• 9.378.921 stemmen

Jûsan-nin no Shikaku (2010)

Actie | 141 minuten / 126 minuten (internationale versie)

Genre: Actie

Speelduur: 141 minuten / 126 minuten (internationale versie)

Alternatieve titels: 13 Assassins / Thirteen Assassins / 十三人の刺客

Oorsprong: Japan / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Takashi Miike

Met onder meer: Kôji Yakusho, Yûsuke Iseya en Tsuyoshi Ihara

Gesproken taal: Japans

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Jûsan-nin no Shikaku

"Take up your sword."

Ten tijde van het Shogunaat in Japan komen dertien samoerai samen, onder leiding van Shimada Shinzaemon. Zij bereiden een zelfmoordmissie voor om de wrede landheer van de Akashi-clan te vermoorden. Hij heeft namelijk verkracht en gemoord, maar staat nu op het punt een hoge positie in het Rijk te krijgen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Shinzaemon Shimada

Heizo Sahara

Yasoyosi Hioki

avatar van tbouwh

tbouwh

Een sterke battle sequence in de laatste drie kwartier van 13 assassins voorkomt een echt lage score voor deze Japanse revenge-film. Op narratief-en acteervlak schort er het een ander aan dit werk, en dat laat zich met name in het eerste uur maar al te goed blijken. De film komt nogal traag op gang, het verhaal is nogal standaard (ondanks de zeer interessante historische context) en de gebeurtenissen in het eerste uur wisten mij als kijker dan ook nauwelijks te boeien. Zoals gezegd, de battle is dan wel weer erg goed gedaan, met name in het begin, al is het jammer dat je van tevoren eigenlijk al precies kunt invullen hoe een en ander af zal gaan lopen.

Leuk om eens gezien te hebben, maar daarbuiten helaas toch een lichte teleurstelling.

avatar van joolstein

joolstein

Takashi Miike maakt met zijn Jûsan-nin no shikaku (13 Assassins) een remake van Eiichi Kudo’s zwart-witfilm uit 1963, die dezelfde titel draagt. Het origineel uit 1963 was op zijn beurt weer gebaseerd op Kurosawa’s Shichinin no samurai. Miike heeft gekozen voor een traditionele stijl van filmen wat dan ook betekent dat het begin met een klassieke opbouw; het eerste uur beslaat en op rustige wijze het bij elkaar halen van de verschillende samoerai's bevat waarna tijdens het tweede uur de strijd losbarst. Dat verhaal is alles behalve origineel maar de manier waarop Miike alles naar het scherm weet te vertalen doet de kijker het gebrek aan originaliteit al gauw vergeven. Zeker met het eindgevecht weet Miike het gevecht boeiend en overzichtelijk te houden en voelt het lange slotstuk niet langdradig aan. Voor de regisseur misschien een wat consistentere film maar nog steeds puik werk! 13 Assassins is zeker een goede aanrader voor liefhebbers van het samoerai-genre.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Sterke Miike. Was ik een dag eerder nog minder enthousiast over de Crows Zero films, werd ik nu wel heel blij van het resultaat wat Miike met 13 assassins aflevert. Het verhaal wat draait om een landheer die verkracht, verminkt en mensen vermoord begint vrij bruut maar kent een verder vrij rustige opbouw. Op het moment dat de groep samurais op weg gaan om de landheer te stoppen komt er een hoger tempo in, al moet gezegd worden dat de film echt geen moment verveeld. Zelfs wat humor tussendoor met de momenten tussen de samurai en insecten is de opbouw naar het tweede gedeelte waarin de actiescènes rijkelijk voorkomen goed. Die actiescènes die volgen zijn erg sterk en flink bruut. 13 assassins benut de 120 minuten zeer goed. Het resultaat mag er wezen.

avatar van james_cameron

Voor regisseur Takashi Miike een vrij ingetogen en subtiele bedoening, met slechts een minimum aan bloedvergieten. Verder wel veel spectaculair in beeld gebrachte aktiescenes overigens. De plot, over een zelfmoordmissie van dertien samoerai om hun wrede landheer te vermoorden, komt wat langzaam op gang maar is verder boeiend genoeg.