar het blijft een absolute aanrader. Speciale vermeldingen voor de prestatie van de ondertussen bijna 10 jaar geleden overleden Bruno Lawrence en de prachtige muziek van John Charles.
Lee Tamahori, die later "Once Were Warriors" en "Die Another Day" zou regisseren, was voor deze film eerste regie-assistent.
Diesel
Het begint goed allemaal maar het gaat al snel bergafwaarts. Het verhaal bevat veel ongeloofwaardigheden en plotholes en Lawrence is de enige in de film die kan acteren. Het gegeven (alleen op de wereld) is interessant maar had veel beter uitgewerkt kunnen worden. 2,5*
Het alleriende moet iemand me maar eens uitleggen.
Heb de dvd. Jammer dat er geen fatsoenlijke is.
Ergens ooit in Utrecht gekocht, maar zie hem hier ook:
Okay, tot er een betere uitkomt.
Ondertussen heb ik dus die full screen versie en een versie die een Amerikaan maakte van zijn eigen filmprint.
Maar voor de liefhebbers van de Post Apocalypse, hier is ie dan eindelijk:
oruiz
deze film werd mij aangeraden door een klasgenoot. Ik besloot de film van hem te lenen. Hij zij dat ik 'er wel open voor moest staan'. Dat sta ik altijd, dus dat was geen probleem.
Ik ging er rustig voor zitten. Het begon aardig: man is helemaal alleen en kan doen en laten wat ie wil. Maar daarna vond ik het helemaal niks meer; slecht verhaal, hele slechte dialogen en een slap einde
Cijfer? Ik geef deze film een 1,5
Ravenstein
Een kleine twee weken geleden in Dublin bij mijn zus op bezoek geweest voor enkele dagen en ginder in één van de cd/dvd-winkels heb ik deze op de kop kunnen tikken.
De film op DVD is spijtig genoeg in full screen en zonder ondertitels, maar voor de rest is de kwaliteit tip top.
Dit blijft een film die me keer na keer weer weet mee te sleuren in z'n verhaal.
brucecampbell
Het begon vrij aardig, maar het ging snel bergaf toen Zac niet meer alleen was.
cambal
Heeft een onuitwisbare indruk op me gemaakt , het totale desolate is erg indrukwekkend .
Vinokourov
Het begon vrij aardig, maar het ging snel bergaf toen Zac niet meer alleen was.
Deze mening deel ik ook. Het werd allemaal erg klinisch en de vrouwelijke hoofdrolspeelster begon me erg te irriteren. Het gemindfuck had ook veel intenser uitgewerkt kunnen worden.
De film deed me overigens denken aan I Am Legend, een film die wat betreft het begin veel beter plottechnisch onderbouwd was. Moeten elektriciteitscentrales niet snel uit gaan vallen bijvoorbeeld? Ondanks dat soort 'plotholetjes' kon het eerste deel van deze film me wel boeien gelukkig.
harm1985
Beetje een misleidende poster. Ik zeg het vast.
Ja, vergelijkbaar met die van Shawshank, if you know what I mean...
Anyway, ooit via, via bij deze film terecht gekomen, nog voordat I Am Legend uitkwam en vond em goed te genieten. Interessant is hoe de hoofdpersoon van pure wanhoop overschakelt naar lange leve de lol en volop gebruik maakt van het alleen zijn, dikke auto, groot huis, etc.
Vind het wel jammer als blijkt dat hij dan toch niet de enige is, ergens snap ik dat wel, maar een 1,5 uur durende karakterstudie van de laatste man op aarde vind ik ook wel wat hebben.
Het einde snap ik nog steeds niet echt is hij nou naar een andere dimensie verplaatst, en was de lege aarde, waar hij zich voordien in bevond dat dan ook, of zijn er meer mensen hier aanwezig?
stevebravo
vandaag gezien.. ik vind het maar een zaad film eigenlijk.. slechte acteurs.. en sechte geregiseerd.. hmm..
RuudC
Een inmiddels vergeten sciencefictionklassieker. Echt een topfilm is het ook niet te noemen in inmiddels zijn er wel meer films die het alleen-op-de-wereldthema behandeld hebben en dat stuk voor stuk spannender. Dat wil niet zeggen dat The Quiet Earth een slechte film is overigens. Ik denk dat de makers heel goed doorhebben dat met een beperkt budget de actie sowieso niet goed zou zijn geweest. Daarom wordt het thema heel letterlijk uitgevoerd.
Wat je krijgt is iemand die van de ene op dag gewoon alleen op de wereld is. Het levert eigenlijk een heel geinig en interessant beeld op van hoe iemand daarop zou reageren. Het zet je zelf ook aan het denken. Wat zou je namelijk zelf doen in die situatie? The Quiet Earth heeft een opvallend experimenteel karakter en daar schuilt ook wel de kracht van de film in. De lege landschappen zijn best indrukwekkend en daarmee mag gezegd worden dat er met het budget voor de film goed is omgesprongen.
Ik lees veel kritiek op het toevoegen van personen in de film, maar ik ben het daar eigenlijk niet echt mee eens. Wanneer de tweede persoon intrede doet, was ik zelf wel klaar met de uitspattingen van de hoofdrolspeler, daarnaast komt nergens het eenzaamheidsthema echt in gevaar. Tussen de personen spelen natuurlijk ook een aantal kwesties af die betrekking hebben op de apocalyptische gebeurtenis.
Het is echt geen kaskraker, maar toch is het een film die best de moeite waard is. Het eindshot is prachtig trouwens!

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus