Genre: Thriller / Horror
Geregisseerd door: Xavier Gens
Met onder meer: Lauren German, Michael Biehn en Rosanna Arquette
Releasedatum: 17 mei 2012
Plot The Divide
"The lucky ones died in the blast"
In deze post-apocalyptische thriller ontsnappen acht bewoners van een New Yorks appartementencomplex aan een nucleaire aanval. Ze hebben net op tijd de schuilkelder van hun paranoïde conciërge Mickey (Michael Biehn) bereikt, maar de krappe ruimte verandert al snel in een claustrofobische val. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva (Lauren German) dat ze in actie moet komen. Ze ziet dat haar verloofde zwakker is dan de andere mannen en ze beseft dat ze op zichzelf is aangewezen om deze hel te overleven…
GoldFinch
Topfilm, van begin tot einde spannend. de geflipte mensen maken het juist een stuk geloofwaardiger imo.
K. V.
Dus er komen geen zombie of andere vage gemuteerde mensen in voor?
Nee. Ze verliezen enkel wat plukjes haar en sommige krijgen wat rooie ogen.
K. V.
Hier had 'k dan weer meer van verwacht. De film begint wel veelbelovend, maar na een uurtje of zo was het vet er een beetje af. De psycho's komen naar boven en dan werd het algauw langdradig en eerder een soort martelfilm (maar dan eerder van de slechte soort).
De cast deed het niet slecht, maar ook niet meteen memorabel. Voor de rest zag het er visueel wel goed uit en paste de muziek ook bij de film.
Tja, 'k heb hem gezien, maar een tweede kijkbeurt hoeft zeker niet meer.
Dus er komen geen zombie of andere vage gemuteerde mensen in voor?
Nee, althans niet fysiek gemuteerd.
people
Wat een waardeloze film...:/
Toch bedankt voor je moeite om dit met ons te delen.
''pschychologische'' thriller? Horror? Sky-fi? spannend?
Nog nooit zoon beroerd stelletje ''acteurs'' bij mekaar gezien, waarbij Rosanna Arquette alles toch wel overtreft.
Totaal geen psychologische opbouw of onderbouwing; ineens is iedereen zogenaamd gek (helaas moet je dat ook kunnen acteren). De heftig bedoelde scenes hadden in een kinderfilm gekund, en ik dacht dat de eindmuziek wel mooi van Coldplay had kunnen zijn; alles is één slappe hap.
Oké, t is een film, maar dr zitten zó veel onmogelijkheden in, dr klopt werkelijk nergens geen hol van. Geschoren vrouwenoksels, zuurstof die nooit op raakt, een kapot geschoten pak dat weer heel is, en perfect past.
Fortune
''
indeed!
ribas123
helemaal mee eens!!!
(dr van uit gaande dat Spielberg niks uitbrengt)
Vooral die laatste zin maakt het een ijzersterk betoog....
Dat het een geweldig sfeervol en visueel kunstig werkje was, is je schijnbaar niet opgevallen. Wat maakt bij dit soort horrorwerkjes de psychologische onderbouwing of geloofwaardigheid nu uit? De personages doen gewoon wat ze moeten doen, elkaar lekker terroriseren.
RooieBloemkool
Jammer dat de focus alleen ligt op de oninteressante, overbodige, langdradige, slecht uitgewerkte en zieke verhoudingen tussen de bewoners van het appartementencomplex, en minder op het uitvogelen van de situatie buiten de schuilkelder.
eltorro
Dat zal alleen maar op voorspelbare situaties en cliches uitdraaien.
stanvh
Dat zal alleen maar op voorspelbare situaties en cliches uitdraaien.
Daar hadden ze naar mijn mening ook iets meer mee moeten doen,ik vond de scene dat hij in dat pak "undercover" de deur uitgaat namelijk 1 van de betere scenes
tattoobob
Goede acteerprestaties....lekker ziek sweertje...ik hou dr van
HALVE TAMME. (moderator series)
ben na 1 uur gestopt met kijken wat een saaie film
Een stem uitbrengen terwijl je de film niet eens af heb gekeken,DAT IS SAAI.
Begrijp me goed ben nu niet bezig met een persoonlijke aanval.Als je een film halverwege uitzet kan je hem toch niet voor de volle 100% beoordelen en een stem uitbrengen is dan helemaal ongeloofwaardig in mijn ogen.Veel filmplezier toegewenst voor in de toekomst sacha24776.
HALVE TAMME. (moderator series)
Helemaal mee eens
tattoobob
ben na 1 uur gestopt met kijken wat een saaie film
Ik ben het met HALVE TAMME eens......je kan toch niet stemmen als je een film niet heb af gezien........beetje raar dit
Askikker
Nee, dat visuele aspect was me inderdaad niet opgevallen. Ik had (hier?) ergens gelezen dat het een psychologische thriller was, als ik had geweten dat het gewoon alleen horror was geweest had ik er misschien wel anders tegenaan gekeken, Troma films vind ik vaak ook geweldig hoor, das t probleem niet.

people
Wat waren nou eigenlijk de bedoelingen van die mannen in de witte pakken? Waren zei nu de goede of de slechte? In feite waren ze nooit begonnen met aanvallen, enkel wanneer de groep zich begon te verzetten nadat ze dat meisje meenamen.
Maar was dat meisje nu dood, of niet? Het leek erop dat ze aan een kuur werkten, of had ik dat helemaal mis?
GJee
Een film die nog lang door je hoofd blijft spoken. Dit is een film die ik echt heb moeten laten bezinken. Wat smerig bizar en tegelijk erg goed. Een psycho thriller die lang niet voor iedereen in de smaak zal vallen maar zeker het proberen waard is.
Offtopic
Ik snap alle negativiteit op dit forum niet over niet realistisch cliches voorspelbaar etc. etc. Als je zo oppervlakkig naar films kijkt (of boeken leest die hebben exact hetzelfde) dan blijven alleen nog documentaires over. Die overigens ook voorspelbaar kunnen zijn. Het gaat daar niet om. Kijk verder dan je neus lang is (vanuit andere perspectieven) en je gaat films een stuk meer waarderen/begrijpen. Het gaat niet alleen om originele verhalen en mooie gezichtjes.
Fortune
Vooral die laatste zin maakt het een ijzersterk betoog....
Uiteraard maakt dat uit omdat de personages de film moeten maken. Wanneer je een film maakt over de aftakelingsproces dan mag er zeker wel rekening gehouden worden met psychologische onderbouwing of geloofwaardigheid of niet natuurlijk maar dan blijft er ook niet veel meer over dan een simpel horrorfilmpje.
Gaat ook vrijwel niks boven een simpel horrorfilmpje
Hoewel deze visueel natuurlijk wel bovengemiddeld sterk is.
jacdewit
b-film.nl
The Divide
Allemaal beesten.
Kabeng! In een grote klap is het voorbij met het normale leven. New York wordt van de kaart geveegd. Hoe het zit met de Bahamas of Klein Amsterdam, om maar eens wat te noemen, komen we niet te weten. De New Yorkers zijn de klos. Echter acht types weten het vege lijf te redden door op tijd te vluchten naar een schuilkelder. Daar zal men toch veilig zijn.
Nee dus. En dat zit ‘m niet in de constructie van de kelder. Die lijkt stevig genoeg. Van de honger hoeft men ook niet om te komen; deze acht relatieve boffers maken in de beperkte ruimte al snel elkaar het leven zuur. En omdat The Divide is geregisseerd door de Fransman Xavier Gens betekent dat zuur met een hoofdletter z. Gens maakte naam met Frontier(s) – een politieke horror met Nazi-zombies – en als acteur in La Horde – ook al met zombies – van bevriende filmmakers Yannick Dahan and Benjamin Rocher.
The Divide heeft twee interessante sterren aan boord: Rosanna Arquette en Michael Biehn. Arquette is na typische rollen in Desperate Seeking Susan en After Hours en bezongen te zijn in Toto’s top 100-klassieker ‘Rosanna’, in de versukkeling van tv-series terecht gekomen. Prachtig dat Gens haar oppikt voor een comeback in de bioscoop. Maar verdient deze actrice nu zo’n rol? Zij mag er kennelijk niet aantrekkelijk uitzien en er overkomt haar alleen maar diepe narigheid. Deze rol zet haar carrière niet opnieuw op de kaart.
Biehn dan. Deze solide acteur kennen we vooral van James Cameron-films als The Terminator en Aliens. Minder lang geleden was Biehn nog te zien in een leuke bijrol in Planet Terror van Robert Rodriquez. In The Divide is Biehn de gastheer van de schuilkelder met een geheim onder de pet. Hij smiert er vrolijk op los. Met de tekst: ‘Come on, you motherfuckers! Come and get me! I got nine more fingers for you!’ heeft Biehn een van de weinig scènes die bij blijft. Gens maakt er een grimmige boel van. Hij heeft weinig meer te vertellen dan ‘we zijn allemaal beesten’. Gens lijkt tevens van die beesten die beesten te houden.
JdW
Noud
Dikke vette 4+. Mooie bijpassende muziek. Verder lekker grauw, rauw en ranzig/ziek.
Het einde had ik wel zien aankomen. Ik had eerder gedacht, dat de gene die in de fik stond de deur zou dichtdoen. Zodat alsnog iedereen om het leven zou komen. Maar ze neemt haar eigen weg, dat ook nog eens haar eenzame dood wordt.
Soms hoef je ook niet alles te weten, waarom iets gebeurt in een film of boek. Dat er een kernoorlog aan de gang is, moet voldoende zijn. En wie die mannen ik pakken zijn. Who cares. Zowel de kijker als de speler weet niet wat de reden is. Ik lees dat veel mensen willen weten wat er nou buiten aan de gang is. Maar daar draait het helemaal niet om, denk ik. Het gaat om een groepje mensen in een nare situatie dat escaleert. In films waar mensen in een kleine ruimte worden opgesloten, wordt vaak beetje bij beetje de psychologie van de 'gevangen' gespeeld, dat uiteindelijk tot een grote confrontatie komt. Bij deze film gebeurt dat al snel en 180 graden omgedraaid.
Voor de gene die echt naar appacl films willen kijken en die meer willen weten wat er aan de hand is. Verwijs ik naar de mini serie Walking Dead/ 28 Days Later...
Een minpuntje wat ik niet geloofwaardig vond, is dat ik mij haast niet kan voorstellen dat mensen al na 1 a 2 weken zo kunnen doordraaien.
De gene die wegvlucht doet het omdat ze weet, dat ze op niemand aankan. Haar 'vriendje' die te laf is om die kale mannen neer te schieten. De vingerloze man die de groep voor eigenwil en andersman wil gelogen heeft. Als alles tot hel komt dan is er maar 1 weg en dat is vluchten. Ook al wist ze dit eerder. Soms neem je afwegingen in je hoofd die je later pas uitvoert.
Eindmuziekje vond ik wel beetje op Breathe Me - Sia lijken. Einde van de serie Six Feet Under.
Gaat ook vrijwel niks boven een simpel horrorfilmpje
Hoewel deze visueel natuurlijk wel bovengemiddeld sterk is.
Heb net ''Hobo with a shotgun gekeken''; Machtig!. Vond ik visueel ook nog es prachtig.
Maar aan deze film heb ik niks visueels bovengemiddeld gezien, of het is me ontgaan.
Kan je misschien een kleine uitleg geven over wat er visueel zo bijzonder is aan deze film.
(Ik zeik je niet af hoor, ik ben gewoon benieuwd wat mij evt. ontgaan is)
De hele pacing van met name het laatste half uur, hoe de camera door de bunker glijdt, gave top shots, beangstigende belichting. Zou m moeten herzien om het beter te benoemen, maar qua flow deed het me aan Requiem for a dream denken. Het is vooral de montage. Vond Hovo juist nogal lelijk geschoten en wua cinematografie weinig spannend, enkel de scene met The Plaque in die gang vobd ik visueel nog wel aardig.
Askikker
Oké Reinbo, is me allemaal geheel ontgaan, of misschien mn smaak niet. Ook enige verwantschap met Requiem is me niet opgevallen. Ik vond de film erg monotoon van kleur, absoluut niet beangstigend, maar dat komt misschien ook omdat ik totaal niks met het verhaal kon.
In Hobo vond ik de kleurensetting prachtig, typisch eind zestiger/ begin zeventiger jaren ( dat rood knalde/ spatte dr van af), was ook niet voor niets dat meteen aan het begin al ''In Technicolour' levensgroot in beeld verscheen.....
Hectometerpaal
De beschrijving bij deze film kan over een maand of wat zomaar hardop opgelezen worden door Philip Freriks op de Nederlandse kijkbuis......Waarna er pennengeritsel klinkt door de straten van menigeen plekje binnen de landsgrenzen.

Horrorhit ‘It’ van Andy Muschietti verdwijnt binnenkort uit het Netflix-aanbod

Misdaadfilm 'Catch Me If You Can' van Steven Spielberg is morgen op televisie

Misdaadserie 'Paradise' terug met nieuw seizoen op Disney+

'Cortafuego' bovenaan de Top 10 op Netflix: welke films worden goed gestreamd?

Stake Land
Horror / Drama, 2010