• 9.378.049 stemmen

Geregisseerd door: Xavier Gens

Met onder meer: Lauren German, Michael Biehn en Rosanna Arquette

Releasedatum: 17 mei 2012

Plot The Divide

"The lucky ones died in the blast"

In deze post-apocalyptische thriller ontsnappen acht bewoners van een New Yorks appartementencomplex aan een nucleaire aanval. Ze hebben net op tijd de schuilkelder van hun paranoïde conciërge Mickey (Michael Biehn) bereikt, maar de krappe ruimte verandert al snel in een claustrofobische val. De voorraden slinken en de spanning stijgt als de groep alle hoop op redding verliest. In de strijd om het leiderschap grijpen de mannen naar grof psychologisch en lichamelijk geweld. Als iedere vorm van beschaving verdwenen lijkt weet Eva (Lauren German) dat ze in actie moet komen. Ze ziet dat haar verloofde zwakker is dan de andere mannen en ze beseft dat ze op zichzelf is aangewezen om deze hel te overleven…

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Reinbo

Jij verwacht op korte termijn een kernoorlog?

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Euh...... Het Nationaal Dictee bedoelde ik...... Een Frank Zappa-volger zou zoiets toch wel door moeten hebben he?

Af en toe een lichte vorm van "humor" kan geen kwaad dacht ik zo.

avatar van cimbom91

cimbom91

hoeveel dagen/weken/maanden zaten ze daar? Dat wordt ook lekker duidelijk aangegeven.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

avatar van Zinema

Tweedeling.

Dat de mens tot ziekelijke dingen in staat is wanneer alles wordt gereduceerd tot overleven, weet een ieder die goed om zich heen kijkt. Het is tevens een thema dat in menige film voorbij komt. Zo ook hier wanneer de wereld wordt opgeschrikt door het eind der tijden en een groepje mensen tracht te overleven in een kelder. Een onheilspellend gegeven.

De film poogt meerdere aanpakken, waarvan het mysterieuze zijplotje misschien wel de meeste indruk maakt. Hoe gemakkelijk dan ook. De lugubere tweede helft kent een meer deprimerende kant en doet de film wat uit de bocht slingeren. Feit is dat de cast niet altijd overtuigt en deze genre-tweedeling de film daadwerkelijk als 'divided' doet aanvoelen. Griezelig is het evengoed wel.

Goed.

avatar van Fortune

Fortune

JacoBaco schreef:

Is dat zo relevant dan? Waarom?

Nou ja, als ze er maar twee dagen zaten, dan zou het wellicht een tikkeltje onrealistisch zijn al weet ik niet goed bij welk tijdbestek dit wel realistisch zou moeten zijn.

John Lee Hooker

Beklemmende en overtuigende thriller dat zich in één enkele ruimte afspeelt waarbij er zenuwslopende keuzes gemaakt moeten worden. Doordat de overlevenden op elkaar aangewezen zijn wordt het kookpunt meerdere malen bereikt met de bijbehorende gevolgen. Het feit dat we net zoals de personages geen clue hebben wat er boven de grond gebeurt zorgt voor een extra onheilspellende laag. Ik vroeg me wel af waarom er slechts één pak gebruikt kon worden en waarom die mensen in het laboratorium geen argwaan kregen toen hun verkenners niet terugkwamen. De acteurs speelden beter dan ik in eerste instantie had verwacht toen ik ze bij elkaar zag zitten en hun rollen zijn niet overdreven stereotyp. De aankleding en settings zien er realistisch uit en de muziek geeft de tragiek mooi weer. Wanneer Eva op het einde weer terug in de apocalyptische wereld terechtkomt wordt haar moraal op de proef gesteld want misschien was het toch niet zo'n geweldige beslissing om twee mensen in het vuur te laten creperen als ze uiteindelijk nog steeds verloren is (maar goed, dat is natuurlijk achteraf). Een aangename verassing met verschillende mogelijkheden en een harde impact.

avatar van cimbom91

cimbom91

JacoBaco schreef:

Is dat zo relevant dan? Waarom?

Niet dan? als je de eind scene ziet zou je bijna denken dat ze er maar 1 week hebben gezeten.

avatar van Reinbo

Waar maak je dat uit op? Verder beoogd de film toch helemaal niet realistisch te zijn.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Volgens mij is op een gegeven moment het eten op... Ik schat dat ze er toch wel een paar maanden hebben gezeten. Het zou pas vervelend zijn als er steeds in beeld verschijnt: 3 weeks later ... 1 week later enz. enz.. Maar zelf boeit het me niet zoveel hoe lang of hoe kort.

avatar van Noud

Noud

Tuurlijk boeit het wel. Misschien niet voor de film. Maar voor de mens. In hoeveel tijd die doordraait.

avatar van Laoslander

Laoslander

gezien ik er niet veel van verwachte een meevaller.

De film bestaat eigenlijk uit twee delen. Enerzijds de iet wat neurotische gedesoriënteerde thriller. na 45 minuten begint het psychologische stuk dat eigenlijk het interessantste moest worden maar ook het meest oppervlakkige bleek. De motiveringen van de karakters bleven wat dunnetjes.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een film die het voornamelijk van het acteerwerk moet hebben, gezien we als kijker niet verder komen dan de kelder.

Het acteerwerk is in mijn ogen behoorlijk goed en overtuigend gedaan. Hoewel er hier en daar wat rare acties worden uitgevoerd.

De film is in mijn ogen wel iets aan de lange kant. Niet dat er niet genoeg gebeurd, maar ik had het op een geven moment wel een beetje gehad in de kelder.

De verhaal moet het meer van de Thriller hebben dan van de Horror. Dit vond ik best wel meevallen!! Hoewel er wel een paar situaties zich voordoen die ik behoorlijk ziek/ aangrijpend vond.

Het geheel wordt mooi ondersteund door de soundtrack (althans die vond ik heel erg mooi).

Tja, ik weet niet zo goed wat ik er verder van moet vertellen!!! Het begon allemaal vrij spectaculair en had stiekem gehoopt dat het zo een Block-buster achtige film zou worden.

Dt was dan niet het geval, maar heb me met deze film toch ook weer niet verveeld. Sterker nog ik was best wel geboeid om te kijlken hoe alles zou aflopen!!!

Van mij een 3,5*

avatar van Corcicus

Corcicus

Steengoede thriller!

Ik had alleen zo een medelijden met die conciërge Mickey. Dan is hij nog zo vriendelijk om dat beestachtig uitschot in huis te nemen, wordt hij achtereenvolgens uitgescholden, vernederd, in elkaar geslagen, gemarteld, beroofd, gegijzeld, uitgehongerd en ten slotte in brand gestoken. Op den duur kon ik het echt niet meer aanzien hoe de gastvrijheid van die arme man zo op de proef werd gesteld.

Voor de rest is dit echt wel een hele spannende film, met puike acteerprestaties. De kelder als enige decor werkt beklemmend en de spanning tussen de personages zorgt ervoor dat je blik geen moment van het scherm afwijkt. Met de personages kon ik anderzijds wel heel moeilijk meeleven, behalve met Mickey dan. De rest zijn stuk voor stuk ruggengraatloze losers; domme, egoïstische vrouwen en krankzinnige junkies.

avatar van KingJ

KingJ

naargeestige film

ondanks het af en toe wat rammelde scenario blijft de film fascineren een geeft het een duistere blik op de medemens. Ik vond hem wel goed: 3,5*

avatar van SgtP

SgtP

Begon goed maar zoals bij veel films raakt het op een gegeven moment nog kant nog wal.

avatar van SaintOfKillers

SaintOfKillers

Mja, dit vond ik ook maar niets.

Ik vond de devolutie ook maar matig uitgewerkt. Die verschillende stappen waren allemaal nogal abrupt onder het motto "ik doe wat gekker dan in de vorige scene, ik weet zelf ook niet waarom, we zitten op elkaar in een bunker, volgens de cliché's hoort het zo".

Ik vind die Gens sowieso de minste van die golf Franse horror-regisseurs, Frontières vond ik ook al een ongeleid projectiel.

avatar van bjerik76

bjerik76

begon erg slecht, het leek wel een toneelstuk.
tot het kind word weggehaald
vervolgens werd het heel spannend en geheimzinnig.

en toen iedereen een beetje doordraaide werd het naar mijn inzien erg ongeloofwaardig en was het meer horror aan het worden zonder echt verhaal, dat werd helemaal vergeten.
tot het eind in zicht kwam toen werd het weer beter, maar heb ik wel veel stukken verder gespoeld.

avatar van quinten1

quinten1

Speciaal filmke, twijfel nog steeds of ik hem nu goed vond of niet

avatar van DelSiero

DelSiero

John Lee Hooker schreef:

Ik ben het in grote lijnen wel met je eens, maar 4,5 voor deze film slaat natuurlijk nergens op. De film verdiend zeker een voldoende, maar als we hiervoor al 4,5 sterren uit moeten gaan delen, dat gaat wat ver vind ik. Er zijn in dit genre gewoon veel betere films op te noemen, het hele verhaal is ook totaal niet origineel, maar al met al wel prima uitgewerkt.

DelSiero schreef:

maar 4,5 voor deze film slaat natuurlijk nergens op.

Ik vond het een mooi authentiek stukje cinema met veel overtuiging. Welke films vind je 'veel beter' in dit genre?

avatar van yellowflag

yellowflag

hele goede film met een beklemmende sfeer. Alleen wat factual errors mbt tot de nukes enz. Maar goed, goed uitgewerkt verder, Een om te houden.

avatar van Montorsi

Montorsi

Redelijk B-filmpje.

Deed qua thema's wat denken aan Blindness (2008), maar dan een stuk heftiger en ook minder subtiel.

Aardig geschoten, soundtrack is ook wel redelijk sterk, en het verhaaltje is opzich wel de moeite waard. De film scoort verder flink op rouwheid en gruwel. Verder is er echter genoeg aan te merken op zaken als het acteerniveau (absoluut niet best), en wordt het hoe langer hij duurt wat te veel over-the-top. Kwam op een gegeven moment absoluut niet meer geloofwaardig over.

Scripttechnisch zitten er ook wat matige dingen in. Neem alleen al dat wapen in dat koffieblik. Ze zitten daar goedbetert wekenlang op z'n minst, hebben geen fuck te doen buiten wat seksuele perversiteiten en wat martelingen hier en daar, maar ze zijn al die tijd totaal niet benieuwd wat er in een koffieblik die midden op een plankje in een opslagruimte staat... goed het zal wel. Maar daarnaast zijn bepaalde personages (zoals die Sam) gewoon te onnozel om los te lopen, waardoor het steeds lastiger wordt de film nog enigzins serieus te nemen.

Verder duurde de 2 uur me ook wat te lang. Het tempo ligt weliswaar hoog genoeg, maar doordat de film er gelijk inknalt (wat opzich zeker geen minpunt is) wordt het allemaal wel wat te lang gerekt. Had zeker 20-30 minuten kunnen schelen denk ik.

Maar verder niet onaardig. Beetje te overdreven aangedikt vaak allemaal, maar niettemin verveelt het niet. 3*

avatar van Film Pegasus

Zet enkele mensen in een beperkte ruimte en je hebt een interessant psychologisch experiment. Hoe ze reageren op elkaar, wie de leiding wil nemen en waar de grens ligt tussen eigenbelang om te overleven en meedoen met de groep om niet geïssoleerd te geraken. Probleem bij The Divide is dat je een zootje mensen bijeen krijgt dat niet echt geloofwaardig is. Daarmee bedoel ik dat al vanaf dag 1 je enkele figuren tegenkomt die psychologische gevolgen beginnen te vertonen die je veel later zou verwachten. Ik mis de opbouw een beetje. Er lijkt amper iemand normaal bij te zitten.

Los daarvan mag het natuurlijk na een tijdje erover gaan. Het blijft cinema. Al is het daarop even wachten toch weinig samenhangend. Sommige scènes zijn wel goed gedaan en gelukkig expliciet genoeg. Maar ik mis de sfeer een beetje. Een betere opbouw, 20 minuten korter en de impact van de latere scènes had veel groter geweest.

avatar van Nientje1980

Nientje1980

Het idee is grappig, maar niet echt goed uitgewerkt.

Sommige figuren zijn niet geloofwaardig. En hij is bij tijd en wijlen erg goor.

Nientje1980 schreef:

En hij is bij tijd en wijlen erg goor.

Achja, valt wel mee toch?

avatar van Reinbo

Lijkt me ook juist de bedoeling...

avatar van Pestiis

Pestiis

Op zich een prima filmpje, alleen heb ik een paar vragen zoals: hoe/wat/wie/waar is die oorlog begonnen en wie loopt wie plat te nuken?... Wie zijn die lui in die gare witte pakken? Waarom nemen ze dat kleine meisje mee? en waarom hoor of zie je niets meer omtrent die lui?
...en als laatste... wat is dat geneuzel met dat haar precies?

Wel mooi in beeld gebracht hoe mensen in sommige (surrealistische) situaties echt volledig de weg kwijt kunnen raken en volslagen gestoord/gevaarlijk kunnen worden!

ik geef de film een 3* omdat ie me toch wel wist te blijven boeien

John Lee Hooker

Je weet als kijker net zo weinig als de personages zelf en de vragen die je stelt worden dan ook niet beantwoord. Die onzekerheid vond ik juist een meerwaarde.

avatar van Pkunk

Pkunk

Stomme film. Ongeloofwaardig hoe debiel mensen plots doen en bovendien niet goed uitgewerkt hoe ze in deze film zover komen. Het einde snap ik niet; niet waarom ze haar verloofde (geen slechte vent) en Mickey achterlaat en ik vind het stom dat we niet zien wat er met de kinderen gebeurt. Vaagheid alom en in dit geval zie ik er de functie niet van in.

Nog wel een halve ster extra voor Michael Biehn.