Genre: Thriller / Horror
Geregisseerd door: Xavier Gens
Met onder meer: Lauren German, Michael Biehn en Rosanna Arquette
Releasedatum: 17 mei 2012
Plot The Divide
"The lucky ones died in the blast"
In deze post-apocalyptische thriller ontsnappen acht bewoners van een New Yorks appartementencomplex aan een nucleaire aanval. Ze hebben net op tijd de schuilkelder van hun paranoïde conciërge Mickey (Michael Biehn) bereikt, maar de krappe ruimte verandert al snel in een claustrofobische val. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva (Lauren German) dat ze in actie moet komen. Ze ziet dat haar verloofde zwakker is dan de andere mannen en ze beseft dat ze op zichzelf is aangewezen om deze hel te overleven…
Macmanus
Mixed bag.
Visueel weinig mis mee. Maar scenario en cast rammelt aan alle kanten wat toch wel leidt tot ergernissen. Ze willen eruit maar het kan niet. Maar dan binnen enkele seconde na de brand vindt ze een weg eruit. Ook voel je voor Lauren German erg weinig en neemt ze de echte rol van protagonist pas halverwege ergens aan. Wat ook niet echt meewerkt.
Visueel maakte het veel goed. Maar Gens moet zoals Jeroen zegt niet teveel willen melden want dan blijft die hangen in clichés en bordkartonnen karakters.
3 sterren. Dat lopen door de vergane wereld blijf ik erg gevoelig voor!
Ook al is het al meerdere malen uitgevoerd dit was toch best een aardig filmpje en ook wel origineel in zijn soort. Het verhaal vond ik best goed gevonden en wist me zeker ook te boeien. Met de uitvoering was eigenlijk ook niets mis mee m.u.v. dat het misschien iets korter had gemogen. Het eerste uur vond ik prima, daarna wordt het misschien iets te langdradig maar op het einde herpakt de film zich weer sterk. Het einde was overigens gewoon goed ook al was het misschien iets te cliché. De Claustrofobische sfeer tijdens de film vond ik best wel heerlijk. Ook de cast deed het best goed en het was genieten hoe men door de gebeurtenis veranderde qua persoonlijkheid. Vooral de rol van Michael Eklund hierin was geweldig. De toedracht tot de hele gebeurtenis vond ik eigenlijk ook wel goed gevonden, het was alleen totaal onduidelijk wat hun bedoelingen waren. Maar dat was wel niet van belang voor de rest van het verhaal.
toon de vet
zojuist binnengehaald, binnenkort kijken, ben zeer benieuwd,trailer is vet
Blijft toch wel wel apart, vanaf 17 mei in de bioscoop en nu al gezien in HD formaat
Barry83
Film valt enorm tegen. Duidelijke opbouw van een film is hier niet aanwezig. Er is een explosie, een groep mensen schuilt de kelder in, en daar blijft het verhaal bijna 2 uur lang hangen. Dus ze hebben maar 1 set nodig gehad voor deze film. Dat vond ik erg jammer want die kelder begint erg snel te vervelen. Los daarvan ontzettend veel vragen worden niet beantwoord. Waarom is er aanslag gepleegd en vooral door wie? Wie zijn de mensen in HAZMAT uniformen? Waarom nemen ze alleen het kleine meisje mee?
Ook het einde is heel zwak en gehaast. Verder had ik idee dat de regisseur beetje een Stephen King sfeer wilde neerzetten zoals bij "The Mist". Muziek en de hoorns waren ook duidelijk uit die film gejat. Dus nee film was voor mij helaas een grote teleurstelling.
Jazzthieve
De beschgrijving van deze film hier bij moviemeter is vrij idioot en het zegt bitter weinig over de film. Deze film is zeker geen actiefilm of science fiction, het is veleer een psychologische thriller/drama, een verdieping in de menselijke psyche bij totale verdoemenis. Als je met de juiste ingesteldheid deze film bekijkt is dit zeker de moeite waard. De acteerprestaties van sommige acteurs zoals milo ventimiglia en michael biehn zijn voortreffelijk.
olbo
Wat een domme film. De personages beginnen al vanaf het begin heel vreemd op elkaar te reageren. Erg onnatuurlijk. Het gebouw waar ze in zaten is vast een gesticht.
Deze film komt toch niet echt in de bios?
pietje101
Volkomen eens met Navarre (vorige pagina). Dat Arquette zo slecht kan acteren, nooit geweten.
En de histerische aanvallen vanuit het niets. Totaal waardeloos plaatje, tijd verspild.
voomzap
Aan Macmanus: Jouw tussen spoilertags gezette voorbeeld van een rammelend plot illustreert alleen maar dat je niet hebt opgelet. De eigenaar van de schuilkelder had allang aan haar verteld waar er een uitgang was en zij zag haar kans schoon toen de brand uitbrak.
Maar een betere term dan Mixed Bag voor deze film vind ik niet snel
Zoals al eerder opgemerkt is dit allereerst een drama / thriller en met goede wil zou je het ook wel Science Fiction kunnen noemen, maar dan simpelweg om het achterliggende gegeven, namelijk dat van een nucleare aanval op Amerika waar verder bitter weinig van in beeld komt. Actie? Deze aanduiding is ondanks een aantal 'kleine actiescenes' misleidend. En vergeet ook niet dat er impliciet een groezelige Horror-sfeer aanwezig is. Zoals we dat van Gen's eerdere film "Frontière(s)" kennen.
Vage buren die elkaar niet of nauwelijks kenden moeten samen onder hoge stress in een schuilkelder overleven na het verlies van dierbaren. Dat heeft zich al voltrokken als de film aanvangt. De focus ligt op instincten die in dergelijke situaties komen bovendrijven. De personages zijn uiteenlopend: Van 'hoog-opgeleid' tot 'van de straat' en van 'zorgzaam' tot 'onverschillig'. De mannen zijn ofwel macho's ofwel juist het tegenovergestelde. Dat geeft meteen de wrijving die nodig is om het drama op gang te brengen. Dat kennen we uit diverse soortgelijke films waarin meerdere mensen in een ruimte moeten verblijven en natuurlijk van diverse reality programma's op tv. Op zich interessant voor een film, mits je acteurs hebt die het vak verstaan en op geleidelijke transformatie van hun karakter kunnen escaleren zonder ongeloofwaardig te worden. Dat is hier echter mondjesmaat het geval.
Het loopt op sommige momenten wel heel erg snel uit de hand, waardoor het wat geforceerd overkomt als een personage van 'een redelijk mens' in een 'waanzinnig monster' veranderd. De acteurs in het drama dat zich voltrekt hebben echter ook zeker sterke kanten en sommige scenes zijn gewoon memorabel goed gemaakt. Milo Ventimiglia (bekend als Peter Petrelli uit 'Heroes') springt er uit. Dat geldt ook voor 'de blonde moeder' die op indrukwekkende manier met de soms rappe ontwikkelingen mee transformeert. Maar zij krijgt dan ook een afschuwelijke gebeurtenis cadeau, waardoor haar transformatie vanzelfsprekender wordt. Minpuntje is de inkakmomenten waarbij dromerig wordt ingezoomd op ieder personage om het persoonlijk leed te illustreren. Mooi gefilmd, maar wat mij betreft te langdradig...
Per saldo is dit echt een film waarvoor je in de stemming moet zijn. Dat was ik niet echt, dus blijft het vooralsnog bij een 3. Maar laat je dus niet, zoals bij mij ook het geval was, misleiden door de genreaanduiding want dan kom je van een koude kermis thuis. Dat zal dan zeker ook de beoordeling op MM beinvloeden, want nu zullen vooral SF en actieliefhebbers de film gaan zien met als resultaat "ik kreeg iets anders voorgeschoteld dus geef ik het een onvoldoende", terwijl de prent aan potentiele liefhebbers voorbij zal gaan.
ambrosini
Af en toe wordt het saai, maar voor de rest is het eigenlijk een leuke film..
mijn conclussie: vertrouw geen vrouwen in nood!
voomzap
Af en toe wordt het saai, maar voor de rest is het eigenlijk een leuke film..
mijn conclussie: vertrouw geen vrouwen in nood!
Wonderbaarlijke conclusie. Waren die mannen wel te vertouwen dan?
brave71
een thriller/drama die eigenlijk te lang duurt en te weinig antwoorden geeft.
Alles speelt zich af in de kelder en verder kom je ook niet.
waarom namen ze dat kind mee, wie gooide de bom, wie waren de mensen in de pakken
allemaal te vaag en soms eerder irri dan aangrijpend
Volgens mij heb je iets gemist in de film want de antwoorden op je 2e en 3e vraag werd toch duidelijk beantwoord. Alleen hun bedoelingen niet.
schram101
Waar is die mooie poster gebleven? Zonde, want deze ziet er niet uit.
Waar is die mooie poster gebleven? Zonde, want deze ziet er niet uit.
barcam
Speciaal geval weet niet echt wat ik er van moet denken.
De sfeer is goed en ook de psychologische spanning maar het einde was voor mij te voorspelbaar. Voor de rest zeer mooie afschuwelijke beelden.
Beetje onzin dit want het wordt gewoon degelijk uitgelegd in de film.
Barry83
Nee dat is niet waar, het waren speculaties, dat is iets anders dan duidelijke antwoorden. Ze dachten namelijk dat het Arabieren waren, er werd ook meerdere malen een link gelegd naar 9/11, maar bleek uiteindelijk een Koreaan te zijn die perfect Amerikaans sprak. Verder werd er niks meer mee gedaan in de rest van de film.
Stijlvol geregisseerde afdaling in de hel, wanneer een klein groepje mensen na een nucleaire aanval (of zoiets, dat blijft onduidelijk) moet zien te overleven in de kelders van een appartementencomplex. Wie verklaringen of een duidelijk plot zoekt komt bedrogen uit, maar de film is behoorlijk intens en de verloedering van de personages wordt overtuigend in beeld gebracht. Daarnaast is de regie van Xavier Gens sterk en de cameravoering eersteklas. Het beste aspect van de film betreft de prachtige muziek, die de beelden een enorme emotionele lading meegeeft. Vooral de laatste paar minuten van de film zijn mede hierdoor van een gruwelijke schoonheid.
Linn
Mixed bag.
Die Mickey had toch gezegd dat er een uitgang was maar dan moest ze door de septische put? Daardoor wist ze waar ze eruit moest...
brave71
idd, klopt helemaal.
word niets duidelijk gezegd, dat mag je '"als het ware" zelf invullen
Het waren toch duidelijk die gasten van Samsung die wraak wilden nemen op Apple
Rutte
Kon hier niet zo gek veel mee eigenlijk.
Het verhaal speelt zich gewoon in een kelder af waarin een groep mensen niet met elkaar overweg kunnen. Op zich een prima gegeven om een claustrofobisch sfeertje te creëren, maar dat gebeurt hier naar mijn mening totaal niet. Ook krijg je als kijker totaal niet te weten wat er zich buiten die kelder afspeelt, hoe en waarom, slechts met één enkele scene aan het begin, en op het einde mag je het mee doen.
Nee, zware tegenvaller na een goede openingsscene en een interessante trailer.
2* voor de muziek.
david07
het is een gok maar volgens mij is het toch wel WW3
op de id tag van die soldaat (volgens mij US) staats iets van afdeling voor preservatie en ze verzamelen menselijke specimens alsof het planten waren
kan alleen maar badguy china of rusland zijn
voomzap
Vreemd om te lezen dat kijkers meer willen weten over de ware toedracht van de omstandigheden. Wanneer dat duidelijk gemaakt zou worden zou de film veel minder intrigeren. Het ongewisse is juist de essentie van deze film. Daar draait alles om. Ik ben in ieder geval altijd blij met films waarbij niet alles op een serveerblaadje wordt gepresenteerd. Hoe meer er wordt uitgelegd aan de kijker, hoe slapper de film vaak is. Damnit, use your imagination
Macmanus
O gemist. Nog steeds niet echt heel knap geschreven natuurlijk. Het ergens noemen is natuurlijk ook wat flauw. "O ja je kan er zo en zo uit, even later brand, Aha gelukkig had Mickey net gezegd dat ik er hier uit moest." Dat was het ook meer. Beetje slap scenario.
voomzap
Zelf niet opletten en er daardoor maar vanuit gaan dat dit zo maar even genoemd is door Mickey. Er waren hele goede redenen voor Mickey om het al die tijd te verzwijgen. Hij motiveerd dat ook overtuigend. Eerder een beetje flauw van jou dus, zo'n opmerking... Nadat Eva het wist zie je ook duidelijk andere wendingen in haar gedragingen.
Komt nog bij dat er een zuurstofpak voor nodig zou zijn. Hij wist dus dat er een gevecht zou kunnen ontstaan als bekend werd dat er een uitgang was. Overigens was hij zelf sowieso niet van plan om de exit te gebruiken, gezien hij er van uit ging dat het niet veilig was buiten de kelder. Hij had geen keuze meer dan zijn lot in handen van de meest te vertrouwen persoon te leggen toen het eenmaal finaal uit de hand was gelopen.
Nee... kom dan met een goed argument om de zwakte van het scenario te illustreren in plaats van kritiek op basis van iets dat je gewoon gemist hebt.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Stake Land
Horror / Drama, 2010