• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: James Bridges

Met onder meer: John Travolta, Debra Winger en Scott Glenn

Releasedatum: 13 november 1980

Plot Urban Cowboy

"Hard Hat Days And Honky-Tonk Nights."

De licht ontvlambare plattelandsjongen Bud Davis reist naar de stad Pasadena om er zijn oom te bezoeken. Hij bezoekt er regelmatig de bar Gilley's en ontmoet er de jonge cowgirl Sissy. De tortelduifjes trouwen snel en vanaf dan gaan ze elk weekend samen naar Gilley's, waar Bud de show steelt op de mechanische stier. Aan het sprookje komt al snel een einde wanneer zware jongen Wes ten tonele verschijnt. Hij temt de mechanische stier met verbluffend gemak, en laat bovendien zijn oog vallen op Sissy.

avatar van Emma123

Emma123

Leuke film - enorm anti-intellectueel, maar dat hoeft ook niet om vermaakt te worden. Travolta en WInger spelen allebei zeer goed. Kijk hem gewoon als een leuk filmpje dat niet al te veel voorstelt, en ik garandeer dat hij je zal vermaken.

avatar van Rancid

Rancid

Hij vermaakt inderdaad, zeker als je van deze muziek houdt en het hele westernsfeertje, zoals een rodeo op een namaak-stier en overal waar je kijkt cowboyhoeden, je wel bevalt.

Prima begin, slap middenstuk, maar daarna gelukkig weer een fatsoenlijk einde.

Het hele romantische maar minstens zo dramatische relatie- en familiegedoe hoeft van mij niet. Mij ging het nogmaals om de muziek en de sfeer.

avatar van BBarbie

BBarbie

Film begint sterk, maar wordt na het huwelijk tussen de twee hoofdpersonen al snel langdradig. Door het slappe scenario krijgen John Travolta en Debra Winger niet de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Een beetje raar ook dat de filmcarrière van de verleidelijke Madolyn Smith nooit van de grond gekomen is, al heeft ze wel mooie rollen gespeeld in TV-series en TV-films.

Eigenlijk 2,5* maar één * extra voor de lekkere muziek.

avatar van Sunday

Sunday

Flinterdun puberverhaaltje. Maar best wel een aardige film. Met een van mijn persoonlijke favorieten Debra Winger. En verder draagt de muziek de film. Toch een heerlijk cowboysfeertje Beetje zelfde gevoel dat ik ook kreeg bij Southern Comfort (ook helemaal in de cajun-style).

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Wat een slecht gemiddelde voor een nochtans meer dan aardige film. Sterke chemie tussen Travolta en Winger en een swingende country & rodeo aankleding met gepaste soundtrack. Travolta speelt een te trotse en hoogmoedige man, te onvolwassen om een relatie te kunnen beheren zoals het moet. Winger is op haar sexiest wanneer ze de mechanische stier berijdt ... Soms gaat het de simplistische kant op. De manier waarop relaties aangegaan worden bvb : gewoon een grietje uit het publiek pikken, een dansje plaatsen en hup, in bed duikt ze... weekje later getrouwd. Het eenvoudige plot verhult de mooie en nog steeds actuele boodschap dat je in welke relatie ook, je trots en ego soms eens opzij moet kunnen schuiven. Er valt wel wat aan te merken maar ik vond het een heerlijke film... heb er ook jeugdherinneringen aan dus daarom afronding naar boven.

avatar van Arapaho85

Arapaho85

Niet slecht, John Tavolta herhaalt zijn rol uit Saturday night fever nog eens maar ditmaal in de country en western i.p.v. de disco wereld.

Hierna zou John’s carrière bergaf gaan tot Look who’s talking en nadien Pulp fiction.

avatar van jono

jono

De plattelandsjongen Bud Davis (John Travolta) verhuist naar de grote stad om werk te zoeken. Hij vindt daar werk, leert een vrouw kennen en treedt met haar in het huwelijk. Vervolgens brengt hij een groot deel van zijn tijd door in de kroeg.

In deze film probeert John Travolta af te rekenen met zijn imago als sympathieke stoere bink. Hij speelt een naar personage; hij slaat zijn vrouw en gaat vervolgens vreemd. Aan het eind komt gelukkig alles goed en vinden ze elkaar weer. Uiteraard wordt er in deze film ook gedanst: en wel op de muziek van de Charlie Daniels Band.

Aardige film, maar verder geen hoogvlieger. 3*

avatar van scorsese

Goeie film over een jongeman die van het platteland verhuist naar de grote stad. Een simpel verhaal en het is een tikkeltje eentonig, maar als slice-of-life werkt het prima. Vooral omdat het milieu waarin de film zich afspeelt goed naar voren komt (de honky-tonk bar, het rodeo rijden en de muziek). Prima locatiewerk, een mooi tijdsbeeld en twee prima rollen van John Travolta en Debra Winger

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Genoten van deze honky tonk Saturday Night Fever. Aangezien John Travolta opnieuw de dansschoenen mag aantrekken zij het deze keer op western swing. Verder gaat het hier over cowboys, rodeo, en op de achtergrond olie. Alles waar Texas en Houston een beetje voor staan. De verhaallijn wisselt het relatiedrama af met puike country pop crossover. Volgens mensen die het kunnen weten is deze film een redelijk getrouwe weergave van het Houston van 40 j geleden. Fijn zo. Goeie acteerprestaties verder en goeie regie. Zeker waard om de soundtrack nog een keer uit te zoeken.