Genre: Thriller / Horror
Geregisseerd door: Xavier Gens
Met onder meer: Lauren German, Michael Biehn en Rosanna Arquette
Releasedatum: 17 mei 2012
Plot The Divide
"The lucky ones died in the blast"
In deze post-apocalyptische thriller ontsnappen acht bewoners van een New Yorks appartementencomplex aan een nucleaire aanval. Ze hebben net op tijd de schuilkelder van hun paranoïde conciërge Mickey (Michael Biehn) bereikt, maar de krappe ruimte verandert al snel in een claustrofobische val. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva (Lauren German) dat ze in actie moet komen. Ze ziet dat haar verloofde zwakker is dan de andere mannen en ze beseft dat ze op zichzelf is aangewezen om deze hel te overleven…
Macmanus
Oke, dus ik even kijken wat ik gemist heb.
Letterlijke tekst
Mickey
"There is another way out"
Eva
"what?"
Mickey
"Through the septicts, but you are gonna be swimming to a whole lot of god awfull shit"
(even snel opgeschreven laten we over foutjes nu ook niet al te flauw doen)
(Climax begint 10 minuten later heeft ze die info dus nodig
Oke, stom had ik even gemist. Drinken halen waarschijnlijk. Maar het is toch gewoon even snel ertussen geplakt (de climax volgt vrijwel meteen daarna) om mensen zoals mij niet op het einde te kunnen laten zeggen. "Pfff hoe wist ze dat zo opeens" Fair enough dat doet men nu dus ook. Maar laten we eerlijk zijn het is er een beetje flauw in geschreven.
Niet super erg hoor. Ik had veel meer last van handelingen van karakters die ik niet logisch vind en slap acteren van die fransman en die oudere vrouw. Maar kennelijk zien de aasgieren dat ik een fout heb gemaakt en krijg ik ervan langs. Overigens niet geheel onterrecht maar het veranderd niet erg veel aan mijn kritiek hoor.
De climax die begint is uiteraard een gevolg van dat gesprek ... het maakt onderdeel uit van de band die Eva en Mickey met elkaar smeden.
In het kort: wel eens dat het acteerwerk niet super was (maar ook niet super slecht), voordeel van zulke acteurs is wel dat je ze veel verder krijgt dan een A-list cast, waardoor het laatste half uur veel aan intensiteit wint.
Macmanus
Ghehe. Ja uiteraard. Maar de brand was natuurlijk de katalysator die ze onmogelijk had kunnen zien aankomen.
Ik zie niet in hoe dat een verschil maakt. Op het bewuste moment zie je haar gewoon 1+1 doen. De tijd is op, er is maar één pak, ... zonder die brand was de info rond de ontsnappingsroute nog steeds even relevant geweest.
Macmanus
Maar ze leek wel wat te voelen voor die jongen. Zelf tot het moment dat die wordt neergeschoten. Dus die keus was nooit even makkelijk geweest na the chain of events en de brand. Ik zie haar dan ook pas die 1+1 veel later maken, ze redt zelfs nog haar vriendje en Mickey. Ze heeft ook voor de brand zeeen van tijd om een weg te banen naar de WC. Ook hoefde Mickey niet per se te vertellen over de uitweg op dat moment. Ze had die gun toch wel gepakt want die kalen gasten draaide te erg door.
Als je verwacht dat je script logischer zijn dan de realiteit doorgaans is dan kan je er best veel op aanmerken. Vele mensen noemen zo'n scripts dan weer té gescript. Ik denk dat ik mij graag bij die laatste groep schaar.
De 1+1 waar ik het over heb is wanneer ze langzaam achteruit loopt en wegloopt uit de kamer trouwens. Het moment waarop ze beseft dat er maar eentje zal kunnen ontsnappen.
Er is een verschil tussen "niet nodig" en "het kan wel".
Mega-Video
Fallout aftreksel?
Vond hem redelijk. Absoluut geen topper, maar wel een film die je aan het denken zet. Buiten dat het hier om (over)leven na een nucleaire ramp gaat en men kinderen oogst om de toekomst van de mensheid veilig te stellen, is dit verhaal op grotere schaal toe te passen. Ik denk aan een steeds voller wordende wereld waarin de mensheid zichzelf verdringt. Wie heeft of grijpt de macht en heeft toegang tot vers drinkwater en voedsel en is bereid deze met moord en doodslag te verdedigen.
Michael Biehn speelt een redelijke rol en vooral leuk om ook weer eens Rosanna Arquette aan het werk te zien. Ze is nooit vies geweest van een afwijkend rolletje. Ze speelt deze ook weer met volle overtuiging.
Laten we hopen dat we het niet hoeven mee te maken. (nucleaire oorlog welteverstaan)
2,5 ster voor deze.
Memati_010
Echt een drama geld en tijdverspilling. Het begint goed en na zo`n 20 min bergafwaards
kammie888
Het eerste uur was leuk maar hierna werd het eentonig.
Het concept was goed alleen ze hadden iets verder moeten ingaan op het post apocalyptische plaatje.
Na een uur is er helaas niks meer aan en wordt de film onnodig langdradig.
ikkie01
Nee hoor dan begint het juist, de aftakeling van de beschaving. de Macht spelletjes ed. Mooi om te zien, je zal er maar tussen zitten
Gaaf.
De film adverteren als een post-apocalyptisch gebeuren was waarschijnlijk geen al te slim idee, vooral niet omdat de film zelf daar eigenlijk weinig interesse in toont. 3 korte scenes buiten de shelter krijg je voorgeschoteld, veel actie moet je ook niet verwachten.
En ook over de oorzaak van de verwoesting blijft de film cryptisch. The Divide is geen film voor mensen die overal een antwoord op willen, want daar houdt Gens zich niet mee bezig. Waar hij zich wel mee bezighoudt is een klein groepje overlevenden die gevangen zitten in een bunker. Eigenlijk is The Divide een simpele cabin fever film, maar wel erg goed uitgewerkt.
Vooral het tweede uur mag er wezen. Hoe meer de personages aftakelen, hoe boeiender het wordt, met een zeer fijne climax als afsluiter. Gens laat zien dat hij niet zomaar een horror regisseur is, en bewijst zich een zeer kundig regisseur. Meer graag.
4.0* en een uitgebreide review
what is truth
De karakters beginnen al direct super agressief en na de kernbom takelen ze nog verder af. Slaat natuurlijk nergens op. De karakters moeten niet achterdochtig en agressief worden neergezet in het begin om de aftakeling geloofwaardiger neer te zetten. Direct in het begin heb je al een hekel aan al die gasten en het idee komt er nog wat van. Ze blijven maar agressief en willen koste wat het kost alles weten en alles hebben. Hoe het dan eindigt is ook al niet bevredigend. Wat gaat ze in haar eentje doen in de totaal door kernbommen platgegooide wereld?!
Daarom in mijn ogen een niet erg geloofwaardige film en veel te eendimensionaal omdat ze het ondergrondse bijna niet verlaten. Zo zijn er nog veel meer plotlijnen die niet goed zijn uitgewerkt, en teveel plotfouten om een bevredigend gevoel over te houden aan deze film. Hoe krijgen ze frisse lucht bijv., oneindige voorraad water en bruine bonen? etc etc.
Ik vond de kale mannen wel freaky spelen.
Niet mijn ding denk ik. Al houd ik van Scifi en van Actie. Was deze film niet echt scifi en zeker geen actie. Misschien beter om de film een psychologische thriller/freakshow/lichte horror te noemen.
miwaja
niet mijn ding ieder zijn meug maar ik vond het een van de slechtste films die ik ooit gezien heb
balosa
wat ik nou nog niet begrijp is waarom ze dat meisje ontvoerden ?
was het om te experimenteren / ontleden maar met welk doel dan ?
verder zag je die kerels in die witte pakken ook niet meer terug, erg vaag allemaal...
voomzap
Dat een film nog dagen blijft nazingen heb ik niet vaak. De wijze waarop zorgt voor een puntje erbij!
Norman Mailer
Stierlijk vervelende film. Ik heb 'm louter uitgekeken om dat ik nog met enkele vraagtekens zat. En die zijn er nog steeds.
The Divide is geen actie- noch Scifi-film. Het is een bijzonder onaangename, op momenten sadischtische, vertooning.
Cleanshot
Een film waar je voor je gevoel midden in valt.
Tergende scenes over hoe overleving mensen aanzet tot gruwelijkheden.
Een 3 omdat ik de film, ondanks de magere setting gedurende 95% dv film, geboeid heb uitgekeken. Minpunten waren toch de fouten ilogica en in de verloop van de gebeurtenissen.
Aan het einde van de film blijf je met onvoldoende uitgelegde vragen zitten.
Insignificance
Geen idee wat me te wachten stond en dat kon wel eens in het voordeel hebben gewerkt. Hoe dan ook, een hier en daar wat wisselvallige, maar ook krachtige film in niet veel meer dan de schuilkelder. Claustrofobisch dus en alles wat daarbij komt kijken. Spijtig dat de introductie van de het groepje te wensen over laat. Veel te snel een opgefokt sfeertje met een alsmaar grommende Biehn. Dat had wel wat subtieler gemogen. Het ziet er allemaal wel intens uit en het sounddesign is ook sterk.
Dat komt het beste tot uiting tijdens de inval en in het witte tunneltje. Daarna komen de spanningen binnen het gezelschap ook wat beter tot hun recht en wordt het stilaan zelfs een totaal andere beleving. Naargeestig vooral vanwege de aftakeling met enkele ronduit smerige gebeurtenissen. Het rolletje van Sam is ietwat te doorzichtig, waardoor het soms wat gaat dralen. Twee uur is ook wat lang, maar een kookpunt heeft het wel en de afloop is misschien niet al te verrassend, maar toch best aardig.
Jelti
Vind met name het tweede deel erg sterk. Eerste deel had ik nog m'n twijfels bij maar uiteindelijk vind ik het toch een goede film met een mooi einde. Beetje voorspelbaar maar toch...
Ook de soundtrack was zeer sterk! Voor de liefhebbers het was van Jean-Pierre Taieb.
martin&angela
Waartoe is een mens in staat als die moet overleven? Ga je toch van denken of je wel dekking moet zoeken in een kelder als er iets dergelijks gebeurd. Geen superfilm maar kon het wel waarderen.
Zeer vermakelijke Horror | Sci-Fi film die op momenten erg hard is de film kijkt heerlijk weg en je verveelt je geen minuut. Films in ruimtes als een kelder of een kamer , lift etc etc kunnen me toch al erg boeien en na het vele pulp wat de laatste tijd uitkomt was deze film een ware verademing.
Jawaddedadde
Vreemde film met twee gezichten.
Een matig begin en een intens, waanzinnig en bij wijlen geschift tweede deel. Voordeel van de film is dat hij wel crescendo gaat. Zodra de waanzin toeslaat, slaat hij goed toe en stopt niet vooraleer de menselijke ravage compleet is. Je kan discussiëren over het feit dat een mens zo kan worden, maar het gaat allemaal over overleving en dan vervagen morele grenzen al snel.
Het verhaal laat heel wat zaken open: wat is er gebeurd, wie zijn de mannen in pakken, waarom nemen ze het kind mee, wat doen ze in het lab,... Kortom, een hele waslijst aan vragen die onbeantwoord blijven, wat in se geen probleem hoeft te zijn. Ze dienen enkel als kapstok om het verhaal aan op te hangen. Dit is puur een overlevingsfilm.
Visueel overigens meer dan geslaagd. Ook al speelt de film zich nagenoeg af in één (grote) ruimte, er is genoeg afwisseling en er zitten best knappe shots in.
Blij ook om Biehn nog eens te zien acteren, al is het een beetje jammer dat z'n rol in het tweede deel van de film wat kleiner is.
Al bij al best vermaakt met deze film.
robdost
Vond het zeker een goede film, zet je zeker aan het denken. Als je een hekel hebt aan (lichte) horror en een slecht einde, dan is deze film geen aanrader.
skipy05
speciale film. Maar niet echt slecht en ook niet direct om terug te zien.
Was wel te verwachten dat het zo ging eindigen.
Er zijn toch wel een paar vragen die onbeantwoord blijven wat wel spijtig is.
De film had gewoon beter uitgewerkt moeten worden.
olsenbanden
De ware aard van de mens in een notedop......
Kill or be killed, anything to survive!
Picker
Beetje vreemde film, begint in chaos en het hele stuk film daarna is een soort van vreemde snuf movie......De eind scene vond ik het mooiste mede door de mooie muziek begeleiding. Helaas blijf je daarna achter met te veel vragen. Jammer.
Onslaught
Vermakelijke film.
Weinig aan te merken op deze film zoals hij uiteindelijk is geworden. Nergens echt super goed of super slecht, maar het geheel maakt deze film toch wel tot een kleine cult film.
Natuurlijk kun je wat vraagtekens bij sommige plotwendingen zetten, maar dat gaat in dit geval niet ten koste van de film.
Raffael77
Mee eens.
Ik vond hem geweldig en ook een van de betere van de laatste tijd.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

Stake Land